Prawdziwa Woda Mineralna: Definicja, Właściwości i Mity

W ostatnich kilkunastu latach przepisy o wodach mineralnych zmieniały się tak często, że niewiele osób wie, czym one naprawdę są. Wiele opinii i ocen, zwłaszcza latem, nie ma nic wspólnego z prawdziwą wartością tych wód.

Definicja Wody Mineralnej

Pojęcie wody mineralnej po raz pierwszy zdefiniowano na Międzynarodowym Kongresie Balneologicznym w Nauheim w 1911 roku. Uznano, że za takie wody można uznać te, które mają co najmniej 1000 mg składników mineralnych na litr.

W 1990 roku w Polsce wprowadzono przepis, który mówił, że wystarczy 200 mg składników mineralnych, aby nazwać wodę mineralną. Producenci wykorzystali to, zalewając rynek zwykłą wodą jako rzekomą wodą mineralną. Ten przepis zmieniono dopiero w 1997 roku.

Rodzaje Wód Butelkowanych

Generalnie wody butelkowane dzielą się na trzy rodzaje:

  • Naturalne wody mineralne
  • Naturalne wody źródlane
  • Wody mineralizowane (stołowe)

Prawda o Wodzie Mineralnej

Za wodę mineralną można uznać taką, która ma co najmniej jeden składnik mineralny działający fizjologicznie lub odżywczo na organizm człowieka. Jest to woda profilaktyczno-zdrowotna.

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

Wody mineralne mogą zawierać nawet do 70 różnego rodzaju składników, jednak praktyczne znaczenie ma właściwie tylko dziesięć, które należy uwzględnić przy doborze wody:

  • Magnez
  • Wapń
  • Wodorowęglany
  • Chlorki
  • Sód
  • Siarczany
  • Fluorki
  • Jodki
  • Żelazo
  • Dwutlenek węgla

Inne składniki, takie jak potas, lit, bar, stront, mangan, brom, cynk, miedź, itp., mają mniejsze znaczenie.

Magnez i Wapń

Najważniejsze z nich to magnez i wapń, ponieważ ich niedobory w diecie można zniwelować pijąc wodę zawierającą te minerały. Szacuje się, że w typowej dziennej diecie przeciętnego Polaka brakuje 1/3 tych bioopierwiastków.

Magnez bierze udział w ponad 300 procesach biochemicznych i decyduje o prawidłowej czynności układu immunologicznego i nerwowo-mięśniowego. Zapobiega chorobom nowotworowym, miażdżycy naczyń krwionośnych, zawałom i kamicy nerkowej. Zapobiega zaburzeniom ciąży i opóźnieniom rozwoju płodu. Przeciwdziała stresom, zmniejsza napięcie nerwowe, likwiduje zaburzenia pracy serca i szkodliwe skutki działania alkoholu. Chroni przed zatruciami związkami fluoru, rtęci, ołowiu i innych metali ciężkich oraz zmniejsza skutki wpływu zanieczyszczeń przemysłowych na organizm.

Wapń jest podstawowym składnikiem kości i zębów. Wpływa korzystnie na przemianę materii i jest niezbędny do utrzymywania normalnej czynności serca i prawidłowej aktywności układu mięśniowo-nerwowego. Ułatwia leczenie niektórych procesów zapalnych, zapobiega chorobom nowotworowym i osteoporozie. Szczególnie dużo wapnia potrzebują dziewczęta w okresie dojrzewania i kobiety w okresie menopauzy.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Codziennie brakuje nam około 100 mg magnezu i co najmniej 200 mg wapnia. Te ilości można łatwo uzupełnić pijąc wody mineralne zawierające w jednym litrze co najmniej 50 do 100 mg magnezu i powyżej 150 mg wapnia.

Nie wszystkie wody mineralne zawierają w takiej ilości te cenne składniki, ale wystarczy spojrzeć na etykietę na butelce i już wiadomo, która woda może dostarczyć naszemu organizmowi tych niezbędnych składników mineralnych, które występując w wodzie w formie zjonizowanej są łatwiej przyswajalne niż w innych preparatach. Korzystna jest proporcja tych składników 1:2.

Wodorowęglany, Sód i Chlorki

Wodorowęglany alkalizują kwasy żołądkowe i są korzystne dla osób cierpiących na nadkwasotę. Wody o wysokim poziomie wodorowęglanów wpływają korzystnie na ustrój w początkowych stadiach cukrzycy, obniżają zawartość cukru we krwi i moczu, obniżają wydzielanie acetonu i korzystnie wpływają na działanie insuliny oraz regulują pH krwi. Wód zawierających duże ilości wodorowęglanów (powyżej 600 mg w litrze) nie powinni pić w dużych ilościach ludzie mający niedokwasotę, a ponad 1000 mg/l ludzie zdrowi, bo to może zaburzyć ich procesy trawienne.

Sód ma duże znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka, a jego niedobór jak i nadmiar może być szkodliwy. Przy przeciętnym spożyciu dziennym około 12 g soli (NaCl), dostarczamy organizmowi około 5000 mg sodu, a więc picie wody o zawartości nawet do 250 mg sodu niewiele wpływa na nasz bilans sodowy, bo stanowi to zaledwie 5 % dziennego spożycia.

Chlorki występują w większych ilościach w wodach wespół ze zwiększoną ilością sodu. Anion chlorkowy występuje w soku żołądkowym w postaci kwasu solnego, a jako chlorek sodu utrzymuje właściwe ciśnienie osmotyczne krwi i płynów ustrojowych. Sód występujący w cieczach ustroju jest podstawowym czynnikiem wpływającym na jego gospodarkę wodną. Zapobiega odwodnieniu organizmu i utrzymuje równowagę kwasowo zasadową. Sód jest także moderatorem krwi. Podczas ciężkiej pracy fizycznej, w czasie uprawiania sportu i w dni upalne następuje intensywne wydzielanie z organizmu soli z potem, co może spowodować jej niedobór objawiający się osłabieniem, szybkim zmęczeniem a nawet mdłościami. Picie wód chlorkowo-sodowych w takich sytuacjach pozwala na uzupełnienie ubytków soli i wpływa wybitnie dodatnio na samopoczucie i wydolność organizmu. Przy dużym ubytku soli z organizmu spowodowanym bardzo intensywnym wysiłkiem zalecane jest picie wody zawierającej w jednym litrze nawet do 1000 mg sodu i 1500 mg chlorku. W czasie upałów i przy dużym wysiłku nie powinno się pić zwykłej wody bez soli mineralnych. Zwykła woda rozcieńcza w organizmie elektrolity, które stymulują prace serca i w skrajnych przypadkach może ono odmówić posłuszeństwa.

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

Mikroskładniki: Jod, Fluor i Żelazo

Można jeszcze doszukiwać się w wodach takich mikroskładników jak jod, fluor i żelazo. Praktycznie nie ma już wody o znaczącej ilości fluoru (1,5-5,0 mg/l), a znaczącą granicę określającą początek oddziaływania fizjologicznego jodu wynoszącą 0,5 mg/litr, przekracza w nieznacznym stopniu tylko kilka wód mineralnych. Brak jodu doprowadza do niedoczynności tarczycy i jest przyczyną wola. Niedobór jodu wpływa niekorzystnie na przebieg ciąży, jest przyczyną zaburzeń rozwoju płodu, ma ujemny wpływ na rozwój psychiczny dzieci i młodzieży. Powoduje też ociężałość umysłową i mniejszą wydajność w pracy. Cennym źródłem jodu mogłyby być wody mineralne, w których jego zawartość wynosiłaby od 0,5 - 10,0 mg/l.

Duże znaczenie dla organizmu może mieć zawarty w wodzie mineralnej dwuwartościowy jon żelaza. Jest on najbardziej przyswajalną postacią żelaza do ustroju. Wody takie oddziaływają dodatnio przy niedokrwistości i wzmagają przemianę materii. Wody zawierające sole żelaza wykazują działanie fizjologiczne przy stężeniu co najmniej 1 mg żelaza na litr.

Woda Gazowana vs. Niegazowana

Woda gazowana nie szkodzi zdrowemu człowiekowi, a tylko w niektórych przypadkach należy jej unikać z określonych powodów zdrowotnych, przede wszystkim przy nadkwasocie, zaburzeniach trawienia, przy chorobie gardła i strun głosowych. Woda gazowana, drażniąc kubki smakowe w jamie ustnej, powoduje uczucie orzeźwienia. Woda gazowana jest bardziej pewna pod względem bakteriologicznym aniżeli niegazowana, ponieważ dwutlenek węgla ma działanie bakteriostatyczne i nie dopuszcza do mnożenia się bakterii.

Wody Źródlane

Butelkowane naturalne wody źródlane są alternatywą dla często nie najlepszej jakości wody wodociągowej, zwłaszcza w dużych miastach, gdzie czerpie się ją z ujęć powierzchniowych i jest chlorowana. Pochodzą ze złóż podziemnych izolowanych od czynników zewnętrznych, są bakteriologicznie czyste, nie posiadają szkodliwych składników, ale też nie posiadają takiej ilości składników mineralnych, które miałyby znaczenie dla organizmu człowieka. Wymagania chemiczne butelkowanych wód źródlanych są obecnie takie same jak dla innej wody do spożycia przez ludzi, a więc i takie same jak wody płynącej z kranu.

Woda źródlana nie mając odpowiedniej ilości składników mineralnych nie powinna udawać wody mineralnej. Bardzo szkodliwą, utrwaloną praktyką jest podawanie na etykietach wód źródlanych wykazu składników mineralnych, sugerując konsumentowi, że taka woda jest mineralna, bo przecież minerały ma, chociaż w zbyt małej ilości.

Wody Mineralizowane (Stołowe)

Wody mineralizowane, wzbogacone w najpotrzebniejsze organizmowi składniki mineralne, przede wszystkim magnez i wapń, są bardzo cennym elementem profilaktyki zdrowotnej. Mogą być ważnym uzupełnieniem diety zwłaszcza w rejonach, gdzie nie występują naturalne wody mineralne. Takie wody są twarde i bardzo korzystne dla serca. Osoby, które piją na co dzień twardą wodę, chronią swoje serce przed zawałem.

Wody mineralizowane, czyli wzbogacone w składniki mineralne, produkowane są z wód głębinowych i nie mają nic wspólnego z kranówką. Sensowniej byłoby nazwać taki produkt wprost: woda mineralizowana, albo woda wzbogacona w składniki mineralne.

Mity o Wodach Mineralnych

Mitem na skalę światową jest fama o doskonałych mineralnych wodach francuskich. Wody francuskie, które można kupić w polskich sklepach, mają bardzo mało składników mineralnych; od 110 do 200 mg w litrze, a więc są bliższe wodzie destylowanej, albo deszczówce, aniżeli polskim wodom mineralnym. Jedna z tych renomowanych wód ma zaledwie w 1 litrze 6 mg magnezu i 10,5 mg wapnia!

Woda Mineralna a Źródlana: Kluczowe Różnice

Woda mineralna różni się od wody źródlanej przede wszystkim składem. Zawiera od 500 do 1000 mg/l składników mineralnych, podczas gdy woda źródlana ma ich mniej niż 500 mg/l. To właśnie wysoka zawartość składników mineralnych sprawia, że woda mineralna nie nadaje się do gotowania - w tym procesie dochodzi bowiem do wytrącania się soli mineralnych, których organizm nie przyswaja, zmienia się też smak wody na zdecydowanie mniej atrakcyjny.

Minerały obecne w wodzie mineralnej są łatwo przyswajalne i mają korzystny wpływ na zdrowie, zmniejszając ryzyko niektórych chorób oraz poprawiając ogólną kondycję organizmu. Wspomagają one wiele procesów zachodzących w ciele, takich jak metabolizm, regulacja hormonów i gospodarka wodna, a także pomagają w eliminacji toksycznych metali ciężkich.

Z kolei woda źródlana nie zawiera dużych ilości minerałów - maksymalnie 500 mg na litr, co stanowi jedynie śladowe ilości. Dodatkowo, regularne jej spożywanie może prowadzić nawet do wypłukiwania minerałów z organizmu.

Woda Filtrowana vs. Mineralna

Woda filtrowana to alternatywa dla butelkowanej wody mineralnej czy źródlanej, zwłaszcza dla tej drugiej, która nie zawiera zbyt dużych ilości minerałów i nie jest aż tak zdrowa, jak mineralna. Woda filtrowana z kranu może wydawać Ci się rozwiązaniem niezbyt dobrym dla organizmu, jednak nie musisz się obawiać - taka woda jest całkowicie bezpieczna i naprawdę pyszna.

Dzięki filtrowi węglowemu, który wyłapuje szkodliwe substancje, a także poprawia smak wody, filtrowana woda z kranu jest pyszna i zdrowa. Niektórzy twierdzą jednak, że brakuje w niej minerałów. To prawda - w wodzie z kranu jest mniej minerałów, niż w wodzie mineralnej. To jednak nie oznacza, iż jest ona całkowicie jałowa.

Jeśli nie cierpisz z powodu niedoboru magnezu czy wapnia, możesz bez obaw pić wodę z kranu, która została przepuszczona przez filtr węglowy. To bardzo wygodne rozwiązanie - po prostu sięgasz po kubek i nalewasz wodę z dzbanka, bez noszenia butelek ze sklepu czy też gromadzenia ich w domu.

Woda Filtrowana w Ciąży i dla Niemowląt

Woda filtrowana w ciąży nie jest niebezpieczna, jednak woda mineralna z dużą zawartością jonów magnezu czy wapnia może być lepsza. Filtrowana woda z kranu dla niemowlaka będzie odpowiednia, choć zaleca się, by dla bezpieczeństwa, w celu pozbycia się ewentualnych bakterii i wirusów, dodatkowo gotować filtrowaną wodę.

Rodzaje Wód Mineralnych

Rodzaj Wody Mineralnej Zawartość Minerałów Zastosowanie
Wysokozmineralizowane 1500-4000 mg/l Uzupełnianie zapotrzebowania organizmu na różne składniki, wody twarde
Średniozmineralizowane 500-1500 mg/l Niewielki wpływ na równowagę elektrolityczną
Niskozmineralizowane Poniżej 500 mg/l Wody źródlane

Jak Wybrać Właściwą Wodę Mineralną?

Wybierając wodę, warto zastanowić się nad jej wpływem na nasze zdrowie. Niektóre wody mogą mieć korzystny wpływ na układ pokarmowy, układ kostny czy skórę. Nasze rankingi pozwolą na wybór odpowiedniej wody dla każdego, bez potrzeby posiadania wiedzy z zakresu chemii organicznej. Zostały one podzielone według poziomu zmineralizowania wód, skupiając się na zawartości magnezu, wapnia, potasu i fluoru.

Ważne jest, aby dopasować skład wody do diety, aby uzupełniała ona największe niedobory składników mineralnych. Należy również pamiętać, że nie każda woda źródlana to woda mineralna. O tym decyduje Główny Inspektor Sanitarny.

tags: #prawdziwa #woda #mineralna #definicja

Popularne posty: