Przepis na orzeźwiające drinki: Wódka z wodą gazowaną, cytryną i miętą
- Szczegóły
Lato, spotkania z przyjaciółmi, weekendowy relaks na tarasie - każda z tych okazji zasługuje na wyjątkowy drink. A co, jeśli powiemy Ci, że najprostszy składnik, który masz zawsze pod ręką, może całkowicie odmienić smak Twoich koktajli? Woda gazowana - niepozorna, a tak wszechstronna. W tym artykule pokażemy Ci, jak wykorzystać jej bąbelkową moc w klasycznych i nowoczesnych drinkach. Sprawdź nasze sprawdzone przepisy na lekkie, orzeźwiające koktajle z wodą gazowaną - alkoholowe.
Dlaczego warto używać wody gazowanej w drinkach?
Woda gazowana to nie tylko sposób na podkręcenie smaku - to też tekstura, orzeźwienie i styl. Dodana do koktajlu sprawia, że napój staje się lżejszy, świeższy i zyskuje charakterystyczne bąbelki, które masują podniebienie i pobudzają kubki smakowe. Szczególnie dobrze sprawdza się w połączeniu z cytrusami, ziołami, sokami owocowymi oraz wytrawnym alkoholem - ginem, rumem, tequilą czy whiskey. Zaleta wody gazowanej jest również to, że nie zawiera cukru, więc drinki z jej dodatkiem są mniej kaloryczne niż tradycyjne miksy na bazie napojów gazowanych typu cola czy lemoniada.
Jakie owoce pasują do napojów z wodą gazowaną?
Zaletą wody gazowanej jest również to, że nie zawiera cukru, więc drinki z jej dodatkiem są mniej kaloryczne niż tradycyjne miksy na bazie napojów gazowanych typu cola czy lemoniada. Możesz jej użyć jako „dopełnienia” smaku, ale też jako głównego składnika w mocktailach, czyli bezalkoholowych drinkach z wodą gazowaną. A jeśli korzystasz z saturatora, masz pełną kontrolę nad poziomem gazowania i jakością używanej wody.
Przepisy na popularne drinki z wodą gazowaną
- Paloma Grejpfrutowa z Tequilą i Wodą Gazowaną
Paloma to klasyczny meksykański drink na bazie tequili i soku grejpfrutowego. Dzięki dodatkowi orzeźwiającej wody gazowanej zyskuje lekkość i idealną bąbelkową teksturę.
- Baza: Tequila
- Smak: Orzeźwiająco-gorzki z grejpfrutową nutą
- Wyróżnik: Grejpfrut, limonka i sól na brzegu szklanki
Na początku przygotuj szklankę typu highball i zwilż brzeg limonką, po czym zanurz go w soli. Do szklanki wsyp lód, dodaj 40 ml tequili, 60 ml świeżo wyciskanego soku z różowego grejpfruta i 10-15 ml soku z limonki. Całość lekko zamieszaj. Następnie nagazuj wodę w saturatorze, aby była mocno gazowana - od razu wlej około 80-100 ml do drinka, dopełniając całość. Delikatnie zamieszaj i udekoruj ćwiartką grejpfruta lub limonki.
Przeczytaj także: Różnice między czystą wodą a czystą wódką
- Hugo Spritz z Czarnego Bzu i Mięty
Hugo to lekki, kwiatowy i mocno orzeźwiający koktajl, który podbił letnie tarasy w Europie. Jego sercem jest syrop z kwiatu czarnego bzu, prosecco i świeża mięta, a całość dopełnia delikatnie bąbelkowa woda gazowana z saturatora, która nadaje lekkości.
- Baza: Prosecco + syrop z czarnego bzu
- Smak: Lekko słodki, kwiatowy, świeży
- Wyróżnik: Świeże listki mięty i limonka
Do kieliszka do wina wrzuć kilka listków świeżej mięty i plasterek limonki. Wlej 20 ml syropu z kwiatów czarnego bzu oraz 100 ml dobrze schłodzonego prosecco. Następnie nagazuj wodę w saturatorze, by była mocno gazowana i od razu dopełnij drinka ok. 50-60 ml tej wody. Całość delikatnie zamieszaj, dodaj kostki lodu i udekoruj dodatkową gałązką mięty.
- Borówkowy Collins - owocowa wariacja klasyka
Twist na klasycznym Tom Collinsie, który zamiast cytryny gra tu borówką. To drink z ginem i wodą gazowaną z saturatora, lekko słodki i wyraźnie owocowy, ale wciąż bardzo rześki.
- Baza: Gin
- Smak: Lekko kwaskowy, owocowy z nutą borówki
- Wyróżnik: Woda gazowana + świeże borówki jako dekoracja
Do shakera wrzuć garść świeżych borówek i 15 ml syropu cukrowego - rozgnieć owoce muddlerem. Dodaj 40 ml ginu i 15 ml soku z cytryny. Wstrząśnij z lodem i przecedź do wysokiej szklanki wypełnionej kostkami lodu. Użyj wody gazowanej z saturatora - dopełnij nią drinka (ok. 80-100 ml), delikatnie zamieszaj i udekoruj borówkami oraz plasterkiem cytryny.
- Peach & Pineapple Fizz
Słodki i egzotyczny drink z wodą gazowaną i z brzoskwiniowym alkoholem i sokiem ananasowym, orzeźwiony lekko musującą wodą gazowaną z saturatora. Idealny na plażę - nawet na tę balkonową.
Przeczytaj także: Destylacja Wódki: Poradnik
- Baza: Wódka brzoskwiniowa
- Smak: Egzotyczny, słodko-kwaśny
- Wyróżnik: Sok ananasowy i cytryna, dopełnione wodą gazowaną
W shakerze połącz 40 ml wódki brzoskwiniowej, 40 ml soku ananasowego, 15 ml soku z cytryny i 10 ml syropu cukrowego. Wstrząśnij z lodem i przelej do wysokiej szklanki z lodem. Dopełnij wodą gazowaną z saturatora, najlepiej mocno nagazowaną (ok. 100 ml). Udekoruj plasterkiem ananasa lub brzoskwini.
- Herbal Highball z ogórkiem i bazylią
Ziołowy koktajl z ginem lub wódką ziołową i świeżym ogórkiem, idealnie dopełniony gazowaną wodą z saturatora, która nadaje mu lekkości i ziołowej świeżości.
- Baza: Gin lub wódka ziołowa
- Smak: Ziołowo-orzeźwiający
- Wyróżnik: Plasterki ogórka, listki bazylii, lekka goryczka
W wysokiej szklance umieść kilka plasterków ogórka i 2-3 listki bazylii, lekko je ugnieć. Dodaj 40 ml ginu lub wódki ziołowej i 15 ml soku z cytryny. Wsyp lód. Nagazuj wodę w saturatorze i dopełnij drinka ok. 100 ml, delikatnie zamieszaj. Udekoruj świeżą bazylią i długim plastrem ogórka.
- Truskawkowy Spritz z Nutą Cytryny
Letni i lekki drink na bazie wódki truskawkowej (lub Absolut Juice Strawberry), idealny na popołudniowe spotkania w ogrodzie. Jego sekret tkwi w połączeniu truskawkowego aromatu z bąbelkową wodą gazowaną z saturatora, która orzeźwia i podkreśla owocowe nuty.
- Baza: Absolut Juice Strawberry lub wódka truskawkowa
- Smak: Słodki z nutą cytrusową
- Wyróżnik: Truskawki i cytryna, lekko różowy kolor
Do kieliszka typu wine glass wsyp kilka kostek lodu. Wlej 40 ml wódki truskawkowej i 20 ml soku z cytryny. Dodaj kilka plasterków świeżej truskawki. Nagazuj wodę w saturatorze, najlepiej na maksymalnym poziomie, i dopełnij drinka około 100 ml tej wody. Delikatnie zamieszaj i udekoruj plasterkiem cytryny i gałązką mięty.
Przeczytaj także: Przepisy na Koktajle z Wódką Gazowaną
- Classic Bourbon Fizz z Limonką
Wyrazisty koktajl dla fanów bourbonu, który dzięki orzeźwiającej wodzie gazowanej z saturatora nabiera lekkości. To idealne połączenie ciepłego aromatu whiskey z cytrusową nutą limonki i bąbelkami.
- Baza: Bourbon
- Smak: Ciepły, cytrusowy, lekko dymny
- Wyróżnik: Limonka i syrop cukrowy, woda gazowana dopełniająca
W shakerze połącz 40 ml bourbonu, 20 ml soku z limonki i 15 ml syropu cukrowego. Wstrząśnij z lodem i przecedź do szklanki typu highball wypełnionej lodem. Użyj świeżo nagazowanej wody z saturatora - dopełnij drinka ok. 100 ml i lekko zamieszaj. Udekoruj plasterkiem limonki i skórką z cytryny.
- Kiwi Collins - Zielony Koktajl z Charakterem
Nowoczesna wariacja na temat Collinsa z kiwi i mocno gazowaną wodą z saturatora, która nadaje mu nie tylko orzeźwiającej lekkości, ale też intensywności smaku dzięki świeżemu kiwi.
- Baza: Wódka
- Smak: Świeży, owocowy z kiwi i cytryną
- Wyróżnik: Kiwi w plasterkach lub jako puree
Obierz jedno dojrzałe kiwi i rozgnieć je w shakerze. Dodaj 40 ml wódki, 15 ml soku z cytryny i 10 ml syropu cukrowego. Wstrząśnij z lodem i przecedź przez sitko do wysokiej szklanki wypełnionej świeżym lodem. Nagazuj wodę w saturatorze i dopełnij drinka 80-100 ml. Udekoruj plasterkiem kiwi i listkiem mięty.
Mojito - klasyka z Kuby
Mojito bez wątpienia należy do grona najbardziej znanych i najchętniej pijanych drinków. Ten klasyczny, odświeżający koktajl o kubańskim rodowodzie doskonale sprawdza się w roli towarzysza letnich wieczorów. Swoją niezwykłą lekkość zawdzięcza kompozycji złożonej z rumu, mięty, limonki, odrobiny cukru i wody gazowanej.
Historia drinka Mojito
Drink z rumem, limonką i miętą, znany pod nazwą Mojito ma ciekawą historię - z jego powstaniem wiążą się dwie teorie. Pierwsza z nich mówi, że powstał on na plantacjach trzciny cukrowej uprawianych przez kubańskich niewolników. W celu rozluźnienia i dodania sobie nieco energii do pracy pili oni napój z rozgniecionej trzciny cukrowej o nazwie guarapa, będący skutkiem ubocznym produkcji rumu. Inna teoria mówi zaś, że powstanie Mojito datuje się na połowę XVI wieku i wiąże się z postacią pirata Francisa Drake’a. Ulubionym drinkiem korsarza była tafia (wersja budżetowa rumu), do którego dodawał odrobinę cukru i cząstkę limonki. Napój ten zyskał popularność wśród miejscowych, a z czasem zaczęto serwować go również w karczmach. Pierwsza zapisana receptura na Mojito pojawiła się na przełomie lat 30. i 40. XX wieku, a za jej autora uważa się Angelo Martineza (właściciela baru La Bodequita del Medio), który zaserwował drinka z rumu, limonki i mięty sławnemu pisarzowi Ernestowi Hemingwayowi. To właśnie za jego sprawą Mojito stało się jednym z najbardziej rozpoznawalnych koktajli na świecie.
Składniki potrzebne do przygotowania Mojito
Do przygotowania tego orzeźwiającego drinka nie potrzeba wyjątkowych umiejętności - wystarczy dobry, biały rum, limonki, które większość z nas ma w swoim koszyku na owoce, świeża mięta, odrobina cukru trzcinowego, woda gazowana i kruszony lód. Podstawowym składnikiem Mojito to przede wszystkim rum. Według Międzynarodowej Organizacji Barmanów, rum ten powinien być biały i pochodzić z Kuby. Istnieją jednak pewne alternatywy - na Kubie (ale nie tylko) ten koktajl pija się również z ciemnym rumem. Ważna jest tu przede wszystkim miejsce pochodzenia, ponieważ kubańskie rumy reprezentują konkretny styl destylacji nazywany hiszpańskim. Destylacja hiszpańskich trunków odbywa się w kolumnach destylacyjnych, dzięki którym uzyskuje się rum o niezwykłej czystości, idealnie nadające się do starzenia. Produkuje się je z melasy powstałej z trzciny cukrowej. Hiszpańskie rumy są słodkie, z wyczuwalną korzenną nutą. Drugim istotnym składnikiem, bez którego nie da się zrobić Mojito, jest limonka. Świeży owoc limonki nadaje wyrazu, zmniejsza również moc alkoholu, czyniąc go praktycznie niewyczuwalnym elementem kompozycji. Do Mojito zużywa się cały owoc, włącznie ze skórką. W poprawnie przygotowanym koktajlu znajdzie się zatem pokrojona na desce kuchennej limonka. Owoc najlepiej jest kroić wzdłuż, na kształt przypominający łódeczkę. Żeby wydobyć z limonki sok, należy ją zmiażdżyć. Można to zrobić widelcem lub profesjonalnym mudlerem (jedno z podstawowych akcesoriów barmańskich), albo wyciskarką do soków z cytryny. Następnym składnikiem Mojito jest cukier - w Polsce używa się ciemnego cukru trzcinowego, natomiast na Kubie używa się również cukru białego. Według Międzynarodowej Organizacji Barmańskiej to właśnie biały cukier trzcinowy wchodzi w skład poprawnej receptury na Mojito. Lód używany do stworzenia dobrego Mojito powinien być dobrej jakości - pełny w środku. Tak zbudowany lód nie rozpuszcza się tak szybko, jak wersje z pustym środkiem. Przy odrobinie wprawy taki lód da się stworzyć w domowym zaciszu, używając woreczków do lodu. Należy użyć do tego czystej, filtrowanej wody. Im czystsza będzie woda, tym lepszej jakości lód. W Polsce przyjęło się, że koktajl ten serwuje się na kruszonym lodzie, natomiast Kubańczycy pijają go z lodem w wersji niekruszonej. Rzecz jasna mięta! Jaka mięta do Mojito będzie najlepsza? Jest kilka gatunków mięty, które doskonale sprawdzą się w tym koktajlu, jednakże najlepsza będzie mięta marokańska (mająca słodkawy smak). Ten rodzaj mięty powstał jako krzyżówka dwóch innych rodzajów - mięty wonnej oraz mięty zielonej. Jej wyjątkowy smak, delikatność oraz wyjątkowo elegancki wygląd czyni ją wprost idealnym dodatkiem do Mojito, jak i innych koktajli.
Jak przygotować klasyczne Mojito?
Skoro wiesz już, z czego składa się przepis na ten wyśmienity drink z limonką i miętą, czas przejść do jego przygotowania. Do stworzenia kubańskiego Mojito niezbędne będą rum, mięta, limonka, biały cukier trzcinowy, woda gazowana oraz lód, a także wysoka szklanka do napojów, widelec, łyżka barmańska i słomki do picia. Ten koktajl da się przygotować w wersji XL - wystarczy zamienić szklankę, na dzbanek do napojów albo słoik z kranikiem. Limonkę sparz i pokrój na ćwiartki bądź łódeczki (koniecznie wytnij z nich biały środek, gdyż dodaje on gorzkości), następnie wrzuć do wysokiej szklanki. Dodaj cukier i ugnieć całość widelcem, tak aby sok z limonki zmieszał się z cukrem. Następnie weź miętę w dłonie i klaśnij, a później wrzuć do szklanki. Mięty nie należy ugniatać, gdyż olejki eteryczne w niej zawarte sprawią, że koktajl stanie się zbyt gorzki. Wypełnij szklankę lodem do połowy jej objętości i wlej rum. Zamieszaj i wlej wodę gazowaną i znów zamieszaj. Na sam koniec dodaj jeszcze nieco lodu na wierzch i udekoruj swoje Mojito gałązką mięty i cząstką limonki.
Alternatywy dla Mojito
- Mojito z wódką
Rum został zastąpiony tym mocnym alkoholem, jednak pozostałe składniki Mojito zachowane zostały z klasycznej wersji. Drink dzięki dodatkowi wódki jest bardziej wyrazisty w smaku. Wykonanie domowego Mojito na bazie wódki jest proste i nie wymaga specjalnej wiedzy barmańskiej. Do wysokiej szklanki należy włożyć listki mięty oraz dodatkowe dwie ćwiartki limonki. Następnie dodać kruszony lód, do połowy wysokości naczynia, wyciśnięty sok z 1 limonki i cukier trzcinowy. Wlać wódkę i uzupełnić wodą gazowaną.
- Mojito bezalkoholowe
Mojito bez dodatku alkoholu może być idealnym rozwiązaniem na ochłodzenie w gorące dni. Zamiast rumu lub wódki można wykorzystać Sprite lub dodać więcej wody gazowanej. Do wysokiej szklanki włożyć kilka listków mięty, sok z limonki i cukier brązowy; rozgnieść miętę i wymieszać cukier z sokiem cytrynowym. Następnie dodać pokruszony lód i sprite. Całość uzupełnić wodą gazowaną i lekko zamieszać.
Smakowe shoty
Oto przepis na smakowe shoty z wykorzystaniem syropów MONIN:
- 20 ml syropu owocowego lub kwiatowego MONIN
- 40 ml dowolnego alkoholu
- 20 ml soku z cytryny
- Lód
Przygotowanie: Do shakera lub innego zamykanego naczynia np. słoika wypełnionego lodem dodaj wszystkie składniki i energicznie wstrząśnij. Przelej koktajl do kieliszków.
Vodka Fizz - Kompletny przewodnik
Drink Vodka Fizz to klasyczny koktajl, który zapewni Ci nie tylko odświeżające doznania smakowe, ale także przyjemne doświadczenie tworzenia. Oparte na prostocie składników, połączenie wódki, soku cytrynowego, cukru i wody gazowanej jest kwintesencją prostoty, która prowadzi do klasycznej elegancji.
Składniki:
- 50 ml wódki
- 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru (lub do smaku)
- Woda gazowana do uzupełnienia
- Świeża mięta do dekoracji (opcjonalnie)
- Kawałek cytryny do dekoracji (opcjonalnie)
Instrukcja krok po kroku:
- Przygotowanie składników: Wyciśnij sok z cytryny, odmierz wódkę i cukier.
- Wstrząśnięcie składników: Do shakera wrzuć kilka kostek lodu, dodaj wódkę, sok z cytryny i cukier. Wstrząśnij przez około 20 sekund.
- Przelewanie koktajlu do szklanki: Napełnij szklankę highball do połowy kostkami lodu. Przecedź zawartość shakera do szklanki.
- Dodaj wodę gazowaną: Uzupełnij szklankę wodą gazowaną.
- Dekoracja: Dodaj gałązkę mięty i kawałek cytryny na brzeg szklanki.
- Podawanie: Podawaj natychmiast.
Vodka Fizz to idealny koktajl na ciepłe dni, ale smakuje świetnie o każdej porze roku. Jego prostota i elegancja sprawiają, że jest doskonałym wyborem na różnego rodzaju okazje.
Porady i warianty:
- Najlepszy wybór wódki: Zaleca się użycie wódki wyższej jakości.
- Zmiana słodkości: Dostosuj ilość cukru do swoich preferencji.
- Dodaj białko jaja: Jeśli chcesz nadać swojemu Vodka Fizz kremowej tekstury, możesz dodać białko jaja.
- Wybierz inny smak: Możesz dodać różne smaki, zamieniając sok cytrynowy na inny sok cytrusowy.
Domowa lemoniada z miętą i wódką
Kto z Was nie kocha domowej lemoniady z miętą? A co jesli dodać wódkę i stworzyć najsmaczniejszą alkoholową lemoniadę z miętą i cytryną na lato?
Przepis:
- 40 ml wódki
- Sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki syropu miodowego
- Kilka listków mięty
- Woda gazowana
- Lód
Do shakera lub słoika z zamknięciem dodaj lód oraz wódkę, sok z cytryny, i syrop miodowy. Całość energicznie wstrząśnij. Do wysokiej szklanki wrzuć liście mięty, dodaj lód oraz przelej zawartość shakera. Całość zamieszaj i uzupełnij wodą gazowaną.
Zachęcam Was do eksperymentowania z moimi przepisami. Zamiast cytryny możecie dodać limonkę, grejpfrut czy nawet marakuję, by wodę gazowaną zastąpić ulubionym napojem. Najważniejszym składnikiem jest alkohol jakiego użyjecie. To on będzie stanowił duszę tego orzeźwiającego drinka.
tags: #drink #wodka #woda #gazowana #cytryna #i

