Uzdatnianie Wody ze Studni Głębinowej: Skład i Proces
- Szczegóły
Woda doprowadzana do naszych domów, mieszkań, firm i innych budynków może pochodzić z wielu źródeł, takich jak lokalna sieć wodociągowa, duży wodociąg, czy też własne ujęcie. W poniższym artykule skupimy się właśnie na wodzie pozyskiwanej ze studni kopanych, wierconych oraz głębinowych. Jeśli jednak korzystasz ze studni, a jakość wody odbiega od normy, koniecznie musisz wziąć pod uwagę jej oczyszczanie i uzdatnianie.
Skład Wody ze Studni Głębinowej
Woda uzyskiwana z własnego ujęcia może mieć bardzo zróżnicowany skład ze względu na środowisko, w którym wykonany dany odwiert. Skład wody pobieranej z podziemnych ujęć wody, a w tym zawartość takich zanieczyszczeń jak żelazo w wodzie, mangan, bakterie coli, jak również twardość wody zależy od wielu czynników. Najczęstszymi są właściwości warstw geologicznych, z którymi mają kontakt podziemne zasoby wody, stopnień i częstotliwość kontaktu z infiltrującymi wodami powierzchniowymi, opadowymi i roztopowymi, jak również skala dopływów wód pochodzenia antropogenicznego (wody poprodukcyjne z różnych branż przemysłu, ścieki, spływy z terenów rolniczych itp.).
Zanieczyszczenia Wody ze Studni
Wśród zanieczyszczeń studziennych wyróżnia się te pochodzenia naturalnego oraz antropogenicznego. Te drugie, jak sama nazwa wskazuje, spowodowane są działalnością człowieka, na przykład zanieczyszczenia pochodzące z przemysłu czy rolnictwa. Główne zanieczyszczenia obecne w wodzie ze studni to bakterie, szkodliwe metale ciężkie, plamy wody, amoniak i azotyny, rozpuszczone węglowodory, chlor, substancje organiczne, trucizny, związki chemiczne i inne zanieczyszczenia.
- Bakterie: Stanowią one od 30 do 50% całkowitego zanieczyszczenia.
- Szkodliwe metale ciężkie: Ołów, srebro, miedź i rtęć wymywają się do wody ze środowiska przyrodniczego.
- Amoniak i azotyny: Stanowią zanieczyszczenia pochodzące głównie z odpadów rolniczych.
- Chlor: Stosowany jest jako środek dezynfekcyjny, aby zapobiec szerzeniu się chorób wywoływanych przez bakterie.
- Trucizny: W postaci środków owadobójczych i herbicydów, mogą dostać się do studni wraz z deszczem.
Proces Uzdatniania Wody
Stacja uzdatniania wody działa poprzez redukcję zanieczyszczeń i chemikaliów, a także tworzenie wody o zadanej jakości. Proces obejmuje usuwanie mechanicznych, biologicznych i chemicznych zanieczyszczeń za pomocą filtrów, chlorowania i dezynfekcji. Jeśli to konieczne, stacje uzdatniania wody mogą także dodawać składniki mineralne do wody w celu poprawy jej smaku i właściwości.
Etapy Uzdatniania Wody ze Studni Głębinowej
- Filtracja Mechaniczna:
Mechaniczna filtracja wstępna to pierwszy i jeden z najważniejszych procesów jakie przeprowadzają stacje i inne urządzenia uzdatniania wody. Za zatrzymywanie stałych zanieczyszczeń, takich jak piasek, zawiesiny, czy drobny żwir odpowiada tak zwany filtr narurowy.
Przeczytaj także: Technologie oczyszczania wody: Przegląd
- Odżelazianie i Odmanganianie:
Uzdatnianie wody obejmuje również jej odżelazianie, czyli pozbywanie się nadmiaru cząstek żelaza, które mogą być szkodliwe dla człowieka i urządzeń AGD znajdujących się w domu. Urządzenia do uzdatniania wody poradzą sobie również z nadmiarem manganu.
W wodzie ze studni głębinowej bardzo często występuje duże stężenie związków żelaza i manganu. Obfitość tych pierwiastków jest przyczyną żółtego lub brązowego koloru wody i nieprzyjemnego, metalicznego smaku. Ponadto zażelaziona woda może sprawiać, że instalacja wodna czy grzewcza wyeksploatuje się znacznie szybciej, a powodem tego jest osadzanie się rdzy.
- Zmiękczanie Wody:
Urządzenia do uzdatniania wody poradzą sobie również z wysokim poziomem twardości wody. Twarda woda jest szczególnie uciążliwa, bowiem zostawia uciążliwe, białe osady na kabinie prysznicowej, czajniku, czy w pralce.
- Dezynfekcja:
Bakterie i wirusy obecne w wodzie studziennej mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Nierzadko są przyczynami wielu chorób, dlatego w przypadku pojawienia się jakichkolwiek mikroorganizmów należy wyposażyć się w sterylizator wody. Lampa UV powinna być ostatnim elementem stacji uzdatniania wody, ponieważ woda do niej wpływająca musi być klarowna.
- Filtracja Osmozą Odwróconą:
W sytuacji, gdy chcemy zadać o odpowiednią jakość wody pitnej, warto zakupić również podzlewozmywakowe filtry kuchenne z membraną osmotyczną. Uzdatnianie wody ze studni głębinowej poprzez odwróconą osmozę pozwala na uzyskanie krystalicznie czystej wody, w której brak zanieczyszczeń.
Przeczytaj także: Grupa Azoty Puławy - oczyszczanie wody
Wybór Odpowiedniego Urządzenia
Skuteczność uzdatniania wody ze studni może nam zagwarantować tylko odpowiednio dobrane urządzenie. Decyzja o zakupie konkretnego rodzaju stacji uzdatniania wody podyktowana powinna być parametrami wody oraz zapotrzebowaniem na wodę jej użytkowników.
Fizyczne Wskaźniki Jakości Wody
Pierwszą grupą omawianych wskaźników są fizyczne wskaźniki jakości wody, do których należą barwa, smak, zapach i mętność (czyli tzw. wskaźniki organoleptyczne). Wśród opisanych parametrów znajdują się również zanieczyszczenia mechaniczne, które nie są oznaczane w ramach laboratoryjnej analizy wody, jednak ze względu na istotny wpływ na użytkowe cechy wody zostały opisane.
Mętność Wody
Mętność wody spowodowana jest obecnością w wodzie drobnej zawiesiny mineralnej (glina, muły) lub organicznej (np. szczątki roślin), oraz gdy występuje mangan i żelazo w wodzie w dużych ilościach. Ponadto, gdy twardość wody osiąga znaczne wartości mętność wody pojawia się w wyniku wytrącania się węglanu wapnia i magnezu. W wodach podziemnych wartość mętności wody dochodzi do kilkudziesięciu NTU (nefelometryczna jednostka mętności).
Skutki Mętności Wody
Obowiązujące przepisy określają wartość mętności w wodzie zdatnej do użycia na poziomie akceptowalnym przez konsumenta, jednak wskazane jest zalecenie, aby mętność wody wynosiła poniżej 1 NTU.
Mętność wody jest właściwością organoleptyczną i ma znaczenie estetyczne. Mętna woda ma nieprzyjemny wygląd i korzystanie z takiej wody jest nieakceptowalne przez konsumenta. Widoczne gołym okiem mleczno-białe, błotniste lub czerwono-brązowe zmętnienie wody występuje powyżej 4 NTU.
Przeczytaj także: Przewodnik po uzdatnianiu wody szkłem
Duża mętność wody może powodować przebarwienia na praniu oraz tworzyć osady na umywalkach, wannach, sanitariatach oraz armaturze. Kolejny problem związany ze zbyt dużą mętnością wody to niszczące działanie przepływającej zawiesiny na powierzchnie podzespołów instalacji wodnej np. uszczelki kranów lub spłuczek wc, które zaczynają przeciekać.
Ponadto duża mętność wody ma również bardzo istotne znaczenie sanitarne, ponieważ drobna zawiesina jest dobrym podłożem do namnażania się mikroorganizmów w wodzie oraz zmniejsza skuteczność dezynfekcji wody np. promieniami UV.
Usuwanie Mętności Wody
Sposób usuwania mętności wody zależy od głównego czynnika powodującego jej zwiększoną wartość.
Jeżeli mętność wody jest jedynym przekroczonym wskaźnikiem, czyli przyczyną mętności wody są drobne cząstki mineralne, to bardzo skutecznym sposobem na usuwanie drobnej zawiesiny jest separacja na filtrach mechanicznych. W przypadku domowych instalacji o niewielkiej wartości mętności wody skuteczne są tzw. filtry narurowe, w przypadku bardzo dużych wartości mętności lub większych instalacji przemysłowych skuteczniejsze są kolumny filtracyjne.
Barwa Wody
Barwa wody wywołana jest najczęściej przez rozpuszczoną oraz koloidalną materię organiczną (głównie kwasy humusowe i fulwowe) wypłukiwaną z warstw geologicznych, jak również przez związki żelaza i manganu (szczególnie żelazo w wodzie w duzych ilościach wpływa na barwę wody). Zwiększona barwa wody może być skutkiem dopływu ścieków. Naturalnie występująca barwa wody podziemnej może dochodzić do kilkudziesięciu mg Pt/l.
Skutki Barwy Wody
Większość ludzi potrafi wykryć barwę wody powyżej 15 mg Pt/l. Obowiązujące przepisy określają wartość barwy wody zdatnej do użycia jako akceptowalną przez konsumenta i bez nieprawidłowych zmian z objaśnieniem, iż pożądana wartość barwy wody w kranie konsumenta powinna wynosić do 15 mg Pt/l.
Barwa wody ma zasadnicze znaczenie w przypadku wód technologicznych kilku branż (m.in. papierniczej, tekstylnej, kosmetycznej, farmakologicznej). Z punktu widzenia budynków mieszkalnych, barwa wody jest właściwością organoleptyczną i ma znaczenie głównie dla komfortu spożywania wody, jednak w dużych przekroczeniach może powodować powstawanie przebarwień np. na praniu.
Usuwanie Barwy Wody
Ponieważ barwa wody wywołana jest przez związki, które powodują przekroczenie innych wskaźników (np. mangan, związki organiczne lub żelazo w wodzie), zmniejszenie wartości barwy wody następuje w ciągu technologicznym procesów usuwających te związki. Głównie będą to procesy związane z odżelazianiem i odmanganianiem wody na filtrach odżelaziających i odmanganiających lub usuwaniem związków organicznych np. na kolumnach filtracyjnych z węglem aktywnym.
Podsumowanie
Uzdatniona woda charakteryzuje się lepszym smakiem, zapachem, ale też przede wszystkim dobrą jakością, która zapewni bezpieczeństwo osobom, które z niej korzystają. W procesie tym każdy etap ma znaczenie i trafnie wpływa na jakość wody z przydomowej studni.
tags: #uzdatnianie #wody #ze #studni #głębinowej #skład

