Osmoza: Niewidzialna Siła Życia
- Szczegóły
Życie, jakie znamy - w każdej kropli wody, na skrawku liścia, w każdym ludzkim ciele - jest pod wieloma względami ukształtowane przez niezwykłe i nieuchwytne zjawisko. Można by osmozę zdefiniować jako podróż wody przez niewidzialne mosty, tworzone przez różnice w stężeniu substancji rozpuszczonych - jak scena między dwoma światami, które dążą do harmonii.
Geneza i Definicja Osmozy
Zanim zgłębimy tajniki osmozy i jej zastosowania, poznajmy najpierw genezę terminu. "Osmoza", od greckiego słowa oznaczającego "pchnięć" czy też "impuls", została po raz pierwszy użyta przez francuskiego fizyka J.A. Nolleta w 1747 roku. Pionierski eksperyment, wykorzystujący zwierzęcy pęcherz do oddzielenia dwóch komór - jednej z winem, a drugiej z wodą - ukazał podstawy tego fenomenu. Osmoza jest bowiem przemieszczaniem rozpuszczalnika (np.
Znaczenie Osmozy w Przyrodzie i Codziennym Życiu
Zjawisko osmozy jest wszechobecne i spełnia kluczowe funkcje w przyrodzie oraz w naszej codzienności. Niewidzialna siła osmozy stanowi podstawę funkcjonowania wielu ekosystemów. Osmoza jest nie tylko kluczowa dla życia na poziomie komórkowym. Balans wodno-mineralny w organizmie jest kluczowy dla zdrowia. Nasze zdrowie, na wielu płaszczyznach, jest zależne od tego ukrytego, ale wszechmocnego procesu. Gdy zarówno na komórkowym, jak i na większym poziomie pojawia się dysproporcja stężeń - ciałko nasze wzywa do działania.
Zastosowania Technologiczne Osmozy
W ujęciu technologicznym, osmoza daje nam narzędzia do rozwiązywania wyzwań nowoczesnego świata. Przykładem może być dializa nerek, gdzie osmoza służy do oczyszczania krwi z toksyn. Zjawisko osmozy, od dawnych technik solenia mięsa po nowoczesne metody leczenia medycznego jak dializa, jest nieodzownym elementem naszego życia.
Odwrócona Osmoza: Nowoczesne Oczyszczanie Wody
Skąd właściwie wzięła się odwrócona osmoza? Na czym dokładnie polega to zjawisko? Odwrócona osmoza jest obecnie uznawana za jeden z najdoskonalszych procesów oczyszczania wody na małą i dużą skalę. Historia odkrycia odwróconej osmozy sięga już roku 1748. Wtedy to Jean Antoine Nollet prowadził obserwacje zjawiska osmozy na półprzepuszczalnych membranach. Naukowcowi udało się zaobserwować, że cząsteczki o niższym stężeniu mogą przepływać i przenikać przez błonę do cząsteczek o wyższym stężeniu. Doświadczenia przyczyniły się do rozpoczęcia stosowania skór zwierzęcych jako membran. Ze względu na niepewne działanie nie prowadzono jednak dalszych prac nad ich wdrożeniem. Naukowcy zaczęli poszukiwać sposobu na stworzenie sztucznej membrany, działającej na wzór tej naturalnej. W latach 40-stych XX wieku zaczęto poszukiwania dobrego sposobu na odsalanie wody morskiej. Dopiero wtedy na poważnie powrócił temat zjawiska osmozy oraz membrany osmotycznej. W 1950 roku naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles pierwszy raz przeprowadzali badania nad odsalaniem wody morskiej przy wykorzystaniu półprzepuszczalnej membrany. Przełom nastąpił w roku 1959, kiedy to Sidney Loeb oraz Srinivasa Sourirajan wyprodukowali funkcjonalną, syntetyczną membranę osmotyczną. Została ona wykonana z polimeru octanu celulozy. Membrana była w stanie usunąć z wody rozpuszczone w niej sole i zmniejszyć wskaźnik TDS. Już w latach 60-tych XX wieku rozpoczęto prace nad pierwszą przemysłową odwróconą osmozą. Na przeprowadzane doświadczenia zwróciły się oczy naukowców oraz rządów całego świata, upatrując nadziei na poszerzenie zasobów wody pitnej dla ludzkości.
Przeczytaj także: Zastosowanie wężyków do filtra osmozy
Z początku testy miały dotyczyć jedynie słonawych wód gruntowych, których odsolenie byłoby znacznie łatwiejsze niż wody morskiej. Cape Coral na Florydzie było jedną z pierwszych gmin w Stanach Zjednoczonych, która zdecydowała się na zastosowanie procesu odwróconej osmozy do oczyszczania wody na szeroką skalę.
Jak Działa Odwrócona Osmoza?
Zjawisko odwróconej osmozy zostanie najlepiej zrozumiane na przykładzie doświadczenia. Najpierw należy zacząć od samego wytłumaczenia procesu osmozy. Półprzepuszczalną membranę należy umieścić w pojemniku, najlepiej wykonanym ze szkła. Teoretycznie można by było spodziewać się, że poziom wody po obu stronach membrany wyrówna się. W przypadku zastosowania membrany półprzepuszczalnej rozkład wody był jednak nieco inny. Do wystąpienia takiego zjawiska doszło, ponieważ po obu stronach membrany znalazła się woda o różnych stężeniach substancji. Osmoza jest naturalnym procesem, który zachodzi także w nas. Jeśli chcemy odwrócić proces osmozy, powinniśmy na stronę o większym zasoleniu wywrzeć nacisk. Wtedy molekuły wody przejdą przez membranę na stronę pustą. Większość substancji znajdujących się w wodzie ma większe wymiary niż pory membrany osmotycznej. Przez to nie są w stanie przedostać się wraz z czystą wodą na drugą stronę.
W procesach odwróconej osmozy stosuje się membrany asymetryczne oraz kompozytowe. Membrany asymetryczne charakteryzuje budowa z jednego rodzaju polimeru tworzącego dwie warstwy: zewnętrzną oraz wewnętrzną. Membrana osmotyczna z czasem ulega naturalnemu zużyciu. Żywotność jest zależna od ilości oczyszczanej wody oraz jej jakości. Utrata właściwości wynika między innymi ze ścierania się powierzchni zewnętrznej.
Zastosowanie Systemów Odwróconej Osmozy
Systemy odwróconej osmozy to jedne z najpopularniejszych domowych filtrów kuchennych. W Polsce były znane jeszcze w latach 90-tych, jednak od tamtego czasu sporo się zmieniło pod względem stosowanych rozwiązań oraz wydajności. Systemy odwróconej osmozy dostępne na rynku różnią się od siebie nie tylko budową, ale również stopniami filtracji wody. To, jak bardzo oferta odwróconej osmozy potrafi być zróżnicowana najlepiej obrazuje przekrój produktów dostępnych w naszym sklepie. Jeśli komuś zależy na zapewnieniu pełnej higieny filtracji wody, może wybrać odwróconą osmozę Atlas Filtri OASIS DP SANIC z wkładami i kloszami pokrytymi specjalną powłoką bakteriostatyczną.
Systemy odwróconej osmozy są wykorzystywane na szeroką skalę w sektorze przemysłowym. Bez tego rodzaju oczyszczania wody nie mógłby obejść się między innymi: przemysł spożywczy, farmaceutyczny, medyczny, elektroniczny, chemiczny. Odwróconą osmozę można nazwać odkryciem przełomowym. Dzięki niej możliwe jest odsalanie wody i przygotowanie jej do celów spożywczych w miejscach, gdzie zasoby wody pitnej są znikome.
Przeczytaj także: Analiza dzbanków filtrujących wodę z RO
Doświadczenia Związane z Osmozą
Do obserwacji osmozy wykorzystali sól kuchenną oraz jej roztwór w dwóch różnych stężeniach, a także próbki owoców i warzyw. Osmoza to proces przenikania wody przez błonę półprzepuszczalną w tym przypadku błonę komórkową.
Przykłady Doświadczeń Szkolnych
Barwniki w liściach: W drugiej części zajęć uczniowie poznali tajemnicę jesiennych barw liści i przekonali się, że zielone części rośliny kryją w sobie również inne barwniki np. żółty, pomarańczowy, czerwony lub brązowy. Zielony chlorofil - najważniejszy dla roślin barwnik fotosyntetyczny maskuje obecność pozostałych. Celem doświadczenia Natalii jest zbadanie jakie barwniki występują w komórkach roślinnych. Zwróćcie uwagę na barwy widoczne na chromatografie. Zielona barwa świadczy o obecności chlorofilu, którego obecność w liściach jest dla Was zapewne oczywista. Barwa pomarańczowa charakterystyczna jest dla karotenu, a żółta dla ksantofilu. Dlaczego nie widzimy ich w liściach? Maskuje je chlorofil.
Amylaza ślinowa: Doświadczenie Maćka ma na celu wykazanie, że w ślinie człowieka znajduje się enzym amylaza ślinowa trawiąca skrobię. Doświadczenie wykazuje również wpływ wysokiej temperatury - zagotowania na aktywność tego enzymu. Wskaźnikiem aktywności amylazy jest płyn Lugola lub jodyna, które wybarwiają skrobię na granatowo.
Węglan wapnia w skorupce jaja: Doświadczenie Adriana ma wykazać, że w skorupie jaja ptaka znajduje się węglan wapnia, który reaguje z kwasem octowym.
Osmoza w komórkach: Doświadczenie Julii ma na celu wykazanie, że przez błony komórkowe woda przepływa na zasadzie osmozy. W przyrodzie zjawisko to ma bardzo duże. Dzięki osmozie rośliny pobierają wodę, ale mogą ją też tracić. Należy więc uważać aby nadmiernie nie nawozić roślin.
Przeczytaj także: Vontron w Akwarystyce: Opinie Użytkowników
Transpiracja: Doświadczenie Zuzi wykazuje, że na spodniej stronie liści znajdują się aparaty szparkowe przez które zachodzi transpiracja czyli parowanie wody z powierzchni organów roślinnych.
Tłuszcze w produktach spożywczych: Doświadczenie Oli wykazuje, że rożne produkty spożywcze zawierają rożne składniki odżywcze, w tym tłuszcze, których obecność można wykryć obserwując charakterystyczne plamy.
Denaturacja białek: Doświadczenia Natalii i Mikołaja mają na celu wykazanie charakterystycznej dla białek właściwości - uleganiu denaturacji pod wpływem wysokiej temperatury, alkoholu i kwasów. Denaturacja białek jest zjawiskiem niekorzystnym w naszym organizmie, ponieważ prowadzi do utraty właściwości ważnych w naszym organizmie białek np. enzymów.
Osmoza w Świecie Roślin
Rośliny do oddychania używają aparatów szparkowych - to takie specjalne konstrukcje, które się otwierają i zamykają w zależności od tego, jak dużo dwutlenku węgla potrzebuje roślina. Możesz spróbować zaobserwować takie struktury na roślinach w swoim domu. Najlepiej przy pomocy lupy, ale jeżeli takiej nie masz, użyj telefonu. Lupa w telefonie? Nie musisz ściągać specjalnej aplikacji, wystarczy, że włączysz aparat i zrobisz przybliżenie! Dziecinnie proste. Wracając do roślin - aparaty szparkowe najczęściej znajdziesz na spodniej stronie liścia. Do takiej obserwacji najlepiej nadaje się dość popularna roślina pokojowa: pieniążek.
Gdy aparaty szparkowe zatkane są kurzem, to roślina nie może oddychać i umiera. W naturze kurz usuwany jest przez deszcz i wiatr, w domu za pomocą wilgotnej miękkiej szmatki. Czy liście służą roślinie tylko do oddychania? Nie, pomagają jej też w regulacji ilości wody. Proces ten nazywa się transpiracją. Podczas nasłoneczniania rośliny, żeby się nie ugotowała, przez aparaty szparkowe roślina oddaje nadmiar wody.
Doświadczenie z Transpiracją
Żeby to sprawdzić, będziesz potrzebował: torebki strunowej, rośliny liściastej - dobrze podlanej, stojącej na parapecie (super sprawdza się np. bazylia). Zapytaj rodziców, czy możesz użyć wybraną przez siebie roślinkę do eksperymentu, opisz im, na czym będzie on polegał. Jeżeli zrobisz go poprawnie, nie powinno to jej zaszkodzić. Rano na liście rośliny nałóż strunową torebkę bądź zwykłą foliową i zamknij/szczelnie zawiąż (możesz też założyć na nią gumkę recepturkę, żeby dobrze zamknąć). Obserwuj co około 2h, czy są jakieś zmiany. Wieczorem, gdy słońce nie będzie już świeciło na roślinę sprawdź, jak wygląda torebka. Czy coś się zmieniło? Na powierzchni torebki osadza się para wodna. Jeżeli była duża różnica temperatur zebrała się w niej woda.
Wpływ Zasolenia Wody na Rośliny
Rośliny, nawet te ścięte, do życia potrzebują wody, ale czy każda woda będzie dla nich dobra? A gdyby wstawić je do wody z morza, to ozdabiałyby równie długo nasze mieszkania? Sprawdźmy to! Do eksperymentu będziesz potrzebował: 2 tulipany (lub inne kwiaty cięte), dwa wazony (lub słoiki, szklanki), wodę i sól kuchenną. Do każdego wazonu wlej równą ilość wody, do jednej z nich wsyp sól (około 3 łyżeczki na 100 ml wody) i dokładnie wymieszaj. Do wazonów włóż rośliny i regularnie obserwuj. Co około 6 h sprawdzaj, co się dzieje z roślinami. Co się stało? Kwiaty w wodzie z solą całkowicie zwiędły! Dlaczego tak się stało? Spowodowało to zjawisko osmozy, czyli… fizyka! Osmoza polega na tym, że z naczynia o większym stężeniu (ilości w np. wodzie) np. soli będzie ona (woda) przepływała do naczynia o mniejszym stężeniu, aż stężenia będą równe. Rośliny do życia prócz wody potrzebują soli mineralnych, których zazwyczaj mają więcej niż woda w glebie, dlatego też pobierają więcej wody, żeby rozcieńczyć stężenie soli w swoim organizmie do poziomu tego w ziemi. W naszym eksperymencie zaszła odwrotna sytuacja! W wodzie było znacznie więcej soli niż w roślinie, więc z niej była pobierana woda żeby rozcieńczyć stężenie soli w szklance. Spowodowało to szybsze zwiędnięcie kwiatka. W naturze taka sytuacja dzieje się, gdy zbyt intensywnie posypujemy zimą drogi, a sól, która jest spychana na pobocza, wsiąka w glebę. Rośliny mają spore problemy z utrzymaniem wody w sobie i oddają ją do gleby. Tak, jak w naszym eksperymencie.
Osmoza a Higiena Rąk
Gdy myjemy ręce mydłem, rozbijamy jego lipidową barierę ochronną i tym samym powodujemy, że się rozbija. To tak, jakby przebić balon wypełniony wodą. Chcesz zobaczyć, jak to wygląda w dużym uproszczeniu?! Pamiętaj, żeby przeczytać do końca wytłumaczenie doświadczenia. Będziesz potrzebować: miseczkę, wodę, majeranek/pieprz, płyn do mycia naczyń/mydło rozpuszczone w wodzie. Do miseczki wlej wodę, tak do połowy jej wysokości. Na powierzchnię wody delikatnie nasyp przyprawę - nie mieszaj! Szybko i delikatnie włóż i wyjmij palec do miski, pewnie jest cały w przyprawie! A teraz zanurz czysty palec w płynie do naczyń/mydle w płynie/wodzie z rozpuszczonym mydłem, i włóż go do miski z wodą i przyprawami. Co się stało? Czy palec z mydłem też jest w przyprawach? Nie jest, dlatego że jeżeli mamy na rękach detergent do mycia rąk to wirusy się nie przyklejają. Gdy włożyliście palec z detergentem do wody, przyprawy jakby się odsunęły. Tak się dzieje z powierzchnią wirusa, gdy dotyka mydła: pęka. To co zaobserwowaliśmy, to złamanie napięcia powierzchniowego wody. W jutrzejszym eksperymencie dokładnie to wytłumaczę! Pamiętaj żeby, szczególnie teraz, często myć ręce wodą z mydłem. Uważaj też, by podczas mycia zakręcić wodę, gdy nie masz pod nią dłoni!
Napięcie Powierzchniowe Wody
Próbowaliście kiedyś chodzić po wodzie? Człowiek nie potrafi, ale na pewno widzieliście nartnika (taki pająk), który na swoich długich nogach szybko przemieszcza się po powierzchni wody i nie tonie! Jak on to robi?! To nie magia, a fizyka. Pomaga mu napięcie powierzchniowe wody. Żeby zobaczyć, jak to działa, będziesz potrzebował: miski, wody, spinacza i płynu do mycia naczyń. Do miski nalej wodę, tak do 2/3 jej wysokości. Teraz musisz się bardzo skupić i na powierzchnię wody poziomo położyć spinacz. Jeśli zrobisz to dobrze, spinacz będzie unosił się na jej powierzchni, mimo iż ma większą gęstość niż woda i powinien utonąć. Teraz do miski wlej odrobinę płynu do mycia naczyń. Co się wydarzyło? Czy spinacz nadal utrzymuje się na powierzchni? Detergent taki jak płyn do mycia naczyń psuje napięcie powierzchniowe i powoduje, że spinacz tonie. Napięcie powierzchniowe sprawia też, że woda przyjmuje formę kropli wody. Jak to się dzieje? Cząsteczki wody w naczyniu przyciągają się do siebie na wzajem. Te w środku do wszystkich innych wokół. Te na brzegach do ścianek i tych wewnątrz, natomiast cząsteczki, które są na wierzchu, przyciągają się do siebie na wzajem i do tych w środku. Dlatego też powierzchnia wody jest jak napięta błona.
tags: #osmoza #u #roślin #doświadczenie

