Mirinda: Skład i Wartości Odżywcze Napoju Pomarańczowego

Mirinda to popularny napój gazowany o smaku pomarańczowym, dostępny w różnych wariantach, w tym bez cukru. Poniżej przedstawiamy szczegółowe informacje o składzie i wartościach odżywczych tego napoju.

Mirinda Orange: Klasyczna Wersja

Mirinda to marka standaryzowana, a prawnie nazwa produktu to "Napój gazowany o smaku pomarańczowym". Zawiera cukier i substancje słodzące.

Składniki:

  • Woda
  • Cukier
  • Sok pomarańczowy z soku zagęszczonego (4 %)
  • Dwutlenek węgla
  • Kwas (kwas cytrynowy)
  • Naturalny aromat pomarańczy z innymi naturalnymi aromatami
  • Substancja konserwująca (sorbinian potasu)
  • Przeciwutleniacz (kwas askorbinowy)
  • Substancje słodzące (acesulfam K, sukraloza)
  • Stabilizator (guma arabska)
  • Barwniki (karoteny, beta-apo-8'-karotenal (C 30))

Dodatki:

  • Przeciwutleniacze
  • Barwniki
  • Aromaty
  • Konserwanty
  • Substancje słodzące

Wartości odżywcze w 100 ml:

Średnia wartość odżywcza w 100 ml napoju Mirinda Orange:

Składnik Wartość
Energia 89 kJ / 21 kcal
Tłuszcz 0 g
- w tym kwasy nasycone 0 g
Węglowodany 5,0 g
- w tym cukry 5,0 g
Białko 0 g
Sól <0,01 g

Opakowanie zawiera 3-4 porcje. Skład produktu może się różnić w UE.

Mirinda Orange Zero Cukru

Mirinda Orange Zero Cukru to napój gazowany o smaku pomarańczowym bez dodatku cukru. Zawiera substancje słodzące.

Przeczytaj także: Woda gazowana z cukrem: prawda o zdrowiu

Opis produktu:

Mirinda Orange Zero Cukru oferuje intensywny smak dojrzałych pomarańczy, idealny do słonych przekąsek i jako orzeźwienie w upalne dni. Smak pomarańczy doskonale komponuje się z przekąskami i potrawami, dodając radości każdej chwili.

Składniki:

  • Woda
  • Syrop fruktozowo-glukozowy
  • Dwutlenek węgla
  • Sok pomarańczowy z soku zagęszczonego (4%)
  • Kwas (kwas cytrynowy)
  • Substancja konserwująca (sorbinian potasu)
  • Przeciwutleniacz (kwas askorbinowy)
  • Aromaty
  • Substancje słodzące (acesulfam K, sukraloza)
  • Stabilizator (guma arabska)
  • Barwniki (E160e, karoteny)

Zawartość soku może powodować powstawanie naturalnego osadu.

Szczegółowe Informacje o Składnikach

Karoteny:

Karoteny (E160a) to grupa organicznych związków chemicznych, węglowodorów nienasyconych zawierających 40 atomów węgla. W przyrodzie występują 3 izomery tego związku. Karoten jest prowitaminą dla witaminy A. W zależności od liczby i rodzaju pierścieni jonowych wyróżniamy α-, β- i γ-karoteny. Najbardziej znanym jest β-karoten, żółty barwnik roślinny.

Dwutlenek Węgla:

Dwutlenek węgla (CO2) to nieorganiczny związek chemiczny z grupy tlenków. W temperaturze pokojowej jest to bezbarwny, bezwonny i niepalny gaz o kwaskowatym smaku. Jest produktem spalania i oddychania, wykorzystywany przez rośliny w procesie fotosyntezy.

Guma Arabska:

Guma arabska (E414) to twardniejąca na powietrzu guma roślinna, będąca wydzieliną wyciekającą z akacji senegalskiej. Jest nierozpuszczalna w etanolu, eterze i olejach, słabo w glicerolu. Głównym składnikiem gumy arabskiej jest polisacharyd zwany arabiną.

Przeczytaj także: Butelki na wodę gazowaną: jaki plastik wybrać?

Acesulfam K:

Acesulfam K (E950) to heterocykliczny związek chemiczny stosowany jako słodzik, około 150 razy słodszy od sacharozy. Wzmacnia też smak i zapach. Jest wydalany w postaci niezmienionej. Odporny na temperaturę sterylizacji oraz pieczenia chleba. Szybko wywołuje krótkotrwałe odczucie słodkości. Działa synergistycznie z innymi syntetycznymi substancjami słodzącymi.

Sukraloza:

Sukraloza (C12H19Cl3O8) to pochodna sacharozy, w której trzy grupy hydroksylowe zostały podstawione atomami chloru. Jest stosowana jako słodzik nie dostarczający do organizmu kalorii, gdyż nie jest przezeń metabolizowany. Sukraloza jest ok. 600 razy słodsza od zwykłego cukru. Jest bardziej uniwersalna w użyciu od innego, powszechnie stosowanego słodzika - aspartamu, gdyż jest trwała w szerszym zakresie temperatury i pH.

Przeczytaj także: Walory zdrowotne i smakowe Cisowianki Lekko Gazowanej

tags: #mirinda #skład #i #wartości #odżywcze

Popularne posty: