Magiczne Mojito: Klasyczny przepis i wersja Thermomix

Mojito to prosty w przygotowaniu i smaczny klasyczny drink na bazie rumu. Jest to najpopularniejszy kubański drink i chyba najbardziej znany drink w ogóle. Ten przepis świetnie sprawdzi się na większych imprezach, bez problemu możesz zrobić go w większej ilości. Wypróbuj go na swojej imprezie.

Składniki

Aby zrobić idealny drink Mojito bardzo ważne jest to, by użyć świeżej mięty oraz limonki, a także odpowiedniego Rumu. W Polsce bardzo popularny jest biały Rum Bacardi oraz rum Havana Club. Najlepiej użyć białego rumu, by nie zaburzyć koloru drinka - powinien być jasny.

Składniki dla 1 porcji (wersja tradycyjna):

  • Listki mięty
  • Sok z limonki lub plasterki z połowy owocu
  • 2 łyżeczki cukru
  • Kruszony lód lub lód w kostkach
  • 1 miarka rumu
  • Woda gazowana

Składniki dla 4 porcji (Thermomix):

  • Cukier trzcinowy - 50 g
  • Lód - 350 g
  • Limonka - 200 g (2 sztuki)
  • Mięta - 20 g (20 liści)
  • Rum biały - 85 ml
  • Woda gazowana - 400 ml

Przygotowanie tradycyjne

  1. Porozrywaj listki mięty aby puściły sok.
  2. Tak przygotowaną miętę umieść na dnie szklanki i dodaj sok z limonki lub plasterki z połowy owocu.
  3. Następnie dodaj 2 łyżeczki cukru i tak powstałą mieszaninę przykryj warstwą kruszonego lodu. Jeśli nie masz kruszonego lodu możesz użyć lodu w kostkach.
  4. Teraz, na lód przykrywający miętę, sok z limonki i cukier, wlej 1 miarkę rumu.
  5. Ostatni krok to dopełnieni drinka wodą.

Drinka przygotowujemy bezpośrednio w szklance, w której będzie podawany.

Przygotowanie w Thermomix

  1. Wsyp cukier do naczynia Thermomixa i rozdrobnij przez 10 sekund / obroty 10.
  2. Dodaj kostki lodu i rozdrobnij 20 sekund / obroty 5.
  3. Limonki umyj i obierz ze skórki. Przekrój na ćwiartki, usuń pestki.
  4. Dodaj limonki oraz liście mięty i całość rozdrobnij 5 sekund / obroty 5.
  5. Wlej rum do naczynia Thermomixa i wymieszaj przez 20 sekund / obroty 1.
  6. Rozlej całość do czterech szklanek. Dopełnij szklanki wodą gazowaną. Podawaj przystrojone miętą i limonką.

Wskazówki i porady

  • Do ozdoby możesz użyć plasterków limonki, mięty, oraz ksylitolu do obtoczenia rantów szklanki.
  • Wystarczy, że zmoczysz krawędź szklanki w soku z limonki i zanurzysz ją w ksylitolu (opcjonalnie cukrze).
  • Przepis przygotowany jest na jedną porcję, oczywiście możesz pomnożyć ilość składników, ewentualnie wydłużyć kruszenie lodu.
  • Limonkę bardzo dokładnie umyj i wyszoruj. Limonkę pokrój na cienkie pasterki (tak naprawdę można ją pokroić całkowicie dowolnie).
  • Używam cukru trzcinowego jasnego, ale można też sięgnąć po cukier trzcinowy ciemny lub zwykły cukier biały (buraczany).
  • Całość ugnieć w czystym moździerzu (można też zwykłym drewnianym tłuczkiem z okrągłą końcówką) lub też użyj muddlera, jeśli taki masz (tłuczek barmański - rozgniatacz).
  • Cukier nie musi się rozpuścić w soku z limonki. Zamiast cukru można też użyć gotowego syropu cukrowego.
  • Bardzo ważne jest to, by nie używać innego alkoholu niż biały Rum. Inaczej to nie będzie już drink Mojito (wymawiaj Mohito). Do gotowego Mojito, tuż przed podaniem, można też dodatkowo wlać po 2-3 krople Angostury. Jest to gorzka wódka o ciemnej barwie.

Wartości odżywcze (szacunkowe)

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników.

Wartość Ilość
Indeks glikemiczny 85
Poziom trudności łatwy

Wersja truskawkowa Mojito

  1. Wrzuć do szklanki typu long 1/2 limonki pokrojonej w wedgesy (księżyce), 3-5 truskawek i zasyp łyżeczką cukru trzcinowego, a następnie ugnieć przy pomocy muddler’a .
  2. Zerwij łodyżkę mięty (ok. 4 listki), delikatnie ugnieć w jednej dłoni po czym klaśnij w nią drugą dłonią w celu wydobycia głębi aromatu, dodaj do szklanki i dopełnij lodem.
  3. Na kruszony lód wlej rum, umieść w szklance łyżkę barmańską (lub inną długą łyżkę), przy pomocy drugiej dłoni nakryj wierzch szklanki serwetką i dokładnie, energicznie wymieszaj. Przy czym, ze względu na kruszony lód, należy mieszać wykonując okręgi w pionie (a nie tak jak mieszamy herbatę w poziomie).
  4. Dopełnij szklankę kruszonym lodem oraz wodą gazowaną.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

tags: #thermomix #przepis #mohito #woda #gazowana

Popularne posty: