Przechowywanie Buraków Ćwikłowych: Kompleksowy Poradnik
- Szczegóły
Burak ćwikłowy to jedno z najpopularniejszych warzyw korzeniowych w Polsce. Z niego gotuje się tradycyjny barszcz. Znajduje się również w przepisach na bardzo zdrowe sałatki. Jednak, jak każde warzywo, ma tendencję do psucia się później. Ten temat nigdy nie traci na aktualności i będzie szczególnie interesujący dla początkujących ogrodników, którzy jeszcze nie do końca wiedzą, jak przechowywać buraki zimą i jakie metody są najskuteczniejsze. Zebraliśmy najpopularniejsze pytania od czytelników i staraliśmy się na nie odpowiedzieć w tym artykule, podkreślając główne sposoby przechowywania buraków ćwikłowych.
Przygotowanie Buraków do Przechowywania
Przed przystąpieniem do bezpośredniej analizy metod przechowywania należy zastanowić się nad przygotowaniem warzyw, co wpływa na ich zdolność do leżenia w jednym lub drugim magazynie przez długi czas. Kluczem do dobrych plonów jest prawidłowa uprawa buraków. Ważne jest również, aby wiedzieć, jak prawidłowo czyścić buraki do przechowywania. Aby to zrobić, możesz przeczytać osobny artykuł na temat zbioru roślin okopowych. Krótko mówiąc, buraki muszą być w fazie 100% dojrzałości. Lepiej jest mieć piękny, suchy dzień. Jeśli gleba jest ciężka, gęsta, lepiej wykonać ostrożne wykopy łopatą lub widłami. Staraj się nie uszkodzić delikatnej skóry podczas czyszczenia owoców z brudu (lepiej pracować w rękawicach ochronnych).
Jak Pokroić Buraki do Przechowywania?
Wierchołki mają być prawie całkowicie usunięte - musisz zostawić 0,5-1 cm. Jeśli użyjesz ostrego narzędzia, procedura jest wykonywana znacznie szybciej. Odcięte główki są wysyłane do suszenia. W słoneczny dzień na dworze, w deszczowy - w zamkniętym, ale dobrze wentylowanym pomieszczeniu lub wędzone pod przykryciem.
Metody Przechowywania Buraków Ćwikłowych
Teraz gdy pokrótce przeszliśmy przez etapy przygotowania roślin okopowych, możemy przejść do głównego pytania: jak przechowywać buraki w domu?
1. Przechowywanie w Piwnicy
Jest to główna i najpopularniejsza metoda. Najpierw musisz przygotować samą piwnicę. Całkowicie usuń zeszłoroczne zapasy, posprzątaj pomieszczenie, przewietrz i w razie potrzeby należy zdezynfekować. W celu dezynfekcji wybielić ściany wapnem. Czasami granaty dymne są używane do wypalania małych szkodników. Jeśli w piwnicy nie ma podłogi, musisz zbudować stojaki lub po prostu wziąć pudełka. Najważniejsze jest to, że między owocami a podłogą powinna być co najmniej minimalna szczelina. W niektórych piwnicach występuje zjawisko kondensacji pary wodnej na ścianach, dlatego lepiej też nie stawiać skrzynek blisko ścian.
Przeczytaj także: Poradnik: walka z wilgocią w mieszkaniu
Jeśli sam burak jest dobrej jakości, odpowiednio wyhodowany, zebrany i przygotowany na czas, będzie przechowywany w piwnicy przez długi czas bez dodatkowych manipulacji, ale jest kilka sztuczek. Mądrzy ludzie już dawno zorientowali się, że różne adsorbenty przyczyniają się do lepszego przechowywania roślin okopowych, w tym dobrze znanego piasku. Najpierw należy ją dokładnie przesiać i usunąć nieczystości w postaci suchych liści, małych gałązek itp. Procedura pieczenia do dezynfekcji jest mile widziana. Gdy materiał jest całkowicie gotowy, możesz przystąpić do bezpośredniego układania roślin okopowych. Zajmowana jest dowolna pojemność (drewno lub plastik). Na dno należy wsypać trochę piasku. Następnie układane są główki buraków. I znowu kilkucentymetrowa warstwa piasku. Podobny algorytm działań dotyczy całej uprawy. Alternatywnie możesz wziąć popiół lub trociny iglaste. Czasami zamiast piasku używa się soli, która jest dobrym środkiem antyseptycznym.
2. Przechowywanie w Workach
Jeśli masz małą piwnicę, lub większość pomieszczenia jest wykorzystywana do innych upraw, to zdecydowanie powinieneś przeczytać, jak przechowywać buraki w workach. Ta metoda jest stosunkowo nowa, można by nawet powiedzieć, nowoczesna, ponieważ dziadkowie w tamtym czasie po prostu nie mieli do czynienia z polietylenem. Dziś jest to chyba najpopularniejszy materiał, w którym zarówno marchew, jak i buraki są przechowywane przez dość długi czas. Wstępnie oczyszczone i przygotowane buraki należy umieścić w workach. W każdym przypadku na polietylenowych ścianach będzie się skraplać.
3. Przechowywanie w Mieszkaniu
Całkiem logicznie, wielu naszych czytelników pyta: jak przechowywać buraki, jeśli nie ma przynajmniej piwnicy? To jest pytanie z gwiazdką, ale z drugiej strony nie ma takiego problemu. Faktem jest, że buraki mogą pochwalić się dość gęstą skórką (z czasem po zbiorach gęstnieje). Dlatego wilgoć odparowuje stosunkowo wolno, więc nawet w warunkach miejskiego mieszkania owoce w dobrym stanie mogą leżeć dość długo. Te same pudełka lub torby mogą służyć jako pojemniki. Jest to po prostu idealne, jeśli możesz sobie pozwolić na wydzielenie małego pokoju lub części pokoju na prowizoryczną spiżarnię. Lepiej jest, gdy warzywa leżą na dolnej półce, ponieważ poniżej jest chłodniej.
4. Przechowywanie na Balkonie
Balkon zwykle służy jako koło ratunkowe dla mieszkańców miasta. Jego obecność jest już dobra. Jeśli masz to ocieplone, jest podwójnie świetne. Jesienią będzie dość ciepło, ale temperaturę można regulować, otwierając okna w ciągu dnia, lub zamykając je w nocy. Zimą pomieści mały plus, który jest wygodny dla roślin okopowych. A w przypadku silnych mrozów na zewnątrz i spadku temperatury w środku, można zachować ostrożność, ocieplając plony bawełnianym kocem lub spisanymi już kurtkami zimowymi. Na pewno macie ziemniaki w workach lub siatkach? Doskonale! Na pewno zaprzyjaźnią się z burakami na balkonie i utrzymają dla siebie reżim temperaturowy. Jeśli chodzi o słońce, jego wpływ jest wyjątkowo niepożądany. Jednym z optymalnych miejsc do przechowywania buraków zimą jest przeszklony balkon lub ocieplona loggia (temperatura nie spada poniżej zera).
5. Przechowywanie w Lodówce
I na koniec rozważmy najtrudniejszą sytuację: jak przechowywać warzywa, jeśli nie ma piwnicy, spiżarni lub piwnica jest w pełni zajęta, a balkon nie jest przeszklony? Twoja lodówka mówi cześć! Możesz liczyć na okres przechowywania do 2 miesięcy. I jeszcze jeden minus - wiele produktów na pewno nie zmieści się w lodówce. Jednak tak czy inaczej, uda się zaoszczędzić kilka kilogramów buraków. Należy go umyć, wysuszyć i umieścić w workach (dobrze, jeśli w osobnym pojemniku). W przypadku krótkoterminowego przechowywania buraków, najlepszym miejscem jest lodówka. Umyte i osuszone buraki można przechowywać w foliowych woreczkach z otworami wentylacyjnymi lub w pojemnikach do przechowywania warzyw. W lodówce buraki można przechowywać do dwóch tygodni.
Przeczytaj także: Wakacje w Bodrum
6. Mrożenie Buraków
Czy buraki są przechowywane w zamrażarce? Tak, pozostają tam znacznie dłużej niż w lodówce. Czy buraki można ponownie zamrozić? Nie jest tego warte.
Dodatkowe Metody Przechowywania
- W skrzynkach z piaskiem - Umieść buraki w drewnianych skrzynkach i przesyp je suchym, czystym piaskiem.
- Na półkach - Ułóż buraki w pojedynczej warstwie na półkach w chłodnym miejscu.
- W kopcach - Bardzo często buraczki ćwikłowe przechowuje się w kopcach. Jest to dobry sposób na przechowywanie warzyw korzeniowych jednak pamiętajmy, aby kopiec był odpowiednio wykonany i na okres zimy podsypany większą ilością ziemi. Poza tym sprawdzajmy zimą, czy gryzonie nie zagnieździły się w kopcu, gdyż wejścia do nor bardzo szybko wymrożą kopiec i zniszczą przechowywane zapasy.
Optymalne Warunki Przechowywania
Aby buraki ćwikłowe dobrze się przechowywały należy zapewnić im temperaturę na poziomie około 1- 2 °C. Poza niską temperaturą niezbędna jest także wysoka wilgotność powietrza. Jeżeli posiadamy ziemiankę, wilgotną piwnicę, możemy je wykorzystać do przechowania buraka ćwikłowego.
Aby korzenie buraka ćwikłowego przechowały się jak najdłużej należy zwrócić uwagę na wiele czynników, takich jak: temperatura, wilgotność oraz skład gazowy w przechowalni.
Temperatura
Optymalna temperatura, w której należy przechowywać korzenie buraka ćwikłowego wynosi 1-2 stopnie Celsjusza, w takich warunkach następuje maksymalne ograniczenie procesów życiowych, co umożliwia długie składowanie bez ujemnego wpływu na ich jakość. Nie wolno w trakcie przechowywania dopuszczać do obniżenia temperatury do 0 stopni Celsjusza, gdyż dłuższe składowanie buraków ćwikłowych w takiej temperaturze może spowodować uszkodzenia fizjologiczne, które objawiają się zamieraniem tkanek w wierzchołkowej części korzenia. Także obniżenie temperatury poniżej 0 stopni Celsjusza może spowodować przemarznięcie korzeni, a w konsekwencji obniżyć jakość i trwałość przechowalniczą. Korzenie zaraz po zbiorze powinny być schłodzone, aby zmniejszyć intensywność oddychania, tempo dojrzewania oraz produkcję etylenu. Proces schładzania na ogół przebiega dwuetapowo. Pierwszy etap następuje zaraz po zbiorze i polega na obniżeniu temperatury o 90 procent, drugi etap odbywa się już w komorze chłodniczej, gdzie korzenie schładzane są do odpowiedniej temperatury czyli 1-2 stopni Celsjusza. Do schładzania wykorzystuje się chłodne powietrze.
Wilgotność Powietrza
Wilgotność powietrza w głównej mierze decyduje o intensywności transpiracji, która przebiegając zbyt intensywnie prowadzi do więdnięcia korzeni buraka ćwikłowego. Burak ćwikłowy składa się w 89 procentach z wody, jeśli będziemy go przechowywać w zbyt niskiej wilgotność względnej może to spowodować duże straty w wyniku transpiracji. Warzywa korzeniowe w tym burak ćwikłowy wymagają najwyższego poziomu wilgotności względnej. Optymalna wilgotność względna powietrza dla korzeni buraka ćwikłowego powinna wynosić około 95 procent przy temperaturze 1-2 stopni Celsjusza.
Przeczytaj także: Poradnik pomiaru wilgotności
Skład Gazowy Atmosfery
Procesy życiowe i długość przechowywania korzeni buraka ćwikłowego w warunkach kontrolowanej atmosfery są uzależnione od stężenia dwutlenku węgla oraz tlenu. Przedłużenie okresu przechowywania korzeni buraka ćwikłowego w komorze z kontrolowaną atmosferą jest możliwe dzięki podwyższeniu stężenia dwutlenku węgla, obniżeniu stężenia tlenu oraz utrzymania optymalnej temperatury. Do składowania korzeni można wykorzystać przechowalnie tzw. ULO (Ultra Low Oksygen), w praktyce rzadko jednak ma to miejsce ze względu na koszty. ULO są to chłodnie z kontrolowaną atmosferą o bardzo niskim poziomie tlenu poniżej 2 procent, oraz stężeniu CO2 w granicach 2-3 procent. Innym sposobem na długotrwałe utrzymanie towaru poza sezonem wegetacyjnym jest przechowywanie korzeni w komorach z obniżonym ciśnieniem. Jest to metoda polegająca na obniżeniu ciśnienia z 101 kPa na 10,1 kPa, co pozwala zredukować stężenie tlenu oraz etylenu i całkowicie zahamować procesy starzenia się korzeni buraka ćwikłowego. W warunkach kontrolowanej atmosfery korzenie buraka można przechowywać nawet 8 miesięcy.
Pojemniki do Przechowywania
Korzenie buraka ćwikłowego najczęściej składuje się w paletach skrzyniowych o pojemności 400-600 kg lub w skrzynkach z tworzyw sztucznych o pojemności 20 kilogramów. Palety skrzyniowe powinny być ustawione w odpowiedniej odległości od siebie oraz ścian, tak aby była możliwa cyrkulacja powietrza, zapewniająca utrzymanie temperatury oraz wilgotności powietrza na optymalnym poziomie w całej masie produktu. Wysokość komór najczęściej jest przystosowana do ustawienia 6 palet skrzyniowych jedna na drugiej. Zanim jednak korzenie buraka trafią do komór należy je odpowiednio wcześniej wyczyścić oraz zdezynfekować w celu ograniczenia rozwoju patogenów. Do dezynfekcji komór wykorzystuje się preparaty zawierające podchloryn sodu, nadtlenek wodoru, kwasy lub zasady.
Ważne Wskazówki dotyczące Przechowywania
- Późny zbiór powinien być przeprowadzony na przełomie września i października.
- Korzeń pozyskujemy poprzez ręczne wyrywanie. Zazwyczaj przydają się widły bądź szpadel, którymi podkopujemy roślinę, aby pozyskać korzeń bez uszkodzeń, gdyż tylko takie najlepiej się przechowują.
- Część nadziemną odcinamy około centymetra nad częścią podziemną, poza tym nie usuwamy korzenia palowego.
- Przed przechowywaniem buraki należy oczyścić z nadmiaru ziemi, ale nie myć ich wodą. Zbyt wilgotne buraki mogą łatwo pleśnieć.
- Wilgotność powietrza w miejscu przechowywania powinna być wysoka, ale nie nadmierna.
- Nie przechowuj buraków w bezpośrednim sąsiedztwie warzyw, które wydzielają etylen, takich jak ziemniaki czy jabłka.
- Co kilka tygodni sprawdzaj stan przechowywanych buraków.
Podsumowanie
Odpowiednie przechowywanie buraków pozwala zachować ich smak, wartości odżywcze i świeżość przez wiele miesięcy. Niezależnie od tego, czy interesuje Cię jak przechowywać buraki na co dzień, czy jak przechowywać buraki na zimę w piwnicy, kluczem jest zapewnienie optymalnych warunków, takich jak odpowiednia temperatura, wilgotność i sposób układania warzyw. Buraki przechowywane w odpowiednich warunkach mogą zachować świeżość nawet przez 4-6 miesięcy.
tags: #wilgotność #burak #ćwikłowy #przechowywanie

