Filtracja na zimno whisky - proces

Whisky, ten szlachetny trunek, zdobywa serca koneserów na całym świecie dzięki swojemu bogatemu, wielowymiarowemu profilowi smakowemu i wyjątkowo gładkiemu finiszowi.

Poznając świat szkockiej whisky prędzej czy później natrafimy na określenia takie jak „cask strength”, „single cask” czy „non-chill filtered”. Poniżej postaramy się przybliżyć nieco najczęściej spotykane określenia i wyjaśnić ich znaczenie.

Wśród wielu szczegółów związanych z procesem tworzenia whisky, jednym z interesujących zagadnień jest chill-filtracja. Co to oznacza? Czy whisky bez chill-filtracji to naprawdę lepszy wybór?

Czym jest filtracja na zimno?

Chill-filtracja to proces schładzania i filtrowania whisky. Odbywa się on przed rozlewaniem trunku na butelki. Metoda ta stosowana jest przede wszystkim po to, aby usunąć z zawartości whisky naturalne tłuszcze i białka, które mogą powodować zmętnienie whisky w niskich temperaturach lub gdy do niej dodamy wodę. W efekcie otrzymujemy klarowny, estetycznie wyglądający trunek.

Znaczna większość dostępnych na rynku trunków jest filtrowana i w gruncie rzeczy nie oznacza to niczego złego. Filtrowanie na zimno stosuje się, aby whisky po schłodzeniu nie stawała się mętna (dzieje się tak, ponieważ w niskiej temperaturze z trunku wytrącają się niektóre związki chemiczne), co może odstraszać niektórych konsumentów.

Przeczytaj także: Definicja i pomiar filtracji kłębuszkowej

Whisky bez filtracji na zimno

Whisky bez chill-filtracji nie przechodzi przez proces oczyszczania - oznacza to, że nie traci pełni smaku i aksamitnej tekstury. Whisky bez chill-filtracji oferuje bogatsze doświadczenie smakowe. Whisky bez chill-filtracji często oznaczana jest na etykiecie jako „non-chill filtered” lub „un-chillfiltered”. Pamiętaj jednak, że nie każda butelka zawierająca whisky bez chill-filtracji będzie odpowiednio oznaczona.

Dlaczego niektórzy producenci rezygnują z filtracji na zimno?

Otóż trunek „non-chill filtered” jest bliższy oryginalnej zawartości beczki, co ma duże znaczenie dla koneserów. Brak filtracji na zimno również jest przede wszystkim domeną niezależnych bottlerów, którzy swoje produkty kierują do bardziej zorientowanego odbiorcy, który zazwyczaj nie chłodzi swojej whisky i nie dodaje do niej lodu.

W ostatnich latach coraz więcej producentów whisky decyduje się na rezygnację z chill-filtracji, aby sprostać rosnącemu zainteresowaniu konsumentów. Taki zabieg ma na celu zapewnić autentyczność i niezmieniony smak produktów.

Jak rozpoznać whisky bez filtracji na zimno?

Właśnie dlatego tak ważne jest, by sprawdzać zawartość alkoholu. Pamiętaj jednak, że nie każda butelka zawierająca whisky bez chill-filtracji będzie odpowiednio oznaczona.

Różnice między whisky filtrowaną i niefiltrowaną na zimno

Główna różnica między whisky z chill-filtracją a klasyczną dotyczy wyglądu trunku. Whisky po chill-filtracji jest klarowna i nie zmętnieje, nawet gdy zostanie schłodzona lub zmieszana z wodą.

Przeczytaj także: Webber AP8400 - wymiana filtrów

Różnica pomiędzy rodzajami whisky może być również widoczna w cenie.

Jak degustować whisky bez filtracji na zimno?

Nie wiesz, w jaki sposób najlepiej degustować whisky bez chill-filtracji? Najlepiej kosztować ją w odpowiedniej temperaturze i zadbać o odpowiednie dodatki. Whisky bez chill-filtracji możesz pić w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzonej, ale nie zaleca się podawania jej z lodem.

Dodatkowe terminy związane z produkcją whisky

  • Cask Strength: Określenie to można przetłumaczyć jako „moc beczki” i informuje o tym, że whisky została zabutelkowana z taką zawartością alkoholu, jaką osiągnęła po maturacji w beczce. W związku z faktem, że whisky Cask Strength nie jest rozcieńczana i bardziej oddaje oryginalny charakter trunku prosto z beczki, tego typu whisky są zazwyczaj limitowane i znacznie bardziej pożądane przez znawców.
  • Single Cask: Określenie „Single Cask” oznacza, że dana seria butelek pochodzi z pojedynczej beczki. Wypusty single cask najczęściej są wydawane przez niezależnych dystrybutorów lub jako limitowane serie danej destylarni. Są to często serie numerowane, zdarza się również, że na etykietach jest umieszczony numer danej beczki.
  • Uncoloured: Spotykając taki napis na butelce wiemy, że kolor whisky nie został polepszony przy użyciu karmelu. Zgodnie z prawem karmel spożywczy jest jedynym składnikiem, który można dodać do szkockiej whisky - i dotyczy to jedynie karmelu E150a, czyli naturalnego produktu powstającego w wyniku ogrzewania cukru. Z drugiej strony whisky oznaczona jako „uncoloured” jest uznawana za bardziej naturalną i bliższą oryginalnej zawartości beczki, co również ma swoją wartość dla koneserów.

To, czy whisky bez chill-filtracji jest właśnie dla Ciebie, zależy już tylko i wyłącznie od Twojego smaku.

Przeczytaj także: Optymalne rozcieńczenie bimbru

tags: #filtracja #na #zimno #whisky #proces

Popularne posty: