Woda Demineralizowana: Opinie, Zastosowania i Wpływ na Zdrowie

Woda demineralizowana, znana również jako woda destylowana, to woda pozbawiona minerałów i zanieczyszczeń. Powszechnie korzysta z niej wiele gałęzi przemysłu, od producentów leków przez laboratoria analityczne, szpitale czy na motoryzacji kończąc. Ma wiele zastosowań, które mogą przydać się, także w domowym zaciszu.

Jak Powstaje Woda Demineralizowana?

To woda, która została pozbawiona minerałów i wszystkich zanieczyszczeń na drodze destylacji. Podgrzanie jej do temperatury wrzenia, powoduje, że można oddzielić ją od cząsteczek wszystkich substancji czy drobnoustrojów, które mogą się w niej znajdować. Ponowne skroplenie pary wodnej (kondensacja), tworzy czystą i pozbawioną smaku ciecz.

Choć może ci się wydawać, że to skomplikowany proces i możliwy jedynie przy zastosowaniu nowoczesnej technologii, okazuje się, że to metoda znana 2 tysiące lat temu. Dzięki niej morska woda stawała się zdatna do picia, tworzono starożytne perfumy, balsamy i esencje, by mniej więcej w XVIII wieku, stać się jednym z powszechnych sposobów oczyszczania wody.

Na tyle dużą, że naukowcy nieprzerwanie debatują nad jej wpływem na ludzki organizm. A ten, jak się okazuje, nie jest wcale taki oczywisty.

Potencjalne Korzyści Wody Demineralizowanej

"Zmiękczanie wody" to ostatnio modny zabieg, który choć pozbawia ją minerałów, usuwa także groźne dla zdrowia zanieczyszczenia. To właśnie ta myśl, przyświecała stosowaniu domowych filtrów do oczyszczania wody, które powszechnie wprowadzono w XVIII wieku.

Przeczytaj także: Właściwości i zastosowanie wody demineralizowanej

Dlatego właśnie, zwolennicy wody destylowanej wykorzystują ją w codziennym życiu, np. do gotowania i piją, zamiast zwykłej kranówki czy wersji butelkowanej. Sprawdź, czy jednak warto?

Bez Chemii i Toksyn

Woda destylowana pozbawiona jest nie tylko chemii, która przedostaje się do wody przez zanieczyszczenia z przemysłu czy rolnictwa, ale także tej, napotkanej w trakcie doprowadzania jej do twojego domu. Gotując rosół lub przygotowując jednogarnkowy obiad, możesz wykorzystać wówczas wodę destylowaną lub tę z butelki. Obie nie zmienią smaku potrawy i nie wpłyną na jej zapach.

Bez Zarazków

Na ogół w krajach zachodnich zawartość bakterii czy wirusów w wodzie pitnej, zachowana jest w granicach normy. Jednak ich pewna ilość zawsze może przedostać się do organizmu, poprzez niekontrolowane zanieczyszczenia.

Badania sugerują, że najlepsze rezultaty przyniosłoby właśnie, wprowadzenie wody destylowanej, która wolna jest od wszelkich drobnoustrojów i tym samym minimalizuje ryzyko infekcji w trakcie zabiegów. Z tego powodu, czasami, przy braku wody butelkowanej lub nagłym skażeniu kranówki, zaleca się stosowanie do gotowania wody destylowanej.

Bez Chloru

Choć stosowanie chloru w celu dezynfekcji wody, uważa się za bezpieczne i skuteczne, jego reakcje chemiczne z niektórymi związkami zawartymi w wodzie, mogą okazać się toksyczne dla ludzkiego organizmu.

Przeczytaj także: Zastosowanie wody demineralizowanej w kosmetykach

Choć woda destylowana pozbawiona jest chloru, nie jest polecana do codziennego stosowania. Może przydać się jednak np. podczas kiszenia ogórków, bowiem chlor zaburza proces fermentacji. Sprawdzi się również do przygotowania ziołowych herbat i naparów, bowiem wyciągnie z aromatycznych suszy więcej aktywnych związków niż "twarda woda".

Potencjalne Skutki Uboczne Wody Demineralizowanej

Przeciwnicy wody destylowanej wskazują na jej negatywne działanie na układ sercowo-naczyniowy, zaburzenia wodno-elektrolitowe w organizmie i ryzyko poważnych niedoborów mineralnych. Przyjrzyjmy się zatem, najczęstszym problemom, z którymi możesz spotkać się, gdy konsumujesz wodę poddaną destylacji.

Ma Ubogi Skład

Nie możesz opierać swojej diety na wodzie destylowanej. Wody butelkowane to dobre źródło minerałów, które razem z odpowiednio dobranym pożywieniem, tworzą skład twojego ciała. Determinują sposób, w jaki zachodzą w nim wszystkie procesy i wpływają tym samym na twoje samopoczucie.

Pozbywając się ich z diety, możesz zaburzyć gospodarkę mineralną swojego organizmu, a tym samym zwiększyć ryzyko rozwoju wielu chorób. Jeśli nie masz wyjścia lub sytuacja sanitarna wody pitnej, która płynie w twoim domu, jest niejasna, do gotowania możesz użyć wody destylowanej. Do nawadniania jednak potrzebujesz wody, której mineralizacja jest nie mniejsza niż 60-100mg/litr.

Powoduje Straty Podczas Gotowania?

Gotowanie w wodzie destylowanej powoduje prawie takie same straty witamin i minerałów, jak to z użyciem kranówki. Niezależnie od użytej cieczy składniki odżywcze rozpuszczalne w wodzie, które znajdują się np. w warzywach, przejdą do niej, choć nieco w większej ilości.

Przeczytaj także: Destylowana, demineralizowana czy filtrowana woda do żelazka?

Wypłukuje Minerały z Organizmu?

Pijąc w dużej ilości wodę destylowaną, możesz odczuć znaczące braki minerałów i pozbawić organizm np. odpowiedniej ilości magnezu czy potasu. Choć zdania są podzielone, badania jednoznacznie wykazują, że nadmierne spożywanie wody, której mineralizacja jest niższa lub zbliżona 50mg/l, może wypłukiwać ważne składniki z organizmu.

Dlatego w codziennym menu, lepiej nie nadużywaj wody destylowanej i jeśli musisz, wykorzystuj ją wyłącznie do gotowania.

Działa Negatywnie na Zęby?

Przeciwnicy wody destylowanej sugerują, że ze względu na brak fluoru, może powodować przebarwienia zębów lub ich próchnicę. Woda destylowana pozbawiona jest tego pierwiastka, dlatego z pewnością nie ma podstaw by myśleć, że jej małe ilości, negatywnie wpłyną na np. twoje uzębienie.

Jest Zbyt „Kwaśna”?

Pamiętaj, że zdrowy organizm utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową na stałym poziomie. Jest szereg procesów, które pomagają mu radzić sobie z nadmiarem trafiających do organizmu "kwasów" lub "zasad".

Czy Można Ją Pić?

Pozbawiona szkodliwych substancji, bez pozostałości leków czy środków chemicznych stosowanych do nawożenia roślin, może być dobrą okazjonalną alternatywą dla mocno zanieczyszczonej i słabo przebadanej wody. Sprawdzi się wówczas podczas gotowania i przyrządzania np. warzywnych wywarów.

Nie ma jednoznacznych badań, które potwierdzałyby szkodliwość wody destylowanej, spożywanej w małych ilościach (np. 1-2 szklanki dziennie), ale z pewnością nie powinna ona stanowić podstawy twojej diety. Szklanka wody destylowanej nie wypłucze minerałów, ale też ich nie uzupełni.

Dlatego do codziennego picia lepiej stosować wersję butelkowaną, średnio- lub wysokozmineralizowaną, którą najlepiej wybrać, w zależności od swoich niedoborów czy aktywności fizycznej. Zdecydowanie nie ograniczaj się zatem do wody poddanej procesowi destylacji. Gotuj na niej, gdy nie masz dostępu do bezpiecznej wody pitnej, ale nie używaj do gaszenia pragnienia w ciągu dnia.

Zastosowanie Wody Demineralizowanej

Oprócz spożywania, woda demineralizowana ma szerokie zastosowanie w różnych dziedzinach:

  • Motoryzacja: Akumulatory, chłodnice samochodowe, płyny do spryskiwaczy.
  • Gospodarstwo domowe: Żelazka parowe, nawilżacze powietrza, piekarniki parowe.
  • Akwarystyka: Ustalanie składu wody w akwariach.
  • Przemysł: Farmaceutyczny, kosmetyczny, produkcja luster i szkła.

Porównanie Wody Kranowej, Butelkowanej i Destylowanej

Rodzaj Wody Zalety Wady
Woda Kranowa Dostępna, tania, zawiera minerały Może zawierać chlor, zanieczyszczenia z rur
Woda Butelkowana Dobre źródło minerałów, różne rodzaje Droższa, produkcja plastiku
Woda Destylowana Brak zanieczyszczeń, bakterii, chloru Uboga w minerały, wysoka kwasowość

tags: #kto #pije #wodę #demineralizowaną #opinie

Popularne posty: