Klarowanie Wina Bentonitem: Szczegółowy Przewodnik

Klarowanie wina to obowiązkowy proces, jeśli chcemy cieszyć się idealnie przejrzystym trunkiem. Jego klarowność wpływa nie tylko na wygląd, ale również i smak. Proces klarowania pozwala pozbyć się wszelkich osadów, ale także zapobiega zbieraniu się zawiesiny po rozlaniu wina do butelek. Standardem jest, że domowe wino tuż po zakończeniu procesu fermentacji i zlaniu osadu jest mętne.

Przyczyniają się do tego m.in. bakterie mlekowe, martwe komórki drożdży, drobiny pestek czy skórek winogron. Większość osadów opada jednak na dno gąsiora, a po paru tygodniach można ściągnąć wyklarowane wino. Nie zawsze się tak dzieje - czasami wino mętnieje i wtedy należy sięgnąć po jeden ze sprawdzonych sposób na klarowanie wina.

Wszystkie środki klarujące tworzą w winie zawiesinę, która przyciąga przeciwne ładunki elektryczne i wiąże składniki, które następnie opadają na dno. Większość osadów w winie odznacza się ładunkiem ujemnym - tylko zanieczyszczenia białkowe są dodatnie. Środki do klarowania wina dzielimy na: preparaty ujemne, do których zaliczamy m.in. bentonit, ziemię okrzemkową, węgiel aktywny, taninę, siarczan miedzi, kaolin, preparaty dodatnie takie jak żelatyna, karuk, białko z jaj kurzych.

Metody Klarowania Wina

Istnieje wiele metod klarowania wina, które mogą być stosowane w zależności od typu trunku, preferencji winiarza oraz dostępnych zasobów.

Klarowanie naturalne

Naturalne klarowanie opiera się na procesie sedymentacji, gdzie cięższe cząsteczki opadają na dno zbiornika pod wpływem grawitacji. Metoda ta jest czasochłonna, ale zachowuje naturalne właściwości wina.

Przeczytaj także: Definicja i pomiar filtracji kłębuszkowej

Klarowanie z użyciem substancji klarujących

Do wina dodaje się specjalne substancje, takie jak bentonit, żelatyna, kazeina, czy białko jajeczne, które wiążą się z niepożądanymi cząstkami i wspomagają ich opadanie.

Filtracja wina

Filtracja wina to proces mechaniczny, który pozwala na szybkie usunięcie zawiesin z wina. Stosuje się różne rodzaje filtrów, od grubych, usuwających większe cząstki, po bardzo drobne, zdolne do usunięcia drobnych drożdży i bakterii.

Klarowanie wina spirytusem

Dodanie niewielkiej ilości alkoholu (spirytusu) może przyspieszyć klarowanie poprzez zmianę równowagi koloidalnej wina. Jest to metoda często stosowana w produkcji niektórych typów wina, jak np. Jest to metoda stosowana głównie przy produkcji białych i różowych win, polegająca na schłodzeniu moszczu do bardzo niskich temperatur przed fermentacją.

Klarowanie Wina Bentonitem

Bentonit jest kopalnym glinokrzemianem o strukturze płytkowej. W jego skomplikowanym składzie znajdują się kationy takich metali jak: sód czy wapń. Bentonit sodowy działa szybciej i tworzy bardziej zwarte osady. Po dodaniu do bentonitu wody, wnika ona pomiędzy mikropłytki bentonitu co powoduje oddalenie się płytek od siebie, dzięki czemu bentonit mocno pęcznieje a dzięki innym procesom fizykochemicznym, związanym z kationami metali uzyskuje ujemny ładunek elektrostatyczny. W wyniku czego ma możliwość wiązania siłami elektrostatycznymi dodatnio naładowane białka co powoduje powstanie dużych drobin i doprowadza do ich wytrącenia siłami grawitacyjnymi z wina.

Bentonit jest skuteczny i tani. Przeznaczony jest głównie do klarowania win białych, ponieważ może powodować wytrącanie się barwników. To środek dosyć agresywny, może powodować np. utratę związków aromatycznych. Można go zastąpić łagodniej działającym kaolinem.

Przeczytaj także: Webber AP8400 - wymiana filtrów

Zmieszaj bentonit z wodą (ilość 10 razy większa niż proszku). Gdy napęcznieje, powoli wlewaj do wina. Wino powinno stać w ciemnym miejscu do tygodnia, ale już po kilku godzinach może być sklarowane. Proporcje: 2,5 g bentonitu na 5 l wina.

Sposób użycia bentonitu:

  1. Wymieszać bentonit z wodą w proporcji 1:10 (bentonit:woda).
  2. Pozostawić do napęcznienia.
  3. Powoli wlewać do wina, mieszając.
  4. Odstawić w ciemne miejsce na około tydzień.
  5. Ściągnąć wino znad osadu.

Określanie ilości bentonitu

Zapotrzebowanie na bentonit wynosi od 50-200g/hl a w skrajnych przypadkach nawet do 400g/hl. Należy jednak wziąć pod rozwagę, że dodawanie zbyt dużych ilości bentonitu może spowodować zmiany w winie np. utratę aromatyczności lub w smaku ziemistość.

Aby dokładnie wyznaczyć ilość bentonitu jaką należy dodać do wina należy wykonać próbę. Do próby bierzemy 8 kolb zawierających po 100 ml wina. Przygotowujemy 10-cio procentową zawiesinę bentonitu, którą dodajemy w następujących ilościach do kolejnych próbek wina: 0,25ml, 0,5ml, 0,75ml, 1 ml, 1,25ml, 1,5ml, 2,0ml i 3,0ml. Dodatek 1 ml zawiesiny bentonitu odpowiada 100g bentonitu na 100l wina.

Po zadozowaniu zawiesiny bentonitu do próbek, mieszamy próbki i odstawiamy na minimum 0,5 godziny. Najlepiej jednak postępować z próbkami tak samo jak z dalszym traktowaniem wina bentonitem a więc przygotować próbki wieczorem a sprawdzić jakość wyklarowania w dniu następnym. Następnie próbki filtrujemy przez bibułę i posiadając bentotest, [do białych KLIKNIJ] lub [do czerwonych KLIKNIJ] odmierzamy sobie np 50 ml wyklarowanego bentonitem wina i dodajemy 5 ml bentotestu. Posiadając bentotest i niewielką praktykę, możemy nie wykonywać testu z próbkami a dodać bentotest bezpośrednio do próbki wina. Inną metodą sprawdzenia obecności białka jest dodanie do niewiekiej próbki wina takiej samej objętości spirytusu.

Odmierzoną wielkość bentonitu dodajemy do gorącej wody w stosunku 5g bentonitu/100g wody. Czynnoś tę wykonujemy na kilka godzin przed dozowaniem do wina. Najlepiej wykonać to wieczorem, by rano móc dodać do wina. Bentonit mieszamy ale nie spodziewajmy się jego rozpuszczenia. Tworzy się mętna, mazista mieszanka, taka jak przy mieszaniu gliny z wodą. Następnego dnia mamy na dnie naszego pojemnika napęczniały bentonit przykryty klarowną wodą.

Przeczytaj także: Optymalne rozcieńczenie bimbru

Tabela: Przykładowe proporcje bentonitu

Ilość wina Ilość bentonitu
5 litrów 2,5 g
10 litrów 5 g
100 litrów 50-200 g (w zależności od potrzeb)

Inne Metody Klarowania Wina

Oprócz bentonitu, istnieje wiele innych metod klarowania wina, które można stosować w zależności od potrzeb i preferencji.

Klarowanie wina żelatyną

Taninę rozpuść w niewielkiej ilości wina, a żelatynę namocz. Gdy napęcznieje, rozpuść ją w podgrzanym winie. Wymieszaj z taniną, ostudź i wlej do wina. Sklarowane wino należy ściągnąć znad osadu. Uwaga! Żelatyna uzyskiwana jest z kości zwierzęcych, więc sklarowane nią wino nie nadaje się dla wegan i wegetarian. Proporcje: 0,5 g żelatyny i 0,4 g taniny (proporcje podane na 5 litrów wina).

Klarowanie wina białkiem

Ubij białko na sztywną pianę, dodaj do niego odrobinę wina i odcedź piankę. Wlej do nastawu i wymieszaj. Po 2 tygodniach zlej wino i przefiltruj. Białko kurze działa bardzo łagodnie i nie powoduje żadnych odbarwień ani zmian aromatu trunku.

Klarowanie wina węglem aktywnym

Węgiel wymieszaj ze szklanką nastawu i wlej do wina. Po 2 tygodniach przefiltruj wino. Proporcje: 0,25 dag aktywnego węgla na 5 l wina.

Klarowanie wina karukiem

Karuk, czyli klej rybi uzyskiwany z wysuszonych żołądków jesiotra lub bieługi. Ta metoda klarowania wina jest bardzo skuteczna, lecz droga - stosowana najczęściej do ostatecznego klarowania wysokiej jakości win białych przed ich zabutelkowaniem. Karuk dokładnie wymieszaj w winie i po 2 tygodniach ściągnij wino znad osadu. Proporcje: 5 ml roztworu kleju rybiego na 5 litrów wina.

Klarowanie wina ziemią okrzemkową

25 g ziemi okrzemkowej rozrób w 1 litrze gorącej wody i gotuj przez 3 minuty, ciągle mieszając. Standardowo - po upływie 2 tygodni ściągnij wino znad osadu. Proporcje: 62 ml roztworu na 5 litr wina.

tags: #filtracja #wina #białkiem #bentonit

Popularne posty: