Uzdatnianie Wody w Zakładzie Przetwórstwa Owoców: Wymagania i Metody

Woda jest kluczowym surowcem w branży spożywczej, a jej jakość ma bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo i smak produktów. O powszechności wody w sektorze spożywczym świadczy szerokie spektrum jej zastosowania. Wykorzystywana jest ona m.in. jako wodę technologiczną, która wchodzi w skład produktu i wykorzystywana jest do jego obróbki oraz mycia.

Jej jakość powinna być zgodna z normami dotyczącymi spożycia, jednakże w wielu przypadkach spełnia ona znacznie bardziej restrykcyjne wymagania (np. wodę wtórną, pochodzącą z odzysku po procesach technologicznych w celu zmniejszenia jej zużycia. Woda stosowana w branży spożywczej może posiadać różne parametry, jednakże istnieją pewne kryteria, które powinny być spełnione bez względu na używaną technologię, sprzęt, proces produkcyjny czy produkt końcowy. Niezależnie od przeznaczenia nie powinna ona zawierać: substancji oddziałujących organoleptycznie, zaburzających procesy produkcyjne czy sprzyjających powstawaniu osadu.

Metody Uzdatniania Wody

Wybór metody filtracji wody uzależniony jest od parametrów wody oraz jej przeznaczenia. Każde przedsiębiorstwo spożywcze ma nieco inne potrzeby, więc sposób uzdatniania jest kwestią indywidualną. Jeśli zakład wykorzystuje wodę wodociągową, to sytuacja jest ułatwiona. W tym przypadku wydajny filtr mechaniczny - narurowy lub multicartridge'owy - skutecznie usunie z cieczy wszelkie cząstki i zawiesiny.

Więcej zachodu potrzeba, gdy woda pochodzi z własnego ujęcia. W tym przypadku problemem może być wysokie stężenie związków amonowych, żelaza oraz manganu. Skutecznie można go rozwiązać, stosując przemysłowe odżelaziacze i odmanganiacze. Warto pamiętać, że bez względu na rodzaj ujęcia należy chronić się przed szkodliwymi mikroorganizmami. W tym celu najczęściej stosuje się lampy bakteriobójcze UV.

Zdarza się również, że zbyt duże stężenie chloru stanowi problem - na przykład, gdy firma zajmuje się produkcją napojów. W takiej sytuacji chlor może negatywnie wpłynąć na walory smakowe.

Przeczytaj także: Technologie oczyszczania wody: Przegląd

Nasza szeroka oferta rozwiązań uzdatniających wodę, obejmuje również sprzęt przeznaczony do zastosowań przemysłowych. W sklepie MojaWoda.com znajdziesz zarówno przemysłowe stacje filtrujące, jak i komercyjne systemy odwróconej osmozy. Wybór odpowiednich filtrów jest kluczowy dla zapewnienia skuteczności procesów uzdatniania. Przemysłowe filtry wody są dostosowane do różnorodnych potrzeb, w tym do usuwania zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych, co jest niezbędne w produkcji żywności.

System ANOXTM do Uzdatniania Wody

Czy spotkali się Państwo z problemem dezynfekcji wody? Czy mieli Państwo problem z doborem odpowiednich urządzeń i różnorodnych środków chemicznych do uzdatniania wody? Jeżeli na jedno z wyżej postawionych pytań odpowiedzieli Państwo TAK - proponujemy zapoznać się z systemem do uzdatniania wody ANOXTM.

Zasada działania systemu opiera się na elektrolizie soli kuchennej rozpuszczonej w wodzie. Elektroliza jest technologią znaną od przeszło 100 lat. Jednostki ANOXTM poddają sól (roztwór solny) oraz wodę elektrolizie za pomocą membran polimerowych lub ceramicznych oddzielających dodatnie jony od ujemnych. Z wymieszania tych dwóch roztworów powstaje NEUTHOXTM stanowiący właściwy dezynfektant. Dzięki jego specyficznej charakterystyce nie jest konieczne przeprowadzania procesów dezynfekcji w wysokich temperaturach.

Zalety systemu ANOXTM:

  • system jest w 100% przyjazny dla środowiska
  • obojętny odczyn pH
  • skutecznie niszczy wszelkie bakterie, wirusy, grzyby, zarodniki oraz biofilm
  • niskie koszty eksploatacji
  • usuwa nalot wapienny z instalacji.

System ANOXTM nie generuje produktów ubocznych, eliminuje stosowanie dwutlenku chloru lub podchlorynu, nie zwiększa korozyjności metali.

Przeczytaj także: Grupa Azoty Puławy - oczyszczanie wody

Dobre Praktyki Rolnicze (GAP) i Dobre Praktyki Higieniczne (GHP)

W przypadku wszystkich owoców i warzyw potwierdzono znaczenie wdrażania dobrych praktyk rolniczych (GAP) i dobrych praktyk higienicznych (GHP) podczas produkcji podstawowej, a także GHP, dobrych praktyk produkcyjnych (GMP) oraz analizy HACCP stosowanej po zbiorach. Podkreślono również, że uzdatnianie wody do nawadniania i wody procesowej w celu utrzymania odpowiedniej jakości mikrobiologicznej ma kluczowe znaczenie dla zapobiegania zanieczyszczeniu wszelkich towarów.

Przeczytaj także: Przewodnik po uzdatnianiu wody szkłem

tags: #uzdatnianie #wody #w #zakładzie #przetwórstwa #owoców

Popularne posty: