Woda do picia: Dlaczego zawartość magnezu ma znaczenie?

Szukasz napoju, który orzeźwia i wspiera Twoje codzienne funkcjonowanie? Woda to podstawa, ale nie każda woda jest taka sama. Warto wiedzieć, że jedynie ok. 30 dostępnych na rynku wód ma go w wystarczającej ilości. Wielu konsumentów wszystkie dostępne w sprzedaży wody niesłusznie bierze za mineralne.Woda wodzie nierówna.

Podstawowym kryterium podziału jest zawartość składników mineralnych i dwutlenku węgla (niegazowane, gazowane). Klasyczna definicja mówi, że za wodę mineralną można uznawać taką, która zawiera w jednym litrze, co najmniej 1000 mg składników mineralnych. W takich wodach zawsze znajdzie się, chociaż jeden składnik mineralny w takiej ilości, że może oddziaływać fizjologicznie lub odżywczo na organizm człowieka. Tego kryterium nie spełniają wody źródlane, które pochodzą ze złóż podziemnych i mają tak mało minerałów, że są mniej wartościowe niż niejedna dobra woda z kranu!

Dlaczego magnez jest tak ważny?

Sportowcom często zdarza się, przy dużym wysiłku i stresie zemdleć. Justyna Kowalczyk, jak pamiętamy, straciła przytomność na trasie biegu narciarskiego na Igrzyskach Olimpijskich w Turynie. Takie dramatyczne przeżycia są spowodowane niedoborem składników mineralnych a konkretnie magnezu w wodzie. To nie brak kalorii w takich sytuacjach, ale właśnie magnezu jest niebezpieczny dla zdrowia.

Najważniejsza jest zawartość magnezu i wapnia w wodzie, bo codziennie brakuje nam około 100 mg magnezu i około 300 mg wapnia. Takie ilości biopierwiastków można łatwo uzupełnić, pijąc wodę mineralną zawierającą w litrze co najmniej 50 mg magnezu i powyżej 150 mg wapnia. Magnez występuje w wodzie w formie zjonizowanej, a więc najlepiej przyswajalnej przez organizm. Jeść więcej się nie da, ale można pić zamiast zwykłej wody wodę zawierającą duże ilości magnezu.

Magnez (Mg) jest pierwiastkiem bardzo istotnym dla ludzkiego ciała, szczególnie układu nerwowego. Jaka woda wspomaga układ nerwowy? Zarówno woda, jak i magnez, są bardzo istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a pijąc wodę z minerałami, można dostarczać do organizmu i jedno, i drugie. Wynika to z tego, że ma dużą zawartość magnezu. Zazwyczaj jest to woda wysokozmineralizowana (powyżej 1500 mg składników mineralnych/l), a czasami lecznicza (powyżej 4000 mg składników mineralnych/l).

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Źródła magnezu w wodzie

Wody mineralne to arystokracja wśród wód, ponieważ jest ich znacznie mniej, ale są najcenniejsze nie tylko ze względu na bogactwo niezbędnych do życia minerałów, ale także ze względu na właściwości profilaktyczno zdrowotne. Wody takie mogą zawierać nawet do 70 różnego rodzaju składników, jednak praktyczne znaczenie ma właściwie tylko dziesięć, które należy uwzględnić przy wyborze wody dla potrzeb własnego organizmu. Najważniejszymi z nich są: magnez i wapń, bo ich najwięcej brakuje w naszej diecie, sód i chlorki, bo kiedy ich brakuje, następuje osłabienie organizmu oraz wodorowęglany, bo w istotny sposób wpływają na funkcjonowanie układu trawiennego.

Dietetycy uznają za najlepsze szczególnie wody z najczystszych ekologicznie regionów: - Beskidu Sądeckiego, zwłaszcza z okolic Muszyny i Piwnicznej, z Kotliny Kłodzkiej oraz z Kujaw. Są fenomenem na skalę światową. Mają bowiem w jednym litrze od 50 do 180 mg magnezu i wiele innych składników mineralnych. W rankingach najlepszych wód są na najwyższych miejscach. Należą do nich np. Piwniczanka, Muszynianka, Galicjanka i Zdroje Piwniczna, Krystynka. Wielu lekarzy w Polsce zaleca pacjentom Muszyniankę.

Przykłady wód bogatych w magnez:

  • naturalne wody mineralne np.
  • wody źródlane wzbogacone w składniki mineralne, zwane stołowymi np. Sądecka -Woda Życia, Zamościanka, Woda Magnezowa Ostromecko, Magnezjana.
  • naturalne wody źródlane np. Żywiec Zdrój, Kropla Beskidu, „5 Plus”, Bystrzanka.

Poza tą klasyfikacją są jeszcze lecznicze wody mineralne np. Zuber, Jan, Henryk, Franciszek, ale te nie nadają się do powszechnego użycia i traktowane powinny być jako produkt farmakologiczny stosowany według wskazań lekarskich. Np ZUBER to woda stosowana w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, oraz nadkwasoty.

Korzyści picia wody z magnezem

Woda na układ nerwowy może pomóc w redukcji stresu i poprawie snu. Picie szklanki wody przed snem może pomóc uspokoić organizm i poprawić jakość snu. Jednak trzeba pamiętać, żeby unikać picia zbyt dużej ilości wody przed snem, aby uniknąć częstego wybudzania się w nocy. Naturalna woda mineralna zawiera lepiej przyswajalny magnez niż woda mineralizowana, dlatego zawsze warto zwracać uwagę na etykiety.

Magnez jest pierwiastek wpływającym kompleksowo na funkcjonowanie całego organizmu. Reguluje funkcjonowanie wielu tkanek, narządów i układów. Zbyt niski poziom magnezu w organizmie może zaburzać funkcjonowanie tych układów. Nic dziwnego - magnez jest koenzymem dla około 300 enzymów aktywnie uczestniczących w licznych procesach fizjologicznych. Magnez wspomaga funkcjonowanie układu sercowo - naczyniowego. Wpływ magnezu na obniżanie ciśnienia krwi może przekładać się na redukcję ryzyka udaru mózgu, choroby niedokrwiennej serca czy udaru mózgu. Magnez jest ponadto niezbędny w procesie aktywności elektrycznej mięśnia sercowego, a także hamowaniu agregacji płytek krwi.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Istnieją dowody na to, że osoby dotknięte migrenami znacznie częściej doświadczają niedoborów magnezu. Zastosowanie magnezu może sprawdzić się jako profilaktyka napadów migrenowych. Magnez może sprawdzić się nie tylko w profilaktyce migren - doraźne stosowanie magnezu w czasie ataku migreny także może przynieść korzyści. Suplementowanie magnezu osobom doświadczającym bólu migrenowego przyczyniło się do zredukowania bólu.

U młodych zdrowych osób poziom magnezu utrzymuje się na względnie stałym poziomie, natomiast wraz z wiekiem dochodzi do fizjologicznego spadku poziomu magnezu w przestrzeni zewnątrz - i wewnątrzkomórkowej. Z tego względu w populacji ludzi w starszym wieku powszechnie występują niedobory magnezu. A zbyt niski poziom tego pierwiastka sprzyja ograniczeniu potencjału antyoksydacyjnego mitochondriów i nasileniu procesów starzenia się organizmu.

Uzupełnienie niedoboru magnezu przy pomocy wody mineralnej jest jednym ze sposobów na utrzymanie odpowiedniego poziomu tego pierwiastka w organizmie. Przyczyny niskiego poziomu magnezu w organizmie są zróżnicowane. Jedną z nich jest zbyt niska podaż magnezu w diecie. Czynnikami ograniczającymi przyswajalność magnezu z diety są m. in. fityniany, błonnik oraz wysoka zawartość tłuszczów. Przyswajalność magnezu ograniczana jest także podczas nadużywania alkoholu czy kawy.

O niedoborze magnezu, czyli hipomagnezemii mówimy wówczas, gdy poziom magnezu we krwi jest niższy niż 0,66 mmol/ l. Hipomagnezemia objawia się na wiele sposobów. Najczęstsze symptomy to:zaparcia,bóle głowy,osłabienie,rozdrażnienie i nerwowość,skurcze mięśni i osłabienie siły mięśniowej,zaburzenia miesiączkowania,zaburzenia pamięci i koncentracji,utrata apetytu,mniejsza odporność na stres,nadciśnienie,arytmia,zaburzenia lipidogramu (wzrost poziomu trójglicerydów i cholesterolu),ograniczona tolerancja glukozy i insulinooporność,osteoporoza,komplikacje położnicze.

Zawartość magnezu w wodzie mineralnej

Wody mineralne wyróżniają się wysoką zawartością jonów magnezowych. W wodzie mineralnej magnez może występować około 50 - 100 mg magnezu. Z kolei woda lecznicza zawiera ponad 200 mg magnezu na litr. Zawartość magnezu w wodzie wysokozmineralizowanej przekracza 200 mg magnezu/ l. A to oznacza, że regularne picie takiej wody pozwala zapobiegać niedoborom magnezu i wapnia, a także innych cennych pierwiastków.

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

Zalecane dzienne spożycie magnezu:

Grupa wiekowa Zalecane dzienne spożycie magnezu
do 6 miesiąca życia 30 mg
od 7 do 12 miesiąca 75 mg
od 1 do 3 roku 80 mg
od 4 do 8 roku 130 mg
od 9 do 13 roku 240 mg
od 14 do 18 roku - dziewczęta 360 mg
od 14 do 18 roku - chłopcy 410 mg
kobiety do 30 r. ż. 310 mg
kobiety powyżej 30 r. ż. 320 mg
kobiety w ciąży 360 mg
kobiety karmiące piersią 320 mg
mężczyźni do 30 r. ż. 400 mg
mężczyźni powyżej 30 r. ż. 420 mg

Na co zwracać uwagę przy wyborze wody?

Picie wody mineralnej o wysokiej zawartości magnezu to często lepszy sposób na uzupełnienie jego niedoborów niż pozyskiwanie go z żywności. Produkty bogate w magnez to na przykład kasza gryczana, pestki dyni, orzechy, kakao. Są smaczne, zdrowe, ale spożywane w nadmiarze, stanowią potężną dawkę kalorii. Suplementy diety mają bardzo niską wartość energetyczną, ale nie są naturalnym źródłem magnezu. Dostarczony w tabletkach pierwiastek jest zdecydowanie gorzej przyswajalny dla ludzkiego organizmu niż ten zawarty w produktach spożywczych. Albo w wodzie mineralnej, która jest nie tylko naturalna, ale przede wszystkim - niezbędna nam do życia.

W sklepach nietrudno trafić na tzw. wodę mineralizowaną, sztucznie nasyconą magnezem w procesie produkcji. Jako źródło tego pierwiastka napój wart jest tyle samo, co suplement w tabletkach. Wiele z wymienionych wyżej marek to wody lecznicze, czyli o ogólnej mineralizacji przekraczającej 4000 mg/l. Obok magnezu znajdują się w nich duże ilości wapnia, potasu, sodu czy jodu. Te pierwiastki także są nam niezbędne, ale ich nadmiar nie zawsze jest korzystny. Może np. stanowić zbyt duże obciążenie dla nerek. Dlatego nim zaczniemy regularnie pić wodę leczniczą, skonsultujmy tę decyzję ze swoim lekarzem.

tags: #woda #do #picia #magnez #zawartość

Popularne posty: