Niegazowana Czysta Woda a Cholesterol: Klucz do Zdrowia Serca
- Szczegóły
Nie da się ukryć - woda jest podstawą naszej egzystencji. Zawartość wody w ciele dorosłego człowieka stanowi ok. 60-70%, zależnie od płci i wieku - u niemowląt jest to ponad 80%. Dietetycy i lekarze zalecają spożywanie przynajmniej półtora litra wody dziennie. Warto jednak wiedzieć, że nie każda woda jest taka sama. Niektóre jej rodzaje są bardziej korzystne dla naszego organizmu niż inne.
Znaczenie Wody dla Organizmu
Woda jest środowiskiem reakcji biochemicznych, pobudza metabolizm, odpowiada za zachowanie równowagi wodno-elektrolitowej i kwasowo-zasadowej organizmu. Jej niedobór prowadzi do zaburzenia wewnątrz- ustrojowej homeostazy. Pomaga w dostarczaniu składników odżywczych do wszystkich narządów, dotlenia organizm, poprawia funkcjonowanie serca, reguluje ciśnienie krwi.
Redukuje cholesterol, poprawia trawienie i funkcjonowanie wątroby, pozwala na usuwanie metabolitów. Wypłukuje z organizmu toksyny, poprawia funkcjonowanie nerek, zmniejsza infekcje dróg moczowych oraz kamicy nerkowej, pomaga w pozbyciu się problemów jelitowych. Poprawia „nasmarowanie” stawów, redukuje cellulit, poprawia wzrok. Nawilża skórę, przez co poprawia jej wygląd i elastyczność.
Dlaczego Woda Jest Tak Ważna?
Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że pierwszym, najprostszym krokiem do zachowania zdrowia jest prawidłowe nawodnienie. Kiedy czujesz się spragniony, oznacza to, że twój organizm już jest odwodniony. Takie objawy jak zmęczenie, bóle głowy, senność, obniżenie koncentracji i wydolności fizycznej i psychicznej oznaczają niedobór wody. Mózg składa się w 80% z wody, dlatego odwodnienie jest dla tego organu szczególnie groźne.
10% niedobór wody obniża o połowę przekaz impulsów elektrycznych z mózgu do miejsc przeznaczenia. Regularne niedobory wody powodują suchość skóry, zaparcia, skurcze mięśni, zaleganie toksyn w organizmie, stany zapalne i zagęszczenie żółci, co sprzyja tworzeniu się kamieni w pęcherzyku żółciowy. Wodę należy pić regularnie, najlepiej małymi łykami.
Przeczytaj także: Fakty o wodzie mineralnej dla kotów
Jak Prawidłowo Się Nawadniać?
Lepiej jest pić częściej, a mniej, niż dużo za jednym razem. Nie powinno się pić w trakcie posiłków, ponieważ zmniejsza to stężenie enzymów trawiennych, a to utrudnia trawienie. Paradoksalnie, im mniej wody spożywamy, tym większe jej ilości mogą odkładać się w organizmie. Organizm broniąc się przed odwodnieniem, gromadzi wodę w tkankach podskórnych, skutkiem czego są m.in. obrzęki i opuchlizna. Wody zalegającej w organizmie możemy się pozbyć pijąc codziennie 3 litry wody.
Zapotrzebowanie na Wodę
Dobowe zapotrzebowanie na wodę uzależnione jest masy ciała, pory roku, przemiany materii, strefy klimatycznej, diety, rodzaju wykonywanych zajęć. Minimalna potrzeba zdrowej osoby wynosi 8-10 szklanek wody dziennie. Osoby będące na diecie odchudzającej powinny pić więcej, podobnie jak osoby z nadwagą.
Przyjmuje się, że człowiek powinien dostarczać 30 ml na 1 kg (albo 1 l na 30 kg) masy ciała, co w praktyce przekłada się na około 1,5-3,5 l wody dziennie. Zapotrzebowanie na wodę wzrasta podczas upałów, wysiłku fizycznego, gorączki, biegunki, a także mrozów. Podczas mrozów szybciej dochodzi do utraty wody z organizmu na skutek oddychania i potrzeby utrzymania temperatury ciała na stałym poziomie. Jeśli ktoś się odchudza i nie pije dostatecznej ilości płynów, zakwasza swój organizm.
Przy niedostatecznej podaży wody kwasy odkładają się w stawach i tkankach w postaci soli niszcząc strukturę komórek. Inne trucizny - takie jak metale ciężkie - organizm magazynuje, ponieważ nie nadąża z ich rozkładem i usuwaniem.
Jaką Wodę Wybierać?
Woda stanowi najlepszy i najzdrowszy płyn, warunkujący odpowiednie nawodnienie. Można pić rozcieńczone soki owocowe, warzywne (najlepiej świeżo wyciskane z wyciskarki), napary mięty, rumianku czy dzikiej róży. Jeżeli nie odpowiada nam to, że woda nie ma smaku, możemy do niej dodać liście mięty, szałwii, plasterki imbiru, zielonego ogórka lub owoce np. maliny, truskawki, pomarańcze, cytryny. Warto pić wodę z dodatkiem soli himalajskiej, która zawiera 84 minerały, doskonale nawadnia i uzupełnia niedobory minerałów.
Przeczytaj także: Fakty dotyczące Wody Smakowej i Diety
Nie należy pić większych ilości wody przegotowanej, która z zasady jest hipotoniczna i tym samym zwiększa wydalanie wody przez nerki, przyspieszając odwodnienie organizmu. Źródłem wody dla organizmu są też produkty spożywcze. Bogate w wodę są zwłaszcza warzywa i owoce (75-95%), mleko (88%), mięso (50-75%).
Nie zaleca się picia wody gazowanej, gdyż znajdujący się w niej dwutlenek węgla, uwalniany w żołądku, rozciąga jego ściany. Powoduje to pobudzenie zakończeń nerwowych w ścianie żołądka, skąd bodźce przechodzą do ośrodkowego układu nerwowego. Wynikiem tego jest zahamowanie pragnienia, a także często uczucia głodu. Wodę gazowaną natomiast zaleca się pić po zakończeniu pracy fizycznej czy zawodów sportowych, gdyż wchłania się ona szybciej z przewodu pokarmowego i nasila wytwarzanie moczu. W ten sposób przyspiesza się wydalanie niepotrzebnych produktów przemiany materii, czyli tzw.
Woda z Kranu vs. Woda Butelkowana
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) picie wody butelkowanej nie daje korzystniejszych efektów zdrowotnych niż picie czystej kranówki. Woda wodociągowa znajduje się bowiem pod ścisłym nadzorem sanepidu, a jej jakość regulują przepisy - dokładnie te same, które obowiązują producentów wody butelkowanej. Różnią się jednak pochodzeniem.
Woda butelkowana, zgodnie z przepisami obowiązującymi w Polsce, musi pochodzić z udokumentowanych zasobów wody podziemnej, które są odpowiednio zabezpieczone przed czynnikami zewnętrznymi. Jest to woda pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym, charakteryzuje się też stałym składem mineralnym. Woda w butelce nie może podlegać procesom uzdatniania, które zmieniłyby jej naturalne właściwości fizykochemiczne czy mikrobiologiczne.
Woda z kranu może natomiast pochodzić z różnych źródeł, także tych powierzchniowych (np. z rzek) i często musi być uzdatniana - ozonowana lub chlorowana, aby mogła być nam udostępniona. Na jakość wody wodociągowej wpływa także stan instalacji w naszych domach i mieszkaniach. Może w niej dochodzić do wtórnego wzbogacenia wód w metale. Proces ten uwarunkowany jest wieloma czynnikami, m.in.
Przeczytaj także: Woda niegazowana premium
Woda z naszych kranów jest zasadniczo twarda. Oznacza to po prostu, że zawiera wapń i magnez. Kamień z wody to wytrącone minerały, nie powoduje on powstawania kamieni w organizmie, ponieważ za te odpowiada jedynie nasz wadliwy metabolizm. Popularna kranówka może posiadać w swoim składzie do 300 mg składników mineralnych. Badania dowodzą, że brak tych minerałów w wodzie pitnej zwiększa ryzyko zapadalności na choroby układu krążenia czy osteoporozę.
Rodzaje Wód
Woda miękka (dejonizowana) zaburza gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Zawartość minerałów stanowi główną różnicę między wodami mineralnymi i źródlanymi. Ze względu na zawartość minerałów wody dzielimy na: niskozmineralizowane (do 500 mg/l), średniozmineralizowane (od 500-1 500 mg/l) i wysokozmineralizowane (ponad 1 500 mg/l).
Jeśli ma służyć głównie do ugaszenia pragnienia, to wybierajmy wodę źródlaną (niskomineralizowaną) albo stołową (powstaje z połączenia mineralnej i źródlanej). Wodę źródlaną możemy pić bez ograniczeń, natomiast wody mineralnej, szczególnie wysokozmineralizowanej, nie powinniśmy wypijać codziennie w dużej ilości.
Pijąc wodę mineralną, możemy liczyć na uzupełnienie codziennej diety o wiele minerałów, które występują w niej w postaci zjonizowanej, a więc łatwo przyswajalnej dla naszego organizmu. Wody zawierające potas obniżają ciśnienie krwi, normują pracę mózgu, serca, układu nerwowego i układu krążenia. Te z magnezem działają antystresowo i kojąco na nerwy. Zwiększona zawartość wapnia i magnezu chroni serce. Takie wody są też przez lekarzy zalecane w okresie ciąży i karmienia.
Woda lecznicza natomiast to pierwotnie czysta nie uzdatniona woda podziemna z jednego złoża, której skład chemiczny oraz właściwości fizyczne warunkują określone działanie lecznicze, potwierdzone wynikami badań farmakologicznych i klinicznych. Powinna ona zawierać w litrze nie mniej niż 1 000 mg rozpuszczonych składników mineralnych oraz co najmniej jeden swoisty składnik leczniczy w stężeniu warunkującym działanie lecznicze wody.
Filtrowanie Wody
Picie butelkowanej wody źródlanej prowadzi do zbędnego gromadzenia trudnych do przetworzenia plastikowych odpadów. Poza tym butelki plastikowe zawierają szkodliwy bisfenol A oraz antymon, które mogą zmieniać naszą gospodarkę hormonalną i działać rakotwórczo. Jednak często smak wody kranowej pozostawia wiele do życzenia.
Jeżeli chcemy pić kranówkę, warto sięgnąć po specjalne filtry, które poprawiają walory smakowe wody, ponieważ neutralizują smak i zapach chloru, oczyszczają wodę z bakterii, zanieczyszczeń mechanicznych i metali. Ze względu na rodzaj zastosowanej technologii wyróżniamy filtry mechaniczne, węglowe, zmiękczacze, odżelaziacze i filtry z odwróconą osmozą.
Te ostatnie są najskuteczniejsze, usuwają prawie 100% wszelkich związków rozpuszczonych lub zawieszonych w wodzie. Są mniej wydajne, ale za to bardzo dokładne. Filtracja osmotyczna likwiduje zanieczyszczenia o wymiarach od 0,1 do 0,001 mikrometra, czyli m.in. jony azotanów i rozpuszczonych soli, metali ciężkich, pierwiastków promieniotwórczych, a także wyłapuje bakterie i wirusy. Ich wadą jest to, że niestety prowadzą do demineralizacji wody, a więc usunięcia także pożądanych składników mineralnych.
Najprostszym i najtańszym rozwiązaniem są filtry dzbankowe. Filtry nakranowe - w większości są to filtry węglowe, które mocuje się przy kranie. Filtracja zachodzi pod wpływem ciśnienia wody. Wymiana wkładów wymagana jest okresowo, a uzyskana woda jest wolna od zanieczyszczeń mechanicznych oraz związków chemicznych i chloru. Filtry centralne - najczęściej w postaci zmiękczaczy wody, które montowane są tuż przy hydroforze w domach jednorodzinnych lub zakładach (pralnie, kawiarnie, myjnie).
pH Wody
Oprócz odpowiedniej ilości, należy pić wodę o właściwym pH. Odczyn pH krwi i osocza wynosi około 7,35-7,45, czyli jest lekko zasadowy. Dieta przeciętnego Polaka, jest zwykle przepełniona produktami kwaśnymi, a spożywanie ich w nadmiarze, prowadzi do szybkiego zakwaszenia organizmu, dlatego powinniśmy sięgać po płyny o zasadowym odczynie, nieco wyższym niż ten obecny w płynie ustrojowym. Najlepszym rozwiązaniem będzie woda o pH na poziomie od 7,4 do 8 lub 9. Odczyn wody kranowej i tej z butelki jest zbliżony i waha się w granicach 6,2-7,7. Wyjątkiem jest woda Java o pH 9, jest to woda wydobywana z głębi Ziemi w niezmienionym składzie.
Picie wody alkalicznej spowoduje, że organizm będzie lepiej nawodniony, oczyszczony z toksyn, odkwaszony. Zyskamy lepsze samopoczucie i więcej energii do działania.
Napoje Polecane Przez Kardiologa dla Zdrowego Serca
Dla zdrowia serca liczy się nie tylko to, co jemy, ale też, po jakie napoje sięgamy na co dzień. W trosce o sprawność narządu, a także długie życie, kardiolodzy zalecają dbanie o prawidłowe nawodnienie. Picie wody jest bardzo ważnym elementem profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych.
Poza zwykłą wodą dr Mariell Jessup wymienia kilka innych napojów, których wypijanie pozwoli realnie zadbać o zdrowie i właściwe funkcjonowanie serca:
- Soki owocowe i warzywne: Flawonoidy i polifenole wykazują zbawienne działanie na nasze zdrowie. Chronią przed wysokim ciśnieniem, chorobami sercowo-naczyniowymi, stanami zapalnymi, a nawet udarem. Składniki te zawarte są w świeżych sokach owocowych.
- Zielona herbata: Wyrobienie nawyku jej picia o poranku może również wpłynąć na obniżenie poziomu złego cholesterolu (frakcji LDL).
- Kawa: Spożywanie kawy w odpowiednich ilościach wykazuje działanie minimalizujące ryzyko niewydolności serca.
- Mleko z kurkumą: Kurkumina zawarta w kurkumie określana bywa supergwiazdą układu sercowo-naczyniowego. Nawiązuje do obserwacji, wskazujących na prozdrowotne działanie substancji na organizm, w tym minimalizowanie ryzyka chorób serca i układu naczyniowego.
Jak Jeszcze Można Naturalnie Wzmocnić Swoje Serce?
Życiodajny mięsień, ważący z reguły do 400 g zwany sercem jest narządem niezbędnym do życia. Warto zawczasu zadbać o jego kondycję, wprowadzając w swoje życie kilka drobnych modyfikacji, które zaowocują w przyszłości. Poza wypijaniem napojów rekomendowanych przez znamienitą kardiolożkę dr Mariell Jessup, dodatkowym wsparciem dla serca okażą się:
- Aktywny tryb życia
- Wzbogacenie diety w owoce i warzywa (zwłaszcza borówki, maliny, jabłka, truskawki, aronię, a także czosnek, jarmuż i buraki)
- Sięganie po napary z ziół
- Dbanie o właściwe nawodnienie
- Zrezygnowanie z pokarmów bogatych w tłuszcze nasycone
Kierowanie się założeniami diety śródziemnomorskiej korzystnie wpłynie na kondycję całego organizmu oraz prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego.
Woda - Jak Dobrać Najlepszą do Swoich Potrzeb?
Przy wyborze odpowiedniej wody należy wziąć pod uwagę swój stan zdrowia, bo niewłaściwa woda, zamiast pomagać, może szkodzić. W sklepach dostępne są różne wody mineralne, wysokozmineralizowane, wody stołowe, lecznicze i wody źródlane.
Rodzaje Wód i Ich Zastosowanie
- Wody Źródlane: Stanowią one ok. 75 proc. wszystkich dostępnych na rynku. Są najchętniej stosowane do codziennego spożycia. Ze względu na niską mineralizację wody te polecane są m.in. osobom z nadciśnieniem (zawierają mało soli). Bez przeszkód można je podawać także niemowlętom. Wody źródlane świetnie nadają się do przygotowywania posiłków, parzenia kawy czy herbaty. Bardzo dobrze rozpuszczają zawarte w pokarmach składniki odżywcze, czyniąc je łatwiej przyswajalnymi. Stanowią dobrą alternatywę dla wody wodociągowej.
- Wody Stołowe: Jest wzbogacona w najbardziej potrzebne organizmowi składniki mineralne. Najczęściej jest to magnez, wapń, czasem także jod. Ich właściwości są bardzo zbliżone do wód wysokozmineralizowanych (także zawierają ponad 1500 mg/l składników mineralnych). Wody stołowe doskonałe są dla osób pracujących fizycznie, uprawiających sporty i zestresowanych.
- Wody Lecznicze: W zależności od typu, wody lecznicze wpływają korzystnie na osoby z chorobą wrzodową, nieżytami żołądka, kamicą nerkową i wieloma innymi dolegliwościami. Ze względu na właściwości farmakologiczne można je pić tylko po konsultacji z lekarzem. W Polsce występują bogate złoża wód leczniczych.
Podsumowanie
Pamiętajmy, że woda jest kluczowa dla naszego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wybierajmy wodę mądrze, dostosowując jej rodzaj do naszych indywidualnych potrzeb i stanu zdrowia. Regularne nawadnianie, w połączeniu ze zdrowym stylem życia, to podstawa dobrego samopoczucia i profilaktyki wielu chorób.
tags: #niegazowana #czysta #woda #a #cholesterol