Sól i jej właściwości przeciwzapalne: Sól kłodawska i Epsom

Sól, choć często postrzegana jako zwykła przyprawa, może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie, szczególnie ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne. Warto jednak pamiętać, że artykuł ma charakter popularnonaukowy i nie zastępuje konsultacji lekarskiej. Przed zastosowaniem jakichkolwiek kuracji solnych, należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

Sól Kłodawska: Bogactwo minerałów z polskiej kopalni

Sól kłodawska to sól kamienna, gruboziarnista, niejodowana, wydobywana tradycyjną metodą. Dzięki temu zachowuje naturalne pierwiastki, zwane „pierwiastkami życia”. Posiada charakterystyczną różową barwę, wysoki poziom czystości oraz bogactwo mikroelementów. Jest to minerał o wysokim stopniu czystości, który nie wymaga procesów wzbogacania. Za charakterystyczny różowy kolor odpowiada żelazo występujące w formie tlenku żelaza. Substancje aktywne są bardzo dobrze przyswajane przez nasz organizm.

Sól kłodawska pochodzi z naszej rodzimej kopalni w Kłodowie, czyli w województwie Wielkopolskim. Kopalnia jest pozostałością Morza Cechsztyńskiego o dużym zasoleniu i powierzchni ok 600 000km2, które z przyczyn zmieniającego się klimatu wyschło. Wielkie struktury solne na tamtym terenie zostały odkryte w latach 1937-1939. Sól z tej kopalni wydobywana jest od lat 50 XX wieku, co czyni ją najmłodszą kopalnią soli w Polsce. Jest to jednocześnie największa czynna kopalnia soli kamiennej w kraju. Przy wydobyciu stosowany jest komorowy system eksploatacji, a prace górnicze prowadzi się na głębokości 750m. Kopalnia przeznaczona jest także do turystycznego zwiedzania.

Właściwości i zastosowanie soli kłodawskiej

Sól kłodawska wykazuje właściwości m.in. przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwobrzękowe, przeciwreumatyczne i wiele innych. Roztwór z soli kłodawskiej pomaga dezynfekować gardło, łagodzić ból i stan zapalny gardła oraz zwalczać bakterie. Dlatego warto stosować go przy przeziębieniu i grypie, a także przy zapaleniu zatok. Sól kłodawska w połączeniu z cytryną może być pomocna przy łagodzeniu migreny.

Ze względu na to, że sól kłodawska zawiera bardzo dużo sodu może być pomocna dla osób, które zmagają się z niedoborem tego pierwiastka. Niedobór objawia się bardzo często poprzez ogólne osłabienie, bóle głowy, nudności, brak apetytu, zaburzenia orientacji i wiele innych. W przypadku występowania takich objawów należy je w pierwszej kolejności skonsultować z lekarzem, gdyż ich przyczyna może być zupełnie inna.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Sól kłodawska wykorzystywana jest w przemyśle, sztuce kulinarnej, lecznictwie, kosmetologii. Wytwarza się z niej nawet lampy i świeczniki solne. Świetnie sprawdza się jako dodatek do potraw oraz domowych przetworów. W gospodarstwie domowym można ją zastosować m.in. do czyszczenia żelazka, wybielania obrusów i firanek, czyszczenia powierzchni marmurowych, usuwania ciężkich plam i wielu innych.

Wśród właściwości soli kłodawskiej wyróżniamy m.in. regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej w naszym organizmie. W dodatku wpływa korzystnie także na pracę układu nerwowego i mięśniowego oraz gospodarkę kwasowo-zasadową.

Sól kłodawską zaleca się dla wszystkim, którzy pragną zadbać o swoje zdrowie poprzez wprowadzanie do diety zdrowszych składników. Sól warzona zawiera śladowe ilości minerałów, dlatego warto zamienić ją na sól kłodawską, która nie tylko poprawi smak naszych potraw, ale także uzupełni niedobory w naszym organizmie.

Głównym zastosowaniem soli kłodawskiej jest przyprawianie. W sztuce kulinarnej można wykorzystywać ją m.in. do solenia ziemniaków i makaronów, potraw warzywnych, sosów, zup i wielu innych, stosując się do określonej przez Światową Organizację Zdrowia dawki dziennej (5g). Sól kłodawska, szczególnie niejodowana może zostać wykorzystana także w gospodarstwie domowym. Roztwór z soli kłodawskiej może być także wykorzystany do pielęgnacji jamy ustnej w celu jej oczyszczania, a także wybielania zębów.

Gdzie kupić sól kłodawską?

Zastanawiając się gdzie kupić sól kłodawską, warto na początku zajrzeć na oficjalną stronę kopalni - www.sol-klodawa.com.pl. Różowa sól kłodawska spożywcza dostępna jest tam już za ok 9 zł za 1300g. Sól jodowaną kamienną można kupić już za ok 70gr za 1kg. Co ciekawe, oprócz takiego rodzaju soli, można zakupić tam także wykonane z soli kłodawskiej lampki czy świeczniki. Na stronie natur-sklep.pl dostępne są 3 rodzaje soli kłodawskiej - do zmywarek, gruboziarnista oraz miałka.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Sól kłodawską bardzo często można znaleźć także w bardzo dużych popularnych hipermarketach. Może ona być tańsza niż na stronach internetowych, ze względu na brak kosztów przesyłki.

Sól kłodawska, ze względu na swoje pochodzenie jest bardzo popularna w naszym kraju. Dzięki temu jest również łatwo dostępna w wielu sklepach, a wybór jej rodzajów jest stosunkowo szeroki, co zdecydowanie jest doceniane przez konsumentów.

Opinie o soli kłodawskiej

W komentarzach pojawiają się opinię o bardzo dobrej jakości soli i jej smaku, a także jej bardzo niskiej cenie w porównaniu do dość sporej gramatury. Podkreśla się bardzo dużą wydajność soli kłodawskiej oraz ceni za ilość zastosowań. Największą popularnością cieszy się niejodowana sól kłodawska oraz jej zastosowanie przy domowych wyrobach spożywczych, w szczególności przy zaprawie ogórków małosolnych. Konsumenci cenią również sól kłodawską za zawartość składników mineralnych, co zdecydowanie wyróżnia ją spośród innych rodzajów soli. Wielu komentujących wspomina także o skuteczności działania soli kłodawskiej przy zabrudzeniach oraz przy czyszczeniu zmywarki. Niektórzy wykorzystują ją także do płukania jamy ustnej i również podkreślają jej skuteczność w tej dziedzinie.

Wśród komentarzy pojawiają się także negatywne opinie dotyczące soli kłodawskiej, a dokładniej jej opakowania. Najczęściej można zakupić ją w opakowaniu w formie woreczka, co w znaczny sposób utrudnia jej przechowywanie po otwarciu. Jednak problem ten można rozwiązać w łatwy sposób, przesypując sól do szczelnie zamykanego opakowania w domu. Sól gruboziarnista dostępna jest także w szklanych słojach.

Sól Epsom: Magnez i siarka dla zdrowia

Sól Epsom, zwana inaczej solą gorzką lub angielską, to naturalnie czysty związek mineralny - siarczan magnezu (MgSO4). Nazwa soli wzięła się od miasta Epsom pod Londynem w Anglii, gdzie związek ten był początkowo odparowywany ze źródeł wody mineralnej. Sól Epsom swoje drogocenne właściwości zawdzięcza wchodzącym w jej skład jonom magnezu i siarki.

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

Właściwości i korzyści soli Epsom

  • Właściwości przeciwbólowe: łagodzi bóle mięśni i stawów, pomaga zmniejszyć stan zapalny i zwiększyć przepływ krwi w ciele.
  • Właściwości antybakteryjne: łagodzi objawy trądziku, usuwa zanieczyszczenia, eliminując toksyny i bakterie.
  • Właściwości przeczyszczające: pomaga w przypadku zaparć, wpływa pozytywnie na trawienie, poprawia pracę jelit.
  • Właściwości relaksujące: łagodzi stres, napięcie nerwowe, pomaga w relaksacji, poprawia nastrój.
  • Właściwości przeciwzapalne: pomocna w chorobach skóry typu egzema czy łuszczyca - siarka zawarta w soli zapobiega rozprzestrzenianiu się dolegliwych zmian skórnych.
  • Właściwości wysuszające i odżywiające: sól Epsom można śmiało wykorzystać do zwalczania łupieżu, łuszczącej się suchej skóry skalpu oraz zapobiegania przetłuszczaniu, pomaga także wzmocnić cebulki włosów i poprawić ich porost.

Sól gorzka Epsom może być wykorzystywana do poprawy zdrowia skóry, redukcji objawów trądziku i egzemy, a także wspomagania detoksykacji organizmu. Regularne moczenie nóg w gorzkiej soli Epsom jest skuteczną metodą na usuwanie toksyn z organizmu.

Sposoby użycia soli Epsom

Sól Epsom jest bardzo uniwersalnym składnikiem, który można wykorzystać na rozmaite sposoby:

  • Kąpiel relaksacyjna: należy dodać około 2-3 filiżanek soli Epsom do wanny z ciepłą wodą i poczekać, aż sól się rozpuści. Kąpiel powinna trwać 15-20 minut. Można stosować 3 razy w tygodniu. Taka kąpiel odpręża, relaksuje, łagodzi zmęczenie, dodatkowo łagodzi ból, obrzęki i skurcze mięśni.
  • Moczenie stóp: do miski z ciepłą wodą należy dodać 1/3 szklanki soli Epsom. Kąpiel stóp powinna trwać 20-30 minut. Można stosować 2 razy w tygodniu. Dodatkowo można stosować 1-2 krople olejku herbacianego, który ma działanie przeciwgrzybiczne.
  • W przypadku dolegliwości trawiennych, należy rozpuścić 1 łyżkę soli Epsom w szklance wody i wypić. Stosować maksymalnie raz dziennie.
  • Jeśli natomiast chcesz wzmocnić swoje włosy, to wystarczy dodać 1 lub 2 łyżki soli Epsom do ulubionej odżywki lub maski do włosów i użyć go tak, jak zwykle.

Magnez i jego rola w organizmie

Odpowiedni poziom magnezu jest absolutnie kluczem do dobrego zdrowia, ale bardzo często występuje niedobór magnezu. Nadużywanie alkoholu, ciężka biegunka, niedożywienie lub wysoki poziom wapnia (hiperkalcemia) mogą powodować hipomagnezemię lub niski poziom magnezu. Magnez reguluje ponad 300 enzymów w organizmie i odgrywa ważną rolę w organizacji wielu funkcji organizmu. Niedobory magnezu są związane z wieloma chorobami przewlekłymi, w tym cukrzycą typu 2, chorobą Alzheimera, nadciśnieniem, chorobami serca, udarem i zespołem nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD).

Detoksykacja i sole Epsom

Siarczany w soli Epsom pomagają organizmowi w wypłukiwaniu toksyn. To zapewnia detoksykację metali ciężkich z komórek organizmu. Może to pomóc obniżyć wewnętrzną kumulację szkodliwych substancji. Ludzka skóra jest bardzo porowatą membraną.

Sól Bocheńska: Lecznicze właściwości z polskiej kopalni

Sól bocheńska, dzięki swoim właściwościom wynikającym z bogatego składu mineralnego, zyskuje coraz większe uznanie. Sól bocheńska w medycynie jest zaliczana do soli leczniczych. Wykorzystywano ją od dawna do przeprowadzania specjalistycznych zabiegów leczniczych poprawiających sprawność organizmu. Jest to sól bromo-jodowa. Sól bocheńska pozyskiwana jest z kopani soli w Bochni - miejscowości w południowej Polsce na pograniczu Kotliny Sandomierskiej i Pogórza Karpackiego, gdzie już od 1215 roku prowadzono prace wydobywcze.

Kiedy stosować sól bocheńską?

Głównym wskazaniem do zastosowania soli bocheńskiej są schorzenia o podłożu reumatycznym. Korzyści z jej stosowania mogą odnieść osoby, u których występuje:

  • choroba zwyrodnieniowa kręgosłupa i stawów,
  • zapalenie mięśni i stawów,
  • reumatoidalne zapalenie stawów,
  • pourazowe schorzenia narządu ruchu,
  • zapalne neuropatie korzeniowe.

Sól bocheńska może być również stosowana w chorobach skóry takich jak:

  • łuszczyca,
  • wypryski skórne,
  • alergie skórne,
  • atopowe zapalenie skóry,
  • rybia łuska.

Korzystne działa również w chorobach związanych z górnym odcinkiem przewodu oddechowego, np. przewlekłym nawracającym nieżycie nosa, problemach z zatokami.

Działanie soli bocheńskiej

  • Przeciwzapalne,
  • antyseptyczne,
  • rozluźniające na układ nerwowy,
  • lekko przeciwbólowe w przypadku bólu o małym stopniu nasilenia,
  • poprawiające usuwanie zalegającej wydzieliny w drogach oddechowych,
  • poprawiające stan skóry.

Tylko regularne i długotrwałe stosowanie soli bocheńskiej może wywołać korzystne efekty terapeutyczne.

Jak stosować sól bocheńską?

Sposoby użycia soli bocheńskiej różnią się w zależności od schorzenia.

  • Aerozol - polega na spryskiwaniu chorobowo zmienionych miejsc przygotowanym w warunkach domowych roztworem składającym się z soli i wody.
  • Kąpiele - w temperaturze 36°C. Na każde 100 litrów wody użyj od 1-3 kg soli bocheńskiej (w przypadku chorób skóry 6 kg). Zalecany czas kąpieli to 15 minut. Po kąpieli oczyść skórę z roztworu soli, biorąc prysznic i natłuść skórę.
  • Inhalacje - rozpuść sól w misce z gorącą wodą i wdychaj parę wodną, nachylając się nad roztworem.

Przeciwwskazania do stosowania soli bocheńskiej

Soli bocheńskiej nie stosuj w przypadku:

  • nadciśnienia tętniczego,
  • nadczynności tarczycy,
  • niewydolności krążenia,
  • ostrego stanu chorobowego układu oddechowego,
  • gruźlicy,
  • nowotworu,
  • stanu zapalnego skóry o dużym stopniu nasilenia.

Rodzaje soli i ich właściwości

Wybór odpowiedniej soli może mieć znaczący wpływ na nasze zdrowie. Warto zwrócić uwagę na zawartość minerałów oraz czystość soli. Poniższa tabela przedstawia porównanie różnych rodzajów soli:

Rodzaj soli Pochodzenie Właściwości
Sól Kłodawska Kłodawa, Polska Bogata w mikroelementy, nierafinowana, przeciwzapalna
Sól Epsom Naturalne źródła Zawiera magnez i siarkę, relaksująca, przeciwbólowa
Sól Bocheńska Bochnia, Polska Bromo-jodowa, lecznicza, przeciwreumatyczna
Sól Himalajska Pakistan Zawiera wapń, selen, cynk, mangan oraz żelazo
Sól Morska Odparowywanie wody morskiej Intensywny smak, zawiera minerały z wody morskiej
Sól Kala Namak (Czarna Sól) Azja Południowa Smak wędzony, bogata w związki siarki
Sól Kuchenna (Warzona) Przetwarzana Oczyszczona, pozbawiona minerałów

Umiar i zdrowy rozsądek

Należy zdawać sobie sprawę z tego, że nawet najzdrowsza sól stosowana w nadmiarze może być szkodliwa i przyczynić się np. do zatrzymania wody w naszym organizmie, zwiększonego ciśnienia czy chorób serca. Jednak stosowana z umiarem, nie tylko jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale także może wykazywać właściwości lecznicze. Każda sól spożywana w nadmiarze jest szkodliwa dla naszego organizmu. Dlatego należy zachować zdrowy umiar i wybierać te sole, które w jakiś sposób mogą poprawić kondycje naszego organizmu, a nie tylko mu szkodzić. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5g, czyli mniej więcej jednej płaskiej łyżeczki. Niestety badania wykazują, że w naszym kraju spożycie znacznie przekracza dawkę zalecaną przez Światową Organizację Zdrowia.

Nadmiar spożywanej soli może doprowadzić do podwyższonego ciśnienia tętniczego, obrzęków, udaru mózgu, osteoporozy, kamicy nerkowej, włóknienia mięśnia sercowego i wielu innych.

tags: #sól #z #wodą #do #picia #właściwości

Popularne posty: