Przyczyny i rozwiązania problemów z zapachem wody gazowanej i innych

Czysta woda jest bezwonna, nie wydziela żadnego zapachu. Przykry zapach wody jest skutkiem pogorszenia jej parametrów w wyniku zanieczyszczenia. Za nieprzyjemnym zapachem wody z kranu zazwyczaj stoją zanieczyszczenia. Mogą się one pojawiać w wodzie w wyniku rozkładu substancji organicznych i nieorganicznych przez mikroorganizmy - głównie bakterie. Może to skutkować różną, niepożądaną wonią wody.

Metaliczny zapach wody

Jeśli nieprzyjemny zapach wody możemy określić jako metaliczny, zapach rdzy, winowajcą jest zazwyczaj mangan i żelazo. Pierwiastki te przedostają się do wody np. z przestarzałej instalacji i mogą dawać o sobie znać nie tylko przykrym zapachem, ale także uwidaczniać się jako rdzawe plamy na wypranych ubraniach. Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu powodowanego przez żelazo i mangan zazwyczaj napowietrza się wodę.

Gnilny zapach wody

Gdy w wodzie nasila się gnilny zapach może to oznaczać, że mamy do czynienia z siarkowodorem. Powoduje on, że wyczuwamy woń zgniłych jaj, stęchlizny, szamba czy pleśni. Siarkowodór jest wytwarzany przez bakterie beztlenowe znajdujące się w wodzie. Podwyższona temperatura i ograniczona ilość tlenu są bardzo dobrym środowiskiem do ich rozwoju. Jeśli nieprzyjemny zapach dotyczy zimnej wody, należy sprawdzić (wykonując jej badanie), czy nie znajdują się niej również żelazo i mangan, którym często towarzyszy siarkowodór. Jeśli tak, wówczas sposobem na poprawę jakości wody i pozbycie się nieprzyjemnego zapachu jest montaż odżelaziacza. Gdy problemem jest sam siarkowodór (w wodzie nie występuje żelazo i mangan) rozwiązaniem może okazać się dobry filtr węglowy.

Gdy nieprzyjemny zapach wody pojawia się po jej podgrzaniu oznacza to, że siarkowodór powstaje w podgrzewaczu wody lub w instalacji. Należy wówczas określić jego źródło. Najczęściej jest to podgrzewacz. W takiej sytuacji trzeba sprawdzić, jakie są zalecenia producenta urządzenia. Może się okazać, że rozwiązaniem problemu będzie np. wymiana anody magnezowej, chlorowanie instalacji lub jej okresowe przegrzewanie.

Zapach chloru w wodzie

Chlor wykorzystuje się do dezynfekowania wody wodociągowej. Jest on używany w celu zapewnienia wodzie bezpieczeństwa mikrobiologicznego. Gdy wyczuwamy w niej intensywny zapach chloru może to świadczyć o tym, że do jej dezynfekowania użyto zwiększonego stężenia chloru. Wówczas w wodzie możemy czuć nie tylko jego zapach, ale i posmak. W takiej sytuacji rozwiązaniem jest montaż filtra węglowego, który usuwa z wody chlor i poprawia jej walory zapachowe oraz smakowe.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Smak i zapach wody jako sygnał problemów z jakością

Smak i zapach wody mogą być pierwszym sygnałem, że coś jest nie tak z jej jakością. Woda o nieprzyjemnym, ziemistym, stęchłym lub wręcz pleśniowym zapachu i gorzkim smaku wskazuje na obecność bakterii, grzybów lub innych zanieczyszczeń organicznych, które przedostały się do systemu wodociągowego. Woda o lekko słodkawym zapachu lub posmaku może sugerować zanieczyszczenie substancjami organicznymi, takimi jak związki pochodzenia roślinnego lub gnijące rośliny.

Warto pamiętać, że woda, która wydaje się normalna w smaku i zapachu, nie oznacza, że jest wolna od zanieczyszczeń. Bakterie takie jak E. coli czy Cryptosporidium, choć niewyczuwalne dla naszych zmysłów, mogą w niej występować i stanowić poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Na szczęście istnieją skuteczne metody uzdatniania wody, które mogą nie tylko usunąć zanieczyszczenia mikrobiologiczne i chemiczne, ale także poprawić jej smak.

Metody uzdatniania wody

  1. Filtry podzlewowe to jedne z najpopularniejszych urządzeń do poprawy smaku wody z kranu. W skład większości filtrów wchodzi węgiel aktywny, który skutecznie pochłania zanieczyszczenia organiczne, chlor oraz związki chemiczne, nadające wodzie nieprzyjemny zapach lub posmak.
  2. Filtry z odwróconą osmozą usuwają niemal wszystkie zanieczyszczenia z wody, w tym metale ciężkie, pestycydy, bakterie i wirusy.
  3. Zmiękczacze usuwają nadmiar wapnia i magnezu, czyli głównych składników odpowiadających za twardość wody. Twarda woda może mieć mineralny posmak, wpływając na smak serwowanych potraw czy napojów.
  4. Odżelaziacze i odmanganiacze to urządzenia przeznaczone do usuwania nadmiaru żelaza i manganu z wody. Zwykle stosuje się je w przypadku wód studziennych.
  5. Dzbanki filtrujące to prosty sposób na codzienną poprawę smaku wody. Wykorzystują wymienne filtry z węglem aktywnym oraz żywice jonowymienne, aby usuwać chlor, metale ciężkie i zanieczyszczenia.
  6. Filtry nakranowe to wygodne rozwiązanie, które montuje się bezpośrednio na kranie. Działają podobnie do filtrów węglowych, usuwając chlor, metale ciężkie i zanieczyszczenia organiczne.

Co powoduje zapach siarki w wodzie?

Nawet niewielkie ilości siarkowodoru mogą prowadzić do pojawienia się zapachu lub smaku siarki w wodzie pitnej. Już przy stężeniu siarkowodoru wynoszącym zaledwie 0,1 miligrama siarkowodoru na litr, większość osób wyczuje charakterystyczny zapach. Ważne jest, aby zrozumieć, w jaki sposób siarkowodór dostaje się do wody, ponieważ to właśnie stąd pochodzi smak i zapach siarki.

Zazwyczaj pojawia się to z powodu obecności w wodzie zarówno siarczanów, które są naturalnie występującym elementem w całym środowisku, jak i obecności bakterii redukujących siarczany. Te mikroorganizmy wytwarzają siarkowodór jako produkt uboczny, gdy bakteria odżywia się siarczanem, redukując siarczan do siarczku.

Elektryczny podgrzewacz wody może również nieumyślnie wytwarzać siarkowodór. Zazwyczaj takie podgrzewacze wody zawierają pręt anody magnezowej (wykonane z siarczanu magnezu), aby pomóc zapobiec korozji podgrzewacza wody. Jeśli pręt anodowy ulegnie korozji, może to spowodować wytworzenie wolnych elektronów w wodzie, które stymulują reakcję pomiędzy bakteriami redukującymi siarczany i siarczanami, które wytwarzają siarkowodór (i stąd zapach zgniłego jajka). Jest to bardziej prawdopodobne, gdy woda jest pozostawiona w podgrzewaczu wody na jakiś czas. Problem może samoistnie zniknąć, gdy woda w podgrzewaczu będzie ponownie systematycznie używana. W cięższych przypadkach problem z zapachem może wystąpić z dnia na dzień i wówczas wymagać montażu systemu uzdatniania wody, w celu wyeliminowania źródła, jakim są bakterie.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Jak uzdatniać wodę z siarkowodorem?

Uzdatnianie wody pod kątem obecności siarkowodoru wymaga przede wszystkim identyfikacji źródła nieprzyjemnego zapachu siarki, którego doświadcza Twoje gospodarstwo domowe.

Zanieczyszczenie podgrzewacza wody

Oprócz problemów stwarzanych przez anodę magnezową, ciepła woda znajdująca się w zbiorniku podgrzewacza wody w Twoim domu może stworzyć odpowiednie środowisko dla bakterii siarkowych, co prowadzi do skażenia. Ta podwyższona obecność bakterii siarkowych może produkować więcej siarkowodoru. Konsultacja z profesjonalistą w dziedzinie instalacji grzewczych powinna pomóc - może zasugerować, aby trwale podnieść temperaturę podgrzewacza wody lub wykonać sporadyczne płukanie, które prawdopodobnie zabije bakterie.

Jak uzdatniać wodę studzienną, która ma zapach zgniłych jajek?

Jeśli woda z Twojej studni ma charakterystyczny zapach zgniłego jajka, przyczyna problemu może leżeć bezpośrednio w źródle wody. W przypadku problemu z wodami gruntowymi, bezpośrednie uzdatnianie wody jest najpewniejszym sposobem na zmniejszenie siarkowodoru powodującego problem. Skład wody pobieranej z podziemnych ujęć wody, a w tym zawartość takich zanieczyszczeń jak żelazo w wodzie, mangan, bakterie coli, jak również twardość wody zależy od wielu czynników. Najczęstszymi są właściwości warstw geologicznych, z którymi mają kontakt podziemne zasoby wody, stopień i częstotliwość kontaktu z infiltrującymi wodami powierzchniowymi, opadowymi i roztopowymi, jak również skala dopływów wód pochodzenia antropogenicznego (wody poprodukcyjne z różnych branż przemysłu, ścieki, spływy z terenów rolniczych itp.).

Fizyczne wskaźniki jakości wody

Pierwszą grupą omawianych wskaźników są fizyczne wskaźniki jakości wody, do których należą barwa, smak, zapach i mętność (czyli tzw. wskaźniki organoleptyczne). Wśród opisanych parametrów znajdują się również zanieczyszczenia mechaniczne, które nie są oznaczane w ramach laboratoryjnej analizy wody, jednak ze względu na istotny wpływ na użytkowe cechy wody zostały opisane.

1.1 Mętność wody - przyczyny

Mętność wody spowodowana jest obecnością w wodzie drobnej zawiesiny mineralnej (glina, muły) lub organicznej (np. szczątki roślin), oraz gdy występuje mangan i żelazo w wodzie w dużych ilościach. Ponadto, gdy twardość wody osiąga znaczne wartości mętność wody pojawia się w wyniku wytrącania się węglanu wapnia i magnezu. W wodach podziemnych wartość mętności wody dochodzi do kilkudziesięciu NTU (nefelometryczna jednostka mętności).

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

1.1.1 Mętność wody - skutki

Obowiązujące przepisy określają wartość mętności w wodzie zdatnej do użycia na poziomie akceptowalnym przez konsumenta, jednak wskazane jest zalecenie, aby mętność wody wynosiła poniżej 1 NTU.

Mętność wody jest właściwością organoleptyczną i ma znaczenie estetyczne. Mętna woda ma nieprzyjemny wygląd i korzystanie z takiej wody jest nieakceptowalne przez konsumenta. Widoczne gołym okiem mleczno-białe, błotniste lub czerwono-brązowe zmętnienie wody występuje powyżej 4 NTU. Duża mętność wody może powodować przebarwienia na praniu oraz tworzyć osady na umywalkach, wannach, sanitariatach oraz armaturze. Kolejny problem związany ze zbyt dużą mętnością wody to niszczące działanie przepływającej zawiesiny na powierzchnie podzespołów instalacji wodnej np. uszczelki kranów lub spłuczek wc, które zaczynają przeciekać. Ponadto duża mętność wody ma również bardzo istotne znaczenie sanitarne, ponieważ drobna zawiesina jest dobrym podłożem do namnażania się mikroorganizmów w wodzie oraz zmniejsza skuteczność dezynfekcji wody np. promieniami UV.

1.1.2 Jak usunąć mętność wody?

Sposób usuwania mętności wody zależy od głównego czynnika powodującego jej zwiększoną wartość. Jeżeli mętność wody jest jedynym przekroczonym wskaźnikiem, czyli przyczyną mętności wody są drobne cząstki mineralne, to bardzo skutecznym sposobem na usuwanie drobnej zawiesiny jest separacja na filtrach mechanicznych. W przypadku domowych instalacji o niewielkiej wartości mętności wody skuteczne są tzw. filtry narurowe, w przypadku bardzo dużych wartości mętności lub większych instalacji przemysłowych skuteczniejsze są kolumny filtracyjne.

W przypadku mętności, która pojawia się, gdy żelazo w wodzie, twardość wody lub mangan w wodzie występują w dużej ilości, zostaje ona usunięta w ciągu procesu technologicznego odżelaziania, odmanganiania lub zmiękczania wody.

W przypadku mętności pochodzenia organicznego, której zazwyczaj towarzyszy zapach organiczny, wysoka barwa i utlenialność (indeks nadmanganianowy), dobrze sprawdzają się kolumny filtracyjne z węglem aktywnym, które wiążą na powierzchni (adsorbują) węgla aktywnego zanieczyszczenia rozpuszczalne, natomiast większe zanieczyszczenia zatrzymywane są na zasadzie cedzenia. Kolumny filtracyjne z węglem aktywnym również wyposażone są w głowice sterujące (ręczne lub automatyczne), które uruchamiają okresowe płukanie węgla aktywnego wodą, odprowadzając popłuczyny bezpośrednio do kanalizacji. Stosowanie filtrów narurowych z wkładami z węglem aktywnym do usuwania mętności organicznej nadaje się wyłącznie do bardzo małych instalacji (pojedyncze krany), gdzie jest małe zużycie wody, ponieważ niewielka pojemność adsorpcyjna wymiennych wkładów z węglem aktywnym powoduje, że są one mało ekonomiczne.

W przypadku, gdy występuje potrzeba usunięcia m.in. mętności wyłącznie w jednym kranie wykorzystywanym do celów kulinarnych, bardzo dobre efekty daje system odwróconej osmozy montowany np. pod zlewem w kuchni.

1.2 Barwa wody - przyczyny

Barwa wody wywołana jest najczęściej przez rozpuszczoną oraz koloidalną materię organiczną (głównie kwasy humusowe i fulwowe) wypłukiwaną z warstw geologicznych, jak również przez związki żelaza i manganu (szczególnie żelazo w wodzie w duzych ilościach wpływa na barwę wody). Zwiększona barwa wody może być skutkiem dopływu ścieków. Naturalnie występująca barwa wody podziemnej może dochodzić do kilkudziesięciu mg Pt/l.

1.2.1 Barwa wody - skutki

Większość ludzi potrafi wykryć barwę wody powyżej 15 mg Pt/l. Obowiązujące przepisy określają wartość barwy wody zdatnej do użycia jako akceptowalną przez konsumenta i bez nieprawidłowych zmian z objaśnieniem, iż pożądana wartość barwy wody w kranie konsumenta powinna wynosić do 15 mg Pt/l.

Barwa wody ma zasadnicze znaczenie w przypadku wód technologicznych kilku branż (m.in. papierniczej, tekstylnej, kosmetycznej, farmakologicznej). Z punktu widzenia budynków mieszkalnych, barwa wody jest właściwością organoleptyczną i ma znaczenie głównie dla komfortu spożywania wody, jednak w dużych przekroczeniach może powodować powstawanie przebarwień np. na praniu.

1.2.2 Jak usunąć barwę wody?

Ponieważ barwa wody wywołana jest przez związki, które powodują przekroczenie innych wskaźników (np. mangan, związki organiczne lub żelazo w wodzie), zmniejszenie wartości barwy wody następuje w ciągu technologicznym procesów usuwających te związki. Głównie będą to procesy związane z odżelazianiem i odmanganianiem wody na filtrach odżelaziających i odmanganiających lub usuwaniem związków organicznych np. na kolumnach filtracyjnych z węglem aktywnym.

Kolumna filtracyjna z węglem aktywnym posiada zdolność wiązania (adsorpcji) na swojej powierzchni rozpuszczonych zanieczyszczeń znajdujących się w wodzie. Bardzo duża powierzchnia właściwa węgla aktywnego (w zależności od gatunku węgla dochodząca nawet do 2000 m2/g) powoduje, że nadaje się on do usuwania z wody zanieczyszczeń trudnych do usunięcia innymi metodami (m.in. związki organiczne, metale ciężkie, pestycydy i in.). Chemiczny sposób wiązania zanieczyszczeń na węglu aktywnym jest bardzo skuteczny i nie powoduje wtórnego zanieczyszczenia wody w wyniku uwalniania zaadsorbowanych zanieczyszczeń. Jednak cecha ta powoduje, że stosowanie węgla aktywnego w domowych stacjach uzdatniania wody jest jednorazowe. Stosowana regeneracja termiczna węgla aktywnego jest opłacalna tylko w dużych systemach na miejskich stacjach uzdatniania wody. W warunkach domowych kolumny z węglem aktywnym są płukane wodą przy pomocy ręcznych lub automatycznych głowic sterujących (ze względu rzadką konieczność płukania kolumny filtracyjnej z węglem aktywnym głowice ręczne są wystarczające). Podczas płukania zatrzymane zanieczyszczenia mechaniczne są odprowadzane bezpośrednio do kanalizacji. Kolumna filtracyjna z węglem aktywnym działa do czasu wyczerpania pojemności adsorpcyjnej węgla aktywnego, co zależy od składu wody (zazwyczaj pojemność adsorpcyjna wystarcza na 12-36 miesięcy). Po tym okresie złoże z węgla aktywnego należy wymienić na nowe. Stosowane są również filtry narurowe z wkładami z węglem aktywnym, jednak ich pojemność adsorpcyjna oraz wydajność są bardzo małe i dlatego powinny być stosowane wyłącznie na niewielkie instalacje (pojedyncze krany).

Żelazo w wodzie

Aby wiedzieć czy mamy do czynienia z nadmiarem żelaza w wodzie przeznaczonej do użytku codziennego należy najpierw wykonać niezbędne testy. Można zwrócić się do najbliższej stacji uzdatniania wody i poprosić o wyniki badań wody, która jest następnie transportowana do naszych kranów. Samodzielne sprawdzenie czy w wodzie użytkowej znajduje się żelazo jest bardzo łatwe. Zażelaziona woda ma zwykle niepokojący zapach i brązowy kolor oraz tworzy rdzawy osad. W smaku jest gorzka i ma typowo żelazny - metaliczny posmak. Mętność wody także powstaje od nadmiaru żelaza. Ilość żelaza w wodzie pitnej nie powinna przekraczać 0,2 mg na litr wody. Co zatrważające, według badań Głównego Inspektoratu Sanitarnego, aż 70% dostępnej w Polsce wody może mieć zbyt wysokie stężenie żelaza.

Najlepszym sposobem na walkę ze związkami żelaza w wodzie jest przefiltrowanie zażelazionej wody, czego mogą dokonać jedynie specjalne filtry. Zmiękczacze wody BWT opierają się na specjalnej technologii wymiany jonowej. Podczas tego procesu odżelaziania wody, usuwany jest z niej nadmiar żelaza oraz manganu, a zamiast tego wzbogaca się ją w korzystne dla zdrowia minerały. Zmiękczacz wody Ecowater skutecznie poradzi sobie z obecnością żelaza w wodzie, a ponadto nie zajmuje wiele miejsca, bo można go zamontować pod zlewem w kuchni.

Zapach zgniłych jaj - siarkowodór

Zapach zgniłych jaj to niemalże na pewno przyczyna obecności siarkowodoru w wodzie. Zjawisko występuje to najczęściej w przypadku wody z własnego ujęcia, czyli studni, ale może także wystąpić w wodzie wodociągowej. Siarkowodór (H2S) jest gazem wywołującym zapach zgniłych jaj i powodującym nieprzyjemny smak wody. Tworzy się on podczas rozkładu białek w środowisku pozbawionym tlenu, na przykład w glebie lub wewnątrz ciała zwierzęcego. Jest to jeden z naturalnych procesów biodegradacji materiału organicznego. Siarkowodór (H2S) jest też czynnikiem korozyjnym. Jest to szczególnie problematyczne w przypadku rur którymi przepływa woda zawierająca siarkowodór.

Siarkowodór bardzo rzadko występuje jako jedyny problem z wodą, takie sytuacje praktycznie nie występują. Niemalże zawsze zapach zgniłych jaj, czyli siarkowodór oznacza, że woda posiada duże stężenia żelaza, manganu, jonu amonowego, mętność a na dodatek bakterie szkodliwe dla organizmu, jak np. Jeśli czujesz zapach zgniłych jaj podczas korzystania z zimnej wody, koniecznie przeprowadź analizę fizykochemiczną wody. Da Ci to pogląd na to, czy w wodzie nie ma innych przekroczeń, jak żelazo, mangan, jon amonowy czy twardość.

Jeśli woda śmierdzi siarkowodorem, czyli zgniłym jajem, a do tego w analizie fizykochemicznej wody wyszło, że żelazo i mangan są przekroczone - problem rozwiąże odżelaziacz z głowicą i złożem przystosowanym do napowietrzania wody. W trakcie napowietrzania, woda wzbogacona jest w bardzo dużą ilość tlenu, przez co siarkowodór się utlenia. Przykładem takiego odżelaziacza, który usunie zapach zgniłych jaj i przekroczone żelazo, a także mangan to Oxyline lub Oxyline Plus. Częsty przypadek to zapach zgniłych jaj odczuwalny tylko przy ciepłej wodzie. Przyczyną zapachu zgniłych jaj jest wtedy nie tyle zła jakość wody, co siarkowodór nagromadzony w podgrzewaczu i nieużywanych rurach. W znakomitej większości przypadków winny jest jednak sam podgrzewacz. Zazwyczaj wystarczy przechlorowanie instalacji, w celu usunięcia siarkowodoru.

tags: #woda #gazowana #zapach #przyczyny

Popularne posty: