Rodzaje i zastosowanie pianek do wkładów osmozy
- Szczegóły
Wkłady do filtra wody - kluczowy element w procesie uzdatniania wody
Dobór odpowiedniego rodzaju wkładu - mechanicznego, węglowego, zmiękczającego, odżelaziającego, membran osmotycznych - pozwala skutecznie usuwać zanieczyszczenia, poprawiać smak i zapach, minimalizować twardość wody, ochraniać sprzęty AGD i dostarczać zdrową wodę. Woda, po przejściu przez odpowiednie wkłady filtrujące, staje się czystsza, bardziej przyjemna w smaku i bezpieczniejsza.
Rodzaje wkładów filtrujących
Wkłady filtrujące efektywnie usuwają zanieczyszczenia, chlor, związki organiczne, metale ciężkie, a także mikrobiologiczne komponenty. W zależności od potrzeb i specyfiki wody, stosuje się różne typy wkładów:
- Wkłady mechaniczne
- Wkłady węglowe
- Wkłady zmiękczające
- Wkłady odżelaziające
- Membrany osmotyczne
Wkłady mechaniczne
Pierwszym etapem w procesie uzdatniania jest zatrzymanie zanieczyszczeń mechanicznych, takich jak piasek, muł, rdza i zawiesiny. Mechaniczne wkłady - sedymentacyjne - wykonane z włókniny polipropylenowej lub pianki działają na różnych poziomach mikronażu. Wkłady z pianki i sznurkowe (polipropylenowe) montuje się najczęściej jako pierwszy etap w instalacji, np. przed korpusem czy systemem odwróconej osmozy (RO).
Wkłady sedymentacyjne wykonywane są w różnych technologiach i przeznaczone są w zależności od wersji do usuwania różnego rodzaju zanieczyszczeń mechanicznych:
- Wkłady z pianki polipropylenowej (inaczej: włókniny polipropylenowej)
- Wkłady ze sznurka polipropylenowego
- Wkłady harmonijkowe
- Wkłady siatkowe
Wkłady piankowe mogą powodować większe spadki ciśnienia niż wymienione niżej wkłady sznurkowe i stając przed wyborem rodzaju wkładu, należy wziąć pod uwagę ciśnienie w instalacji wodnej na której jest zamontowany filtr w którym będzie stosowany wkład mechaniczny. Dokładność filtracji wkładu zależna jest od sposobu jego wyprodukowania (gęstości warstwy).
Przeczytaj także: Wymiana filtra powietrza w BMW E36
Wkład piankowy najczęściej wykorzystywany jest jako pierwszy etap przy procesie uzdatniania wody. Jego najważniejszą funkcją jest zatrzymywanie i gromadzenie zanieczyszczeń, takich jak piasek, muł oraz inne osady. Wkład piankowy wytworzony jest z gęstej i chłonnej pianki polipropylenowej, która doskonale radzi sobie ze zbieraniem osadów. Przy wyborze wkładu, ważne jest, jaki mikronaż posiada. Im mniejszy on będzie, tym oczyszczanie, jakie zapewnia, będzie dokładniejsze.
Dzięki roli, jaką odgrywa podczas oczyszczania wody, pomaga chronić pozostałe filtry w urządzeniach, które zwykle są droższe od piankowych. Dzięki swojej budowie oraz materiale, z jakiego został wytworzony, możliwe jest jego skuteczne działanie nawet przy niskim spadku ciśnienia wody. Dodatkowo polipropylen jest włókniną odporną na rozwijanie się w niej pasożytów, nawet w wilgotnych warunkach.
Wkłady z włókniny (pianki) polipropylenowej doskonale zatrzymują wszelkiego rodzaju zanieczyszczenia mechaniczne takie jak piasek, muł, rdza oraz inne osady znajdujące się w wodzie o wielkości ziaren do 1 µm, 5 µm, 20 µm lub 50 µm.
Dostępne o mikronażu: 1, 5, 20, 50 µm.
Wkłady piankowe skutecznie chronią domowe instalacje grzewcze i urządzenia gospodarstwa domowego. Charakteryzują się bardzo dużą chłonnością zanieczyszczeń. Poprawiają także parametry organoleptyczne wody.
Przeczytaj także: Jak zamontować wkład odżelaziający?
Filtr piankowy z naszej oferty okazuje się bardzo przydatny przy usuwaniu zanieczyszczeń mechanicznych z wody. W miarę jego użytkowania zwiększa się liczba przechwyconych przez niego osadów, co przyczynia się do zmniejszenia poziomu chłonności produktu.
W przypadku takich artykułów jak wkład piankowy zaleca się ich regularną wymianę. W zależności od stopnia zanieczyszczenia wody oraz liczby i rodzaju używanych do jej oczyszczania filtrów wkłady należy wymieniać co trzy miesiące lub co pół roku.
Jak sprawdzić, czy nabyty przez Ciebie wkład piankowy działa sprawnie? Warto zwrócić uwagę na wartości wskazywane przez ciśnieniomierz. Niska wartość ciśnienia przepływu wody wskazuje na potrzebę zastąpienia dotychczasowego modelu kolejnym wyrobem.
Zaopatrzenie się u nas we wkład piankowy stanowi doskonałe rozwiązanie z wielu powodów: efektywny proces filtracji wody - dzięki filtrowi piankowemu woda staje się czysta i wolna od jakichkolwiek zanieczyszczeń mechanicznych.
Wkłady węglowe
Po filtracji mechanicznej często montowane są wkłady węglowe wypełnione węglem aktywnym (np. z łupin kokosowych, antracytowym lub bitumicznym). Mechanizm działania opiera się na adsorpcji - przyciąganiu i wiązaniu cząsteczek chloru, związków organicznych, benzenów i metali ciężkich. Dzięki temu poprawia smak i zapach wody pitnej, usuwa zapach chloru i barwę, a także częściowo redukuje zanieczyszczenia mechaniczne.
Przeczytaj także: Jaki nawilżacz bez wkładu wybrać? Ranking 2024
Wkłady węglowe są dostępne w różnych formatach: blok węglowy (BCC), granulowany węgiel i liniowe wkłady stosowane m.in. w systemach RO.
Wkłady przeznaczone do usuwania z wody zanieczyszczeń organicznych, związków chemicznych, poprawy klarowności wody - jej smaku, zapachu i barwy. Węgiel aktywowany może być wykonany z węgla bitumicznego, antracytowego lub z łupin orzechów kokosowych.
Zjawisko cechujące każdy węgiel aktywny jest ADSORPCJA - polega ona na wiązaniu cząsteczek zanieczyszczeń na zewnętrznej powierzchni adsorbera (w tym przypadku węgla aktywowanego). Węgiel aktywny jest znakomitym adsorbentem - wynika to z faktu, że stosunek powierzchni węgla aktywnego do jego wagi jest bardzo duża (500-2500 m2 / gram).
Węgiel aktywowany jest nietoksyczny i wykorzystywany jest powszechnie w uzdatnianiu wody (zarówno spożywczej jak i gospodarczej czy też do celów akwarystycznych). Wkłady węglowe osiągają pełną sprawność po kilku godzinach od pełnego spenetrowania warstwy węgla przez wodę.
Po zainstalowaniu wkładu w obudowie, powinno się go przepłukać w celu usunięcia poprodukcyjnego pyłu i drobin. W tym celu wyjście wody z filtra w którym umieszczono wkład należy umieścić w pojemniku mogącym pomieścić kilkanaście litrów wody i pod ciśnieniem z instalacji wodnej, przez krótką chwilę trzeba przepłukać węgiel aktywowany. Oczywiście z uwagi na różnorodność systemów uzdatniania wody, czynność ta w szczegółach wygląda inaczej dla poszczególnych produktów (np. w przypadku filtrów narurowych przepłukanie może odbyć się poprzez spuszczenie wody z najbliższego zaworu, kranu itp).
Wkłady filtrujące wodę, można podzielić na dwie grupy:
- Uformowane w postaci zwartej masy (blok węglowy)
- Z węglem granulowanym, wsypanym do obudowy wykonanej z tworzywa
Wkłady węglowe są oferowane również z dodatkowym czynnikiem bakteriostatycznym KDF, który zapobiega rozwojowi mikroorganizmów w wodzie. Są one polecane głównie do uzdatniania wody spożywczej.
Wkłady zmiękczające
W przypadku bardziej wymagających zastosowań, gdzie jakość wody surowej jest niska lub występują konkretne problemy - takie jak nadmiarowa twardość wody lub nadmiar żelaza i manganu - stosuje się filtrację specjalistyczną. Wkłady zmiękczające wodę, wykorzystujące żywicę jonowymienną, skutecznie redukują jony wapnia i magnezu, chroniąc instalacje przed osadzaniem się kamienia kotłowego. Zawierają żywicę jonowymienną (jonit) która wiąże jony wapnia i magnezu odpowiedzialne za twardość wody.
Zmniejszają osady w czajnikach, kotłach czy pralce, chronią sprzęt AGD oraz wpływają na jakość wody pitnej i zapobiegają rozwojowi kamienia. Wkłady zmiękczające z żywicą jonowymienną mogą być stosowane do wody spożywczej.
Problem twardej wody jest powszechnym, dotykającym większość mieszkań i domów. Twarda woda jest przyczyną powstawania kamienia kotłowego - białych, żółtych itp twardych osadów, zarastających rury, dysze, grzałki itd. Twarda woda zmniejsza sprawność instalacji CO oraz ogranicza skuteczność działania detergentów.
Z punktu widzenia zdrowia człowieka, jest ona jedną z głównych przyczyn powstawania kamieni nerkowych. Zmiękczanie wody powoduje usunięcie z niej jonów wapnia i magnezu - na wymienniku jonowym są one zamieniane na jony sodu. W przypadku bardzo wysokich twardości wody (20 i więcej dH) zalecane jest uzdatnianie wody zmiękczonej na wymienniku, do celów spożywczych przy pomocy metody odwróconej osmozy (redukowany jest wówczas poziom sodu).
Wkłady odżelaziające
Z kolei wkłady odżelaziające, wyposażone w złoża katalityczne, eliminują nadmiar żelaza i manganu, usuwając mętność oraz nieprzyjemny metaliczny posmak. Wypełnione złożami typu Birm lub inną katalityczną strukturą, eliminują z wodą związki żelaza i manganu, usuwają barwę, mętność, poprawiają klarowność wody. Montuje się je po filtracji mechanicznej i przed zmiękczaczami.
Specjalistyczne wkłady obniżające stężenie żelaza w wodzie. Wypełnione są kompozycją złóż regulujących odczyn wody i redukujących ilość żelaza. Proces odżelaziania wody jest kłopotliwym i w szczególnych przypadkach wymaga konsultacji przed doborem odpowiedniego urządzenia.
W sytuacji gdy ilość żelaza w wodzie przekracza normę góra kilkukrotnie, można stosować wkłady odżelaziające wodę, jednak skuteczność procesu usuwania żelaza zależna jest od dodatkowych, innych niż sama zawartość żelaza, parametrów wody. Istotnymi z punktu widzenia odżelaziania wody są m.in. odczyn wody i utlenialność oraz oczywiście ilość żelaza. Ważnymi parametrami chemicznymi wody są również poziom manganu i twardość wody.
W przypadku gdy w wodzie przekroczony jest dopuszczalny poziom żelaza (norma do 0,2 mg) bardzo często przekroczona jest również ilość manganu (norma do 0,05 mg), jednocześnie zwykle podwyższona lub przekroczona jest norma na mętność, barwę i zapach wody. Usunięcie ponadnormatywnego żelaza zwykle poprawia również pozostałe, wymienione parametry.
Wkłady odżelaziające wodę firmy Aquafilter obniżają również ilość siarkowodoru, który objawia się charakterystycznym nieprzyjemnym zapachem.
Membrany osmotyczne
Najbardziej precyzyjny etap filtracji (w systemach odwróconej osmozy), usuwający bakterie, wirusy, metale ciężkie, pierwiastki radioaktywne i inne rozpuszczone związki. Ich dokładność to 0,1-0,001 µm, co daje wydajność redukcji zanieczyszczeń na poziomie 90-99,8 %. Stosowane jako ostatni etap np. w systemach RO, przywracają wodzie niezbędne dla organizmu minerały (np. wapń, magnez).
Typowe systemy RO mają sekwencję: wkład mechaniczny → wkład węglowy → membranę osmotyczną → opcjonalnie wkład mineralizujący.
Wymiana wkładów
Mechaniczne wkłady należy wymieniać co 3-6 miesięcy, natomiast węglowe co 3-6 miesięcy, a zmiękczające i odżelaziające co ok. rok lub zależnie od zużycia.
Wymiary wkładów
Przykładowe wymiary wkładów:
- Wysokość: 7 cali ok.
- Średnica: 2,5" ok.
tags: #pianka #do #wkładu #osmoza #rodzaje #i

