Bacardi: Historia, Proces Filtracji i Smak Rumu
- Szczegóły
Chwilę rozmyślałem, czy po próbie kilkuset rumów robienie takiej recenzji ma sens. Ale doszło do mnie, że w sumie tak, nawet bardzo. Ponieważ rum Bacardi, bo o nim mowa, to klasyka gatunku, w wielu przypadkach tożsama ze słowem rum, jak adidasy, czy pampersy. To znowuż ogromna spuścizna historyczna, o której się często mówi, ale chyba nie do końca wiadomo co ona znaczyła dla świata rumu w pewnym okresie historycznym.
Można na historię Bacardi popatrzeć dwojako. Wprost, jako historię człowieka - Don Facundo Bacardi Masso, który 4 lutego 1862 roku założył firmę Bacardi i za sprawą rodziny rozrosła się ona do jednej z największych na świecie pokonując zawiłe losy splecione wojnami, rewolucjami, polityką i wieloma przeciwnościami losu. Swoją drogą pokrzepiające w tym fakcie jest to, że zakładając firmę Don Facundo miał…48 lat (choć już oczywiście wcześniej rozpoczął eksperymenty z rumem i przygotowania, ponoć trwały 10 lat). Z perspektywy czysto motywacyjno-osobistych pokazuje ten przykład, że nigdy nie jest za późno, by chcieć coś wielkiego w życiu osiągnąć, a przynajmniej rozpocząć piękną, nową podróż.
Można też i z drugiej strony, pokazując mechanizmy czysto rumowe, które rozpoczęte 150 lat temu mają wpływ na rynek rumu dzisiaj. Zanim Facundo Bacardi rozpoczął sprzedaż swojego rumu, poświecił wiele lat na eksperymenty, dzisiaj powiedzielibyśmy R&D. Rum, z racji dostępności i obfitości plonów trzciny cukrowej wydawał się być naturalnym trunkiem takich krajów jak Kuba, jednakże hiszpański protektorat skutecznie uniemożliwiał rozwój rumu w podległych wyspach, z uwagi na silne lobby producentów brandy w Hiszpanii. Efektem tego zakaz produkcji rumu aż do 1796 roku.
Druga ciekawa kwestia to fakt początkowych testów na alembiku (rodzaj destylatora), gdyż kubańskie, czy portorykańskie rumy kojarzą się obecnie stricte z wielkimi, masowymi multikolumnami. Trzeba natomiast pamiętać, że alembik historycznie był pierwszy i był powszechnie stosowany, natomiast destylator kolumnowy został wynaleziony dopiero w XIX wieku (nie mówiąc o wprowadzeniu przemysłowych milti-kolumn w XX wieku), stąd nie dziwi, że w okolicach jego połowy Bacardi rozpoczął testy rumu właśnie w tzw.
Proces Filtracji Rumu Bacardi
Kolejnym istotnym zastosowaniem było użycie węgla drzewnego w celu filtracji rumu. Tak, dokładnie tej obecnie znanej filtracji, która odbarwia nam starszy rum na całkowicie biały. Węgiel drzewny wywodzi się z procesu starzenia rumu w beczkach, znanej historycznie od początku jego produkcji. Gdy z Barbadosu rum ruszał do Anglii, to beczki były nośnikiem, poprzez który rum transportowano. Ponieważ jednak beczki puste nie przypływały, przechowywano w nich w drodze na wyspę różne artykuły spożywcze i żeby zneutralizować zapachy po takiej podróży beczki od środka wypalano.
Przeczytaj także: Definicja i pomiar filtracji kłębuszkowej
Najpierw na pierwszych wyspach począwszy od Barbadosu i Jamajki, następnie ten obszar działania się powiększał, na kolejne wyspy, aż towar, w postaci rumu dotarł do Nowej Anglii (obecne USA). Tam zwiększało się jego spożycie konsekwentnie, dołożono również całe rzemiosło produkcyjne. Stawiano mnóstwo destylarni, a będąc świadomym własnych ograniczeń w produkcji trzciny importowano duże ilości melasy, do produkcji własnej.
Ostateczny upadek rumu następował stopniowo od końca XIX wieku, najpierw rewolucja cukrowa, gdzie trzcinę zastąpiono burakiem, potem zniesienie niewolnictwa, aż po przez pierwszą próbę wprowadzenia prohibicji w USA, a w końcu dzięki ogólnokrajowym staraniom 16 stycznia 1920 roku wprowadzono prohibicję na dobre zakazując produkcji i sprzedaży alkoholu spożywczego w USA.
I wtedy stwierdzono, że w zasadzie bardzo blisko granic USA, jest całkiem ciekawy kraj, który jest piękny, słoneczny i można w nim legalnie pić. Pomogła w tym oczywiście firma Bacardi, która przed prohibicją miała swoje operacje w USA i tracąc przez jej wprowadzenie zyski postanowiła skierować źródło pieniędzy tam, gdzie miała pozycję dominującą. Tam też poznali rum trochę z innej strony, a w zasadzie odkryto go trochę na nowo.
Rum był lekki, jasny - całkowite przeciwieństwo ciemnych, ciężkich rumów z wysp angielskich. Spodobało się to. Spodobał się również nośnik tego lekkiego rumu, który dzięki lżejszemu smakowi idealnie się do tego nadawał. Sposób, w jaki rum był serwowany. Były 2 główne drinki, które rozsławiły Kubę w tamtych czasach, rozgrzały też na nowo rum dla świata i myślę, że każdy dobrze wie które. Moda na koktajle wraz z zakończeniem prohibicji wróciła z ludźmi razem do USA. Moda na lekkie rumy rozeszła się.
Unowocześniony, z zastosowaniem chemii w procesie produkcyjnym, z unowocześnioną fermentacją oraz destylacją (finalnie znakiem rozpoznawczym produkcji Bacardi został destylator kolumnowy, który był w stanie wytworzyć w szybkim czasie lżejszy destylat). Na nowinki techniczne mogli sobie pozwolić tylko najwięksi, toteż zaczęły powstawać coraz większe firmy z połączeń czy wykupów mniejszych konkurentów. Na tym tle zaczęli się wyróżniać Bacardi, Wray and Nephew z Jamajki czy Mount Gay.
Przeczytaj także: Webber AP8400 - wymiana filtrów
Za żołnierzami z kolei przybywały towary, które lubili i spożywali w domu, a wśród nich znalazł się wynalazek początku przełomu XIX/XX wieku, rodem prosto z Atlanty - Coca Cola. Znowu okazało się, że mariaż lokalnych rumów z coca colą jest całkiem ok. Znowu, ponieważ Cuba Libre została wynaleziona na początku XX wieku, wyemigrowała, jak Daiquiri do USA, ale jej rozkwit „globalny” przypadł na lata II wojny światowej.
Rozwój trochę w pewnym momencie pokiereszowany, gdyż po dojściu do władzy Fidela Castro przepadła cała własność Bacardi na Kubie (nie, Havana Club to nie jest pozostałość po Bacardi!). Bacardi to największy producent rumu będący własnością rodziny na świecie. Produkuje swoje rumy w destylarniach w Puerto Rico, Meksyku i w Indiach. Destylarnia w Puerto Rico jest największa na świecie i produkuje 100 tys. litrów rumu dziennie.
Lekki rum stał się przepustką do pierwszej ligi producentów alkoholu na świecie. Lekki rum polubili ludzie w skali masowej i na przestrzeni lat miało to wpływ nawet na zmianę sposobów produkcji u innych producentów. Ale czym jest ten lekki rum? Na kreację smaków i aromatów wpływ mają trzy etapy produkcji: materiał surowcowy, fermentacja i starzenie.
Bazą jest melasa, fermentacja jest trzydziestogodzinna, do tego w stalowych, zamkniętych tankach(krótka, w porównaniu do klilkudniowych, występujących na Jamajce, nawet bardzo krótko), więc nie zdążyłoby się za dużo namnożyć np. estrów. Natomiast przewrotnie, nawet jakby materiałem był długofermentowany sok z trzciny cukrowej to całość aromatów zgubiłaby się przy zastosowaniu aparatu destylacyjnego z Portoryko.
Wielka Multikolumna i Produkcja Spirytusu
Wielkiej multikolumny nastawionej na szybką, efektywną ekonomicznie, produkcję, która odpowiada za produkowanie w zasadzie spirytusu (wyjście jest w granicach 92,5-95%) i która przy swojej produkcji wymiata tak naprawdę wszystkie aromaty, często nazywane nieformtunnie nieczystościami. Tak, powstaje dzięki temu czysty alkohol, który rozcieńczony jest pakowany do beczek w celu nabrania charakteru (i zmieszany jest później, po starzeniu, z bardziej aromatycznym aguardiente, który jest oddzielnie produkowany, z niższym % wyjściowym alkoholu - ok 80% - ale tak naprawdę jego udział nie jest zbyt duży).
Przeczytaj także: Optymalne rozcieńczenie bimbru
A w praktyce Bacardi, Coca Cola, czy MC Donald, dzięki ogromnej sieci dystrybucji, odpowiedniej cenie i produktom, które czy się z tym ktoś osobiście zgadza, czy nie, ludziom pasują, plasują się w czołówce największych firm globu. Do tego firma cechuje się dobrym przeglądem rynku, jak i trendów rynkowych.
I teraz Bacardi parę lat temu już ten trend zauważyło, z jednej strony wrzucając do podstawowego porfolio dwa dodatkowe rumy (4 letni oraz 10 letni) oraz uruchamiając największy na świecie (a jakby inaczej) program starzenia rumu w swoich magazynach i jeśli mnie pamięć nie zawodzi, opiewający na 100 tysięcy beczek. Możemy się więc wkrótce spodziewać pewnie nowych produktów i nacelowania marketingowego na ten segment, który Bacardi oczywiście ma. I tak patrząc stricte na sprawność operacyjną firmy, jej wyczucie rynku, do od strony właścicielskiej nie obraziłbym się być współwłaścicielem takowej.
Przegląd Podstawowych Rumów Bacardi
Rum Bacardi Carta Blanca, Carta Oro i Carta Negra, fot. Selekcja podstawowa odzwierciedla niestety niefortunny podział na kolorową kategorię rumów białych, złotych i czarnych niestety błędnie ją utrwalając.
- Carta Blanca: Absolutny standard rynkowy, alternatywa do wódki w koktajlu. Posmak wstrząsa, jak po wódzie, na plus można dodać, że jest wytrawnie.
- Carta Oro: Rum jest ok, tylko tyle lub aż tyle. Niemniej jednak to nadal rum mocno przeciętny w skali całego przekroju rumowego. Ot solidny mixer, który się sprawdzi i nie zawiedzie.
- Carta Negra: Powiem tak, z jednej strony czuć, że się więcej dzieje, niż w Oro, smak jest niejako głębszy, ale wartością decydującą będzie tutaj cukier. Osobiście z tych trzech wybrałbym Oro, ponieważ jest dużo lepszy od Carta Blanca i bardziej naturalny niż Carta Negra.
Rum Bacardi Cuatro, Ocho i Diez
Rum Bacardi Cuatro, Ocho i Diez, fot. Powstał niedawno (2018) w celu zapełnienia luki pomiędzy linią podstawową a Bacardi 8. Niestety wyrzucając ósemkę w górę półki cenowej (nawet czasami w okolice 140 zł).
- Bacardi Cuatro (4): Smak - pół stopnia intensywniej niż Oro, podobny profil smakowy, tożsamy dla mnie z zapachem. Zaskakujące dla mnie odkrycie zbieżności z Oro. Znowóż rum w porządku, poprawny, ale bez błysku.
- Bacardi Ocho (8): Smak - trochę dla mnie zaskoczenie, in minus, pamiętam Bacardi 8 już od dość dawna, kiedyś wydawał mi się mniej słodki, bardziej taniczny. Czuć było drewno, tutaj mam wrażenie ktoś zmienił blend, jest słodziej, mniej tanin, drewna. Wciąż lekki rum, ale już oferujący pewnien poziom.
- Bacardi Gran Reserva Diez: Myślę, że jest to solidna pozycja w tej kategorii cenowej (okolice 170 zł), która i bardzo ładnie wygląda i dobrze smakuje. Wydaje się, że jeżeli Ocho pozycjonowane jest w okolicach 140 zł, to lepiej trochę dorzucić i wziąć 10tkę.
Historia Narodzin Rumów Bacardi
Don Facundo doskonale zdawał sobie sprawę, że ówczesne rumy są zbyt surowe i prymitywne, by zadowolić wschodzące klasy średnie Kuby. Postanowił stworzyć trunek wyrafinowany tak jak najlepsze koniaki. Przedsięwzięcie kosztowało wiele pracy, kontroli każdego procesu i wprowadzenia nowych technik.
Don Facundo rozpoczął od najwyższej jakości składników, w tym wyjątkowej odmiany drożdży rosnącej na polach trzciny cukrowej na obrzeżach Santiago de Cuba. Szczep drożdży stał się znany jako „La Levadura Bacardi ” i nadal jest używany wyłącznie w celu nadania rumowi Bacardi wyjątkowego profilu smakowego. Stworzenie zbalansowanego, lekkiego rumu wymagało połączenia dwóch destylatów. Pierwszy to charakterystyczny, wyraźny w smaku i aromacie rum znany jako „aguardiente”, który stanowi podstawę Bacardi. Drugi zaś to destylowany kilka razy, lżejszy i delikatniejszy „redestilado”.
Bacardi Limited to mężczyźni i kobiety z rodziny specjalistów Bacardi, którzy są strażnikami tradycji i doskonałości sprzed 158 lat. Firma sprzedaje alkohole na ponad 170 światowych rynkach i prowadzi ponad 20 zakładów produkcyjnych - do rozlewania, destylacji i produkcji alkoholi- w 12 krajach. Bacardi Limited odnosi się do grupy firm Bacardi, w tym Bacardi International Limited. Główna siedziba znajduje się w Hamilton na Bermudach.
Bacardi Limited prowadzi działalność na całym świecie, wypracowaną przez doskonałą jakość produktów i reputację, które wypracowywano latami. Wyzwanie, które stało się dla Bacardi szansą. Kiedy Kongres USA zakazał produkcji, sprzedaży i konsumpcji alkoholu w 1920 r., firma musiała zamknąć swoją nowojorską wytwórnię. Bacardi nie uważał jednak prohibicji za porażkę. Zainicjowano natomiast kampanię, która promowała Kubę jako kuszącą, tropikalną wyspę, która może być ucieczką od ograniczeń picia w USA.
Flagowe Rumy Bacardi
Marka Bacardi Superior posiada trzy flagowe rumy będące pionierami światowego rynku. Biały Bacardi Superior Carta Blanca, złoty Bacardi Carta Oro i czarny Bacardi Carta Negra stanowią trzon rodziny Bacardi i sprawiają, że w ofercie Bacardi coś dla siebie odnajdzie każdy miłośnik rumu!
- Bacardi Carta Blanca: Jest gładki i subtelny, smak charakteryzujący się nutami migdałów i wanilii uzyskiwany jest poprzez starzenie w beczkach z białego dębu. Tajemnica jego delikatnego, zbalansowanego smaku tkwi w filtracji wykorzystującej filtry z węgla drzewnego. Doskonale sprawdza się w klasycznych koktajlach rumowych takich jak Mohito.
- Bacardi Carta Oro: Bogaty smak i złoty kolor są wynikiem starzenia w opalanych beczkach dębowych. Bacardi Carta Oro to głębokie, bogate smaki takie jak wanilia, maślany karmel, prażone migdały i słodkie nuty bananowe zrównoważone ciepłą skórką pomarańczy i lekkim, dębowym wykończeniem.
- Bacardi Carta Negra: Paleta smakowa Bacardi Carta Negra to podróż rozpoczynająca się smakiem słodkich, tropikalnych owoców, maślanego karmelu i wanilii, a kończy się przydymioną lukrecją i melasą.
Nowe Marki Rumów w Portfolio Bacardi
Istniejące od ponad 155 lat Bacardi, wprowadza jednak na rynek kolejne odmiany swoich rumów. W portfolio pojawia się Bacardi Anejo 4, produkt idealnie nadający się do wzbogacania koktajli. W Cuatro znajdziemy takie smaki jak wanilia, prażony dąb, goździk, miód i delikatny finisz.
Kolejny nowy produkt to Bacardi Reserva Oro 8, który polecany jest dla koneserów smaku. Leżakowane w beczkach dębowych nieprzerwanie przez 8 lat, smakują świetnie w drinku Old Fashioned. Bacardi Reserva Oro 8, lub Ocho, to przede wszystkim oznaka cierpliwości, w której znajdziemy nuty suszonej śliwki, gałki muszkatołowej, wanilii, a także moreli.
Nowe Produkty - Owocowe Zatrzęsienie
Alkohole o smakach owocowych pojawiły się na rynku już kilka lat temu, a marka Bacardi podąża za trendami i proponuje szeroką gamę rumów o owocowych smakach. Co znajdziemy w owocowym porftolio marki? Nie zabrakło propozycji takich jak Bacardi malinowe, jest Bacardi Mango, Bacardi Limon, marka proponuje także smaki takich owoców jak ananas, kokos, limonka, a nawet niezwykle oryginalny smak pitaji zwanej też smoczym owocem.
- Bacardi malinowe: Słodko-ostra kompozycja, mieszanka rumu i kwaskowych smaków.
- Bacardi Mango: Niezwykłe połączenie soczystego mango z cytrusowym twistem pomarańczy.
- Bacardi Limon: Miks trzech cytrusów- cytryny, grejpfruta i limonki.
- Bacardi Lime: Rum o smaku limonkowym, którego aromat jest intensywny, a nuty smakowe to przede wszystkim stara skórka limonki.
- Bacardi Grapefruit: Cudownie, odświeżająco kwaskowaty i delikatnie słodki rum infuzowany różowym grejpfrutem.
- Bacardi Coconut: Naturalny, czysty aromat kokosa.
- Bacardi Pineapple: Słodycz ananasa doprawiona kokosową nutą.
- Bacardi Banana: Słodki banan, karmel i wanilia.
- Bacardi Dragonberry: Połączenie świeżych truskawkowych nut z subtelną słodyczą pitaji.
Bacardi Breezer
Można je określić mianem owocowych napojów alkoholowych, Bacardi Breezer proponuje napoje lekko gazowane. Co ciekawe stężenie alkoholu w Bacardi Breezer zależy od kraju, w którym jest sprzedawany, w Polsce zwykle jest to 4%. Bogata jest także oferta smakowa napoju, można znaleźć smaki takie jak arbuz, pomarańcza czy limonka, ale nie tylko.
Rum - Jak Wybrać?
BACARDI CARTA BLANCA RUM
Szukasz najbardziej klasycznego białego rumu? Receptura sięga 1862 roku, czyli początków firmy Bacardi, zatem to jeden z flagowych trunków o niegasnącej sławie. Ekskluzywny biały rum Bacardi Carta Blanca wyróżnia lekki i orzeźwiający charakter, w którym na pierwszy plan wysuwają się waniliowe, migdałowe i owocowe nuty smakowe. To jeden z najbardziej klasycznych alkoholi w ofercie najsłynniejszego producenta Bacardi. Trunek o zawartości alkoholu 37,5%, który wyróżnia się nietuzinkowym smakiem, oryginalnym aromatem i krystaliczną przejrzystością. Jest mieszanką dwóch destylatów Aquardiente i Redestilado. Na każdym kluczowym etapie produkcji jest oczyszczany dzięki filtrom węgla drzewnego. To unikalny filtr, który sprawia, że Bacardi Superior od chwili powstania cechuje delikatność i wyjątkowy smak.
Poza tym słodki smak i elegancki aromat zawdzięcza leżakowaniu w beczkach z białego dębu amerykańskiego. Idealny do picia solo na kostkach lodu, ale równie dobrze spisuje się jako baza cudownych drinków. Ze względu na orzeźwiający charakter, rum Bacardi Superior Carta Blanca wiedzie prym w letnim czasie, gdy męczące upały dają o sobie znać. Przyjemnie schłodzony rum smakuje wówczas fenomenalnie, zwłaszcza z kostkami lodu, które zapewniają jeszcze bardziej rześki smak. W praktyce to najlepszy trunek do serwowania przepysznych drinków, które zachwycą podniebienie Twoje i bliskich!
Rum Bacardí Carta Blanca to najczęściej nagradzany alkohol na świecie w tej wyjątkowej kategorii. Z jego charakterystycznymi nutami wanilii i migdałów opracowanych podczas 12-miesięcznego procesu starzenia w beczkach z białego dębu i unikalnej filtracji węgla drzewnego, jest dumą Bacardi. Ponieważ rum ten ani nie dominuje, ani nie znika, dobrze komponuje się z wszystkimi napojami gazowanymi i świeżymi sokami, a także z ulubioną colą.
Mistrzowie rumu Bacardi leżakują zarówno ciężkie, jak i lekkie rumy w dębowych beczkach pod karaibskim słońcem, które nadaje rumowi charakterystyczne nuty wanilii i migdałów. Jednym z najczęściej nagradzanych rumów na świecie jest Carta Blanca Bacardi. Cechą charakterystyczną tego trunku jest fakt, że dojrzewa przez aż 12 miesięcy. Dzieje się to w beczkach wykonanych z białego dębu amerykańskiego. Zaletą tego rumu jest aromatyczny, lekko słodki smak, który pieści podniebienie pijącego nutami kwiatowymi oraz owocowymi. Jest to koktajlowy miks, który sprawia, że jest bardzo często wybieranym alkoholem. Wyjątkowy smak przyciąga miłośników tego rodzaju alkoholi oraz fascynujących koktajli.
Szczegóły Produkcji Bacardi
- Producent: Bacardi Limited
- Pochodzenie: Portoryko
- Styl: hiszpański
- Surowiec: melasa
- Destylacja: column distillation
- Starzenie: > 8 lat w amerykańskim dębie po whiskey
- Dodatek cukru: 12 g/L
- Alc/vol: 40%
Melasa pochodzi w całości od dostawców certyfikowanych przez Bonsucro; głównie z Dominikany. Do fermentacji używa się drożdży pierwotnie wyselekcjonowanych jeszcze za czasów Don Facundo; przynoszących po 20-30 godzinach zacier o 10-12% zawartości alkoholu. Destylarnia w portorykańskim Cataño wypuszcza 100 tysięcy litrów rumu na dobę. Powstają destylaty dwojakiego rodzaju: aguardiente tęższe w smaku, choć lżejsze w mocy (single continuous distillation in a copper and cast iron column still) oraz wysokoprocentowe redestilado (five separate continuous stainless steel columns). Destylaty transportowane są do Jacksonville na Florydzie, blendowane i poddawane starzeniu w powhiskowych beczkach (głównie po Jack Daniels) z białego dębu. Przed butelkowaniem rum przechodzi proces filtracji (tajemniczy miks trzynastu gatunków drewna tropikalnego i łupiny orzecha kokosowego).
Zapach przejrzałej moreli, słodkiej Fanty, limonki; całość podparta zbożową kawą. W smaku rodzynki, słód, mandarynka i podmuch chili. Złocisty rum Bacardi Carta Oro o mocy 37,5 % alkoholu, składa się z co najmniej czternastu destylatów w wieku od trzech do pięciu lat. Subtelna mieszanka oferuje orzechowe aromaty i akcenty suszonych owoców. Ekspresja w 2015 roku zastąpiła w katalogu marki Bacardi Gold.
W 1860 roku w Santiago de Cuba były tylko cztery alembiki działające w celach komercyjnych, które wytwarzały agresywny trunek na podniebieniu. Rum przywożono z sąsiedniej Jamajki. W 1862 roku Facundo Bacardí, wraz z Francuzem Jose Leonem Bouteillerem, kupili jeden z tych destylatorów, co oznaczało oficjalne narodziny fabryki rumu Bacardí. Don Facundo eksperymentował z dostosowaniem metod destylacji koniaku do rumu i wprowadził innowacyjny proces podwójnej destylacji, który jest używany przez Bacardi do dziś. Kolejne kluczowe odkrycie nastąpiło po potężnym trzęsieniu ziemi, które nawiedziło Kubę w 1852 roku. Podczas gdy na wyspie szalała cholera, prawie każdy płyn był filtrowany węglem drzewnym. Don Facundo zastosował ten proces do swojego rumu i odkrył jego łagodne działanie.
Propozycje Koktajli z Rumem Bacardi
Bacardi Carta Blanca może być składnikiem drinka o nazwie Daiquiri, który wydobywa subtelne smaki rumu Bacardi Carta Blanca i świeżości limonki. Jest idealny na gorące dni lub jako aperitif przed posiłkiem. Do przygotowania tego koktajlu potrzebujesz 60 ml rumu Bacardi Carta Blanca, 30 ml soku z limonki, 15 ml syropu cukrowego oraz kostki lodu. W shakerze umieść kostki lodu, dodaj rum, sok z limonki oraz syrop cukrowy. Dokładnie wstrząśnij mieszankę przez kilka sekund, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły i koktajl był dobrze schłodzony. Przelej zawartość shakera do szklanki i pyszny, orzeźwiający i aromatyczny drink gotowy!
Cuba Libre to popularny koktajl alkoholowy, doskonały do przygotowania na bazie rumu Bacardi Carta Oro. Ten prosty klasyk jest podobny do rumu i coli, ale dodatek świeżego soku z limonki, który rozjaśnia mieszankę i przecina słodycz coli, odróżnia go od standardu. Limonka powinna być świeża, aby napój był autentyczny.
tags: #rum #Bacardi #proces #filtracji

