Jak przerobić generator pary na destylator wody

Destylacja jest procesem oddzielania składników mieszaniny ciekłej poprzez wykorzystanie różnic w ich temperaturach wrzenia. W kontekście domowym, destylacja może być wykorzystywana do różnych celów, od wytwarzania napojów alkoholowych po pozyskiwanie czystej wody. Jednym z urządzeń, które można potencjalnie wykorzystać do destylacji wody, jest generator pary.

Alembik - tradycyjne urządzenie do destylacji

Alembik kolumnowy dwusegmentowy służy do destylacji alkoholi, olejków eterycznych i wód kwiatowych. Składa się z kilku części:

  • Kotła
  • Przedłużonej kolumny
  • Głowicy
  • Łabędziej szyi
  • Przedłużki do łabędziej szyi
  • Chłodnicy

Przedłużenie kolumny można zdemontować, uzyskując klasyczny alembik typu "Łabędzia Szyja". Model kolumnowy wykorzystuje technikę destylacji parowej do destylacji alkoholu lub do wyodrębnienia olejków eterycznych i zapachów z substancji organicznych (kwiatów, ziół). Jest on szczególnie wskazany do destylacji związków wrażliwych na temperaturę, które zwykle rozkładane są za pomocą prostych technik destylacji. Zebrany urobek warto przedestylować drugi raz bez przedłużenia kolumny.

Uwaga! Alembiki używane do destylacji olejków zapachowych nie mogą być stosowane do późniejszych destylacji alkoholu, ponieważ miedź przejmuje zapachy tych olejków. Wszelkie lutowane łączenia mogą być wykonane z mosiądzu, miedzi lub cyny - najwyższej czystości (99,7%), w zależności od położenia i zastosowania, tym samym uzyskuję się urządzenia wolne od ołowiu. Chłodnica jest wyposażona w rurę wlotową dla wody w dolnej części pojemnika (wiaderka) oraz rurę wylotową u góry, gdzie ciepła woda wydostaje się na zewnątrz. Woda powinna krążyć w chłodnicy w przeciwnym kierunku do wlatujących par alkoholowych.

Produkty wykonane są w 100% z miedzi, która gwarantuje ich wysoką jakość i trwałość. Wszystkie lutowania wykonano z wysoką precyzją. Miedź posiada właściwości antybakteryjne, antykorozyjne oraz katalityczne dzięki temu stała się pożądanym materiałem do produkcji urządzeń destylacyjnych. Wszystkie nasze alembiki wykonane są ręcznie za pomocą metody młotkowania miedzianych arkuszy. Powstałe w taki sposób urządzenia mają delikatny, charakterystyczny wygląd i łagodne zaokrąglenia.

Przeczytaj także: Nawilżacze powietrza: dysze parowe

Proces destylacji

Zasada destylacji jest prosta: celem jest oddzielanie alkoholu od cieczy zawierającej ten alkohol (np. nastaw, zacier, wino). Podczas destylacji alkohol zaczyna wrzeć przy 78,3°C, a woda przy 100˚C. Kiedy płyn ogrzewa się do tej temperatury alkohol zaczyna parować szybciej od pozostałych składników nastawu. Następnie opary alkoholu są kierowane do miedzianej spirali, a w niej ochładzane i skraplane do postaci płynu. W ten sposób otrzymujemy destylat.

Wynikiem każdej destylacji są podzielone na trzy odrębne części płyny (frakcje): "przedgon", "serce" i "pogon". Podczas destylacji pierwszy najbardziej lotny produkt pojawiający się przy niskiej temperaturze wrzenia to "przedgon". Zawiera on substancje, takie jak aceton, metanol i rozmaite estry, które należy oddzielić i najlepiej wyrzucić, metanol może bowiem spowodować utratę zdrowia. Można zapobiec zanieczyszczeniu się "serca" "przedgonem" obserwując temperaturę destylacji (poniżej 70°C).

Trzecia frakcja powszechnie określana jest jako "pogony", zawierają one dużą ilość związków o wyższych temperaturach wrzenia. Związki te mogą zepsuć smak alkoholu jeżeli zbieranie przeprowadza się zbyt długo. W tej fazie istotne jest znalezienie punktu odcięcia od "serca". Moment ten można zidentyfikować obserwując temperaturę (82°C lub wyższa), monitorując smak (jak rozcieńczona wódka), zapach i mleczny kolor destylatu, poprzez zbieranie co jakiś czas kilku kropli na odwrocie łyżeczki i sprawdzanie, jak smakuje i jak wygląda w sprawdzanych okresach. Z "pogonami" postępujemy podobnie jak z "przedgonami".

Bezpieczeństwo i higiena podczas destylacji

Destylacja nie jest prosta i może okazać się niebezpieczna, jeśli nie wiesz co robisz i nie poświęcasz stałej uwagi procesowi wytwarzania:

  • Zapewnij sobie wystarczającą ilość miejsca do pracy.
  • Podczas pracy z płynami łatwopalnymi, takimi jak etanol należy zwrócić szczególną uwagę na wyeliminowanie wszelkich zagrożeń pożarowych.
  • Zawsze miej łatwy dostęp do gaśnicy.
  • Destylat przenoś ostrożnie, aby zmniejszyć ryzyko rozlania i podpalenia.
  • Nigdy nie używaj otwartego ognia podczas przeprowadzania procesu destylacji.
  • Przed każdą destylacją, należy upewnić się, instalacja jest drożna. Jej brak mógłby spowodować nadmierne ciśnienie, którego nagromadzenie spowoduje pęknięcie urządzenia lub eksplozję.
  • Istnieje możliwość poparzenia, jeśli gorące opary nie będą miały odpowiedniego ujścia.
  • Nie należy przepełniać alembika.
  • Staraj się destylować nastawy płynne, gęste nastawy (np.
  • Stale kontroluj temperaturę. Nie pozwól na to, żeby płyn w alembiku doszedł do wrzenia w niekontrolowany sposób.
  • Źródło ciepła na początku destylacji powinno mieć wysoką moc, a następnie powinno być zmniejszane, gdy zbliża się punkt wrzenia.

Czyszczenie alembika

Po zakończeniu destylacji alembik należy dokładnie wyczyścić. W celu poluzowania odrębnych części wystarczy energicznym i mocnym uchwytem rozdzielić dane elementy. Uszczelniacz wykonany z mąki żytniej i wody również należy usunąć z powierzchni miedzianej. Można to zrobić drewnianym narzędziem. Uszczelnienie alembika jest rzeczą bardzo ważną, gdyż w procesie destylacji łatwo o wycieki par alkoholowych i nieszczelności elementów naczynia. Dlatego w celu lepszego zabezpieczenia przed niekontrolowanymi wyciekami stosuje się ciasto z mąki żytniej i wody, taśmy silikonowe lub inne wytrzymałe i przeznaczone do takich zadań taśmy uszczelniające.

Przeczytaj także: Korzyści z Używania Nawilżacza

Przez pierwszym użyciem alembika zaleca się przeprowadzenie destylacji wody w celu oczyszczenia z wszelkich zanieczyszczeń powstałych w procesie produkcji lub transportu. Aby alembik służył wiele lat niezbędne jest utrzymanie go w czystości. Jeżeli używasz destylatora tylko raz w roku to upewnij się, że po ostatniej destylacji został on odpowiednio umyty i zakonserwowany. Można pozbyć się takich zabrudzeń przeprowadzając destylację czyszczącą z mieszaniny mąki żytniej i wody: Wypełnij wodą 40% pojemności garnka i dodaj 5% mąki żytniej. Przed rozpoczęciem destylacji czyszczącej należy sprawdzić, czy łabędzia szyja i spirala nie są pozatykane. Złącza alembiku powinny być uszczelnione za pomocą tradycyjnej techniki uszczelniającej po zamieszczeniu kaptura na garnku alembika.

Właściciele destylatorów miedzianych, którzy używają je często (np. co drugi miesiąc) nie muszą przeprowadzać destylacji oczyszczającej z mąki żytniej i wody. Regularne stosowanie oraz upływający czas sprawiają, że miedź zaczyna się utleniać co w efekcie powoduje zmianę jej koloru na czerwony. Jeśli chciałbyś wypolerować powierzchnię alembika sugerujemy użyć odpowiednich nietoksycznych środków polerskich. Ważne jest, aby nie używać szorstkich ściernych środków czyszczących lub szmatek. Można również oczyścić garnek jedną z dwóch tradycyjnych metod: przetrzeć szmatką zwilżoną roztworem soli i cytryny lub wilgotnej szmatki pokrytej popiołem uzyskanym z wypalonego drewna. Drugą metodę można stosować do mycia alembika z zewnątrz i wewnątrz. Jeżeli używasz alembik do wytwarzania olejków eterycznych pamiętaj, że olejki przyklejają się do ścian garnka i miedzianej spirali. Wówczas zaczyna tworzyć się lepka skorupa. Aby temu zapobiec wkładamy jeszcze ciepłe elementy alembika do gorącej wody. Należy pamiętać, że jeśli używa się alembika do wytwarzania olejków to nie zaleca się używania go także do produkcji destylatów alkoholowych. Tłuszcze zawarte w olejkach z czasem naturalnie przesiąkają miedź.

Podgrzewanie zacierów parą wodną

Temat podgrzewania parą wodną jest interesujący. Wydaje się, że powinniśmy iść w kierunku pary przegrzanej. Można to zrealizować wstawiając pomiędzy wytwornicą pary a bełkotkę dodatkowy podgrzewacz-przegrzewacz. Do ogrzewanej elektrycznie wytwornicy pary w sposób ciągły dopływa woda poprzez regulator poziomu wody. Napięcie na grzałkach wytwornicy pary regulowane jest autotransformatorem. Para wodna z wytwornicy przepływa przez bełkotkę do wyparki (kolby destylacyjnej) zawierającej substancję destylowaną.

Aby utrzymać właściwą temperaturę w wyparce, tzn. aby para wodna nie uległa w niej skropleniu, należy ją ogrzewać. Jeżeli ktoś koniecznie chce grzać parą to potrzebne sito fluidyzacyjne umieszczone na dnie kotła, równomiernie rozprowadzające parę wodną. Tak naprawdę to nie ma znaczenia jak para będzie rozprowadzana wewnątrz kotła z surówką, ponieważ w momencie zetknięcia z surówką stanie się rosą.

Faktycznie, ciśnienie wewnątrz kotła z wodą będzie wprost proporcjonalnie (wyższe) do zawartości , gęstości, wysokości słupa wsadu i do wielu innych czynników, ale będzie wyższe od atmosferycznego. Jeżeli będzie wyższe, to podniesie się punkt wrzenia i para będzie miała temperaturę wyższą, niż para np.

Przeczytaj także: Zastosowania pary przegrzanej

Zalanie podwójnego dna w kegu wodą i podanie grzania powoduje, że przy ciśnieniu wody płaszcza przesuwa się granica wrzenia.

tags: #jak #przerobić #generator #pary #na #destylator

Popularne posty: