Woda Aqua Niegazowana: Właściwości i Zastosowanie

Przeglądając Internet, można natknąć się na wiele informacji na temat diety zakwaszającej, alkalizującej oraz wody mającej neutralizować kwasy w organizmie i działać alkalizująco, niwelując wiele dolegliwości i jednocześnie lecząc wiele chorób. Wśród ofert sprzedaży znajdziemy zarówno gotową wodę alkaliczną, jak i urządzenia do samodzielnego jej wytwarzania, które obiecują pozbycie się wszystkich negatywnych skutków zdrowotnych.

Skala pH i rodzaje wody

Każdy płyn może mieć określone pH. Skala pH określa kwasowość i zasadowość roztworów wodnych związków chemicznych. Może przyjmować wartości od 0 do 14, gdzie pierwsza liczba oznacza bardzo silny, stężony kwas, a druga bardzo silną, stężoną zasadę. Najprościej mówiąc, im niższe jest pH, tym bardziej kwaśny będzie odczyn, a im wyższe, tym bardziej zasadowy.

W organizmie człowieka pH może być bardzo zmienne i waha się od około 1,35-3,5 w żołądku, do około 8,8 w przypadku płynu trzustkowego. Zwykła woda ma pH neutralne, zbliżone do 7. Woda zasadowa, czy inaczej woda alkaliczna, charakteryzuje się lekko podwyższoną wartością: do pH równego 8-10. Spowodowane jest to zawartością naturalnie występujących w nich zasadotwórczych minerałów lub uzyskaniem zasadowości w procesie jonizacji.

Właściwości wody alkalicznej

Teoretycznie woda alkalizująca ma za zadanie podwyższyć pH płynów ustrojowych, które zostało obniżone przez niezdrową dietę i inne aspekty rozwoju cywilizacji. Założeniem działania wody alkalicznej jest to, że ma ona wyrównywać pH w organizmie. Organizm człowieka ma jednak na szczęście silne mechanizmy regulujące odczyn jego płynów, nie ma więc możliwości wpłynąć na nie czymś tak trywialnym jak woda o podwyższonym pH.

Każdy produkt spożywczy oraz napój po spożyciu trafia do żołądka, który wytwarza sok żołądkowy. Jednym z jego składników jest kwas solny, który ma bardzo niskie pH. Powoduje on, że odczyn soku żołądkowego wynosi 1,35-3,5 (czyli jest bardzo kwaśny, można powiedzieć wręcz że żrący) i nie da się zmienić go za pomocą lekko zasadowej wody. Jony wodoru pochodzące z kwasu solnego bardzo szybko zneutralizują jony zasadowe obecne w wodzie.

Przeczytaj także: Aqua Niegazowana: dlaczego warto ją wybrać?

Rzekome korzyści zdrowotne

Uważa się, że woda alkaliczna jest zdrowa, ponieważ pomoże na wiele chorób. Wyleczy otyłość, cukrzycę, kamicę nerkową, dnę moczanową, zapobiegnie osteoporozie a nawet nowotworom. Ma za zadanie usuwać z organizmu toksyny, unieszkodliwiać wolne rodniki (działać przeciwutleniająco), usuwać migrenowe bóle głowy, astmę, łuszczycę a nawet celiakię. Łatwo zauważyć można, że spektrum jej rzekomego działania jest dość szerokie.

Istnieją badania sugerujące, że spożywanie produktów mających alkalizujące działanie wpływa pozytywnie na utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia, ale wystarczy trzymać się zdrowej diety, spożywania dużej ilości warzyw i owoców - żadne specjalne dodatki nie są potrzebne. Zakwaszenie organizmu jest pewnym uproszczeniem i nie działa tak, jak kreują je media.

Produkty spożywcze podzielić można na zasadotwórcze oraz kwasotwórcze. Do tych zasadotwórczych należą wszystkie warzywa i owoce. Dość neutralne okazują się być piwo, wino, kawa, masło, cukier, nasiona roślin strączkowych i coca-cola. Do kwasotwórczych zaliczyć można nabiał (szczególnie sery), jaja, mięso, ryby, orzechy i zboża.

Łatwo można zauważyć, że część produktów mających zakwaszać śmiało można określić jako dość korzystnie wpływające na zdrowie (jak na przykład ryby i zawarte w nich kwasy omega-3), a te zakwalifikowane jako neutralne już niekoniecznie. Tak jak woda alkaliczna nie wpłynie na zmianę pH soku żołądkowego, tak nie zrobią tego w znaczącym stopniu produkty spożywcze.

Potencjalne zagrożenia

Woda alkaliczna nie leczy chorób, ale może zaszkodzić niektórym osobom. Nie powinni jej spożywać pacjenci z zaburzeniami pracy nerek, ponieważ wysoka zawartość minerałów może skutkować powstaniem kamieni w układzie moczowym.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Dostępność i koszt

Wodę alkaliczną można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, części aptek oraz większych supermarketów. Kosztuje kilka, kilkanaście złotych za półtoralitrową butelkę (5-14 zł). Wodę alkaliczną można nabyć w sklepie lub zrobić samodzielnie w domu. Wystarczy kupić jonizator do wody, który z wody w kranie zrobi wodę zasadową. Koszt takiego urządzenia to kilkaset, kilka tysięcy złotych.

Aqua Polonia - przykład wody mineralnej

Aqua Polonia to woda, która posiada ugruntowaną pozycję wśród konsumentów swoje wysokie notowania zawdzięcza niepowtarzalnym zaletom wynikającym ze składników mineralnych, przede wszystkim z zawartości jonów wapnia, magnezu, sodu, potasu i wielu innych.

  • Naturalna woda mineralna Aqua Polonia zawiera 111,22 mg/l jonów wapnia - pierwiastka, który stanowi podstawowy składnik mineralny kości i zębów, uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi, ponadto jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerwów, właściwego kurczenia się mięśni, zapobiega osteoporozie, otyłości oraz nadciśnieniu tętniczemu.
  • Naturalna woda mineralna Aqua Polonia zawiera 7,6 mg/l jonów sodu, dzięki czemu jest odpowiednia dla diety ubogiej w sód i działa korzystnie przy nadciśnieniu tętniczym.
  • Aqua Polonia ma orzeźwiający smak i skutecznie gasi pragnienie.
  • Doskonałe i naturalne właściwości wód wydobywanych bezpośrednio ze źródeł, zapewniają naszej wodzie absolutną czystość, niepowtarzalny smak i aromat.
  • Ogólna zawartość rozpuszczonych składników mineralnych: 514,55 mg/l.
  • Woda alkaliczna: pH 8.
  • Pojemność: 1,5 l.
  • Rodzaj: woda niegazowana.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

tags: #woda #aqua #niegazowana #właściwości

Popularne posty: