Woda Gazowana z Czereśniami: Przepisy i Inspiracje

Owoce to szybka i zdrowa przekąska, po którą warto sięgać zamiast słodyczy. Krojone owoce doskonale prezentują się też jako dekoracja ciast i tortów. Niestety, wiele z nich szybko ciemnieje, przez co wyglądają znacznie mnie apetycznie. Jak tego uniknąć?

Dlaczego owoce ciemnieją?

Proces ciemnienia owoców i warzyw to nic innego, jak reakcja chemiczna, która zachodzi pod wpływem oksydazy polifenolowej. Proces ten uzależniony jest przede wszystkim od obecności tlenu, choć wpływa na niego też temperatura. Najczęściej zjawisko to kojarzy się z jabłkami, ale dotyczy ono również gruszek, moreli czy brzoskwiń.

Co zrobić, żeby pokrojone owoce nie czerniały?

Szybkim i sprawdzonym sposobem na ograniczenie ciemnienia owoców jest zanurzenie ich na moment w wodzie gazowanej. Metodę tę można stosować z dowolnymi przysmakami. Co ważne, nie wpływa ona na smak owoców, więc nie musisz się obawiać, że popsuje to przygotowane ciasta i torty. Popularną metodą na ograniczenie ciemnienia owoców jest też skropienie ich niewielką ilością soku z cytryny, pomarańczy lub kwasem octowym. Pamiętaj jednak, że może nadać to im cierpkości. Czasami stosowana jest również sól. W tym przypadku należy wymieszać pół łyżeczki soli z litrem zimnej wody, a w otrzymanym roztworze umieścić owoce na 3-5 minut. Po tym czasie należy je dokładnie opłukać.

Przepis na orzeźwiającą wodę smakową z czereśniami

W ciepłe dni woda z owocami jest napojem codziennym. Woda z owocami jest takim lightowym rozwiązaniem, które przychodzi łatwo i samym smakiem i aromatem zachęca do skosztowania. Gdy masz ochotę na letnie orzeźwienie, na taki strzał energii sięgam po sezonowe, słodkie owoce. Jeśli tylko będziesz mieć pod ręką maliny, jeżyny, wiśnie drylowane lub czereśnie, śmiało połącz je w jednej szklance i dopełnij wodą. Dosłownie po kilku minutach poczujesz owocowy smak, aromat i letni powiew ciepłego wiatru. Tak, woda z owocami ma moc! Słodycz bijąca ze szklanki naturalnie pozwala na przyśpieszenie, zwiększenie tempa i cieszenie się z dnia codziennego. Nie wiem czy wiesz, ale taka woda potrafi również zastąpić kawę! Prosto, zdrowo, smacznie i sezonowo. Do tego oczywiście energetycznie!

Składniki na wodę smakową:

  • 12-16 czereśni lub wiśni
  • ok. 1 litra wody mineralnej niegazowanej lub wody z filtra
  • 1-2 cytryny
  • 8-14 świeżych listków mięty
  • opcjonalnie: drewniane patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

  1. Czereśnie lub wiśnie ułożyć w pojemniku na kostki lodu. Zalać wodą mineralną niegazowaną lub wodą z filtra. Schować do zamrażarki. Owoce można również zamrozić bez dodatku wody i użyć później zamiast kostek lodu.
  2. Cytryny dokładnie umyć lub wyszorować czystą szczoteczką. Pokroić na plasterki i nadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian z listkami mięty. Włożyć patyczki do szklanek i zalać wodą. Dodać kostki lodu z czereśniami czy wiśniami lub same zamrożone owoce.

Inne przepisy z czereśniami

Można przygotować lemoniady praktycznie ze wszystkich świeżych owoców. Dziś czereśnie.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Lemoniada czereśniowa - składniki:

  • 1 szklanka czereśni
  • 1-3 łyżki cukru
  • mięta i czereśnie do dekoracji
  • woda: niegazowana lub lekko gazowana

Przygotowanie:

Czereśnie wrzućcie do rondelka, dodajcie cukier i za pomocą kuchennego tłuczka lekko je zgniećcie aby puściły nieco soku i się rozpadły. Do rondelka wlejcie 50-70 ml wody i zagotujcie całość. Wystarczy doprowadzić do zagotowania, a następnie zdjąć owoce z kuchenki i przestudzić. Tak przygotowany syrop wraz z owocami wlejcie do dzbanka i zalejcie wodą. Dodajcie listki mięty dla smaku i dekoracji.

Kompot z czereśni

Kompot z czereśni to dla wielu z nas smak dzieciństwa - letniego obiadu u babci, kiedy gorące słońce prażyło przez firanki, a stół był przykryty ceratą w czerwone jabłuszka. Ale nawet w tak prostym przepisie tkwią sekrety, które decydują o tym, czy napój będzie po prostu słodki, czy naprawdę zapadnie w pamięć. Jednym z nich jest wanilia - przyprawa, która potrafi zmienić wszystko.

Składniki:

  • 1 kg czereśni - umyj je, a najlepiej wymocz w wodzie z solą, żeby pozbyć się robaczków. Usuń pestki. Pamiętaj, żeby drylować owoce nad miską, inaczej stracisz cenny sok. Ważne, żeby owoce były jędrne i świeże - żadne nadgniłe lub z oznakami fermentacji.
  • 2 szklanki wody
  • cukier
  • pokrojona wanilia

Przygotowanie:

Zagotuj 2 szklanki wody z cukrem i pokrojoną wanilią. Gotuj 3-5 minut, aż cały cukier się rozpuści. Gorącym syropem zalej czereśnie w słoikach. Słoiki zakręć czystymi, wyparzonymi zakrętkami. Zalej ciepłą wodą do ¾ ich wysokości i pasteryzuj przez około 20 minut od momentu, gdy woda zacznie delikatnie bulgotać. Po tym czasie słoiki wyjmij i odstaw do góry dnem, aż ostygną.

Makaroniki z czereśniami

Składniki:

  • białka z 3 dużych lub 4 mniejszych jajek
  • mąka migdałowa
  • cukier puder
  • herbata matcha

Nadzienie:

  • czereśnie
  • cukier
  • serek mascarpone

Przygotowanie:

  1. Dzień przed planowanym pieczeniem makaroników wbijamy do miseczki trzy duże lub cztery mniejsze białka - na razie nie odmierzamy wagi, białka zmniejszą swoją objętość w kolejnym etapie. Niczym nie zakryte odstawiamy na dobę na blat - powinny się suszyć w temperaturze pokojowej. Tak przygotowane ubijamy, gdy będą prawie sztywne dosypujemy porcjami cukier, cały czas miksując.
  2. Jeśli nie dysponujecie mąką migdałową, łatwo przygotujecie ją sami. W malakserze mielimy płatki migdałowe wraz z cukrem pudrem i herbatą - bez dodatku pozostałych sypkich składników moglibyśmy zamiast mąki otrzymać masło. Mieszankę koniecznie przesiewamy by makaroniki wyszły idealnie gładkie, dodajemy do białek i delikatnie mieszamy łopatką do czasu uzyskania jednolitej masy.
  3. Ciasto na makaroniki przekładamy do rękawa zakończonego tylką o średnicy 1 centymetra. Wyciskamy na papier do pieczenia krążki o średnicy 3 centymetrów. Masa będzie się nieco ciągnęła co może poskutkować powstaniem na makaroniku wierzchołka, jednak wyrówna się on w trakcie godzinnego leżakowania ciasteczek w temperaturze pokojowej.
  4. Skorupki pieczemy w temperaturze 150°C przez około 10 minut, po tym czasie skręcamy piekarnik do 120°C i dopiekamy ciasteczka przez około 5 minut.
  5. Czereśnie dokładnie miksujemy. Przelewamy do rondelka o grubym dnie, dodajemy cukier. Podgrzewamy mieszając aż uzyskają konsystencję dżemu. Ostudzone mieszamy łopatką z serkiem mascarpone.
  6. Nadzienie przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką w kształcie otwartej gwiazdy, na połowę makaroników wyciskamy masę.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

tags: #woda #gazowana #przepis #czeresnie

Popularne posty: