Oczyszczacz do żywności FoodClear: Opinie i analiza
- Szczegóły
W dobie dzisiejszego konsumpcjonizmu i innowacji, rozmaite sprzęty są niemal na wyciągnięcie ręki. Pytanie, czy rzeczywiście są one przydatne, a przedsiębiorstwa nie wykorzystują naszej naiwności? Fot. Myjka do żywności zdaje się być sprzętem, który powstał w odpowiedzi na to, co serwuje nam obecny przemysł. Innymi słowy, stoi za tym realna potrzeba, a celem jest rzecz jasna troska o własne zdrowie.
Na polskim rynku istnieje co najmniej kilka firm, które trudzą się w ich produkcji i dystrybucji, a więc jest w czym wybierać. Pytanie tylko, czy ma to sens? Jeśli urządzenie brzmi dla Ciebie dość tajemniczo, już spieszę z jego przedstawieniem.
Technologie oczyszczania żywności
Myjka do żywności wykorzystuje dwie główne technologie:
- Ultradźwięki: Ich zastosowanie jest szeroko opisywane w literaturze i wykorzystywane w wielu sektorach przemysłu spożywczego. Technologia ma na celu pozbycie się zanieczyszczeń takich jak pasożyty (w tym ich jaja), metale ciężkie i inne. Działanie technologii polega na przemieszczaniu fal (w kontakcie z wodą), co prowadzi do powstawania mikroskopijnych pęcherzyków kawitacyjnych. Wytwarzane drgania odpowiadają za usuwanie zanieczyszczeń (organicznych i nieorganicznych), którymi są pokryte owoce, warzywa i pozostałe składniki wymagające mycia.
- Ozonowanie: Metoda jest powszechnie stosowana m.in. w stacjach uzdatniania wody, a efekty zdają się być znacznie lepsze niż w przypadku użycia chloru. Ozon jest wykorzystywany m.in. do dezynfekcji, oczyszczania powietrza (w warunkach specjalistycznych, jak i domowych), a także wody. Po procesie utleniania, zamienia się w tlen i nie pozostawia szkodliwych związków. W przemyśle, jak i uprawach może zapobiegać występowaniu wielu chorób i przedłużać świeżość owoców oraz warzyw. Innymi słowy, związek ten towarzyszy nam na co dzień, nawet jeśli nie mamy o tym zielonego pojęcia. Myjka do żywności wykorzystuje go w tożsamy sposób, a celem jest pozbycie się m.in. pestycydów.
Musimy być świadomi, że na opryski i ewentualne zainfekowanie składników jesteśmy wystawiani na co dzień, niezależnie od tego, czy pokusimy się o świeżą marchewkę z bazaru, czy z marketu.
Czy oczyszczanie żywności jest zdrowe?
Wątpliwości uważam za racjonalne podejście, a więc pora stanąć czoła mitom. Na wstępie zaznaczę, że nie należy kojarzyć ozonu troposferycznego (O3) będącego częścią smogu z ozonowaniem w celu oczyszczania. Kluczem jest tu rzecz jasna umiar, zachowanie odpowiedniego stężenia i trzymanie się zasad. Przy stosowaniu się do zaleceń, dawka powinna być dla nas w pełni bezpieczna. Ozon rozpuszcza się w wodzie, a wiele urządzeń umożliwia automatyczne dobranie wspomnianych parametrów.
Przeczytaj także: Oczyszczacz Powietrza - Czy Warto?
Reasumując, zarówno ozonowanie, jak i mycie produktów z wykorzystaniem ultradźwięków nie stanowi dla nas zagrożenia.
Milerd Detoxer - zaawansowane rozwiązanie do oczyszczania żywności
MILERD DETOXER jest ważnym elementem w moim domu, ponieważ lubię pić soki świeżo wyciskane, zblendowane koktajle z zielonymi liśćmi szpinaku, pietruszki, rukoli czy roszponki. Często jadamy sałatki i surówki o przegryzaniu w ciągu dnia owoców nie wspomnę. Staramy się jeść sezonowo, latem jak najwięcej owoców i warzyw.
Dzięki technologii aktywnego tlenu (ozonu) oraz technologii oczyszczania megasonicznego (Megasonic Cleaning) Milerd usuwa szkodliwe substancje z warzyw, owoców, grzybów, ziół i wszystkiego, co potrzebujecie umyć. Czyści z glifosatu, co zostało potwierdzone w UFAG Laboratorien AG w SzwajcariiI. I to znacznie lepiej niż urządzenia poprzedniej generacji. Megasonic Cleaning to ultradźwięki o 30-krotnie wyższej częstotliwości drgań niż w tradycyjnych myjkach ultradźwiękowych.
Sam MILERD DETOXER łatwo się czyści, właściwie płuczę go tylko pod wodą, czasami zdejmuję koszyczek, gdy zaplątały się w niego jakieś kawałki drobnych sałat, koperku albo pestki owoców jagodowych, jak na przykład pesteczki borówek. Sam koszyczek jest bardzo masywny, solidny i estetyczny. Wykonany jest z hipoalergicznego plastiku.
Dla mnie osobiście najważniejszą funkcją jest możliwość dezynfekcji, a więc niszczenie bakterii, wirusów, zarodników grzybów, pleśni na wszelkich produktach i przedmiotach. Możemy stosować myjkę do oczyszczania wszelkiej żywności jak i przedmiotów jak okulary, smoczki dla dzieci, sztućce czy butelki na mleko. Druga to usuwanie glifosatu i arsenu, o którym ostatnio jest bardzo głośno, gdy tylko wspomni się o kaszy gryczanej, ryżu i innych kaszach dostępnych w sprzedaży.
Przeczytaj także: Opinie o oczyszczaczach Stadler Form
Powinnam pewnie napisać dla Was dokładnie co MILERD DETOXER może czyścić i jakie ma ustawienia. Po pierwsze macie dwa typy ustawień: AUTOMATYCZNE z ustawieniami dla odpowiednich produktów spożywczych i MANUALNE takie, które sam ustawiasz zgodnie z potrzebami czy przeświadczeniem, że potrzebujesz innych czasów działania myjki. Ekran jest dotykowy, więc łatwo wybrać. Może skupię się na ustawieniach AUTOMATYCZNYCH bo to te, z których ja korzystam najczęściej.
Generator aktywnego tlenu (ozonu) nasyci nim wodę w odpowiednim stopniu (urządzenie nie produkuje go cały czas, a dobiera idealną dawkę do czyszczenia). Generator odpowiadający za oczyszczanie megasoniczne spowoduje wystąpienie kontrolowanej mikrokawitacji.
Food Cleaner DUO - nowa generacja myjek do żywności
Z radością informujemy, że w naszym sklepie internetowym pojawiła się nowa wersja popularnej myjki do żywności - Food Cleaner DUO! 🎉 To udoskonalony model dobrze znanego urządzenia Food Cleaner, który zyskał rzesze zwolenników wśród osób dbających o zdrowie i higienę w kuchni. To idealne rozwiązanie dla każdego, kto szuka praktycznego, bezpiecznego i ekologicznego sposobu na usunięcie zanieczyszczeń z codziennych produktów spożywczych. Dla Food Cleaner DUO / 3.0 wydano Atest NIZP-PZH o numerze F.FB.60412.250.2025 (data ważności 20.07.2028).
Myjka Food Cleaner DUO to urządzenie trzeciej generacji, które łączy nowoczesną technologię z praktyczną funkcjonalnością. Dzięki temu rozwiązaniu możliwe jest całkowite wyeliminowanie ryzyka kontaminacji krzyżowej, czyli przenoszenia bakterii chorobotwórczych z jednego typu żywności (np. surowego mięsa) na inny (np. owoce do spożycia na surowo). Urządzenie wykorzystuje technologię elektrolizy wody - proces ten powoduje wytwarzanie silnie utleniających jonów hydroksylowych (OH-) i cząsteczek wodoru (H2). Cały proces odbywa się bez użycia środków chemicznych, bezpiecznie i bezinwazyjnie.
Food Cleaner DUO jest bardzo prosty w obsłudze - wystarczy włożyć wybrany moduł do naczynia z wodą i uruchomić go jednym przyciskiem. Po kilku minutach automatycznie się wyłącza. Dzięki dużemu akumulatorowi można przeprowadzić wiele cykli oczyszczania bez ładowania. W porównaniu do klasycznych ozonatorów i chemicznych płukanek, Food Cleaner DUO jest bezpieczniejszy, bardziej ekologiczny i skuteczniejszy.
Przeczytaj także: Oczyszczacz powietrza idealny do wiejskiego domu
W zestawie otrzymujemy dwa niezależne moduły czyszczące, czyli dwie myjki Food Cleaner 3.0, z których możemy korzystać niezależnie. Food Cleaner DUO oferuje możliwość używania tylko jednego modułu (np.
Porównanie myjek Food Cleaner i Milerd Detoxer
Do niedawna korzystałam z myjki Food Cleaner (to samo co myjka Vita My, oraz inne podobnie wyglądające myjki). Od ponad 2 lat zastąpiła ją myjka Miler Detoxer.
Myjka Milerd Detoxer wyposażona została w estetyczny wyświetlacz dotykowy, umożliwiający dostęp do wielu funkcji. Jest ich tu znacznie więcej. Przy produktach przeznaczonych do obróbki termicznej ważne jest natomiast zapobieganie późniejszym reakcjom chemicznym w trakcie obróbki. Jak pokazuje jedno z badań obróbka termiczna może podnieść stężenie np.
Myjka Milerd Detoxer umożliwia wybór odpowiedniego programu do mycia konkretnego produktu. inne (myjka może być używana do wielu produktów, niekoniecznie spożywczych, jak np.
I tak w przypadku myjki starszej generacji FoodCleaner pozostałość glifosatu po myciu kaszy wynosiła 15%, a w przypadku urządzenia Detoxer wyniosła zaledwie 3% (to aż pięciokrotnie mniej).
Dolna część myjki Milerd Detoxer wykonana została ze specjalnego nisko reaktywnego tworzywa, wolnego od bisfenolu A (jest to tworzywo podobnej klasy jak Eastman Tritan, z którego produkowane są m.in.
Najnowsza myjka Milerd Detoxer kosztuje ok. 1690 zł, więc zacznie więcej niż myjka Food Cleaner (580 zł). To duża różnica w cenie, ale też duża w zastosowanych technologiach i skuteczności.
Alternatywne metody oczyszczania żywności
Jeśli po zapoznaniu się z powyższymi informacjami, kiełkuje w Tobie myśl o większym zaangażowaniu w proces oczyszczania świeżych produktów, myjka do żywności to nie jedyne rozwiązanie. Nie oszukujmy się - urządzenie choć pomocne, może wydawać się dość drogie. To, co możemy uczynić w trosce o lepsze zdrowie i pozbycie się wielu niepożądanych związków to także stare, domowe metody.
Radą na bakterie takie jak m.in. E.Cola, Listeria i Salmonella okazuje się być ocet (ja korzystałam dotychczas z jabłkowego) lub kwasek cytrynowy. Kwaśny odczyn pozwala zneutralizować niebezpieczne związki i to w dość ekspresowym tempie. Jeśli obawiasz się o pestycydy, najlepszym wyjściem będzie soda oczyszczona. Odczyn alkaliczny w znacznej części oczyszcza owoce i warzywa, a efekt kilkuminutowego poświęcenia, najlepiej widać przyglądając się kolorze wody. Ostatni etap to dokładne płukanie w wodzie i osuszenie.
Tabela porównawcza myjek do żywności
| Cecha | Milerd Detoxer | Food Cleaner DUO |
|---|---|---|
| Technologia | Aktywny tlen (ozon), Megasonic Cleaning | Elektroliza wody (jony hydroksylowe i wodór) |
| Skuteczność usuwania glifosatu | Do 97% | Dane niedostępne |
| Ustawienia | Automatyczne i manualne | Proste, jeden przycisk |
| Cena | Około 1690 zł | Około 580 zł (starsza wersja Food Cleaner) |
| Dodatkowe funkcje | Dezynfekcja przedmiotów, usuwanie arsenu | Dwa niezależne moduły |
Glifosat - wróg w żywności?
Glifosat to najczęściej stosowany pestycyd na świecie, który skutecznie niszczy wiele żywych organizmów… To substancja czynna preparatu o nazwie Roundup, wykorzystywanego do walki z niechcianymi chwastami nie tylko w rolnictwie. Glifosat stosowany jest w uprawie m.in. ziemniaków, marchwi, pietruszki, cebuli, pora, kukurydzy, siemienia lnianego, grochu, fasoli, czarnej porzeczki czy orzechów!
Najwięcej pozostałości, np. po pestycydach, znajduje się na powierzchni skórki owoców i warzyw oraz na powierzchni kasz. Warto je więc dokładnie umyć, podobnie jak w przypadku zapobiegania bąblowicy.
Wg przeprowadzonego badania myjka ultradźwiękowa Milerd Detoxer, z której korzystam może się pochwalić ponad 97% skutecznością w usuwaniu glifosatu z powierzchni kaszy gryczanej! Poniżej wykres, który pokazuje ilość glifosatu w mg/kg po czyszczeniu kaszy wodą i po użyciu myjki Milerd.
tags: #oczyszczacz #do #zywnosci #foodclear #opinie

