Jak zmontować i przygotować wędzarnię Borniak do pierwszego wędzenia?

Wędzenie w wędzarni automatycznej to niezwykła wygoda, a miłośnicy smaku wędzonych potraw z pewnością powinni bliżej przyjrzeć się tym urządzeniom. Jeśli jesteś już posiadaczem tego rodzaju sprzętu, być może zastanawiasz się, jak powinno wyglądać pierwsze wędzenie w nowej wędzarni.

Montaż i instalacja wędzarni Borniak

Po otrzymaniu przesyłki z wędzarnią elektryczną, należy odpowiednio przygotować urządzenie. Pierwszym krokiem, od którego zaczynamy, jest montaż oraz instalacja. Jak poprawnie zmontować wędzarnię?

  1. Całość wyjmujemy z kartonowego opakowania i usuwamy elementy zabezpieczające.
  2. Wkręcamy uchwyty, za pomocą których możemy przenosić urządzenie, a także uchwyt do otwierania drzwi.
  3. Po lewej stronie urządzenia należy przykręcić panel elektryczny (w zależności od modelu może to być panel cyfrowy lub analogowy).
  4. Wędzarnię ustawiamy w docelowym miejscu, a następnie delikatnie odchylamy, aby pod spód wsunąć nóżki.
  5. Generator dymu montujemy na szafie wędzarniczej - aby to zrobić, należy wprowadzić do otworu bocznego tubę w obudowie głównej wędzarni. Po przechyleniu w dół, nakładamy generator na zaczepy.
  6. Zarówno szafa wędzarnicza, jak i generator dymu powinny być podłączone do gniazd ze stykiem ochronnym.

Przygotowanie do pierwszego wędzenia

Kiedy wędzarnia została już zamontowana, przechodzimy do kolejnego etapu, jakim jest przygotowanie do wędzenia.

  1. Wędzenie w nowej wędzarni zaczynamy od napełnienia wodą miski, która dołączona jest do zestawu.
  2. Miskę z wodą umieszczamy w środku komory wędzarniczej, bezpośrednio pod grzałką generatora oraz pod miskami ociekowymi.
  3. Generator dymu zasypujemy zrębkami wędzarniczymi.
  4. Następnie uchylamy nieco szyber na górze wędzarni.
  5. Podłączamy generator i wędzarnię do sieci elektrycznej 230 V z uziemieniem ochronnym.
  6. Przełącznikiem uruchamiamy generator dymu oraz szafę wędzarniczą, ustawiamy temperaturę na ok. 80°C. na panelu elektrycznym za pomocą pokrętła termostatu lub na panelu cyfrowym.
  7. Następnie powinniśmy wygrzać wędzarnię przez około 2 godziny. Ten zabieg zniweluje zapachy technologiczne i zapewni wstępne aromatyzowanie urządzenia.

Po wygrzaniu możemy rozpocząć właściwe wędzenie. Powinniśmy pamiętać o tym, aby wygrzewać wędzarnię przed każdym użyciem. Przy samym włączonym generatorze dymu możemy wędzić na ciepło w temperaturze 30°C - 60°C. Podczas panowania niekorzystnych warunków atmosferycznych, możemy włączyć szafę wędzarniczą, ustawiając odpowiednią temperaturę na termoregulatorze.

Pierwsze wędzenie w nowej wędzarni tradycyjnej będzie natomiast przebiegało dość podobnie - najważniejsze jest wygrzanie wędzarni, przez co najmniej 2 godziny.

Przeczytaj także: Instrukcja krok po kroku: Osuszacz w Solaris Urbino

Musimy pamiętać także o tym, aby nie pomijać żadnego etapu podczas procesu wędzenia. Bardzo często zdarza się, że osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wędzeniem, pomijają etap ociekania i osuszania wędzonek. Jest to duży błąd, ponieważ wilgotne wędzonki podczas wędzenia wytwarzają szkodliwe dla naszego zdrowia związki.

Czyszczenie i konserwacja wędzarni Borniak

Po każdym wędzeniu powinniśmy pamiętać o tym, aby odłączyć zasilanie generatora i szafy. Istotne jest także każdorazowe czyszczenie wędzarni - w tym celu możemy używać wody wymieszanej z płynem do naczyń. W pełni naturalne jest natomiast pozostawanie osadu we wnętrzu wędzarni po zakończonym wędzeniu. Osadu nie powinniśmy szorować ani zmywać mocnymi środkami.

Miseczkę, w której zbiera się tłuszcz i popiół, a także przesłonę należy bezwzględnie opróżniać i utrzymywać w czystości, ponieważ nadmiar tłuszczu może ulec zapłonowi. W trakcie pracy urządzenia na części podajnika trocin tworzy się nagar. Należy go usuwać po 8 godzinach pracy generatora, za pomocą skrobaczki, kombinerek lub innego tępego narzędzia.

Zalety wędzarni elektrycznej Borniak

Wybór wędzarni elektrycznej znacznie przyspiesza proces wędzenia i daje pełną kontrolę nad tym, jakie efekty uzyskamy. Wewnątrz komory wędzarniczej panuje stabilna temperatura, dzięki czemu mamy możliwość bardzo precyzyjnej regulacji, w zależności od receptury, z której korzystamy. Wędzarnie elektryczne są dostępne w wersji analogicznej lub cyfrowej i idealnie nadają się dla osób, które chcą samodzielnie przygotowywać naturalne i smaczne wędzonki, a równocześnie nie mają na tyle czasu, by nadzorować cały proces w tradycyjnej wędzarni.

Ogromną zaletą są także drzwiczki z zamknięciem na magnes, wyposażone w silikonową uszczelkę izolującą. Uszczelka dodatkowo zatrzymuje ciepło wewnątrz urządzenia i zapewnia 100% szczelność.

Przeczytaj także: Osuszacze wilgoci - ranking

Przykładowe modele wędzarni Borniak

Poniżej przedstawiono kilka popularnych modeli wędzarni Borniak wraz z ich charakterystyką:

Model Materiał Sterowanie Pojemność Poziomy wędzenia Dodatkowe funkcje
Cyfrowa wędzarnia Borniak Simple UWD-70 v1.4 Ocynkowane aluminium Cyfrowy panel Do 10 kg mięsa 6 Maksymalna temperatura 120°C
Cyfrowa wędzarnia Borniak Timer UWDT-70 v1.4 - Sterownik Borniak Timer - 6 Funkcja ustawiania czasów pracy
Cyfrowa wędzarnia Borniak Simple UWD-150 v1.4 Ocynkowane aluminium, komora ze stali nierdzewnej Cyfrowy panel - - -
Wędzarnia domowa Borniak Timer UWDT-150 v1.4 - Cyfrowy panel Borniak Timer Do 20 kg mięsa 7 Precyzyjne ustawianie czasu pracy i temperatury

Przeczytaj także: Jak naprawić błąd E5 w osuszaczu powietrza Ralf?

tags: #osuszacz #borniak #montaż #instrukcja

Popularne posty: