Właściwości i wpływ wody gazowanej na organizm
- Szczegóły
Niemal każdy zna popularne powiedzenie, że „woda zdrowia doda”. Nie można zaprzeczyć, że jest w nim wiele prawdy. Woda jest niezbędna do życia, a prawidłowe nawodnienie wspiera zachowanie dobrego samopoczucia. Jednak dla wielu osób woda niegazowana jest mdła i bez smaku, dlatego chętniej sięgają po wodę z bąbelkami. Ale czy woda gazowana jest zdrowa i można ją pić bez ograniczeń?
Zbilansowana dieta człowieka to nie tylko zdrowa i jak najmniej przetworzona żywność, ale też - a może przede wszystkim - woda. Jest ona niezbędna do utrzymania zdrowia. Dlaczego? Ciało człowieka składa się z wody w 60-75%. Woda znajduje się we wszystkich tkankach organizmu ludzkiego.
Jest niezbędna do podtrzymywania wszystkich procesów życiowych, w tym trawienia, termoregulacji, odżywiania komórek czy usuwania toksyn z organizmu. Wysoki poziom nawodnienia umożliwia utrzymanie prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej, odżywienie i dotlenienie tkanek, a co za tym idzie optymalne funkcjonowanie organizmu. Zapotrzebowanie na wodę u dorosłego człowieka to około 2,5 l dziennie. Ludzki organizm przyswaja wodę z pokarmów, ale najważniejszym źródłem nawodnienia są płyny.
Podstawowym źródłem nawadniania powinna być woda. Ten prosty związek chemiczny złożony z dwóch pierwiastków - tlenu i wodoru jest podstawą istnienia żywych organizmów. Jednak woda wodzie nierówna. Do wyboru masz różne rodzaje wód pitnych.
Woda gazowana - co to takiego?
Woda gazowana, często zwana też wodą sodową, to napój, który powstaje na skutek wysycenia wody źródlanej lub mineralnej dwutlenkiem węgla. Dzięki temu powstają charakterystyczne bąbelki, a woda zyskuje orzeźwiający smak. Woda niegazowana od gazowanej różni się więc jedynie poziomem stężenia CO2. Woda gazowana dostępna jest w sklepach w butelkach o różnej pojemności. Z cytryną, owocami lub bez żadnych dodatków. Pijemy ją, bo znakomicie orzeźwia, gasi pragnienie, a z odrobiną domowego soku jest alternatywą dla słodkich napojów gazowanych.
Przeczytaj także: Wybór sprzętu do destylacji
Woda gazowana, określana niekiedy również jako woda sodowa, nie jest współczesnym wynalazkiem - znana była już w XVIII wieku. Historia wody sodowej sięga aż XVIII wieku, gdy John Priestley przez przypadek odkrył sposób na orzeźwiające bąbelki. Nad kadzią pełną piwa umieścił misę z wodą i w ten sposób nasycił ją dwutlenkiem węgla. Jej smak przypadł do gustu nie tylko jemu, co zaowocowało dużą popularnością tego napoju.
Początkowo płyn nasycano gazem, mieszając ze sobą sodę i kwas. Stąd właśnie nazwa - woda sodowa. Dzisiaj przygotowuje się taką wodę inaczej - wtłacza się dwutlenek węgla pod ciśnieniem, co ułatwia jego rozpuszczanie się w napoju. Choć od odkrycia wody nasyconej CO2 minęło już kilka wieków, nadal nie straciła ona na popularności.
Woda gazowana pod względem chemicznym jest wodnym roztworem kwasu węglowego oraz kationów metali (magnezu, potasu, sodu i wapnia) oraz anionów (wodorowęglanowych, siarczanowych i chlorkowych). W smaku zaś jest lekko kwaśnawa. Co ciekawe, woda gazowana może dłużej zachować świeżość w porównaniu do wody niegazowanej. Wiąże się to z tym, że w kwaśnym środowisku wolniej rozwijają się wszelkie mikroorganizmy.
Na rynku dostępne są różne rodzaje wody gazowanej, które różnią się stopniem nasycenia dwutlenkiem węgla. Można wyróżnić 3 rodzaje wody gazowanej:
- niskonasycona dwutlenkiem węgla (poniżej 1500 mg/l),
- średnionasycona dwutlenkiem węgla (od 1500 do 4000 mg/l),
- wysokonasycona dwutlenkiem węgla (powyżej 4000 mg/l).
Woda gazowana jest podstawowym składnikiem wszelkich napojów bezalkoholowych, takich jak: słodkie napoje, które przeważnie składają się z wody gazowanej, środka słodzącego i aromatu (np. cola czy piwo korzenne). Zwykła woda gazowana często spożywana jest także z dodatkiem soków owocowych lub nasycana aromatem naturalnych ekstraktów poprzez dodanie pokrojonych kawałków owoców.
Przeczytaj także: Woda gazowana a zdrowie dzieci
Wpływ wody gazowanej na organizm
Wiele osób zastanawia się, czy szkodliwość wody gazowanej to fakt, czy jednak niepotwierdzona naukowo plotka. Zalecenia lekarzy mówią o konieczności spożywania odpowiedniej ilości płynów każdego dnia. Najkorzystniej dla zdrowia jest, gdy sięgamy po wodę. To właśnie ona najlepiej gasi pragnienie, nie posiada kalorii i stanowi główny składnik ludzkiego ciała. Zbyt małe ilości wypijanej wody mogą powodować szereg problemów zdrowotnych. Wśród nich są, m.in.:
- problemy z odpowiednim ciśnieniem krwi,
- omdlenia,
- problemy z termoregulacją,
- zwiotczenie skóry,
- zmęczenie,
- bóle głowy,
- przyspieszenie akcji serca,
- senność,
- zaparcia,
- pogorszenie pamięci krótkotrwałej,
- zapadnięcie się gałek ocznych,
- niepokój,
- omamy,
- suchość błon śluzowych,
- skąpomocz.
Wpływ wody gazowanej na organizm był wielokrotnie rozpatrywany przez naukowców i lekarzy. Nie dowiedziono, że jest ona mniej zdrowa niż jej nienasycona gazem wersja.
Obecność dwutlenku węgla w wodzie nie jest szkodliwa dla ludzkiego organizmu. Wręcz przeciwnie - w wielu kwestiach bywa korzystniejsza. Udowodniono, że dzięki drażniącym podniebienie i kubki smakowe bąbelkom, woda gazowana zdecydowanie lepiej gasi pragnienie. Szybciej odczuwamy po niej ulgę, gdy pojawia się suchość w ustach. Nasycenie wody CO2 sprawia też, że jest ona mniej podatna na rozwój bakterii. Dzięki temu dłużej pozostaje świeża.
Dzięki wodzie gazowanej jelita działają sprawniej, dokładniej usuwając resztki przemiany materii. Pijąc napój tego typu, można zapobiec zaparciom oraz problemom trawiennym. W badaniach dotyczących wpływu wody gazowanej na tkankę kostną, nie wykazano żadnych negatywnych skutków - zarówno wśród osób dorosłych (także kobiet w wieku okołomenopauzalnym), jak i dzieci. Nie stwierdzono również, by nasycona dwutlenkiem węgla woda niszczyła szkliwo zębów. W przeciwieństwie do napojów gazowanych z dodatkiem cukru nie powoduje też próchnicy.
Schłodzony napój tego rodzaju ma także korzystne działanie na mięśnie odpowiedzialne za przełykanie. Pomaga zniwelować te nieprzyjemne objawy zarówno u osób z niedużymi problemami, jak i tymi zaawansowanymi.
Przeczytaj także: Woda destylowana: poradnik domowy
Woda gazowana a trawienie
Przeciwnicy wody gazowanej twierdzą, że ma ona zły wpływ na trawienie: przedłuża zaleganie pokarmu w żołądku, sprzyja wzdęciom i bólom brzucha, wywołuje zgagę. Picie wody gazowanej może przynieść korzystne efekty w niektórych schorzeniach, np. jelit lub dróg moczowych (wtedy zaleci to lekarz).
Dla wielu osób picie takiej wody wiąże się z przyjemnym uczuciem orzeźwienia i lekkości, ale u innych może powodować dyskomfort w postaci odbijania czy wzdęć. Wszystko zależy od indywidualnej tolerancji organizmu i ilości wypijanej wody.
Musujące bąbelki dwutlenku węgla mogą stymulować wydzielanie soków żołądkowych, co bywa korzystne u osób z wolniejszym trawieniem lub brakiem apetytu. Woda gazowana spożywana w niewielkich ilościach przed posiłkiem może pobudzić układ trawienny i przygotować żołądek do przyjęcia pokarmu. Z kolei wypicie jej po jedzeniu może pomóc złagodzić uczucie ciężkości.
Niektóre badania wskazują, że u osób cierpiących na zaparcia, regularne picie wody gazowanej może poprawić perystaltykę jelit, co przyczynia się do lepszego opróżniania przewodu pokarmowego. Może to wynikać z łagodnego działania pobudzającego na układ trawienny.
Jednocześnie osoby z chorobą refluksową przełyku, nadwrażliwym żołądkiem czy zespołem jelita drażliwego powinny uważać na nadmierne spożycie wody gazowanej. CO₂ może zwiększać ciśnienie w żołądku, co sprzyja cofaniu się treści pokarmowej i nasila objawy refluksu.
Zawarty w wodzie CO2 może wspomagać procesy trawienia. Wpływa bowiem na tworzenie i wydzielanie kwasu solnego. Odgrywa on ważną rolę w procesie trawienia. Ma poza tym znaczący wpływ na działanie niektórych enzymów trawiennych. Z tego też względu często woda gazowana polecana jest kobietom w okresie ciąży. Ponieważ zawarty w niej CO2 stymuluje produkcję soków żołądkowych, a tym samym wspomaga proces trawienia. Jednak warto dodać, że nadmiar kwasu solnego może prowadzić do nadkwasoty. Może to powodować zgagę, kwaśne odbijania lub uczucie pieczenia za mostkiem. Osoby z takimi dolegliwościami powinny raczej unikać wody gazowanej. W przeciwnym razie dolegliwości mogą nawracać i być bardziej dokuczliwe.
Wpływ na zęby i kości
Wielbicieli wody gazowanej często martwi jej potencjalny wpływ na zęby, konkretnie - ich szkliwo. Nie ma się jednak czego obawiać: mimo, że odczyn pH wody gazowanej jest kwasowy, to jednak badania wykazały, że woda gazowana nie szkodzi zębom w większym stopniu niż woda niegazowana - pod warunkiem jednak, że nie zawiera ona dodatku cukru: cukier w połączeniu z dwutlenkiem węgla (np. w słodkich napojach gazowanych) faktycznie może przyczyniać się do erozji szkliwa.
Jednym z popularnych mitów jest to, że woda gazowana „wypłukuje” wapń z organizmu i osłabia kości. W rzeczywistości sama obecność dwutlenku węgla w wodzie nie ma negatywnego wpływu na gęstość mineralną kości. Problem może dotyczyć jedynie słodzonych napojów gazowanych typu cola, które zawierają kwas fosforowy - w naturalnej wodzie gazowanej taki składnik nie występuje.
Innym częstym obiektem obaw jest wpływ wody gazowanej na żołądek. U niektórych osób nadmiar CO₂ może powodować wzdęcia, odbijanie czy uczucie pełności. To efekt fizycznego rozszerzania się gazu w przewodzie pokarmowym, a nie działania toksycznego. Osoby z refluksem, zespołem jelita drażliwego lub chorobą wrzodową powinny pić wodę gazowaną ostrożnie i obserwować reakcję swojego organizmu.
Pojawia się także przekonanie, że woda gazowana szkodzi zębom. Rzeczywiście, ma ona nieco niższe pH niż woda niegazowana, przez co w teorii może w minimalnym stopniu osłabiać szkliwo. Jednak jej działanie jest znacznie łagodniejsze niż w przypadku soków owocowych czy napojów gazowanych z cukrem. Picie wody gazowanej w rozsądnych ilościach, najlepiej podczas posiłków i bez długiego przetrzymywania w ustach, nie powinno powodować problemów stomatologicznych.
Woda gazowana a odchudzanie
Osoby, które często piją wodę gazowaną są zdania, że tylko w ten sposób można skutecznie ugasić pragnienie. Nie znaczy to jednak, że organizm jest dostatecznie nawodniony: bąbelki gazu podrażniają błony śluzowe przewodu pokarmowego, a do mózgu płynie wtedy sygnał, że uczucie pragnienia zostało zaspokojone nawet, jeśli wypiliśmy tylko kilka łyków wody.
Woda gazowana nie dostarcza nam kalorii, dlatego nie tuczy. Więcej - może sprzyjać odchudzaniu, gdyż zwiększa uczucie sytości w dużo większym stopniu, niż woda niegazowana. To oczywiście zasługa bąbelków gazu, którą jest nasycona.
Spożywanie takiej wody powoduje uczucie wypełnionego żołądka, co może wręcz zmniejszyć łaknienie i ułatwić kontrolę ilości przyswajanych kalorii! Woda nie ma również żadnej wartości energetycznej, dlatego nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej. Powinna być więc głównym spożywanym płynem.
Woda gazowana dla kobiet w ciąży
Są jednak grupy osób, które powinny z rozwagą sięgać po gazowaną wodę. Ciąża jest wyjątkowym okresem w życiu kobiety. Aby rozwijała się prawidłowo, należy spożywać więcej płynów niż ma to miejsce u pań, które nie znajdują się w tym stanie. Zawarty w wodzie sodowej gaz rozciąga ściany żołądka i sprawia, że uczucie pragnienia zostaje stłumione. Może to prowadzić do niedoboru wody w organizmie.
Woda gazowana w butelkach plastikowych
Gazowaną wodę kupujemy najczęściej w plastikowych butelkach jednorazowych. Sklepowe półki pełne są napojów tego typu. Warto jednak wiedzieć, że opakowania wykonane z jednorazowego plastiku nie są obojętne dla naszego zdrowia.
Nowojorscy naukowcy wykazali w swoich badaniach, że w 93% butelek jednorazowych zawierających wodę występują cząstki mikroplastiku. Opakowania wykonane z tego tworzywa wydzielają antymon, bisfenole oraz aldehydy mrówkowy i octowy. Substancje te mogą wpływać bardzo niekorzystnie na ludzki organizm, powodując depresję, nowotwory, otyłość czy problemy z wątrobą.
Jeżeli jednak uwielbiamy pić wodę z orzeźwiającymi bąbelkami bez mikroplastiku, nie stoimy na straconej pozycji. Poza dostępną w sklepach wodą w jednorazowych butelkach istnieje zdrowsza dla nas wersja tego napoju. Możemy bowiem samodzielnie nasycać wodę gazem, korzystając z wielorazowych, odpornych na uszkodzenia butelek.
Saturator wody - alternatywa dla plastikowych butelek
Nasycanie wody dwutlenkiem węgla w domowym zaciszu to nic trudnego. Wystarczy tylko kranowa woda, saturator sodaONE, butelka i cylinder z gazem. Urządzenie do gazowania wody BRITA jest niezwykle stylowe. Świetnie sprawdzi się na każdym kuchennym blacie - zwłaszcza, że ma naprawdę niewielkie rozmiary. Występuje w dwóch klasycznych wariantach kolorystycznych: czarnym i białym.
Aby móc nasycić wodę dwutlenkiem węgla, potrzebny jest również cylinder zawierający ten gaz. Pozwala on przygotować aż do 60 litrów pysznego, orzeźwiającego napoju.
W jaki sposób gazować wodę z sodaONE?
- Umieść cylinder z dwutlenkiem węgla w urządzeniu.
- Wielorazową butelkę napełnij wodą - bezpośrednio z kranu albo przefiltrowaną w dzbanku BRITA.
- Umieść butelkę w gwincie znajdującym się w saturatorze, kręcąc nią w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
- Naciśnij przycisk na górze urządzenia przez 2-3 sekundy, by nagazować wodę do poziomu, który lubisz.
- Odkręć butelkę i ciesz się pysznymi i zdrowymi bąbelkami.
Dlaczego warto gazować wodę z saturatorem sodaONE?
- świeża, gazowana woda jest zawsze w zasięgu ręki,
- zmniejsza się ilość jednorazowego plastiku,
- urządzenie jest łatwe w czyszczeniu,
- sodaONE jest designerskim i modnym elementem kuchennej aranżacji,
- można dostosować poziom nagazowania wody do swoich osobistych preferencji,
- wymiana cylindra z gazem jest niezwykle prosta.
Woda gazowana a woda sodowa - różnice
Woda gazowana i woda sodowa. Chociaż termin wody gazowanej i sodowej często jest używany zamiennie, to jednak występują między nimi różnice. Wspólną ich cechą jest z pewnością obecność pęcherzyków gazu w postaci CO2.
Woda sodowa jest otrzymywana ze zwykłej wody pozyskanej z dowolnego miejsca. Jest ona sztucznie przetwarzana - jej produkcja zachodzi z udziałem człowieka. Składa się z różnych dodatków. Dodawany jest do niej m.in. cytrynian sodu, sól kuchenna czy wodorowęglan sodu. Od zastosowanych dodatków zależy jej smak.
Z kolei woda gazowana jest otrzymywana z naturalnego źródła lub studni. Jest naturalnie przetwarzana. W jej produkcji nie ma ingerencji człowieka. Składa się z naturalnych składników mineralnych (wapń, magnez, potas).
Podsumowanie
Woda gazowana może być wartościowym elementem codziennego nawodnienia, pod warunkiem że jest spożywana w odpowiedni sposób. Kluczem jest umiar i wybieranie wersji naturalnych, bez dodatku cukru, sztucznych aromatów czy słodzików. Tylko wtedy napój zachowuje swoje właściwości zdrowotne i nie wprowadza do diety zbędnych kalorii.
Najlepiej pić wodę gazowaną w trakcie posiłków lub tuż po nich. Dzięki temu jej lekko kwaskowy smak może wspomóc trawienie, a musujące bąbelki dodatkowo orzeźwią. Unikaj picia dużych ilości mocno gazowanej wody na pusty żołądek, szczególnie jeśli masz skłonność do wzdęć czy refluksu - w takich sytuacjach lepsza będzie wersja lekko gazowana lub niegazowana.
Woda gazowana to napój, który dla większości osób może być bezpiecznym i wartościowym elementem codziennego nawodnienia. Jej orzeźwiający smak i charakterystyczne musowanie sprawiają, że chętniej po nią sięgamy, co może ułatwiać utrzymanie odpowiedniego poziomu płynów w organizmie. Dodatkowo, jeśli wybieramy wersje mineralne, zyskujemy źródło cennych pierwiastków, takich jak wapń, magnez czy wodorowęglany.
Podsumowując - woda gazowana może być częścią zdrowej diety, jeśli pijemy ją rozsądnie i w zgodzie z potrzebami własnego organizmu.
| Rodzaj wody | Zawartość składników mineralnych | Zastosowanie |
|---|---|---|
| Bardzo niskozmineralizowane | Poniżej 50mg/l | Powszechne spożycie |
| Niskozmineralizowane | Do 500mg/l | Powszechne spożycie |
| Średniozmineralizowane | Od 500 do 1500mg/l | Powszechne spożycie |
| Wysokozmineralizowane | Powyżej 1500mg/l | Intensywna praca fizyczna, sport, upały (niezalecane dla dzieci, osób z chorobami nerek i nadciśnieniem) |
| Źródlana | Od 200 do 450mg/l | Powszechne spożycie |
tags: #woda #gazowana #właściwości

