Śmierdząca woda butelkowana: przyczyny i rozwiązania
- Szczegóły
Nie jest tajemnicą, że picie kranówki nie jest czymś, co robimy dla przyjemności. Jedną z przyczyn jest śmierdząca woda z kranu. Nieraz nie do wytrzymania jest nawet mycie się w takiej wodzie.
Czysta woda jest bezwonna, czyli nie ma żadnego zapachu. Jakakolwiek zmiana w tym zakresie jest oznaką zanieczyszczenia wody. Ponieważ w kranie nigdy nie mamy idealnie czystej wody, przywykliśmy, że ma ona jakiś zapach.
Przyczyny nieprzyjemnego zapachu wody
Nieprzyjemny zapach wody w kranie to zjawisko spowodowane przez obecne w niej zanieczyszczenia, które pojawiają się w wodzie podczas rozkładu substancji organicznych i nieorganicznych wywołanego przez mikroorganizmy (głównie bakterie beztlenowe). Może to świadczyć o nieodpowiednim uzdatnieniu wody przez firmę wodociągową bądź też o nieszczelności rur wodociągowych lub studni.
- Jeżeli nieprzyjemny zapach wody z kranu jest gnilny, powodem zapewne jest siarkowodór wytwarzany przez bakterie beztlenowe.
- Jeżeli woda ze studni głębinowej śmierdzi wyłącznie w kranie, a w studni jej zapach jest neutralny, oznacza to, że bakterie rozwinęły się w instalacji (najczęściej efektem jest nieprzyjemny zapach wody z bojlera lub zbiornika na ciepłą wodę).
- Zapach „chemiczny” jest spowodowany przez zanieczyszczenie wody obcymi substancjami.
- Woń chloru to efekt nadmiaru środków do dezynfekcji wody.
- Kiedy śmierdząca woda z bojlera posiada woń kojarzącą się z olejami lub benzyną, świadczy to dostaniu się do wody tego typu substancji - nos zazwyczaj prawidłowo rozpoznaje tego rodzaju zanieczyszczenia.
- Zapach rdzy to problem z nadmiarem żelaza. Skażenie żelazem najczęściej odbywa się podczas przepływania wody przez stare, zardzewiałe rury.
Jak zidentyfikować przyczynę problemu?
Czasami nieprzyjemny zapach wody z bojlera lub studni jest trudny do zdiagnozowania. W tym przypadku warto skontaktować się z firmą zajmującą się oczyszczaniem wody. W większości wypadków będzie to podgrzewacz. Następnie sprawdzamy co o takiej sytuacji jest napisane w instrukcji obsługi podgrzewacza.
Kiedy woda śmierdzi jajami, to przede wszystkim konieczne jest dowiedzenie się, w którym konkretnie miejscu powstaje siarkowodór.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Zabarwienie wody
Czasami zdarza się, że woda wypływająca z naszego kranu straciła swoją przejrzystość. Zabarwienie mleczne jest szczególnie widoczne przy napełnianiu szklanki silnym strumieniem wody z kranu i najczęściej jest utożsamiane z obecnością w niej chloru. Przyczyną tego zabarwienia jest powietrze, które miesza się z wodą przy mocnym odkręceniu kranu. Jest to zjawisko zupełnie naturalne i nieszkodliwe. Zwykle towarzyszy mu metaliczny posmak lub zapach. Jego przyczyną jest nadmiar osadu z rur, który przedostał się do wody w wyniku gwałtownej zmiany intensywności jej przepływu. Takie zdarzenia mają miejsce najczęściej w wyniku awarii sieci wodociągowej - i to zarówno w momencie jej powstania jak i po jej zakończeniu. Zabarwienie żółto-rude może powodować zerwanie nagromadzonych w rurze osadów.
Rozwiązania problemu śmierdzącej wody
Nieprzyjemny zapach wody z kranu nie wymaga tak skomplikowanych rozwiązań, jak mogłoby się wydawać. Zamiast bezczynnie czekać, lepiej jest od razu zadbać o bezpieczeństwo swoje i bliskich, co wcale nie jest tak skomplikowanym zadaniem. Należy zaopatrzyć się w stację odżelaziania wody.
Filtracja wody
Jeżeli śmierdząca woda w kranie posiada woń chloru, należy przepuścić ją przez filtr węglowy. Filtry węglowe występują pod postacią końcówek na kran, dzbanków lub jako część rozbudowanych systemów do nanofiltracji i odwróconej osmozy. Jeśli woda jest zanieczyszczona innymi chemikaliami (szczególnie jeśli jest to woda ze studni), należy skontaktować się z firmą świadczącą kompleksowe usługi z zakresu filtracji wody, aby dobrać odpowiednie złoże filtracyjne do konkretnego rodzaju zanieczyszczeń.
Siarkowodór w wodzie
Siarkowodór w wodzie może mieć dwa podłoża:
- Należy sprawdzić, czy jednocześnie nie jest też podwyższone stężenie żelaza i manganu. Sprawdzić, czyli nie tylko powąchać (nawet niezbyt śmierdząca woda z kranu może być zanieczyszczona), ale także wykonać badania. Siarkowodór często towarzyszy wspomnianym dwóm zanieczyszczeniom. Jeśli tak jest, montujemy odżelaziacz ze złożem wielofunkcyjnym. Nieraz stosuje się dodatkowo napowietrzanie wody (pomaga to wytrącać żelazo, a poza tym w wodzie przesyconej tlenem nie rozwijają się bakterie beztlenowe). Jeśli problemem jest sam siarkowodór (H2S), a żelazo i mangan są w granicach normy, należy zastosować dobry filtr węglowy. Oprócz wspomnianych wcześniej filtrów do wody pitnej, dostępne są również tanie i wydajne filtry na cały dom, montowane na wejściu wody do budynku. Jeśli masz w domu kilka ujęć wody i przykry zapach jest tylko z jednego z nich (np.
- Jeśli ciepła woda śmierdzi jajami, a więc jest zanieczyszczona siarkowodorem, to problem najpewniej dotyczy instalacji służącej do podgrzewania wody. W tym wypadku proste zamontowanie filtra na wodzie ciepłej nie jest rozwiązaniem. Problemem nie jest zanieczyszczenie wody gdzieś po drodze, ale powstawanie siarkowodoru w domu - w podgrzewaczu wody lub w instalacji (najczęściej w rzadko używanych odcinkach rur).
Co można zrobić gdy woda jest brudna?
Jeśli woda w kranie jest brudna, to najpierw należy zlokalizować miejsce jej zanieczyszczenia. Zacznij od swojego budynku. Może któryś z sąsiadów zakręcił wodę w całym pionie, żeby bezpiecznie wykonać u siebie jakieś prace hydrauliczne? Jeśli tak, to po zakończeniu prac najlepiej jest spuścić te kilkanaście litrów wody, odkręcając najpierw sitko lub perlator w kranie, by nie zatrzymał się na nim spływający osad. Być może jednak chodzi o poważniejszą awarię. Wtedy należy zapytać swojego administratora, czy w pobliżu budynku nie są prowadzone jakieś prace na instalacji wodociągowej. Jeśli administracja nie będzie miała takich informacji, należy zajrzeć na naszą mapę aktualnych wyłączeń lub zadzwonić na numer pogotowia wodno-kanalizacyjnego (994) i zgłosić im problem.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Co robi ZWIK?
Zjawiska powstania korozji i osadów nie można uniknąć, dlatego nasze rurociągi są systematycznie płukane, według ustalonego harmonogramu. Po usunięciu awarii, zanim naprawiony rurociąg zostanie ponownie uruchomiony, jest intensywnie przepłukany, aby jak najmniej osadów trafiło do kranów. Reagujemy również na rejestrowane przez pogotowie wodno-kanalizacyjne zgłoszenia od mieszkańców, w wyniku których przepłukujemy dodatkowo zgłaszane odcinki sieci. Aby woda była zdatna do picia musi zawierać określone ilości minerałów i związków chemicznych. Dlatego jej przesyłanie rurociągami powoduje tworzenie naturalnych osadów, czyli ich tzw. zarastanie. Osady mineralne, czyli rozpuszczone minerały, znane jako sole twardości zawiera każda woda. Mogą one mieć korzystny wpływ na zdrowie (np. Osady korozyjne powstają głównie w postaci narostów tlenku żelaza - to one oderwane od podłoża zabarwiają na kolor żółty lub rudy wodę w kranie. Nieakceptowaną przez konsumentów barwę wody powodują najczęściej jony metali żelaza i manganu, które wytracając się - zwiększają jej mętność. Ich występowanie w pewnym stężeniu jest naturalne i dotyczy nie tylko wody z kranu.
Wskaźniki jakości wody
Skład wody pobieranej z podziemnych ujęć wody, a w tym zawartość takich zanieczyszczeń jak żelazo w wodzie, mangan, bakterie coli, jak również twardość wody zależy od wielu czynników. Najczęstszymi są właściwości warstw geologicznych, z którymi mają kontakt podziemne zasoby wody, stopnień i częstotliwość kontaktu z infiltrującymi wodami powierzchniowymi, opadowymi i roztopowymi, jak również skala dopływów wód pochodzenia antropogenicznego (wody poprodukcyjne z różnych branż przemysłu, ścieki, spływy z terenów rolniczych itp.). Wśród wielu związków znajdujących się w wodzie znaczna część z nich ma wpływ na jakość wody, która umożliwia lub dyskwalifikuje wodę do wykorzystania bytowo-gospodarczego, rolniczego, hodowlanego, jak również w celach technologicznych wielu branż. Niektóre związki zawarte w wodzie mogą być uciążliwe, ale występują również substancje szkodliwe, a nawet niebezpieczne dla zdrowia. Problem złej jakości wody dotyczy głównie własnych ujęć wody, jakim jest np. studnia głębinowa. Jednak zdarzają się przekroczenia niektórych wskaźników również w wodzie pochodzącej z miejskiej sieci wodociągowej pomimo restrykcyjnych wymagań obowiązujących przepisów. Dzieje się tak w wyniku możliwości zanieczyszczenia wody przepływającej przez długie odcinki rurociągów o złym stanie technicznym, po których skład wody u odbiorcy końcowego ma inne parametry niż woda wprowadzona do sieci przez lokalne stacje uzdatniania wody.
Fizyczne wskaźniki jakości wody
Pierwszą grupą omawianych wskaźników są fizyczne wskaźniki jakości wody, do których należą barwa, smak, zapach i mętność (czyli tzw. wskaźniki organoleptyczne). Wśród opisanych parametrów znajdują się również zanieczyszczenia mechaniczne, które nie są oznaczane w ramach laboratoryjnej analizy wody, jednak ze względu na istotny wpływ na użytkowe cechy wody zostały opisane.
Mętność wody - przyczyny i skutki
Mętność wody spowodowana jest obecnością w wodzie drobnej zawiesiny mineralnej (glina, muły) lub organicznej (np. szczątki roślin), oraz gdy występuje mangan i żelazo w wodzie w dużych ilościach. Ponadto, gdy twardość wody osiąga znaczne wartości mętność wody pojawia się w wyniku wytrącania się węglanu wapnia i magnezu. W wodach podziemnych wartość mętności wody dochodzi do kilkudziesięciu NTU (nefelometryczna jednostka mętności). Obowiązujące przepisy określają wartość mętności w wodzie zdatnej do użycia na poziomie akceptowalnym przez konsumenta, jednak wskazane jest zalecenie, aby mętność wody wynosiła poniżej 1 NTU.
Mętność wody jest właściwością organoleptyczną i ma znaczenie estetyczne. Mętna woda ma nieprzyjemny wygląd i korzystanie z takiej wody jest nieakceptowalne przez konsumenta. Widoczne gołym okiem mleczno-białe, błotniste lub czerwono-brązowe zmętnienie wody występuje powyżej 4 NTU. Duża mętność wody może powodować przebarwienia na praniu oraz tworzyć osady na umywalkach, wannach, sanitariatach oraz armaturze. Kolejny problem związany ze zbyt dużą mętnością wody to niszczące działanie przepływającej zawiesiny na powierzchnie podzespołów instalacji wodnej np. uszczelki kranów lub spłuczek wc, które zaczynają przeciekać. Ponadto duża mętność wody ma również bardzo istotne znaczenie sanitarne, ponieważ drobna zawiesina jest dobrym podłożem do namnażania się mikroorganizmów w wodzie oraz zmniejsza skuteczność dezynfekcji wody np. promieniami UV.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
Jak usunąć mętność wody?
Sposób usuwania mętności wody zależy od głównego czynnika powodującego jej zwiększoną wartość. Jeżeli mętność wody jest jedynym przekroczonym wskaźnikiem, czyli przyczyną mętności wody są drobne cząstki mineralne, to bardzo skutecznym sposobem na usuwanie drobnej zawiesiny jest separacja na filtrach mechanicznych. W przypadku domowych instalacji o niewielkiej wartości mętności wody skuteczne są tzw. filtry narurowe, w przypadku bardzo dużych wartości mętności lub większych instalacji przemysłowych skuteczniejsze są kolumny filtracyjne.
Filtry narurowe występują w dwóch podstawowych odmianach:
- Filtry narurowe z wkładami wymiennymi. Ten typ filtrów posiada szeroki wybór modeli uwzględniający wielkość filtra, mikronaż wkładu filtracyjnego oraz struktura i materiał z jakiego jest wykonany wkład filtracyjny. Wielkość filtra wpływa na jego wydajność. Najpopularniejsza wielkość obudów filtrów z wkładami wymiennymi to 10″ (cali), które w zależności od rodzaju zastosowanego wkładu filtracyjnego posiadają przepustowość do 2,5 m3/h. Występują również obudowy o wysokości 20″, charakteryzujące się większą przepustowością hydrauliczną wynoszącą, w zależności od zastosowanego wkładu filtracyjnego, nawet do 4,0 m3/h. Ponadto występują filtry narurowe o jeszcze większej przepustowości tzw. big blue, posiadające przy wielkości 10″ przepustowość do 3,5 m3/h, oraz przy wielkości 20″ przepustowość do 5 m3/h. Czynnikiem decydującym o skuteczności usuwania zawiesin jest tzw. mikronaż filtra, czyli wielkość najmniejszych zatrzymywanych zanieczyszczeń. Zakres mikronażu najczęściej dostępnych wkładów filtracyjnych wynosi 1, 5, 10, 20, 50, 100 mikrometrów. Im mniejszy mikronaż, tym mniejsze zanieczyszczenia są zatrzymywane podczas filtracji wody, jednak przekłada się to na większy przyrost straty ciśnienia na filtrze. Optymalną opcją mikronażu jest 20 mikronów lub w przypadku wody o dużej zawartości drobnej zawiesiny, kaskada kilku filtrów narurowych z wkładami o malejącym mikronażu (np. 100 oraz 10 mikronów). W zakresie struktury i materiału wymiennych wkładów filtracyjnych najpopularniejsze wkłady są wykonane ze sznurka lub z pianki polipropylenowej (nie ma większej różnicy pomiędzy tymi dwoma rodzajami wkładów). Ponadto występują wkłady harmonijkowe posiadające większą powierzchnię filtracji, co przekłada się na większą żywotność oraz większy hydrauliczny przepływ maksymalny. Występują również rozwiązania z wkładami z siatki z tworzywa sztucznego lub stali nierdzewnej, które są wielorazowego użytku po wyczyszczeniu (rozwiązanie mało popularne, zastąpione filtrami samopłuczącymi). Żywotność wkładów wymiennych wynosi od kilku miesięcy (dla wkładów sznurkowych i piankowych) do kilku lat (dla wkładów ze stali nierdzewnej). Zaletą filtrów narurowych z wkładami wymiennymi jest ich niski koszt inwestycyjny, duży wybór zakresu mikronażu wkładów wymiennych, duża uniwersalność obudów umożliwiająca zmianę przeznaczenia filtra. Do wad filtrów narurowych z wkładami wymiennymi należą większe koszty na etapie eksploatacji związane z koniecznością zakupu wkładów oraz bardziej angażujące czynności związane z koniecznością wymiany wkładów, wymagające dłuższego odcięcia wody w instalacji oraz powodujące zachlapanie okolic filtra.
- Filtry samopłuczące. Jest to rodzaj filtra, który nie wymaga wymiany wkładów. Występują filtry samopłuczące z wkładami płukanymi współprądowo lub przeciwprądowo. Wkłady płukane przeciwprądowo charakteryzują się skuteczniejszym czyszczeniem wkładu filtracyjnego. Żywotność wkładów filtracyjnych filtrów samopłuczących wynosi wiele lat i ich wymiana następuje praktycznie dopiero w wyniku mechanicznego uszkodzenia. Do zalet filtrów samopłuczących należy zdecydowanie większa wygoda przy prowadzeniu płukania wkładów oraz zerowe koszty na etapie eksploatacji (brak konieczności zakupu wkładów wymiennych). Podstawowa wada w porównaniu z filtrami na wkłady wymienna to większe koszty zakupu filtra.
W przypadku bardzo dużych wartości mętności lub większych instalacji skuteczniejsze są kolumny filtracyjne z wypełnieniem z drobnego kruszywa mineralnego (np. piasek kwarcowy), które posiadają przepływ do ponad 4 m3/h. Eksploatacja kolumny filtracyjnej polega na okresowym płukaniu złoża filtracyjnego wodą, podczas którego popłuczyny wraz z zanieczyszczeniami są odprowadzane bezpośrednio do kanalizacji. Złoża mineralne stanowiące wypełnienie kolumny filtracyjnej cechują się wysoką wytrzymałością i starczają na okres ponad 5-8 lat. Proces płukania może odbywać się przy wykorzystaniu głowicy automatycznej, jednak ze względu na fakt, iż kolumny filtracyjne nie wymagają częstego płukania, z powodzeniem sprawdzają się kolumny wyposażone w głowice ręczne. W przypadku mętności, która pojawia się, gdy żelazo w wodzie, twardość wody lub mangan w wodzie występują w dużej ilości, zostaje ona usunięta w ciągu procesu technologicznego odżelaziania, odmanganiania lub zmiękczania wody. W przypadku mętności pochodzenia organicznego, której zazwyczaj towarzyszy zapach organiczny, wysoka barwa i utlenialność (indeks nadmanganianowy), dobrze sprawdzają się kolumny filtracyjne z węglem aktywnym, które wiążą na powierzchni (adsorbują) węgla aktywnego zanieczyszczenia rozpuszczalne, natomiast większe zanieczyszczenia zatrzymywane są na zasadzie cedzenia. Kolumny filtracyjne z węglem aktywnym również wyposażone są w głowice sterujące (ręczne lub automatyczne), które uruchamiają okresowe płukanie węgla aktywnego wodą, odprowadzając popłuczyny bezpośrednio do kanalizacji. Stosowanie filtrów narurowych z wkładami z węglem aktywnym do usuwania mętności organicznej nadaje się wyłącznie do bardzo małych instalacji (pojedyncze krany), gdzie jest małe zużycie wody, ponieważ niewielka pojemność adsorpcyjna wymiennych wkładów z węglem aktywnym powoduje, że są one mało ekonomiczne. W przypadku, gdy występuje potrzeba usunięcia m.in. mętności wyłącznie w jednym kranie wykorzystywanym do celów kulinarnych, bardzo dobre efekty daje system odwróconej osmozy montowany np. pod zlewem w kuchni.
Barwa wody - przyczyny i skutki
Barwa wody wywołana jest najczęściej przez rozpuszczoną oraz koloidalną materię organiczną (głównie kwasy humusowe i fulwowe) wypłukiwaną z warstw geologicznych, jak również przez związki żelaza i manganu (szczególnie żelazo w wodzie w duzych ilościach wpływa na barwę wody). Zwiększona barwa wody może być skutkiem dopływu ścieków. Naturalnie występująca barwa wody podziemnej może dochodzić do kilkudziesięciu mg Pt/l. Większość ludzi potrafi wykryć barwę wody powyżej 15 mg Pt/l. Obowiązujące przepisy określają wartość barwy wody zdatnej do użycia jako akceptowalną przez konsumenta i bez nieprawidłowych zmian z objaśnieniem, iż pożądana wartość barwy wody w kranie konsumenta powinna wynosić do 15 mg Pt/l.
Barwa wody ma zasadnicze znaczenie w przypadku wód technologicznych kilku branż (m.in. papierniczej, tekstylnej, kosmetycznej, farmakologicznej). Z punktu widzenia budynków mieszkalnych, barwa wody jest właściwością organoleptyczną i ma znaczenie głównie dla komfortu spożywania wody, jednak w dużych przekroczeniach może powodować powstawanie przebarwień np. na praniu.
Jak usunąć barwę wody?
Ponieważ barwa wody wywołana jest przez związki, które powodują przekroczenie innych wskaźników (np. mangan, związki organiczne lub żelazo w wodzie), zmniejszenie wartości barwy wody następuje w ciągu technologicznym procesów usuwających te związki. Głównie będą to procesy związane z odżelazianiem i odmanganianiem wody na filtrach odżelaziających i odmanganiających lub usuwaniem związków organicznych np. na kolumnach filtracyjnych z węglem aktywnym. Kolumna filtracyjna z węglem aktywnym posiada zdolność wiązania (adsorpcji) na swojej powierzchni rozpuszczonych zanieczyszczeń znajdujących się w wodzie. Bardzo duża powierzchnia właściwa węgla aktywnego (w zależności od gatunku węgla dochodząca nawet do 2000 m2/g) powoduje, że nadaje się on do usuwania z wody zanieczyszczeń trudnych do usunięcia innymi metodami (m.in. związki organiczne, metale ciężkie, pestycydy i in.). Chemiczny sposób wiązania zanieczyszczeń na węglu aktywnym jest bardzo skuteczny i nie powoduje wtórnego zanieczyszczenia wody w wyniku uwalniania zaadsorbowanych zanieczyszczeń. Jednak cecha ta powoduje, że stosowanie węgla aktywnego w domowych stacjach uzdatniania wody jest jednorazowe. Stosowana regeneracja termiczna węgla aktywnego jest opłacalna tylko w dużych systemach na miejskich stacjach uzdatniania wody. W warunkach domowych kolumny z węglem aktywnym są płukane wodą przy pomocy ręcznych lub automatycznych głowic sterujących (ze względu rzadką konieczność płukania kolumny filtracyjnej z węglem aktywnym głowice ręczne są wystarczające). Podczas płukania zatrzymane zanieczyszczenia mechaniczne są odprowadzane bezpośrednio do kanalizacji. Kolumna filtracyjna z węglem aktywnym działa do czasu wyczerpania pojemności adsorpcyjnej węgla aktywnego, co zależy od składu wody (zazwyczaj pojemność adsorpcyjna wystarcza na 12-36 miesięcy). Po tym okresie złoże z węgla aktywnego należy wymienić na nowe. Stosowane są również filtry narurowe z wkładami z węglem aktywnym, jednak ich pojemność adsorpcyjna oraz wydajność są bardzo małe i dlatego powinny być stosowane wyłącznie na niewielkie instalacje (pojedyncze krany).
| Rodzaj zanieczyszczenia | Możliwe przyczyny | Rozwiązania |
|---|---|---|
| Siarkowodór (zapach zgniłych jaj) | Bakterie beztlenowe, rozkład materii organicznej | Odżelaziacz ze złożem wielofunkcyjnym, filtr węglowy, przegrzewanie instalacji |
| Chlor (chemiczny zapach) | Nadmiar środków do dezynfekcji | Filtr węglowy |
| Żelazo (zapach rdzy, metaliczny posmak) | Stare, zardzewiałe rury | Stacja odżelaziania wody |
| Chemiczne zanieczyszczenia (zapach benzyny, oleju) | Awarie sieci, nieszczelne rury | Analiza laboratoryjna wody, zgłoszenie problemu dostawcy |
| Mętność | Zawiesiny mineralne lub organiczne, mangan, żelazo | Filtry mechaniczne, kolumny filtracyjne |
| Barwa | Związki organiczne, żelazo, mangan | Filtry odżelaziające i odmanganiające, kolumny z węglem aktywnym |
Nie należy lekceważyć tego rodzaju problemów! Śmierdząca woda z kranu to woda zanieczyszczona, a przez to może być nawet niebezpieczna dla ludzkiego organizmu.
tags: #smierdzaca #woda #butelkowana #przyczyny

