Woda Gazowana - Skład Chemiczny i Procentowy: Co Warto Wiedzieć?
- Szczegóły
Woda jest podstawą życia. Ciało dorosłego człowieka składa się w 60% z wody, ciało dziecka z 75 %. Zawartość wody w ustroju podlega dużym wahaniom, zarówno ze względu na wiek, jak i na jakość spożywanych pokarmów (zawartość soli kuchennej). Woda w organizmie człowieka jest niezbędnym składnikiem pokarmowym, który przenosi składniki odżywcze z jedzenia do komórek organizmu i przyczynia się do wydalania z nich produktów przemiany materii, w tym związków toksycznych. Związki takie tworzą się między innymi w mięśniach podczas intensywnego wysiłku.
Do prawidłowego funkcjonowania organizm ludzki potrzebuje nie tylko wody, a również substancji w niej rozpuszczonych. Do oszacowania typu hydrogeochemicznego wody wymagane jest co najmniej oznaczenie składników głównych. Do zamknięcia bilansu analizy wymagane jest oznaczenie składników głównych i drugorzędnych. Składniki główne stanowią w sumie ponad 90% substancji rozpuszczonych w typowych wodach naturalnych (często ponad 99%). Znajomość tej prawidłowości ułatwia generalną charakterystykę wód .
Wody Butelkowane - Rodzaje i Oznaczenia
Wody butelkowane dostępne w sprzedaży to wody lecznicze, naturalne wody mineralne, naturalne wody źródlane oraz wody źródlane wzbogacone w składniki mineralne - czyli wody stołowe. Wody te muszą być odpowiednio oznaczone - powinny posiadać dane o ujęciu (nazwa, lokalizacja), zakładzie rozlewniczym (nazwa, adres), nazwę rodzajową wody (naturalna woda mineralna, naturalna woda źródlana lub woda stołowa), nazwę handlową wody (np. Muszynianka, Cisowianka, Kropla Beskidu) oraz charakterystykę składu mineralnego (sumę i zawartość rozpuszczonych składników mineralnych, zawartość podstawowych jonów: sodu, potasu, wapnia, magnezu, chlorku, siarczanów, wodorowęglanów).
Wody mineralne ze względu na mineralizację i jej chemiczny charakter dodatkowo dzieli się na:
- słabo zmineralizowane - o suchej pozostałości od 1000 do 3000 mg/l. W ich składzie dominują kwaśne węglany wapnia i magnezu
- średnio zmineralizowane (słonawe) - o suchej pozostałości 3000 - 10000 mg/l. W ich składzie obecne są kwaśne węglany, siarczan wapnia i magnezu i chlorek sodu
- silnie zmineralizowane (słone) - o suchej pozostałości 10000 - 35000 mg/l. W ich składzie dominują chlorki sodu i wapnia
- solanki - o suchej pozostałości powyżej 35000 mg/l.
Składniki Mineralne w Wodzie i Ich Znaczenie
Woda pitna może wpływać na zawartość biopierwiastków w organizmie człowieka. Występują w niej w formie zjonizowanej, łatwo przyswajalnej. Wśród nich są kationy (wapniowe, magnezowe, sodowe, potasowe, strontowe, żelazawe) i aniony (wodorowęglanowe, siarczanowe, fluorkowe, chlorkowe, jodkowe) oraz dwutlenek węgla. Wody pitne zaspokajają od kilku do kilkudziesięciu procent dziennego zapotrzebowania na wapń (8-24 proc.) i magnez (4-20 proc.), odgrywają więc ważną rolę w profilaktyce wielu chorób, m.in. serca.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Rozpuszczone w wodzie minerały regulują przebieg wielu procesów w organizmie: cały metabolizm, gospodarkę wodną i hormonalną, a także redukują toksyczność metali ciężkich (ołowiu, manganu). Ale - uwaga! Ich nadmiar jest zgubny. Mikroelementy nadające wodom podziemnym leczniczy charakter to fluor i jod.
Tabela 1. Znaczenie Makro- i Mikroskładników w Diecie Człowieka
| Składnik | Funkcja |
|---|---|
| Chlorki (Cl-) | Utrzymują prawidłowe ciśnienie osmotyczne w komórkach. |
| Sód (Na+) | Niezbędny do wymiany wody pomiędzy komórkami a substancją międzykomórkową. |
| Potas (K+) | Konieczny do regulacji poziomu wody w komórkach, reguluje ciśnienie osmotyczne, odpowiedzialny za przesyłanie impulsów nerwowych oraz za skurcze mięśni, pomaga w utrzymaniu równowagi płynów w organizmie. |
| Wapń (Ca2+) | Bierze udział w budowaniu kości oraz zębów, wpływa na pracę mięśni i przesyłanie sygnałów nerwowych, wpływa na koagulację krwi oraz reguluje pracę serca. |
| Magnez (Mg2+) | Istotny w budowie kości oraz komórek, zwłaszcza komórek mięśni, pomaga zachować równowagę systemu nerwowego i uczestniczy w budowie wielu enzymów. |
| Żelazo (Fe) | Bierze udział w procesach utleniania, przy niedoborze spada poziom hemoglobiny we krwi i występuje niedokrwistość. |
| Fluor (F) | Składnik kości i zębów, wzmacnia szkliwo. |
Wybór Wody a Stan Zdrowia
Wybór odpowiedniej wody powinien być poprzedzony przede wszystkim analizą swojej sytuacji. Innymi słowy - kupując wodę, powinnaś wziąć pod uwagę najpierw czynniki, o których przeczytałaś nieco wyżej, czyli stan zdrowia (ew. 1. Jeśli chorujesz na nadciśnienie, cukrzycę bądź na serce powinnaś wystrzegać się w swojej diecie nadmiaru soli. W przypadku cukrzycy świetnie sprawdzą się wody o wysokim poziomie wodorowęglanów (powyżej 600mg/ l). Wody bogatej w wapń nie powinny pić osoby chore na kamicę nerek, bo z nadmiaru wapnia tworzą się kamienie nerkowe. Współczesna dieta jest względnie uboga w magnez.
Woda Gazowana - Fakty i Mity
Dwutlenek węgla, który jest naturalnym składnikiem wody, wpływa korzystnie na jej skład chemiczny i kwasowość. Wody naturalnie gazowane często odgazowuje się ze względów technologicznych - bo ciśnienie mogłoby uszkodzić linię produkcyjną; wygodniej jest więc najpierw gaz usunąć, a potem dodać go do wody. Dwutlenek węgla ma działanie bakteriostatyczne i konserwujące - przedłuża trwałość wody. Daje kwaskowy smak, który orzeźwia. Dzięki CO2 nawet wody mdłe, np. o dużej zawartości wodorowęglanów, lepiej smakują.
Obecność dwutlenku węgla jest więc korzystna od czasu do czasu, zwłaszcza po zbyt obfitym posiłku, a także dla osób z niedokwasotą. Może jednak zaostrzać objawy nadkwasoty i choroby wrzodowej. Błędem jest twierdzić, że należy pić jedynie wodę niegazowaną. Woda gazowana nie szkodzi zdrowiu, a tylko w niektórych przypadkach należy jej unikać, np. Obecność CO2 w wodzie powoduje obniżenie jej pH. Woda staje się przez to bardziej kwaśna. Dwutlenek węgla zawarty w wodzie gazowanej hamuje rozwój bakterii i dlatego taka woda dłużej nadaje się do spożycia.
Podsumowanie
Ze względu na propagowaną modę i przekonanie społeczne o konieczności dbania o zdrowie czysta woda jest elementem poszukiwanym i chętnie kupowanym. Niestety niewielu konsumentów zwraca uwagę na skład mineralny, który decyduje o właściwościach zdrowotnych wody. Jest to często spowodowane niedoinformowaniem związanym z niewielką dostępnością artykułów naukowych dotyczących wody i składników mineralnych w niej zawartych oraz strategią marketingową firm sprzedających wody butelkowane, a także filtry do wody. Wiele haseł reklamowych wprowadza konsumenta w błąd, zatajane są również istotne informacje o produkcie.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
tags: #woda #gazowana #skład #chemiczny #procentowy

