Czy woda po odwróconej osmozie jest bezpieczna dla dziecka?
- Szczegóły
Czy woda po odwróconej osmozie nadaje się do picia? To jedno z najczęściej zadawanych pytań przez osoby, które chcą poprawić jakość wody spożywczej w swojej kuchni, jednak mają pewne obiekcje, co do wyboru metody odwróconej osmozy.
Systemy odwróconej osmozy to jedne z najbardziej znanych i rozpowszechnionych urządzeń do filtracji wody w gospodarstwach domowych. W Internecie krąży wiele mitów dotyczących tych urządzeń. Różne opinie rodzą mity. Najczęściej powtarzanym jest ten o wyjałowieniu wody przez odwróconą osmozę oraz niewielkich różnicach między wodą destylowaną a wodą osmotyczną. Czy jest to jednak prawdą?
Jak działa odwrócona osmoza?
W procesie odwróconej osmozy usuwane są nawet bardzo małe cząsteczki, jak na przykład jony. Urządzenia składają się z kilku etapów oczyszczania wody. Surowa woda pochodząca z własnego ujęcia bądź wodociągu przepływa przez podłączone urządzenie. Działanie jest zwykle napędzane siłą ciśnienia w instalacji, choć istnieje możliwość zakupu zestawu z pompą.
Przed membraną osmotyczną musi zostać zastosowana wstępna filtracja mechaniczna. Ten etap ochrania główny element odwróconej osmozy przed uszkodzeniami, przedwczesnym zapchaniem drobnymi cząstkami mechanicznymi.
Tak dobre efekty filtracji wody są możliwe dzięki budowie membrany. Membrana osmotyczna jest niesamowicie dokładna i przez swoje błony przepuszcza jedynie praktycznie czystą wodę. Posiada mikroskopijne pory o wielkości 0,0005 mikrona. Na powierzchni zatrzymuje wszystkie zanieczyszczenia, które były wcześniej obecne w wodzie - nawet te wielkości jonów.
Przeczytaj także: Sterowniki i usterki ASUS K52J
Przez to, że membrana osmotyczna jest tak dokładna z wody usuwane są nie tylko niepożądane substancje chemiczne, ale również minerały. Prawda jest jednak taka, że nie ma się czego obawiać. Ponadto minerały zawarte w wodzie są zazwyczaj pochodzenia nieorganicznego. Organizm przyswaja je z wielkim trudem lub nie przyswaja wcale.
Tutaj warto podać kilka przykładów dla niedowiarków. Jeśli chodzi o wapń to dzienne zapotrzebowanie wynosi od 500 d0 1000 mg. Dziennie powinniśmy dostarczać około 220 - 400 mg magnezu. Ten występuje w wodzie w śladowych ilościach i na pewno nie pokryje potrzeb, jednak wystarczy 100 g ryżu, by dostarczyć go już około 120 mg. Podobnie jest z potasem. W wodzie występuje w śladowych ilościach. Wystarczy więc postawić na wzbogacenie codziennej diety o odpowiednie produkty, by dostarczyć do organizmu wystarczające ilości minerałów.
Na półkach w sklepach znajdziemy wody lecznicze o wysokiej mineralizacji. Są one polecane osobom w celu uzupełnienia substancji mineralnych przy występowaniu konkretnych schorzeń. Przy okazji warto obalić mit o tym, że woda po odwróconej osmozie jest tym samym, czym woda destylowana i nie wolno jej pić. Procesy pozyskiwania wody oraz ich skład znacznie różnią się od siebie. Nieprawdą jest też, że woda z odwróconej osmozy wypłukuje minerały z organizmu. Potwierdzają to przeprowadzone i szeroko opisane badania, których autorem jest Agencja Ochrony Środowiska w USA.
Argumenty dotyczące diety bogatej w minerały i tego, że jest najlepszym rozwiązaniem nie zawsze są wystarczające. Nie można jednak mówić o tym, że systemy odwróconej osmozy nie pozwalają na spożywanie wody zmineralizowanej.
Mineralizacja wody po odwróconej osmozie
Nowoczesne systemy odwróconej osmozy są coraz bardziej dostosowane do potrzeb i oczekiwań ich użytkowników. Wkłady mineralizujące są jednymi z najczęściej spotykanych dodatków do podstawowej filtracji wody w systemach odwróconej osmozy. Innym sposobem na wzbogacenie wody w cenne minerały jest wkład rewitalizujący. To ciekawa alternatywa tradycyjnych wkładów mineralizujących. Wewnątrz wkładu znajdziemy złoże, które wchodzi w reakcję z przepływającą wodą. Rezultatem jest uzupełnienie w wolny wodór oraz magnez. Badania dotyczące działania wkładów tego typu wykazały znaczny wzrost pH wody, nawet do wartości przekraczającej 9. Woda po wkładzie rewitalizującym ma dobroczynny wpływ na układ nerwowy, mięśniowy, ciśnienie. Obniża poziom stresu.
Przeczytaj także: Zastosowanie wężyków do filtra osmozy
Dość interesującym rozwiązaniem jest mieszacz wbudowany w system odwróconej osmozy. Zastosowanie mieszacza niesie ze sobą kilka ważnych zalet. Przede wszystkim istnieje możliwość dostosowania stopnia mineralizacji wody do swoich potrzeb.
Systemy odwróconej osmozy - popularne rozwiązanie
Systemy odwróconej osmozy są obecnie jednymi z najbardziej spopularyzowanych filtrów kuchennych dostępnych na rynku. Wśród urządzeń znajdziemy systemy zbiornikowe oraz bezzbiornikowe, z podstawowymi etapami filtracji, jak i nawet z ośmioma, w tym z lampą bakteriobójczą. Jeśli zależy Wam na zapewnieniu stałej higienicznej i bezpiecznej filtracji wody, to dobrym wyborem będzie odwrócona osmoza wyprodukowana przez włoską firmę Atlas Filtri. Atlas Filtri OASIS DP SANIC posiada powłokę bakteriostatyczną, która ochrania przed rozwojem mikroorganizmów na powierzchni kloszy, a także wkładów. Miłośnikom zdrowego trybu życia, którzy chcą czerpać z wody jak najwięcej i na co dzień pić taką o właściwościach prozdrowotnych, warto zaproponować system odwróconej osmozy Ecoperla Rosa. Ten produkt to sześć etapów filtracji wody. Złoże zastosowane w Ecoperla Elixir to magnez w najczystszej postaci. Kiedy przepływa przez nie oczyszczona woda, dochodzi do reakcji w wyniku której woda jest wzbogacana w spore ilości magnezu, natomiast dodatkowo zyskuje także wolny wodór.
Choć nadal krąży wiele różnych mitów na temat odwróconej osmozy, a spora część przeciwników za wszelką cenę próbuje udowodnić, że nie jest to dobre rozwiązanie, w rzeczywistości trudno zaprzeczyć, iż jest to najdokładniejszy sposób na filtrację wody dostępny na rynku. Rozwój technologii i wprowadzanie nowych rozwiązań sprawiają, że obecność minerałów w wodzie również przestaje być problemem. Urządzenia z roku na rok stają się coraz wygodniejsze w użytkowaniu, bardziej ekonomiczne i dostosowane do potrzeb współczesnego użytkownika.
Jaka woda dla niemowląt będzie najlepsza?
Na sklepowych półkach znajdziemy różne rodzaje wód, ale jaka woda dla niemowląt będzie najlepsza? Czym się kierować czytające etykiety? Czy gotować wodę dla niemowlaka? To najczęściej padające pytania, jeśli chodzi o podawanie wody maluszkom.
Kiedy pierwszy raz podać wodę niemowlakowi?
Czy wiesz, że zapotrzebowanie na wodę u niemowląt, w przeliczeniu na kilogram masy ciała jest 4-krotnie większe niż u osób dorosłych? Do około 6 miesiąca życia zdrowemu niemowlęciu to pokarm matki lub mleko modyfikowane podawane na żądanie zapewniają odpowiednią ilość płynów. Oczywiście nie oznacza to, że niemowlak powinien wypijać tyle wody 🙂. Wlicza się w to również mleko mamy, mleko modyfikowane, woda do picia oraz woda obecna w żywności.
Przeczytaj także: Odwrócona osmoza: Twój przewodnik
Pierwsze próby picia wody powinny nastąpić wraz z początkiem rozszerzania diety. Podczas posiłku proponujemy wtedy maluchowi kilka łyków wody. Na początku nie chodzi nam o to, aby dziecko wypiło jak najwięcej, ale o to, aby nauczyło się samej umiejętności picia z kubeczka.
Jaka woda dla niemowlaka - aktualne zalecenia
Dla niemowląt najodpowiedniejsza jest:
- woda źródlana lub
- naturalna woda mineralna niskozmineralizowana.
Dodatkowo powinna to być woda:
- niskozmineralizowana, czyli zawierająca poniżej 500 mg składników mineralnych w 1 litrze wody
- niskosodowa (< 20 mg /l)
- niskosiarczanowa (< 20 mg /l)
Informacje o rodzaju wody i ilości składników mineralnych zawsze znajdziesz na etykiecie butelki.
Należy pamiętać, że naturalne wody mineralne o wysokim nasyceniu minerałami nie powinny być wykorzystywane do gotowania.
Najlepiej kupować opakowania wody nie większe niż 1,5 litra. Dzięki temu szybciej zużyjesz wodę i zmniejszysz ryzyko jej zanieczyszczenia.
Czy gotować wodę dla niemowlaka?
Woda butelkowana dla niemowlaka
Wody źródlane i mineralne sprzedawane w butelkach powinny być sterylne. Jednak jeśli są nieprawidłowo przechowywane, mogą być narażone na różnego rodzaju skażenia bakteriologiczne. Dlatego dla najmłodszych niemowląt każdą wodę powinno się przegotować i wystudzić.
Starszym niemowlętom (po 6 miesiącu) można podawać świeżo otwartą wodę butelkowaną. Otwartą wodę butelkowaną najlepiej spożyć w ciągu 24 godzin, a po otwarciu przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Wodę z butelki, która długo stała otwarta należy przegotować przed podaniem dziecku.
Woda z kranu dla niemowlaka
Jeśli podajesz niemowlęciu wodę kranową, to zawsze należy ją przegotować i wystudzić przed podaniem. Sama woda, przed dotarciem do naszego kranu powinna być czysta pod względem mikrobiologicznym. Jednak biorąc pod uwagę całą drogę, jaką przebywa płynąc do nas często starymi instalacjami wodnymi, może się okazać, że będzie w jakimś stopniu zanieczyszczona. Dlatego najbezpieczniej jest taką wodę przegotować, aby pozbyć się bakterii, które mogą znajdować się w kranówce.
Woda przefiltrowana dla niemowlaka
Często dostaję też pytania o wodę z dzbanka filtrującego. Takie rozwiązane jest na pewno bardziej ekologiczne, niż kupowania kolejnych butelek wody. Jest też sporo tańsze. Jednak filtry w dzbankach nie są doskonałe. Przede wszystkim zadaniem filtrów jest oczyszczenie wody z substancji takich jak: chlor, czy metale w niej występujące. Niektóre filtry zatrzymują także zanieczyszczenia m.in. herbicydy, pestycydy, czy substancje farmaceutyczne. Filtry zmiękczają wodę oraz poprawiają jej smak i zapach. To z czego filtry nie oczyszczają wody, to zanieczyszczenia mikrobiologiczne. Dlatego, tak jak w przypadku wody z kranu, młodszym dzieciom należy taką wodę przegotować.
Warto też pamiętać o regularnym myciu dzbanka filtrującego i częstej wymianie filtrów. Wilgotne środowisko to świetne miejsce dla rozwoju zarazków.
Woda studzienna dla niemowlaka
Jest szczególnie niebezpieczna, ze względu na ryzyko zanieczyszczenia azotanami i azotynami, dlatego najlepiej nie podawać niemowlakowi takiej wody.
Poniżej przygotowałam zestawienie wód butelkowanych. Znajdziesz w nim tylko wody odpowiednie dla niemowląt, czyli niskozmineralizowane, niskosodowe i niskosiarczanowe. Na grafice została podana ogólna zawartość soli mineralnych w 1 litrze wody. Przy wodzie Żywiec Zdrój podałam dwie wartości, ponieważ woda ta pobierana jest z dwóch ujęć i w zależności od miejsca pobrania, różni się zawartością minerałów.
W czym podawać wodę niemowlakowi?
Często pytacie, w czym podawać wodę niemowlakowi? Czy lepsza będzie butelka, kubek niekapek, zwykły kubeczek, a może bidon? Wodę należy proponować dziecku od początku rozszerzania diety w otwartym kubku. Mimo, że producenci prześcigają się w coraz to nowszych i lepszych technologiach niekapków, nie są one zalecane przez logopedów, ponieważ utrwalają odruch ssania. Niekapki przy długotrwałym stosowaniu mogą prowadzić do powstawania wad wymowy i zgryzu. Picie z otwartego kubka to dla dziecka nowa umiejętność pobierania płynu, której dziecko musi się nauczyć. Kubek powinien opierać się o dolną wargę i po przechyleniu powinien być zbierany przez zwarcie warg. Tu istotną rolę odgrywa występowanie sekwencyjności picia, czyli brania łyk za łykiem i koordynacji picia z oddychaniem, co w początkowym procesie nauki jest dla dziecka wyzwaniem. Tylko czas i powtarzalność tej czynności pozwolą na jej opanowanie. Co jeśli nie ma możliwości picia z otwartego kubka np. podczas spaceru? Można korzystać z bidonu ze słomką.
Odwrócona osmoza - alternatywa dla wody butelkowanej
Już od lat jednym z najczęściej wybieranych filtrów kuchennych są systemy odwróconej osmozy. Systemy odwróconej osmozy to jedne z najdokładniejszych urządzeń filtracyjnych dostępnych na rynku. W procesie uzdatniania usuwane są nawet najmniejsze zanieczyszczenia, w tym także wirusy i bakterie.
Oczyszczona woda nie ma wpływu na smak, ani wygląd dań oraz napojów, do których stanowi bazę. Dość częstym kłopotem w przypadku wody surowej jest wysoki stopień twardości. Wytrącający się osad może być widoczny w daniach i napojach w formie białych opiłków. Nie jest to zbyt estetyczne i z pewnością chcielibyśmy uniknąć takiego efektu, zwłaszcza kiedy zapraszamy do domu gości i chcemy ich poczęstować czymś pysznym.
Systemy odwróconej osmozy to bardzo dobre zastępstwo wody butelkowanej. Oczyszczoną wodę pobiera się za pomocą dołączonej do zestawu wylewki. Jest to wygodny sposób, ponieważ można zapomnieć o dźwiganiu ciężkich zgrzewek z plastikiem do domu i poszukiwaniem miejsca na ich przechowywanie.
Wody niskozmineralizowane są szczególnie polecane w żywieniu małych dzieci i niemowląt, które mają znacznie niższe zapotrzebowanie na składniki mineralne w diecie niż osoby dorosłe.
Oczyszczona przez odwróconą osmozę woda nie pozostawia po sobie osadów, nawet pod wpływem wysokiej temperatury. Dzięki temu bardzo dobrze skorzystać z niej, jeśli musimy uzupełnić ekspres do kawy, żelazko lub parowar.
Woda po odwróconej osmozie jest miękka, nie posiada chloru, ani żadnych innych substancji mogących mieć negatywny wpływ na środowisko, w jakim żyją ryby lub na proces rozrostu roślin.
Montaż i eksploatacja systemów odwróconej osmozy
Minusem przede wszystkim może być znalezienie odpowiedniego miejsca na montaż. Wiele systemów odwróconej osmozy jest naprawdę niewielkich rozmiarów. Niektóre z nich są już opracowane do tego stopnia, że w zupełności wystarcza im nieduża przestrzeń w kuchennej szufladzie (Ecoperla Revo). Inną kwestię związaną z montażem stanowi wylewka dodawana do zestawu. Należy liczyć się z tym, że trzeba będzie wywiercić na nią dodatkowy otwór w okolicy zlewozmywaka. Na szczęście nie zawsze jest to konieczne. Dla osób ceniących estetykę proponuje się wylewki trójdrożne lub czterodrożne (jak na przykład Tres). Montuje się je zamiast tradycyjnej baterii.
Warto pamiętać, że odwrócona osmoza musi zostać podpięta do odpływu do kanalizacji. W większości przypadków nie stanowi to większego problemu i sporo użytkowników decyduje się na samodzielny montaż tych urządzeń.
Wkłady w systemach odwróconej osmozy nie są wieczne i należy pamiętać o ich regularnej wymianie. Większość producentów proponuje zestawy roczne i półroczne. To oczywiście generuje dodatkowe koszty związane z zakupem. Znacznie rzadszej wymianie podlega membrana osmotyczna. Oprócz kosztu zakupu wkładów, warto jeszcze wziąć pod uwagę coroczną dezynfekcję całego systemu w celu zachowania wysokiej higieny i bezpieczeństwa filtracji wody. Doskonałym sposobem jest prosty w użyciu płyn dezynfekujący Ecoperla Antibacter.
Odwrócona osmoza, ze względu na dużą dokładność filtracji oraz swoje cechy charakterystyczne, należy do typu filtrów kuchennych powodujących odrzut wody do kanalizacji. W systemach starszego typu było to nawet 5 litrów na litr przefiltrowanej wody. Koncentrat z zanieczyszczeniami nie musi stanowić jednak odrzutu nie do wykorzystania.
Minerały w wodzie po odwróconej osmozie
Na koniec pozostała jedna z najbardziej spornych kwestii, czyli ta dotycząca minerałów zawartych w wodzie. Po pierwsze z tego względu, że składniki odżywcze czerpiemy głównie z pokarmów i to właśnie tam minerały występują w największych ilościach. Po drugie, jeśli komuś naprawdę zależy, aby jednak na co dzień spożywać wodę bogatą w minerały, jak najbardziej istnieje taka możliwość. Niektóre odwrócone osmozy posiadają miejsce na dodatkowy wkład, który nie służy filtrowaniu wody lecz wzbogaca ją w cenne minerały. Mowa tu o specjalnych mineralizatorach, które dodają sód, potas, magnez i wapń oraz wkładach rewitalizujących (sprawiają, że woda staje się bogata w magnez oraz wolny wodór). Inną i bardzo nowoczesną opcją są systemy odwróconej osmozy z wbudowanym mieszaczem. Ten pozwala na regulację ilości minerałów występujących w wodzie. Są to składniki, które znajdują się naturalnie w wodzie surowej.
Na rynku jest naprawdę duży wybór systemów odwróconej osmozy. Ciekawym rozwiązaniem jest odwrócona osmoza od producenta Atlas Filtri. Atlas Filtri OASIS DP SANIC posiada powłokę bakteriostatyczną. Osoby, które chciałyby pić wodę o właściwościach prozdrowotnych, powinny zwrócić szczególną uwagę na odwróconą osmozę Ecoperla Rosa. Odwrócona osmoza? Systemy odwróconej osmozy jak żadne inne zostały dostosowane do zróżnicowanych oczekiwań użytkowników.
Filtrowanie wody - dodatkowe informacje
W ostatnich latach coraz więcej osób zaczęło zastanawiać się nad inwestycją w filtr do wody, a także potencjalnymi korzyściami, jakie może przynieść. Kwestia oczyszczania wody rodzi sporo pytań, dotyczących zarówno samego procesu filtracji, jak i jego wpływu na zdrowie i środowisko.
Wodę filtrowaną możemy zdefiniować jako ciecz, pozbawioną zanieczyszczeń i szkodliwych substancji za pomocą specjalnych urządzeń. Proces ten przebiega w różny sposób - w zależności od użytej metody - i pozwala pozbyć się zarówno znajdujących się w wodzie zanieczyszczeń mechanicznych (np.
Woda oczyszczana jest docelowo w stacjach uzdatniających, należących do wodociągów miejskich. Niestety nie w każdym przypadku pozwala to na pozbycie się wszystkich zanieczyszczeń (co rozwiniemy w kolejnych odpowiedziach).
W dużym skrócie - tak. Woda kranowa, choć zazwyczaj spełnia normy jakościowe, może zawierać śladowe ilości zanieczyszczeń, takich jak chlor, metale ciężkie, czy osady. Mogą one pojawić się w niej np. w wyniku awarii wodociągów lub starej instalacji wodnej w budynku. Woda kranowa może być okresowo zanieczyszczona, np.
Woda przefiltrowana jest zdrowa pod kątem swojego składu i właściwości fizycznych. Proces filtracji usuwa bardzo szeroki przekrój zanieczyszczeń, mogących wpływać negatywnie na samopoczucie i zdrowie. To, czy woda przefiltrowana zawiera minerały, zależy od zastosowanej metody filtracji. Technologia odwróconej osmozy - najskuteczniejsza w usuwaniu najmniejszych zanieczyszczeń - usuwa również korzystne dla zdrowia wapń i magnez. Dlatego we wyposażonych w nią filtrach najczęściej stosuje się specjalne mineralizatory, które wzbogacają wodę o niezbędne minerały po jej oczyszczeniu.
Jak wskazują badania, filtracja wody nie zmienia jej zdolności nawadniających - przynajmniej w bezpośredni sposób. Należy natomiast mieć na uwadze, że z uwagi na jej lepszy smak, wiele osób pije ją zdecydowanie chętniej, niż standardową wodę z kranu.
Filtrowanie wody może skutecznie redukować obecność kamienia, zwłaszcza jeśli w konkretnym filtrze znajduje się wkład z żywicą jonowymienną.
Drobiny mikroplastiku mają wielkość zaledwie od 0,1 do 5000 mikrometrów. Zgodnie z badaniami mikroplastik wykryto w aż 90% wód butelkowanych.
Woda filtrowana, z uwagi na brak zanieczyszczeń, takich jak m.in. chlor i związki organiczne, jest idealna do gotowania. Przygotowane na jej bazie posiłki są zdecydowanie lepsze w smaku. Dotyczy to zwłaszcza delikatnych potraw, takich jak zupy, czy sosy.
Profesjonalni bariści doskonale wiedzą, że do przygotowania idealnego cappuccino, czy espresso potrzeba krystalicznie czystej wody. Filtracja znacząco wpływa na ten proces, pozbawiając ją zanieczyszczeń, które mogą zakłócać aromat nawet stosunkowo mocnych kaw i herbat.
tags: #odwrócona #osmoza #czy #można #gotować #dla

