Jonizacja i Właściwości Zielonego Jęczmienia: Kompleksowy Przegląd

Świat składa się z nazw, a coraz więcej obcobrzmiących wyrazów atakuje naszą codzienność. W szczególności nazwy należące do kategorii kulinarnej zadziwiają nas każdego dnia. Przez obcobrzmiące nazwy czujemy niechęć do nowości pojawiających się na rynku gastronomicznym, a to błąd! Pod tymi nazwami kryją się naturalnie zdrowe dodatki do soków i potraw, które z pewnością znajdą zastosowanie w naszej kuchni.

Zielona Żywność: Powrót do Natury

Zielona żywność to żywność wolna od tzw. pustych kalorii, barwników, wypełniaczy, stabilizatorów, słowem wielu niepożądanych składników. Jej popularność na świecie rośnie w szybkim tempie. Przyczyna tego zjawiska jest prosta, bowiem zielona żywność to możliwie najbardziej naturalne pożywienie, które pozytywnie wpływa na naszą kondycję. Suplementy na bazie zielonej żywności mają walory odżywcze bardzo zbliżone do zielonych roślin. Z jednym zastrzeżeniem - poziom składników mineralnych, wartości odżywczych i chlorofilu jest tu znacznie wyższy, gdyż nie ulega redukcji w procesie przetwarzania na pożywienie.

Barwę roślinom nadaje chlorofil, a zieleń to nie bez powodu kolor oznaczający powrót do życia, równowagę, harmonię i uczucie spełnienia. Chlorofil nazywany również "krwią roślin", budową przypomina ludzką hemoglobinę. Suplementy tworzone na bazie zielonej żywności działają zdrowotnie, uspakajają i wzmacniają organizm.

Zalety Zielonej Żywności:

  • Odżywianie i wzmacnianie organizmu
  • Oczyszczanie z toksyn i metali ciężkich
  • Wspomaganie układu odpornościowego
  • Działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze
  • Utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej

Trawa Jęczmienna (Młody Jęczmień): Skarbnica Chlorofilu

Trawa jęczmienna zawiera dużo chlorofilu, działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, wspomaga układ odpornościowy oraz trawienie. Polecana aktywnym osobom z powodu zbawiennego działania na metabolizm. Pozwala zrzucić zbędne kilogramy i uzupełnić dietę w chlorofil.

Suplementy na bazie sproszkowanych pędów młodej trawy jęczmiennej również należą do kategorii „Zielona żywność”. Dzięki młodemu jęczmieniowi dostarczymy organizmowi niezbędny zestaw witamin, białek i składników mineralnych. Każdy może zaserwować sobie codziennie zielony koktajl chlorofilowy z młodego jęczmienia - wystarczy zmieszać proszek jęczmienny z wodą i wypić.

Przeczytaj także: Profesjonalna stylizacja włosów w domu

Napój z młodego jęczmienia to najprawdopodobniej najzdrowszy „fast food” na świecie. Jest przeznaczony dla osób w każdym wieku. Stosuje się go przed planowaną ciążą, w czasie ciąży i karmienia. Można podawać niemowlętom, małym dzieciom i młodzieży.

Właściwości Młodego Jęczmienia:

  • Chlorofil zawarty w sproszkowanej trawie jęczmiennej wykazuje działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze. Poza tym wspomaga leczenie niedokrwistości.
  • Proszek z pędów jęczmienia jest nieodzownym w celu odkwaszania i utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
  • Działa bardzo korzystnie przy wszelkich dietach również dietach odchudzających.

Napój z młodego jęczmienia dostarcza dwa razy więcej wapnia niż mleko, dwa razy więcej wapnia i potasu w porównaniu z pszenicą, 30 razy więcej witamin z grupy B niż mleko oraz dodatkowo istotną szczególnie dla wegetarian witaminę B12, równie dużo prowitaminy A (Beta-Karotenu), siedem razy więcej witaminy C w porównaniu do równoważnej wagowo ilości pomarańczy, pięć razy więcej żelaza niż szpinak.

Sproszkowany młody jęczmień zawiera prawie wszystkie z niezbędnych do podtrzymania procesów biochemicznych witamin, z wyjątkiem witaminy D, którą organizm produkuje przy udziale promieni słonecznych. Pędy jęczmienia zawierają między innymi: prowitaminę A (beta-karoten), witaminę A (retinol), witaminę B1 (tiamina), B12, B2(ryboflawina), witaminę C, E, K i kwas foliowy.

Dotychczas wykazano obecność dwudziestu enzymów w zielonych pędach jęczmienia. Enzymy jako biokatalizatory reakcji chemicznych są niezbędne w procesach przemiany materii. Rzadki enzym - dysmutaza ponadtlenkowa - SOD - wywierająca działanie antyoksydacyjne występuje tu obficie. SOD niszczy wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia się mózgu.

Jeden ze związków czynnych występujący jedynie w pędach jęczmiennych - isoflavonoid izowiteksyna (2-O-GIV), to również silny antyutleniacz, który jeszcze skuteczniej od witaminy E i beta-karotenu chroni nas przed rakotwórczymi substancjami występującymi w naszym środowisku, przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Związek ten zatrzymuje wapń w organizmie i wzmaga jego magazynowanie w kościach, wzmacniając je. Jest to dość istotne w profilaktyce i terapii osteoporozy. Izoflawonoidy wspomagają regenerację skóry.

Przeczytaj także: Wszystko o prostownicy z laserową jonizacją

Co więcej pędy jęczmienia zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy: walinę, lizynę, leucynę, izoleucynę, fenyloalaninę, treoninę i metioninę. Wyciąg roślinny zawiera około 40% wysokiej wartości, dobrze przyswajalnego białka.

Jednym z bardzo ważnych składników młodych pedów jęczmienia jest także witamina B17 - której według najnowszych badań przypisuje się selektywne niszczenie komórek rakowych bez ujemnego wpływu na zdrowe komórki. Enzymy zawarte w jęczmieniu neutralizują substancje kancerogenne.

Jonizacja i Kompresy z Zielonym Jęczmieniem

Kompres wykonany z tkaniny bambusowymi (Certyfikat Oeko - Tex Standard 100 IW 00125). Kompres został wypełniony ziarnami zielonego jęczmienia. Szczególnie polecany osobom odczuwającym dużą wrażliwość na światło (światłowstręt).

Wychodzimy na świeże powietrze. Powieje wiatr. Praca przy komputerze powoduje wiele zmian w oku zaczynając od wiotczenia mięśni rzęskowych naszej wewnątrzgałkowej soczewki w wyniku nienaturalnie przesuwanej gałki ocznej, po zmiany na powierzchni rogówki. W momencie, gdy rozmawiamy z drugą osobą, w ciągu minuty mrugamy około 43-46 razy, natomiast przed komputerem w ciągu minuty mrugamy 1 -4 razy. Tłuszcz (warstwa lipidowa) wydobywa się z powiek w trakcie mrugania. Praca powieki z ograniczoną ilością warstwy lipidowej powoduje złuszczanie nabłonka rogówki, czego efektem są czerwone oczy, pieczenie, swędzenie, światłowstręt, rozmywanie się obrazu.

Gruczoły tarczkowe Meiboma produkują lipidową wydzielinę i znajdują się w powiece w tzw. tarczce włóknistej, tkance nadającej powiekom charakterystyczny kształt. W górnej powiece jest ich 30-40, w dolnej 20-30. Ujścia gruczołów znajdują się w brzegach powiek. W przypadku zapalenia tych gruczołów lub ich nieprawidłowego funkcjonowania (dysfunkcji) dochodzi do ich pogrubienia i zablokowania odpływu wydzieliny łojowej.

Przeczytaj także: Pyły zawieszone, filtry i jonizacja w oczyszczaczach powietrza

Po rozgrzaniu kompresu delikatnie wstrząsamy tak by jego wypełnienie rozłożyło się równomiernie na całej powierzchni. Przyjmujemy wygodną pozycję i nakładamy kompres na około 10 minut na powieki. Zaczynamy od strony z miękką frotką, po paru minutach przekładamy i dogrzewamy płaską tkaniną. Masaż wykonujemy przy zamkniętych powiekach, przez około 2 minuty każde oko.

Mydło Zielone w Płynie z Młodym Jęczmieniem Probiotics

Mydło Zielone w płynie z młodym jęczmieniem, melasą i ziołami - wytworzone z naturalnych składników jest delikatnym kosmetykiem przeznaczonym do cery wrażliwej. Zawiera ProBio Emy (pożyteczną mikroflorę).

Właściwości:

Ze względu na zawartość chlorofilu, który jest naturalnym antyoksydantem posiada wyjątkowe właściwości regenerujące. Witalizuje i odżywia skórę nadając jej zdrowy wygląd. Wykonane na bazie naturalnych składników tworzy delikatny kosmetyk do pielęgnacji całego ciała. Stymuluje, odżywia i odmładza. Działa witalizująco na cerę. Nawilża. Nadaje się do higieny całego ciała.

Opis składników:

  • Młody (zielony) jęczmień: otrzymywany ze zboża przed wykłoszeniem, zawiera naturalny antyoksydant (chlorofil), który odżywia i rewitalizuje naskórek.
  • Olej laurowy: wpływa kojąco na skórę, używany od wieków w naturalnych mydłach tradycyjnych jako cenny dodatek.
  • Melasa: kojąca i odżywcza, poprawiająca koloryt skóry.
  • Wyciąg z ziół fermentowanych z udziałem ProBio Emów: reguluje pH skóry.

Mydło jest wolne od drażniących substancji chemicznych, SLES, SLS, parabenów, chemicznych konserwantów i sztucznych barwników. Nie zawiera GMO. Jest w pełni biodegradowalne.

Alfa Aktiv: Innowacyjny Preparat Antyoksydacyjny

Alfa Aktiv to innowacyjny, jedyny na świecie, wyprodukowany w technologii ujemnej jonizacji preparat antyoksydacyjny. Jonizacja sprawia, że koncentrat jest aktywny biologicznie i zachowuje właściwości świeżo wyciśniętego soku.

Producent gwarantuje, że preparat w tak znaczący sposób wpływa korzystnie na organizm człowieka. Potwierdzają to badania naukowe oraz satysfakcja i świetne samopoczucie osób stosujących systematycznie Alfę Aktiv.

tags: #jonizacja #zielonego #jęczmienia #właściwości

Popularne posty: