Czysta woda: Definicja i właściwości

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać jak fundamentalną rolę w przyrodzie odgrywa woda. Jest nie tylko fundamentem każdego ekosystemu, ale po prostu fundamentem życia. Woda to najważniejsza substancja potrzebna ludziom i zwierzętom do życia. Woda stanowi 60-75% masy ludzkiego ciała. Utrata zaledwie 4% całkowitej ilości wody w organizmie prowadzi do odwodnienia, a utrata 15% może być śmiertelna. Podobnie, człowiek mógłby przeżyć miesiąc bez jedzenia, ale nie przeżyłby 3 dni bez wody. Ta kluczowa zależność od wody reguluje zasadniczo wszystkie formy życia.

Znaczenie wody w organizmie

Woda jest niezbędna do przetrwania, ale co czyni ją tak niezbędną? Zdrowie człowieka zależy przede wszystkim od dostarczanych mu niezbędnych pierwiastków, które są źródłem energii potrzebnej do życia oraz materiałem do budowy komórek. Podczas ich przetwarzania powstają w organizmie szkodliwe produkty przemiany materii (metabolizm), które muszą być wydalane z komórek.

Dorosły człowiek powinien wypijać ok 1,5 litra wody dziennie. Najlepiej podzielić tą ilość na trzy porcje i wypijać trzy razy dziennie po dwie szklanki wody pomiędzy posiłkami (min. godzina po lub przed posiłkiem). Taki sposób nawadniania jest najbardziej optymalny i nie powoduje rozcieńczenia soków żołądkowych co mogłoby spowolnić trawienie i zaburzyć wchłanianie składników pokarmowych. Podczas ciepłych letnich dni lub podczas intensywnych treningów, gdy nasze pragnienie wzrasta i pijemy więcej wody niż zwykle, zadbaj o to by woda jaką pijesz zawierała odrobinę minerałów i witamin.

Właściwości fizyczne i chemiczne wody

Woda jest najbardziej rozpowszechnionym, najbardziej znanym i jednocześnie najbardziej zagadkowym płynem na Ziemi, a możliwe, że nie tylko na tej planecie. Jej właściwości znacznie odbiegają od właściwości innych substancji o podobnej budowie. Z tego powodu woda w temperaturze pokojowej jest cieczą, co warunkuje właściwe funkcjonowanie organizmów żywych. Woda jest substancją niezwykłą, a my przyzwyczajeni do niej, nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy.

Woda jest substancją zbudowaną z cząsteczek. Każdą cząsteczkę tworzą dwa atomy wodoru połączone z jednym atomem tlenu. Pomiędzy atomami tlenu i wodoru występują wiązania kowalencyjne spolaryzowane. Atomy wodoru i tlenu nie leżą w jednej linii, wiązania pomiędzy nimi tworzą kąt około 104,5°. W cząsteczce wody atom tlenu ma silniejsze zdolności do przyciągania elektronów niż atom wodoru, dlatego wspólne pary elektronowe są przesunięte w kierunku atomu tlenu.

Przeczytaj także: Różnice między czystą wodą a czystą wódką

Polarna budowa cząsteczek wody ma swoje konsekwencje - są nimi właściwości fizyczne wody. Zazwyczaj jest tak, że w ciele stałym drobiny znajdują się bliżej siebie niż w cieczy i substancja w stanie stałym ma większą gęstość niż w stanie ciekłym. W przypadku wody cząsteczki w fazie stałej tworzą struktury, które pozostawiają dużo wolnej przestrzeni, przez co odległości między cząsteczkami są większe w lodzie niż w wodzie. Z tego powodu lód ma mniejszą gęstość niż woda ciekła.

Gęstość wody, w różnych temperaturach:

Stan skupienia Gęstość
woda w stanie stałym w temperaturze 0°C 0,917 g/cm³
woda w stanie ciekłym w temperaturze około 4°C 1,000 g/cm³

Podczas przechodzenia lodu w ciecz cząsteczki wody muszą uwolnić się od odziaływań elektrostatycznych, a następnie otrzymać energię, która pozwoli im na przemieszczanie się. Podobnie podczas parowania cząsteczki wody muszą uzyskać energię potrzebną do pokonania sił elektrostatycznych oraz niezbędną do oddalenia się od siebie na duże odległości i poruszania się. Dlatego woda ma stosunkowo wysoką temperaturę topnienia i wrzenia. Znacznie wyższą niż substancje o podobnej budowie, których cząsteczki nie oddziałują między sobą, np. chlorowodór (HCl) czy siarkowodór (H2S).

Ruch wody w przyrodzie i jej zanieczyszczenie

Skoro tak jest to dlaczego nieustannie słyszymy o jej zanieczyszczaniu? O zanieczyszczeniu wód możemy mówić, gdy w jej składzie zaczną występować w zwiększonej ilości bakterie, mikroorganizmy i substancje chemiczne, które nie są ich naturalnym składnikiem. Główną przyczyną degradacji wód są ścieki odprowadzane z kanalizacji komunalnych i przemysłowych. Z kolei nawozy i pestycydy czy środki ochrony roślin są spłukiwane z terenów rolniczych i leśnych. Wody mogą być też zanieczyszczane naturalnie (opady atmosferyczne) czy sztuczne (bakterie, wirusy, oleje, benzyna, smary).

W związku z tym, że woda wykorzystywana w konkretnym celu zawsze jest narażona na zanieczyszczenie za jej stan odpowiadamy wszyscy.

Przeczytaj także: Czysta Woda: Regulamin konkursu

Oczyszczanie wody

Woda dostarczana do naszych domów z sieci wodociągowej spełnia wymagania wody pitnej, jednak jej jakość można jeszcze znacznie poprawić. Nie jest to bowiem woda krystalicznie czysta. Zawsze istnieje też ryzyko jej wtórnego zanieczyszczenia, np. poprzez nagłą zmianę prędkości lub kierunku jej przepływu, co powoduje porywanie przez nią cząstek osadu. Do wody wodociągowej mogą też przedostawać się związki żelaza, powstające w wyniku procesów korozyjnych zewnętrznych sieci wodociągowych wykonanych z żeliwa i stali.

Woda dostarczana przez sieć wodociągową w skutek dezynfekcji zawiera niewielkie ilości chloru lub jego związków, które mogą pogarszać jej smak i zapach. Chlor nie tylko wpływa na pogorszenie walorów smakowych i zapachowych wody pitnej ale powoduje również, że po kąpieli nasza skóra jest sucha, a włosy matowe. Również użytkowników indywidualnych ujęć wody niepokoić może m.in. jej wygląd, jak również smak.

Aby cieszyć się smaczną wodą, warto wyposażyć instalację wodną w odpowiednie filtry do wody. O nie najlepszej jakości wody w domu mogą świadczyć również żółtobrązowe zacieki na wannie, metaliczny posmak wody czy żółtawe plamy na praniu. To znak, że nasza woda zawiera zbyt duże ilości żelaza i manganu.

Filtry do wody

Nowoczesne filtry do wody są też całkowicie bezobsługowe, co ma niemałe znaczenie w naszym codziennym, zabieganym życiu. Wyposażone są w ekonomiczny system regeneracji złóż wyłącznie wodą - nie ma więc konieczności stosowania dodatkowych środków chemicznych. Przykładem takiego filtra jest Aquamix-N - filtr multifunkcyjny, pozwalający uporać się z problemem twardej wody i oczyszczający ją z żelaza, manganu, amoniaku oraz substancji organicznych. Zastosowanie filtra Aquamix-N zapewni nam ochronę przed rozwojem bakterii żelazistych, mogących doprowadzić do zarastania rur wodociągowych i zmniejszy ryzyko uszkodzeń urządzeń cieplnych. Zredukuje też ilość uciążliwych osadów na armaturze sanitarnej. Zapewni nam także bezpieczną woda, zgodną z polskimi normami zawartości żelaza i manganu. Sprawi również, że będzie ona czysta, nie pozostawiająca zacieków.

Woda żywa i martwa

Ostatnio coraz częściej mówi się o kolejnych postaciach wody - woda żywa i martwa. Czym są te tak rozbieżne w swoich nazwach wody i czym różnią się między sobą? Aby odpowiedzieć na to pytanie, trzeba zacząć od przypomnienia, że cząsteczka wody zbudowana jest z jednego atomu tlenu (O2-) oraz z dwóch atomów wodoru (H+), które łącząc się ze sobą tworzą kąt około 105°. Ta biegunowość cząsteczek wody powoduje, że łączą się one ze sobą, tworząc tzw. klastry, których nie zobaczymy gołym okiem, ale ich istnienie możemy zaobserwować na przykładzie płatków śniegu.

Przeczytaj także: Filtracja wody ze zeolitem

O czystej wodzie, która przebywa swobodnie w swoim środowisku naturalnym, mówi się od ponad półwieku - woda żywa. Woda pitna, która dzisiaj wychodzi z kranu, jest najczęściej martwa. Otóż z badań naukowych wynika, że woda żywa ma inne (dla zdrowia lepsze) właściwości fizyczne, chemiczne, a co za tym idzie, również metaboliczne, niż woda martwa. Dlatego coraz więcej osób jest zainteresowanych ożywianiem wody.

Wodę martwą można ożywić, jeżeli uwolni się ją od chemii oraz wypuści z rurociągów „na wolność”. Urządzenia osmotyczne oczyszczają wprawdzie wodę z chemii, ale drugi proces, czyli samoistne ożywianie się wody po jej ponownym uzyskaniu kontaktu z magnetyzmem ziemskim, trwa długo - od dwóch do trzech godzin. Uwaga: ożywiania wody nie wolno mylić z jej oczyszczaniem, które od ożywiania jest tysiące razy ważniejsze.

Dla wielu osób pojęcie żywej wody jest zupełnie obce. Nic dziwnego, gdyż z tym określeniem można spotkać się dość rzadko. Warto jednak wiedzieć, czym jest żywa woda, a także co różni ją od martwej. Żywa woda jest cieczą poddaną procesowi elektrolizy. Ma zasadowy odczyn, a jej pH waha się w granicach 7,6-7,8. Zawiera dużo elektronów i ma charakterystyczną mlecznobiałą barwę. Jej klastry są zdecydowanie mniejsze od cząsteczek zwykłej wody, dlatego jest o wiele lepiej przyswajalna przez ludzki organizm. Żywa woda, nazywana także alkaliczną, bardzo często jest wybierana przez osoby borykające się z różnymi dolegliwościami, gdyż jest uznawana za ciecz, która może je nieco złagodzić. Według niektórych ma ona właściwości odchudzające oraz oczyszczające. Jest przez nich także uznawana za silny antyoksydant, hamujący namnażanie wolnych rodników odpowiedzialnych m.in.

Jeśli już wiesz, czym jest żywa woda, musisz także dowiedzieć się nieco na temat martwej cieczy. Jest ona mocno utleniona i ma kwaśny odczyn oraz taki sam smak. Zawiera jony chlorkowe i siarczkowe. Nadaje się przede wszystkim do użytku zewnętrznego w formie okładów. Martwą wodę można także pić, ale nie w dużych ilościach. Martwa woda może również wykazywać właściwości antygrzybicze i przeciwbakteryjne, a ponadto być naturalnym środkiem do dezynfekcji. Mimo że oba rodzaje wody powstają w procesie jonizacji, to mają zupełnie inne parametry oraz właściwości. Według miłośników żywej cieczy ma ona działać wspomagająco od wewnątrz w łagodzeniu niektórych dolegliwości, dlatego chętnie po nią sięgają.

Pamięć wody

Całkiem niedawno naukowcy potwierdzili, że woda ma też swoją pamięć. Dr Luc Montaigner, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizjologii i medycyny (2008), współodkrywca wirusa HIV, przedstawił na konferencji Unesco w 2014 r. tezy dotyczące idei „pamięci wody”, czyli przenoszenia przez wodę informacji za pośrednictwem elektromagnetycznego śladu DNA. Według Montaignera, DNA emituje słabe fale elektromagnetyczne, które powodują zmiany strukturalne w wodzie, utrzymujące się nawet w skrajnie wysokich rozcieńczeniach.

Jacques Benveniste, francuski immunolog, odkrywca innowacyjnej metody diagnozowania alergii, jest twórcą koncepcji “pamięci wody”. Stwierdził on w artykule Nature z 1988 roku, że woda może zachować „pamięć” związków nawet po bardzo dużym rozcieńczeniu. Woda w odpowiednich okolicznościach zatrzymuje informacje o substancjach, z którymi poprzednio była w kontakcie i może je przekazać do innych biosystemów.

Analizując powyższe informacje, musimy zdać sobie sprawę z tego, jak ważna jest jakość wody, którą pijemy i to, skąd pochodzi oraz jak była przechowywana. Każdy z tych czynników może mieć realny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Zatem woda jaka płynie w naszych kranach to często woda „z odzysku”. Nawet najbardziej oczyszczona woda z oczyszczalni ścieków, która teoretycznie spełnia normy i jest dopuszczona do używania, niestety zapamiętuje informacje z zanieczyszczeń z jakimi miała kiedykolwiek styczność. Taka woda jest „zabrudzona informacyjnie” i ma chaotyczną strukturę. Niejednokrotnie może podtruwać nas zanieczyszczeniami i lekami z jakimi miała kontakt.

Przygotowanie wody strukturalnej

Szczęśliwie jednak dzięki zdolności wody do zapamiętywania i do układania się w różne struktury, mamy możliwość ingerencji i możemy „zresetować” ją oraz oczyścić ze „złych informacji”. Polecam samemu przygotować wodę strukturalną za pomocą naturalnych kamieni takich jak szungit, kryształ górski, kwarc różowy i krzem. Przygotowując mieszankę kamieni, użyj jako bazę oryginalnego szungitu z Karelii. Szungit jest bardzo cennym minerałem posiadającym zdolność oczyszczania wody. Ponadto ma udowodnione właściwości uzdrawiające. Dzięki zawartości fulerenów minerał ten jest bardzo silnym antyoksydantem. Woda szungitowa działa oczyszczająco, wychwytuje wszystkie toksyny jakie skumulowały się w naszym organizmie i sprawia, że zostają one wydalone naturalnymi drogami.

Pozostałe minerały potraktujmy jako dodatek w celu uzyskania dodatkowych właściwości, jakie one posiadają. Kryształ górski, kwarc różowy i krzem tak samo jak szungit nadadzą wodzie uporządkowaną strukturę i przekażą jej swoje unikalne właściwości. Możemy mieszać dodatkowe kamienie dowolnie w zależności na jakich właściwościach najbardziej nam zależy. Kryształ górski znakomicie wzmacnia działanie innych kamieni, jest źródłem uniwersalnej mocy, przywraca równowagę wewnętrzną, uspokaja i umacnia aurę, pomaga tamować krwawienia, wzmacnia system nerwowy, łagodzi bóle głowy, poprawia również wzrok oraz korzystnie wpływa na skórę.

Kwarcu różowy emituje silne wibracje związane z bezwarunkową miłością do otoczenia, ale także do samego siebie, uwrażliwia na piękno oraz zwiększa zdolność empatii, pomaga przy bólach głowy, stawów i mięśni oraz w walce ze stresem i bezsennością. Krzem jest kamieniem wewnętrznego spokoju i poczucia lekkości, ułatwia komunikację z ludźmi, pobudza szybkie procesy myślowe i myślenie kreatywne, dodaje energii, wzmacnia i oczyszcza, nie tylko ciało lecz także umysł. Większość z tych kamieni ma również zdolność neutralizowania szkodliwego promieniowania elektromagnetycznego i niekorzystnego oddziaływania żył wodnych.

Świeżo przefiltrowaną wodę wlej do dużego szklanego dzbana lub słoja wysypanego na dnie warstwą ok 3-5 cm naturalnego szungitu z dodatkiem innych minerałów jak np. kryształ górski, kwarc różowy czy krzem. Pamiętaj, że taki naturalny kamienny filtr do wody trzeba raz na dwa tygodnie wyczyścić.

  1. Wysyp kamienie ze słoja / dzbanka do innego czystego naczynia np.
  2. Umyte kamienie wysyp na czysty talerz lub miskę i wystaw na działanie promieni słonecznych. Niech stoją na słońcu tak długo aż wyschną.

Szungit zachowuje swoje właściwości oczyszczające do ok 6 miesięcy.

tags: #czysta #woda #definicja #i #właściwości

Popularne posty: