Analiza Wody: Klucz do Zdrowia i Komfortu w Twoim Domu
- Szczegóły
Woda, z której korzystamy na co dzień, nie jest czystym związkiem H2O. Zawiera w sobie wiele substancji, mających wpływ nie tylko na jej właściwości organoleptyczne, ale również stan gospodarstwa domowego, komfort użytkowania oraz nas samych. Mówiąc o zanieczyszczeniach wód, przyjmuje się, że są to wszystkie niekorzystne zmiany ich cech fizycznych, chemicznych oraz biologicznych.
Rodzaje Zanieczyszczeń Wody
Zanieczyszczenia wód można podzielić ze względu na ich pochodzenie. Do grupy zanieczyszczeń chemicznych można zaliczyć substancje pochodzenia organicznego oraz nieorganicznego. Przedostają się do wód wraz ze ściekami czy zanieczyszczeniami pochodzącymi z rolnictwa, jak na przykład nawozy sztuczne. W wodzie mogą znajdować się również bakterie oraz cała masa innych mikroorganizmów.
Zanieczyszczenia Fizyczne
Zanieczyszczenia fizyczne to substancje stałe, które zazwyczaj występują w wodzie w formie zawiesin oraz cząstek koloidalnych. Wśród często pojawiających się można wymienić: cząstki obumarłych roślin, zwierząt, rozdrobnione cząsteczki gleby, substancje nierozpuszczalne, jak na przykład rdza.
Woda z Własnego Ujęcia a Woda Wodociągowa
Woda pochodząca z zakładów wodociągowych jest stale monitorowana przez odpowiedzialne za to służby. Jej skład podlega regularnym badaniom, by mieć pewność, że nie doszło do żadnych skażeń lub przekroczeń. Mimo to nie wszyscy odbiorcy są zadowoleni z właściwości organoleptycznych dostarczanej im wody. Przyczyną może być chlor oraz jego pochodne, czyli pozostałości po dezynfekcji. Sporadyczne są przypadki wystąpienia skażenia mikrobiologicznego.
Woda z własnego ujęcia w wielu przypadkach wydaje się być idealnym rozwiązaniem. Warto jednak mieć na uwadze, że korzystanie z własnego ujęcia wody jest równoznaczne z poborem wody o nieznanym składzie. Jednym z najgroźniejszych kłopotów są mikroorganizmy. Stanowią bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia.
Przeczytaj także: Filtr powietrza - kontrola stanu
Wpływ Zanieczyszczeń na Zdrowie i Gospodarstwo Domowe
Przede wszystkim należy zacząć od wpływu zanieczyszczeń, jakie mogą znajdować się w wodzie na stan naszego organizmu. Największe negatywne konsekwencje może nieść oczywiście spożywanie wody zanieczyszczonej mikrobiologicznie. Wiele bakterii, mogących znajdować się w wodzie, jest odpowiedzialnych za wywoływanie dolegliwości układu pokarmowego, a nawet chorób zakaźnych. Usuwanie zanieczyszczeń mikrobiologicznych powinno być traktowane priorytetowo w stosunku do redukcji problemów z zanieczyszczeniami chemicznymi. Kłopoty zdrowotne w tym drugim przypadku występują zazwyczaj jako skutek uboczny długotrwałego spożywania wody o nieodpowiedniej jakości. Należy zwrócić szczególną uwagę na substancje wykazujące kumulujące właściwości toksyczne.
Wiele związków chemicznych przyczynia się do powstawania osadu, jaki pozostawia po sobie przepływająca woda. Powszechnym kłopotem w gospodarstwach domowych jest kamień kotłowy, ale także wytrącone żelazo i mangan. Zanieczyszczenia mają ogromny wpływ na zmianę właściwości organoleptycznych wody. Częstym kłopotem jest mętność oraz niewłaściwa barwa. To sprawia, że użytkownicy podejmują decyzję o zaprzestaniu korzystania z wody, zwłaszcza do celów spożywczych.
Dlaczego Należy Przeprowadzić Badanie Wody?
Jedyna droga do osiągnięcia krystalicznie czystej i bezpiecznej wody wiedzie przez analizę jej składu. Badanie wody jest istotne z kilku względów. Wyniki badania wody ilustrują dokładnie wykaz parametrów oraz ich wartość. To daje możliwość kompleksowej oceny rodzaju oraz stężenia zanieczyszczeń występujących w wodzie. Osoby zgłaszające się z prośbą o dobór urządzeń filtracyjnych są w pierwszej kolejności pytane właśnie o przeprowadzenie badania wody. Takich informacji udziela zazwyczaj dostawca.
Jeśli głównym źródłem zaopatrzenia w wodę gospodarstwa domowego jest własne ujęcie, badanie wody należy wykonywać regularnie. Analiza wody pod kątem fizykochemicznym oraz mikrobiologicznym zalecana jest do przeprowadzenia minimum raz na 12 miesięcy.
Rodzaje Analiz Wody
Analiza wody jest procesem, podczas którego sprawdzane są różnorodne parametry wody. Wybór rodzaju analizy wody i badanych parametrów jest zależny od zleceniodawcy. Wyróżniamy dwa typy analizy wody: fizykochemiczną analizę wody oraz pod kątem występowania mikroorganizmów. Te badania zleca się oddzielnie.
Przeczytaj także: Działania na rzecz poprawy powietrza w Gdyni
Analiza Fizykochemiczna
Podczas analizy fizykochemicznej, jak sama nazwa może wskazywać, oceniane są właściwości fizyczne wody, jak smak, zapach, barwa oraz chemiczne. Zazwyczaj znajduje się w niej cała masa innych substancji chemicznych. Praktycznie każda z nich ma swój wpływ na odczucia organoleptyczne względem wody. Fizykochemiczna analiza wody jest szczególnie rekomendowana osobom, które zauważyły u siebie problem z wodą i chciałyby go zażegnać poprzez uzdatnianie.
Analiza Mikrobiologiczna
Mikroorganizmy obecne w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi stanowią realne zagrożenie dla zdrowia. Mikrobiologiczna analiza wody pozwala ocenić, jakie bakterie bytują w wodzie oraz z jak dużą skalą skażenia mamy do czynienia. Podczas analizy wody sprawdzanych jest wiele parametrów. W większości przypadków analiza fizykochemiczna opiera się na przebadaniu dziesięciu parametrów wody. Warto wiedzieć, że nie wszystkie bakterie badane podczas tej analizy wody są chorobotwórcze.
Pobieranie Próbek do Analizy Wody
Przygotowanie próbki przeznaczonej do analizy wody zazwyczaj leży po stronie zleceniodawcy. W obu przypadkach próbki należy pobierać z najczęściej wykorzystywanych ujęć (na przykład w kuchni lub łazience). Zimna woda powinna zostać pobrana ze szczelnego kranu czerpalnego bądź zaworu. Obie próbki powinny zostać dobrze zabezpieczone przed wtórnym zanieczyszczeniem, rozlaniem. Wodę do analizy fizykochemicznej należy pobrać we wcześniej przygotowane w tym celu naczynie. Zazwyczaj poleca się 1,5 litrowe plastikowe butelki po wodzie, wcześniej dokładnie opłukane.
Najpierw należy dobrze przygotować miejsce poboru próbki. Należy usunąć wszystkie zanieczyszczenia znajdujące się na wylocie kranu czerpalnego bądź zaworu. W kolejnym etapie trzeba dokładnie przepłukać instalację intensywnym strumieniem wody. Wodę spuszczać przez około 2-3 minuty strumieniem laminarnym. Przygotowany wcześniej pojemnik przepłukać badaną wodą, a następnie napełnić go całkowicie. W zależności od usług placówki, wodę do badania musi pobrać zleceniodawca lub zajmuje się tym osoba wydelegowana z laboratorium. Pojemnik do poboru wody musi być odpowiednio wysterylizowany i zabezpieczony. Przygotowaniem naczynia zajmuje się zazwyczaj jednostka przeprowadzająca badania.
Uzdatnianie Wody: Jak Poprawić Jej Jakość?
Niekiedy jakość wody wymaga poprawy. Można tego dokonać stosując odpowiednią stację uzdatniania. Każde ujęcie, z którego pochodzi woda jest inne. Ta zasada obowiązuje nawet w przypadku wody wodociągowej. O tym z jakiej jakości wodą mamy do czynienia, świadczą jej właściwości fizyczne, chemiczne oraz mikrobiologiczne. Stan wody możemy ocenić na podstawie jej mętności, smaku, zapachu, barwy, ale również występujących związków chemicznych i drobnoustrojów.
Przeczytaj także: Bezpieczeństwo wody pitnej Łódź
Do zmiany właściwości fizycznych, chemicznych oraz mikrobiologicznych wody przyczynia się odprowadzanie do niej substancji szkodliwych (nieorganicznych, organicznych, radioaktywnych). W wodzie mogą znajdować się zanieczyszczenia pochodzenia naturalnego. Taka woda może być wzbogacona o: domieszki soli, mikroorganizmy, substancje organiczne.
Kłopoty z nieodpowiednimi parametrami wody mogą wystąpić zarówno w przypadku czerpania wody z własnego ujęcia, jak i korzystania z sieci wodociągowej. Woda pitna powinna spełniać określone wymagania mikrobiologiczne, organoleptyczne, związane ze składem chemicznym, fizycznym oraz radiologicznym. Każde państwo, w tym także nasz kraj, tworzy specjalne przepisy dotyczące norm, jakie powinna spełniać woda przeznaczona do spożycia przez ludzi. Takie dokumenty prawne są tworzone na podstawie wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia oraz Unii Europejskiej.
Przede wszystkim o bezpieczeństwie wody przeznaczonej na cele spożywcze decyduje brak skażenia bakteriologicznego wody. Według obowiązujących dokumentów prawnych woda powinna być całkowicie pozbawiona bakterii takich jak: Escherichia coli oraz innych bakterii z grupy coli, Clostridium perfringens, bakterii z grupy Enterokoków. Wymienione bakterie stanowią zagrożenie dla zdrowia bądź świadczą o występowaniu innych mikroorganizmów, mających negatywny wpływ na organizm ludzki. Ich obecność świadczy o skażeniu wody odchodami. Ponadto wymagania określają ogólną liczbę bakterii w 100 ml wody.
Zupełnie inny rodzaj ryzyka stanowią zanieczyszczenia chemiczne, znajdujące się w wodzie. Niektóre substancje chemiczne obecne w podwyższonych stężeniach mogą nieść ze sobą zagrożenie związane z powikłaniami zdrowotnymi. Oprócz spełniania warunków związanych ze stanem bakteriologicznym i związkami chemicznymi, woda powinna też charakteryzować się odpowiednią jakością pod względem organoleptycznym. Musi mieć neutralny smak, zapach i barwę.
Woda Wodociągowa a Jakość Wody
W przypadku wody wodociągowej nie należy obawiać się o skażenie mikrobiologiczne wody oraz występowanie przekroczonych stężeń związków chemicznych. To zakłady wodociągowe są zobowiązane, by dostarczać odbiorcom wodę najwyższej jakości, w pełni odpowiadającą obowiązującym w Polsce normom. Mimo dużych obostrzeń związanych z jakością wody, wielu jej użytkowników nie jest zadowolonych z efektów. Może to wynikać z kilku przyczyn. Przede wszystkim należy mieć na uwadze, że wodociągi odpowiadają za stan wody jedynie doprowadzanej do budynku. To oznacza, że nad stanem magistrali wewnątrz niego czuwa administracja. W wielu przypadkach rury są niewymieniane od lat, przechodzą nieprawidłową konserwację lub nie ma jej wcale.
Konsumenci wody wodociągowej nierzadko narzekają na obecność chloru w wodzie. Ta substancja ma negatywny wpływ na smak i zapach. Właściwości organoleptyczne mogą ulec zmianie już nawet przy obecności niewielkich ilości. Chlor oraz jego pochodne to najczęściej pozostałości dezynfekcji. Nie są to też substancje rekomendowane dla osób z wrażliwą skórą i alergiami. Regularne kąpiele w takiej wodzie przyczyniają się do nasilenia reakcji uczuleniowych, przesuszenia skóry, zaczerwienienia, swędzenia, powstawania niedoskonałości. W wodzie wodociągowej może pojawić się jeszcze jeden mankament. Jest nim wysoki stopień twardości.
Twarda woda nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, jednak znacznie obniża komfort użytkowania, przekłada się na wyższe rachunki, a osad, jaki po sobie pozostawia, jest niebezpieczeństwem dla domowych instalacji, sprzętów AGD. O ile jakość wody wodociągowej wystarczy czasem jedynie doszlifować, by spełniała oczekiwana, o tyle z wodą z własnego ujęcia sytuacja wygląda zupełnie inaczej. W tym przypadku możemy mieć do czynienia z całą gamą różnych zanieczyszczeń chemicznych, ale również zagrożeniem ze strony drobnoustrojów. Tutaj należy podkreślić, że za jakość wody nie odpowiadają służby lecz sam właściciel ujęcia.
Najczęstszymi przekroczeniami, z jakimi borykają się właściciele własnych ujęć są te dotyczące żelaza i manganu. Oprócz tego we znaki daje się wysoki stopień twardości wody, związki organiczne. Często kłopotem towarzyszącym wysokiemu stężeniu żelaza jest nieznośny zapach siarkowodoru. Właściciele studni, zwłaszcza ci mieszkający na wsi, uskarżają się także na problem azotanów występujących w wodzie. Czasami występowanie problemu związanego z jakością wody można rozpoznać już na pierwszy rzut oka...
Woda Plazmowana (Plasma Activated Water - PAW)
Woda plazmowana - Plasma Activated Water (PAW) - powstaje, gdy strumień zimnej plazmy kontaktuje się z czystą wodą i uzbraja ją w reaktywne cząsteczki tlenu i azotu. Definicja PAW: Plasma Activated Water to ciecz, w której woda plazmowana powstaje w wyniku wyładowania barierowego (DBD) lub zimnej plazmy atmosferycznej (CAP). Technologia DBD/CAP w pigułce: Dielektryk oddziela elektrody; po przyłożeniu napięcia pojawia się zimna plazma, która wzbogaca wodę w ROS (H₂O₂, •OH, ¹O₂) i RNS (NO₂⁻, NO₃⁻).
Porównanie Wody Plazmowanej, Jonizowanej i Strukturyzowanej
Aktualne badania wpływu wody plazmowanej pokazują, że skład końcowy zależy od czasu ekspozycji i gazu procesowego.
- Plazmowana (PAW): pH 2-7, ORP +300-+900 mV, zawiera ROS/RNS.
- Jonizowana (elektroliza): pH 8,5-10, ORP -100--400 mV, zawiera wodór cząsteczkowy.
- Strukturyzowana (wirówki, EM): pH bez zmian, niestabilne mikro-klastry.
Właściwości Wody Plazmowanej
- pH 2-4 tuż po produkcji, stabilizuje się ok. 5-6 po 24 h: Skala pH określa kwasowość: 7 to neutralnie.
- Brak biofilmu - plazma niszczy matrycę EPS: Biofilm to śluzowata warstwa ochronna bakterii zbudowana z polimerów (EPS, ang. extracellular polymeric substances).
- Minimalne parametry wody wejściowej: TDS < 50 ppm (np. po odwróconej osmozie), brak chloru, temp.
Koszty Produkcji Wody Plazmowanej
- DIY (generator + RO): Koszt startowy ~2 500 zł, Koszt 1 litra: 0,20-0,40 zł. Plusy: niska cena litra.
- Butelki 300 ml: Koszt 1 litra: 15-25 zł. Plusy: wygoda.
- Instalacja rolnicza: Koszt startowy: 40 000 zł, Koszt 1 litra: < 0,05 zł. Plusy: skala > 1 000 l/d.
Warto zapamiętać: Dzienna dawka PAW nie powinna przekraczać 300 ml i należy ją przyjmować w kilku porcjach. Kluczowa myśl: Najsilniejsze dowody naukowe potwierdzają skuteczność PAW w dezynfekcji żywności. Do tej pory wszelkie badania nad medycznym zastosowaniem wody plazmowanej opierają się wyłącznie na testach in vitro - nie przeprowadzono jeszcze randomizowanych badań klinicznych (RCT).
Wpływ Wody Plazmowanej na Nowotwory (Badania In Vitro)
- Jelito grube: W badaniach in vitro i na modelach mysich zaobserwowano redukcję masy guza o ~60 % przy wielokrotnych dawkach PAW.
- Czerniak: W badaniach in vitro stwierdzono spadek żywotności komórek o ~40 % i wywołanie apoptozy.
- Rak płuca: W badaniach in vitro ROS z PAW prowadzą do fragmentacji DNA i śmierci komórek.
- Rak trzustki: W badaniach in vitro i na modelach zwierzęcych zaobserwowano zahamowanie wzrostu guza o ~30 % w modelu myszy.
- Rak piersi: W badaniach in vitro wykazano indukcję stresu oksydacyjnego i apoptozy w liniach komórkowych.
- Glioblastoma (mózg): W badaniach in vitro zaobserwowano zmniejszenie migracji komórek i tworzenia kolonii.
Przechowywanie i Ostrożność
- Przechowywanie ≤ 24 h - ROS szybko się rozkładają, a stężenie ozonu spada, dlatego trzymaj wodę w ciemnej butelce w lodówce (ok.
- Ostrożność u wrażliwych osób - jeśli masz problemy z przewodem pokarmowym (np.
- Warto zapamiętać: Nadmiar ROS i ozonu może podrażniać błony śluzowe.
Zastosowania Wody Plazmowanej
- woda plazmowana w zastosowaniach biotechnologicznych - kontrola biofilmów: Woda plazmowana skutecznie rozbija i usuwa biofilm bakteryjny z powierzchni bioreaktorów oraz przewodów technologicznych.
- woda plazmowana w zastosowaniach technologicznych - czyszczenie PCB: W produkcji elektroniki PAW usuwa zanieczyszczenia i osady z obwodów drukowanych (PCB) bez użycia agresywnych chemikaliów.
- woda plazmowana w kosmetykach - toniki ROS-rich: Toniki oparte na wodzie plazmowanej dostarczają skórze kontrolowaną dawkę wolnych rodników, które działają jak delikatny peeling oksydacyjny.
- woda plazmowana w oczyszczaniu wody - dezynfekcja w 5 s: Jednorazowe dawki PAW eliminują bakterie i wirusy w zaledwie kilka sekund, co czyni ją atrakcyjną alternatywą dla tradycyjnych metod UV czy chlorowania.
- woda plazmowana w zastosowaniach przemysłowych - linie PET: Przemysł spożywczy wykorzystuje PAW do płukania butelek PET, co zastępuje środki powierzchniowo czynne i obniża koszty.
- woda plazmowana w rolnictwie - +15 % plonów: Regularne podlewanie roślin PAW stymuluje ich wzrost i odporność dzięki łagodnemu stresowi oksydacyjnemu.
- woda plazmowana w sterylizacji - alternatywa dla autoklawu 60 °C: Woda plazmowana może zastąpić autoklawowanie delikatnych narzędzi, osiągając skuteczną sterylizację w niższej temperaturze.
Alternatywy dla Wody Plazmowanej
Jeśli wolisz wodę o stabilnym, lekko zasadowym pH bez obecności reaktywnych form tlenu, rozważ zaawansowany system odwróconej osmozy z jonizatorem i strukturyzatorem. Technologia RO jest od lat szeroko badana i uznawana za najskuteczniejszą w usuwaniu zanieczyszczeń (metali ciężkich, pestycydów, bakterii), a dodatek jonizatora i strukturyzatora przywraca wodzie naturalne minerały i podnosi pH do optymalnego poziomu.
Gdzie Kupić Wodę Plazmowaną?
- Producent online: Plusy: Najświeższe partie.
- Sklepy eco: Plusy: Dostęp „od ręki”.
- Uczelnie/laboratoria: Plusy: Możliwość badania próbki.
Woda plazmowana w zastosowaniach badawczych to gorący temat: od sterylizacji po wspomaganie terapii nowotworów. Najpewniejszy efekt - szybka dezynfekcja wody i żywności. Jeśli chcesz eksperymentować w domu, połącz filtr RO z generatorem plazmy. Wolisz prostsze rozwiązanie? „Nanowoda” to chwytliwy, ale niepoparty badaniami termin marketingowy. Sugeruje, że cząsteczki wody tworzą mniejsze „klastry” o rozmiarze nano, co miało by poprawiać jej właściwości.
Wpływ Jakości Wody na Łojotokowe Zapalenie Skóry (ŁZS)
Łojotokowe zapalenie skóry to bardzo uciążliwa dolegliwość, która dotyka zarówno dzieci, jak i dorosłych. Szczególnie uporczywe objawy dotyczą przede wszystkim młodzieży w okresie dojrzewania. W ostatnich latach dużo mówi się o tym, że na przebieg ŁZS wpływa jakość wody stosowanej do mycia. Czy to oznacza, że obecne w niej zanieczyszczenia mogą nasilać objawy choroby?
Oprócz poprawnie postawionej diagnozy, podstawą skutecznego leczenia ŁZS jest właściwa pielęgnacja i unikanie czynników, które wpływają na pogorszenie stanu skóry. Osoby dotknięte tym schorzeniem powinny do minimum ograniczać kontakt skóry ze sztucznymi materiałami, które mogą zawierać drażniące substancje. Równie ważne jest stosowanie delikatnych preparatów myjących przeznaczonych do skóry problematycznej oraz stosowanie wysokiej jakości wody pozbawionej zanieczyszczeń fizykochemicznych i mikrobiologicznych.
Problemy skórne, z którymi mierzy się wiele osób (suchość, swędzenie, zaczerwienienie, podrażnienia) dość często wynikają ze stosowania twardej wody do mycia i kąpieli. Woda, w której znajduje się wysokie stężenie jonów wapnia i magnezu (odpowiadających za wysoki stopień twardości) utrudnia rozpuszczanie preparatów myjących. Z kolei miękka woda nie tylko lepiej pieni kosmetyki, ale też znacznie dokładniej spłukuje je z powierzchni skóry.
Otóż, resztki preparatów, których nie udało się zmyć, zatykają pory skóry, utrudniają jej samooczyszczanie z nagromadzonych toksyn, a tym samym powodują stany zapalne, które prowadzą do nasilenia objawów ŁZS. Świadomość zanieczyszczeń obecnych w wodzie to pierwszy krok do sukcesu w walce z łojotokowym zapaleniem skóry. Kolejnym etapem jest działanie, które obejmuje przede wszystkim właściwą pielęgnację. Ponieważ w niemal każdym zabiegu higienicznym bierze udział woda, wyjątkowo istotne jest jej uzdatnianie.
Metody Uzdatniania Wody dla Osób z ŁZS
Dzięki mnogości rozwiązań dostępnych na rynku, może się to odbywać na kilka skutecznych sposobów. Jeśli profesjonalna analiza wykaże, że stopień twardości wody jest wysoki, wówczas najlepszym rozwiązaniem jest montaż centralnego zmiękczacza wody. Jako dopełnienie tego rozwiązania można zastosować kolumnę węglową Ecoperla Carbotower. Złoże filtracyjne w postaci węgla aktywnego zatrzymuje pozostałe zanieczyszczenia potencjalnie wywierające negatywny wpływ na stan naszej skóry (pestycydy, substancje ropopochodne, czy chlor i jego pochodne).
Dla osób, które dysponują ograniczoną przestrzenią, najlepszym rozwiązaniem będzie kompaktowy zmiękczacz wody z węglem aktywnym Ecoperla Hero. Złoże filtracyjne jest w tym przypadku rozdzielone na dwie warstwy. Woda przepływa najpierw przez węgiel aktywny, a potem trafia na żywicę jonowymienną, gdzie jony odpowiedzialne za wysoki stopień twardości wody, zostają wymienione na kationy sodowe.
Korzyści z Użytkowania Miękkiej Wody
Miękka woda pomaga łagodzić objawy łojotokowego zapalenia skóry, więc jeśli Ty lub ktoś z Twoich bliskich zmagacie się z tym schorzeniem, centralny zmiękczacz wody z pewnością pomoże rozwiązać wiele problemów. To jednak nie wszystko! Miękka woda to także wiele wymiernych korzyści dla całego gospodarstwa domowego. Nie trzeba się bowiem martwić, że przez obecność kamienia kotłowego dojdzie do awarii rur, kotła grzewczego, pralki czy zmywarki. Tym samym znikają potencjalne koszty związane z awariami lub usługami serwisantów. Szacuje się, że twarda woda powoduje straty ciepła sięgające nawet 20%. Dzięki pracy zmiękczacza wody nie trzeba się już tym martwić.
Miękka woda to także bardziej wydajne pranie i sprzątanie, co z kolei oznacza mniejsze wydatki na detergenty i środki czystości. Do listy korzyści płynących z użytkowania miękkiej wody można też dodać bogatszy smak i aromat dań oraz napojów.
W zależności od jakości surowej wody oraz indywidualnych preferencji, wodę w domu można uzdatniać na kilka różnych sposobów. Nie każda kombinacja filtrów sprawdzi się u Ciebie w domu. Jeśli nie wiesz co wybrać, skontaktuj się z nami.
| Rodzaj Wody | pH | ORP (mV) | Zawartość |
|---|---|---|---|
| Plazmowana (PAW) | 2-7 | +300 - +900 | ROS/RNS |
| Jonizowana | 8.5-10 | -100 - -400 | Wodór cząsteczkowy |
| Strukturyzowana | Bez zmian | N/D | Niestabilne mikro-klastry |
tags: #stan #zapalny #osmoza #definicja

