Ozonowanie na Dużą Skalę: Zastosowania i Zalety

Ozonowanie to metoda dezynfekcji, która zwalcza wirusy, bakterie, roztocza, grzyby, pleśń czy alergeny. Ozon jest cząsteczką składającą się z trzech atomów tlenu (O3), z ujemnym i dodatnim ładunkiem elektrycznym. W istocie, ozon to nic więcej jak tylko tlen (O2) z dodatkowym atomem tlenu.

Dodatkowy atom tlenu powstaje pod wpływem wyładowania elektrycznego w wyniku rozpadu cząsteczki tlenu. W naturze ozon powstaje w wyniku niektórych reakcji chemicznych. Najbardziej znany przykład to oczywiście tzw. warstwa ozonowa, gdzie ozon powstaje pod wpływem działania promieni słonecznych UV. Ozon powstaje również w czasie burz i przy wodospadach. Charakterystyczny „świeży, czysty, wiosenny” zapach deszczu jest rezultatem naturalnie powstałego ozonu w czasie burzy. Ozon pochodzi od greckiego słowa ozein co oznacza „czuć zapach”.

Jak Działa Ozonowanie?

Ozon działa na zasadzie utleniania. Kiedy naładowana statycznie cząsteczka ozonu (O3) wchodzi w kontakt z elementem utlenialnym, cząsteczka ozonu natychmiast przechodzi w tlen. Wynika to z faktu, że ozon jest bardzo niestabilny i szybko powraca do swojej pierwotnej postaci, czyli tlenu (O2). Ozon może utleniać wszystkie rodzaje materiałów, ale również składniki nieprzyjemnego zapachu i mikroorganizmy takie jak wirusy, pleśnie i bakterie. Podczas działania ozonu dodatkowy atom tlenu uwalniany jest z cząsteczki i wiąże się on z materiałem, na który ozon działa.

Ozon to jeden z najsilniejszych dostępnych utleniaczy służących do utleniania substancji rozpuszczonej. Ozon może być sztucznie generowany zgodnie z zasadą na jakiej powstaje w naturze, tzn. przy użyciu światła UV (warstwa ozonowa) lub przez wyładowania koronowe (wysokie napięcia, burze). W obu metodach wiązanie miedzy cząsteczkami tlenu jest zrywane, gdzie w konsekwencji powstają rodniki tlenu, które łącza się z cząsteczka tlenu dając O3 (ozon). W produkcji ozonu częściej stosowane jest wyładowanie koronowe ze względu na większą ilość zalet tej metody. Zalety te to niższe koszty produkcji ozonu i większa trwałość systemu. Jako gaz źródłowy może być użyte powietrze atmosferyczne lub czysty tlen.

Zastosowania Ozonowania na Dużą Skalę

Ozon może być stosowany w szerokim zakresie oczyszczania i dezynfekcji. W największym stopniu jest on używany do oczyszczania ścieków miejskich i produkcji wody pitnej (dezynfekcja). W przemyśle spożywczym, na przykład, ozon jest używany do dezynfekcji. Główną zaletą ozonu jest jego „czysty” charakter, ponieważ doprowadza on do utlenienia materiału praktycznie bez powstawania produktów ubocznych. Ze względu na to, że ma on mocny rozpoznawalny zapach, bardzo niewielkie stężenia są natychmiast wyczuwalne.

Przeczytaj także: Działanie ozonowania soli fizjologicznej

Ozonowanie w Przemyśle Spożywczym

Ozonowanie żywności to proces dezynfekcji i oczyszczania produktów nadających się do spożycia za pomocą gazu zwanego ozonem. Jednym z największych wyzwań branży spożywczej jest utrzymanie stosunkowo długiego terminu trwałości produktów przy jednoczesnym wyeliminowaniu potencjalnych chemicznych substancji, którymi jest ono wzbogacane. Ozonowanie żywności odbywa się w celu zniszczenia mikroorganizmów, takich jak bakterie, wirusy, pleśnie i drożdże, które mogą powodować zepsucie żywności i choroby przenoszone przez żywność.

Ozonowanie produktów spożywczych może również pomóc w redukcji chemikaliów, takich jak pestycydy i herbicydy, które mogą znajdować się na powierzchni niektórych produktów spożywczych. Ozonowanie jest uważane za skuteczną metodę dezynfekcji, ponieważ ozon jest bardzo silnym utleniaczem i szybko reaguje z substancjami organicznymi. Ze względu na potwierdzone korzyści wynikające z ozonowania, proces ten stosowany jest już na etapie produkcji i dystrybucji, gdzie zachodzi duże ryzyko utraty właściwości odżywczych. Ozonowanie mięsa i warzyw pozwala zachować naturalną świeżość i smak produktów spożywczych oraz przedłuża ich trwałość. Dzięki temu można cieszyć się czystymi i bezpiecznymi produktami spożywczymi.

Dezynfekcja ozonem wykonywana jest również w celu unieszkodliwienia bakterii, grzybów czy wirusów. Przykładem bakterii eliminowanych wskutek ozonowania żywności są drożdże, bakterie Gram-dodatnie, bakterie Gram-ujemne czy wszelkiego rodzaju zarodniki. Ozonowanie jest stosowane w przemyśle spożywczym do dezynfekcji wody do picia, powietrza, powierzchni sprzętu, opakowań i samej żywności. Jednakże, przed zastosowaniem ozonowania do żywności, producenci muszą przestrzegać surowych wytycznych i norm, aby zapewnić, że ozonowanie produktów spożywczych nie spowoduje niepożądanych skutków na jakość lub bezpieczeństwo żywności. Dlatego ważna jest kontrola nad procesem ozonowania.

Ozonowanie może odbywać się na kilka sposobów:

  • Ozonowanie gazowe - Polega na wprowadzeniu gazu ozonu do komory, w której znajdują się produkty spożywcze. Ten proces jest zwykle stosowany do owoców i warzyw. Produkty spożywcze są umieszczone w hermetycznej komorze, a następnie wprowadza się gaz ozonu do komory. Ozon dezynfekuje powierzchnie produktów spożywczych i niszczy bakterie i inne drobnoustroje.
  • Ozonowanie w cieczy - Ta metoda polega na umieszczeniu produktów spożywczych w pojemniku wypełnionym cieczą zawierającą ozon. Ta technika jest stosowana w przemyśle mięsnym i mleczarskim, ponieważ ciecze łatwiej przenikają do trudno dostępnych obszarów, takich jak wnętrze mięsa lub sera.
  • Ozonowanie powierzchniowe - Ta metoda polega na bezpośrednim nałożeniu gazowego ozonu na powierzchnię produktów spożywczych za pomocą specjalnych urządzeń.

Ozonowanie Wody

Ozon okazał się także bardzo skuteczny w dezynfekcji wody do picia, wody w basenach, a także tej stosowanej do celów przemysłowych i chłodniczych oraz ścieków. Aktywność przeciwdrobnoustrojowa ozonu przewyższa pięćdziesięciokrotnie aktywność chloru. Ozonowanie wody jest bardzo proste, wystarczy w pojemniku z płynem umieścić jeden z dyfuzorów.

Przeczytaj także: Opinie o ozonowaniu w Mysiadle

Ozonowanie Pomieszczeń

W dobie światowej pandemii ozonowanie pomieszczeń, biur czy środków transportu zbiorowego zostało rozpowszechnione jako wysoce skuteczne działanie przeciwdziałające wirusom. Ozonowanie ma również zastosowanie w szpitalach, przychodniach, salach operacyjnych czy gabinetach. Po procesie ozonowania środowisko pozostaje naturalnie czyste i pozbawione wirusów, bakterii, roztoczy, grzybów itd.

Ozonatory: Rodzaje i Zastosowanie

Ozonatory (generatory ozonu), to urządzenia służące do wytwarzania ozonu w warunkach domowych i przemysłowych. Co istotne, ozonatory stosowane przez użytkowników prywatnych cechują się niewielkimi wymiarami i wagą. Ta właściwość umożliwia swobodne przemieszczanie urządzeń w zależności od aktualnych potrzeb. Poręczne generatory ozonu można bez wysiłku umieszczać w dowolnych pomieszczeniach lub w samochodzie. Chociaż i tutaj daje się zauważyć pewne dążenie producentów do specjalizacji.

Ozonatory można podzielić na:

  • Domowe/biurowe
  • Samochodowe
  • Przemysłowe
  • Z funkcją jonizacji

Generatory ozonu wytwarzają pożądany gaz, zasysając powietrze z otoczenia, by następnie poddać go oddziaływaniu wyładowań elektrycznych (koronowych). W takich warunkach dokonuje się synteza ozonu. Ten sam efekt osiąga się także za pomocą promieniowania ultrafioletowego (UV) wygenerowanego przez wbudowaną wewnątrz urządzenia lampą.

Bezpieczeństwo Stosowania Ozonu

Ozon jest szkodliwy dla zdrowia człowieka jeśli jest on wdychany przez dłuższy czas lub dużych stężeniach. Kilkanaście organizacji, takich jak m.in. Agencja Bezpieczeństwa Pracy i Zdrowia (OSHA) zaproponowała maksymalną dozwoloną (akceptowaną) wartość stężenia (MAC) ozonu. Dla ozonu wartość MAC wynosi 0.06 PPM dla 8 godzin na dzień, 5 dni w tygodniu (PPM = Pars Per Milion). Maksymalnie dla 15 minut stosowana jest wartość MAC wynosząca 0.3 PPM. Wspomniane powyżej stężenia są znacznie wyższe niż wartość progowa, przy której ozon może być wyczuwalny w powietrzu a obecność ozonu jest wyczuwalna w powietrzu już przy niewielkich stężeniach.

Przeczytaj także: Oczyszczanie powietrza: Ozonowanie czy adsorpcja?

Kiedy ludzie narażeni są na wysokie stężenia ozonu, objawy mogą być różne: od poczucia suchości w ustach i gardle, kaszlu, do bólu głowy i klatki piersiowej. Istnieje wiele urządzeń służących do pomiaru stężenia ozonu w wodzie i powietrzu. Działanie tych urządzeń opiera się na różnych zasadach i mogą one mierzyć stężenie od PPM (PPM = Parts Per Million) do PPB (= Parts Per Billion).

Ozonowania nie można dokonywać, gdy w pomieszczeniu znajdują się ludzie, tym samym cena jest do dodatkowo uzależniona od pory ozonowania - rano i wieczorami jest drożej. Podobnie rozróżnia się pracę w dnie robocze, albo weekendy. W przestrzeniach poddawanych ozonowaniu pod żadnym pozorem nie mogą przebywać ludzie ani zwierzęta, należy z nich także usunąć rośliny.

Poprawnie wykorzystany ozonator domowy, samochodowy lub biurowy nie powinien stanowić zagrożenia. Wydajność wymienionych generatorów jest na tyle niska, iż można uznać, że są w pełni bezpieczniejsze dla użytkowników, o ile dokładnie zastosują się do wytycznych zawartych w instrukcji obsługi.

Zasady korzystania z ozonatora:

  • W ozonowanym pomieszczeniu nie wolno przebywać, a po zakończeniu procesu, wnętrze trzeba bardzo dokładnie przewietrzyć.
  • Ozon jest gazem, występującym naturalnie w atmosferze. Niewielkie stężenie ozonu nie jest szkodliwe, co nie znaczy, że dłuższe poddawanie się wysokiemu stężeniu gazu pozostanie beż śladu dla organizmu. W takiej sytuacji daje się odczuć dyskomfort oraz może wystąpić podrażnienie dróg oddechowych.
  • Szczególnie ostrożne powinny być osoby cierpiące na astmę lub inne schorzenia dróg oddechowych.

Korzystanie z urządzenia zgodne z poradami producenta gwarantuje pełne bezpieczeństwo, o czym świadczy brak udokumentowanych przypadków spowodowania zagrożenia dla zdrowia i życia pośród milionów użytkowników generatorów ozonu.

Podsumowanie

Ozonowanie jest skutecznym procesem dezynfekcji i oczyszczania różnych przedmiotów, powietrza żywności i wody z drobnoustrojów, pleśni, grzybów, alergenów, pyłków i roztoczy. Wszelkie materiały, artykuły (w szczególności depesze, zdjęcia, grafiki, pliki video) zamieszczone na serwisie „jonizatory.eu” chronione są przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych.

Maksymalne dopuszczalne stężenia ozonu (MAC)
Czas ekspozycji Wartość MAC (PPM)
8 godzin dziennie, 5 dni w tygodniu 0.06
Maksymalnie 15 minut 0.3

tags: #ozonowanie #na #dużą #skalę #zastosowania

Popularne posty: