Czy woda mineralna zawiera chlorki i fluorki? Wszystko, co musisz wiedzieć
- Szczegóły
Woda to najbardziej potrzebny nam związek po tlenie. Powiedzieć, że bez niej nie byłoby życia, wydaje się banalnym stwierdzeniem, a jednak... Bez niej nie istniejemy.
Dla utrzymania w dobrym zdrowiu naszego organizmu ważne jest nie tylko to, czy pijemy wodę regularnie i w odpowiednich ilościach, ale również jaką wodę pijemy. Pijemy ją bowiem wszędzie - woda do biura czy woda do domu lub na siłownie nie zawsze będzie taka sama, a wręcz być nie powinna! Woda bowiem jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na najważniejsze pytania i obalić pokutujące powszechnie mity, czym się różni woda mineralna od źródlanej. Jej niedostatek powoduje odwodnienie i odpowiada za szereg negatywnych stanów takich jak: migreny, bóle mięśni, złe samopoczucie, zmęczenie oraz wielu innych poważniejszych dolegliwości.
Czym się różni woda mineralna od kranowej?
Przede wszystkim nie każda woda źródlana jest wodą mineralną. Na czym polega główna różnica? Jeszcze do niedawna panowało przeświadczenie, że mineralna = butelkowa. Zdecydowanie nie jest to prawdą.
Nie każda woda w szklanych butelkach czy też w plastikowym opakowaniu jest wodą mineralną. Ponadto w sklepach dostępne są także np. wody smakowe, które ani z jednym, ani z drugim rodzajem wód niewiele mają wspólnego. (TAK, ODRADZAMY!)
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Woda źródlana a mineralna - definicje
Jak mówi ustawowa definicja: woda mineralna to woda wydobywana z podziemi, którą wyróżnia czystość mikrobiologiczna i chemiczna oraz stabilna obecność określonych składników mineralnych.
Naturalna woda mineralna to woda podziemna naturalnego pochodzenia, która zawiera zróżnicowane składniki mineralne jak wapń, magnez, siarczany, wodorowęglany, fluorki, jodki, sód czy chlorki. Woda do butelkowana musi być pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym oraz nie może być poddawana żadnym procesom zmieniającym jej naturalny skład. Musi pochodzić z zasobów podziemnych, dobrze izolowanych geologicznie od środowiska zewnętrznego.
Woda źródlana to woda podziemna naturalnego pochodzenia, najczęściej niskozmineralizowana. Jest odpowiednia do stałego stosowania bez ograniczeń dotyczących wieku i stanu zdrowia.
Woda stołowa to woda źródlana lub nisko zmineralizowana woda mineralna, do których dodawana jest woda mineralna wysoko zmineralizowana lub wybrane składniki mineralne.
Wśród wód butelkowanych wyróżniamy grupę wód o działaniu leczniczym. Mogą one mieć bardzo wysoką mineralizację (nawet 34 tys. mg/l) i są stosowane najczęściej wg wskazań lekarza.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Ze względu na ilość zawartych składników mineralnych w wodzie, rozróżniamy trzy podstawowe jej rodzaje:
- Wody Wysokozmineralizowane - powyżej 1500 mg/l
- Wody Średniozmineralizowane - od 500 do 1500 mg/l
- Wody Niskozmineralizowane do 500 mg/l
Co więcej, zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia, każda woda podlega ocenie Głównego Inspektora Sanitarnego, który decyduje o uznaniu lub nie, danej wody za naturalną wodę mineralną. Wykaz naturalnych wód mineralnych ogłaszany jest przez GIS w formie obwieszczenia.
Ponadto wody możemy podzielić również na wody słodkie (ultrasłodkie, słodkie, półsłodkie), zwykłe, słone (w tym słonawa, solanka zwykła i silna).
Biorąc pod uwagę zawarte w nich składniki mineralne, można wyróżnić także wody lecznicze, przeznaczone do kąpieli lub picia. Charakteryzują się utrwalonym składem mineralnym i zawierają minimum 1000 mg/l składników mineralnych. Wpływają na poprawę funkcjonowania ludzkiego organizmu. Muszą one zostać wcześniej przebadane przez odpowiednie instytucje medyczne, w celu potwierdzenia ich leczniczych właściwości. Dokładne wymogi, przeprowadzanych badań, określa prawodawstwo poszczególnych krajów.
Do wód leczniczych zatem należą: szczawy, woda krzemowa, kwasowęglowa, jodkowa, glauberska, fluorkowa, bromkowa, borowa, arsenowa, manganowa, radoczynna, siarczanowa, siarczkowa, witriolowa czy żelazista. Stosowane są przede wszystkim w sanatoriach oraz ośrodkach leczniczych. Niektóre z nich są również dostępne do sprzedaży w butelkach.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
Woda źródlana niskozmineralizowana
Woda źródlana to woda niskozmineralizowana, która zwykle wypływa jednym lub kilkoma naturalnie powstałymi otworami i zawiera zazwyczaj do 500 mg/l składników mineralnych. Pochodzi z podziemnego złoża o udokumentowanych zasobach, jednakże jej właściwości i skład chemiczny mogą podlegać wahaniom. Jest pierwotnie czysta, jeśli chodzi o skład chemiczny i zawartość mikroorganizmów. Zawartość składników mineralnych występuje w stężeniu niższym niż w wodach mineralnych. Dla wielu może mieć też swój charakterystyczny „smak” i „zapach” co wynika ze sposobu i miejsca jej wydobywania.
Wodę taką pije się zwyczajowo wprost z lokalnego źródła bądź pobiera do różnego rodzaju naczyń w celu spożytkowania jej później na potrzeby domowe okolicznych mieszkańców.
Jaką wodę pić mineralną czy źródlaną?
Wybór pomiędzy wodą źródlaną i mineralną powinien być podyktowany przede wszystkim wiekiem i stanem naszego zdrowia oraz jej przeznaczeniem. W dużej mierze zależy to od potrzeb naszego organizmu bowiem, woda źródlana ma nieco inne właściwości od mineralnej.
Ze względu na zawartość dobroczynnych dla organizmu składników na co dzień najbardziej wskazana jest woda średniozmineralizowana. Woda mineralna będzie miała znaczący udział w zaspokajaniu naszego dziennego zapotrzebowania na składniki mineralne, zwłaszcza gdy nasza dieta nie jest idealnie zbilansowana.
O ile nie ma szczególnych wskazań zdrowotnych, lepiej unikać picia niskozmineralizowanej wody źródlanej w zbyt dużej ilości. Szczególnie w formie nieprzetworzonej oraz, gdy nie jest się przyzwyczajonym do tego rodzaju napoju.
Nadmiar czystej niskozmineralizowanej wody źródlanej może być bowiem szokiem dla naszego organizmu i uwrażliwić nasz żołądek oraz spowodować rozstrój układu pokarmowego lub wpłynąć na funkcjonowanie innych organów poprzez wydalanie cennych minerałów. Jeśli jesteśmy posiadaczem dystrybutora z wodą źródlaną w galonach lub filtra do wody, oczywiście nie musimy z niego rezygnować. Pamiętajmy bowiem, że powinniśmy dostarczać organizmowi około 1,5 litra różnorodnych płynów dziennie. Wskazane byłoby natomiast w tej sytuacji wzbogacenie diety o wodę wysokozmineralizowaną, aby poprawić bilans.
Z drugiej strony należy pamiętać, że woda mineralna posiada zdecydowanie większą ilość składników mineralnych niż źródlana, przez co nie nadaje się ona do przygotowywania kawy czy herbaty.
Dla kogo wskazane są wody źródlane?
Woda źródlana nie powinna być spożywana w stanie surowym w nadmiernych ilościach. Przede wszystkim polecana jest do przygotowywania potraw (np. zup, wywarów itp.) oraz napojów (herbat, kawy, naparów ziół, soków lub kompotów).
Grupy, dla których wskazane jest spożywanie wody źródlanej (w ilości dostosowanej do indywidualnych potrzeb) to przede wszystkim:
- niemowlęta i młodsze dzieci (przegotowana, o niskiej zawartości sodu i siarczanów);
- osoby w wieku starszym;
- osoby zmagające się z chorobami nerek i układu moczowego.
W tym ostatnim przypadku warto skonsultować się z lekarzem, ponieważ na rynku dostępnych jest wiele wód leczniczych, które pomagają na wyżej wymienione dolegliwości. Pomoże to, jak najbardziej zwiększyć pozytywne działanie wody źródlanej na organizm.
Natomiast wybierając wodę dla naszego dziecka, zwróćmy uwagę na wody niskozmineralizowane niegazowane cechujące się niskim stężeniem niektórych składników (chlorki, sód, siarczany, azotany i azotyny, fluorki).
Kto powinien pić wodę mineralną?
Rodzaj wybranej wody mineralnej nie powinien być przypadkowy. Należy wziąć pod uwagę przede wszystkim stan naszego zdrowia oraz stopień aktywności fizycznej. Od tego zależy czy powinniśmy wybrać wodę nisko-, wysoko- czy średniozmineralizowaną.
Grupy, dla których wskazane jest spożywanie wody mineralnej (w ilości dostosowanej do indywidualnych potrzeb) to przede wszystkim:
- kobiety w ciąży, u których występuje zwiększone zapotrzebowanie na składniki mineralne - warto w tym przypadku wybierać wody o niskiej zawartości sodu;
- osoby uprawiające sport - polecane wody wysokozmineralizowane,
- osoby często przebywające w wysokich temperaturach, w ciepłym klimacie,
- osoby cierpiące na osteoporozę,
- osoby zmagające się z zaburzeniami układu trawienia i dolegliwościami żołądkowymi - polecana woda Borjomi
Większość osób dorosłych, które prowadzą raczej siedzący tryb życia, będąca na zwykłej diecie, powinna spożywać wodę średniozmineralizowana. Odpowiednia ilość wody, dla zachowania zdrowia, jaką należy spożywać każdego dnia to minimum 30 ml wody na każdy kilogram masy ciała. Przeciętnie daje to od 1,5 do 2 litrów płynów dziennie.
Jeszcze więcej wody powinni spożywać sportowcy czy też osoby pracujące na co dzień fizycznie. Niedobór wody w organizmie ogranicza bowiem nasze zdolności psychofizyczne.
W szczególnej sytuacji znajdują się osoby z zaburzeniami zdrowotnymi lub kobiety w ciąży. W tym czasie zmienia się bowiem zapotrzebowanie na składniki mineralne. Jest ono znacznie zwiększone w stosunku do zwykłego czasu w życiu.
Dla kobiet w ciąży wskazane jest wybieranie szczególnie wód niskosodowych. Woda niskosodowa to woda o niskiej zawartości sodu (Na), na poziomie poniżej 20 mg/l.
Natomiast w przypadku problemów zdrowotnych rodzaj wody powinien być szczególnie starannie dobierany do rodzaju schorzenia. Dla osób, które zmagają się z problemami z krążeniem, sercem czy innymi zaburzeniami układu krwionośnego polecane są wody niskosodowe (Sód [Na] poniżej 20 mg/l). Do takich wód należy np. Cisowianka, Kropla Beskidu lub Kinga Pienińska.
W przypadku osób z osteoporozą pomocna będzie woda wysokozmineralizowana, która jest jednocześnie bogatym źródłem wapnia i posiada odpowiedni stosunek wapnia do magnezu (stosunek 2:1) np. Vytautas, Piwniczanka. Dzięki dużej zawartość wapnia wody te wspomagają proces odbudowy kości.
Osobom z problemami trawiennymi oraz dolegliwościami ze strony żołądka polecamy przede wszystkim wody lecznicze np. woda Borjomi.
W przypadku zdiagnozowanych schorzeń rodzaj oraz ilość spożywanych płynów powinien być jednak konsultowany z lekarzem specjalistą i ściśle przestrzegany przez pacjenta.
Także osoby, które narażone są na warunki ekstremalne warto, by sięgnęły po odpowiednią dla siebie wodę. Dla osób aktywnych, uprawiających sport zarówno amatorsko, jak i wyczynowo, idealnym uzupełnieniem diety są wody wysokozmineralizowane. Polecane są one także dla tych, którzy często przebywają w wysokich temperaturach lub ciepłym klimacie. Dotyczy to zarówno osób pracujących np. w hucie, na budowie czy innych wymagających wysiłku fizycznego miejscach, gdzie dodatkowo występuje znaczna ekspozycja na ciepło, jak również podróżników.
Znaczenie wody mineralnej dla zdrowia - jakie składniki mineralne dostarcza do organizmu?
Woda mineralna ma właściwości prozdrowotne. Dzięki zawartości składników mineralnych poprawia się funkcjonowanie najważniejszych układów oraz organów ludzkiego ciała. Ma też dobre właściwości w przypadku osób, które się odchudzają, gdyż wspomaga prawidłową przemianę materii.
Właściwa ilość (około 1,5 litra płynów dziennie) wypijanej wody pomaga także w walce z migrenowymi oraz napięciowymi bólami głowy. Polecana jest w przypadku podwyższonej aktywności fizycznej oraz spożywania dużej ilości produktów z kofeiną, np. kawy lub coli, które przyczyniają się do utraty magnezu.
Dzięki odpowiedniej zawartości magnezu woda mineralna jest dobra dla serca. Poprawia krążenie krwi, reguluje ciśnienie, jak również łagodzi objawy stresu.
Woda mineralna bogata w wapń działa dobrze na wszystkie kości, kręgosłup i cały układ kostno-stawowy. Ponadto pozytywnie wpływa na serce i krążenie. Picie wody z dużą zawartością wapnia polecane jest szczególnie osobom z anemią, ze względu na łatwiejszą przyswajalność żelaza.
Alkaliczna woda mineralna o wysokim pH ma dobroczynne właściwości, ponieważ łagodzi objawy nadkwasoty i zgagi neutralizując soki trawienne, w tym żołądkowy, np. woda Acqua Panna (pH 8,2).
Wody mineralne wspomagają także prawidłową regulację cukrów w początkowym stadium cukrzycy. Różnorodność wody mineralnej na rynku jest bardzo duża, a to utrudnia wielu osobom znalezienie dobrego produktu, który można spożywać regularnie.
Picie wody mineralnej pozwala na odpowiednie nawodnienie organizmu i dostarczenie mu niezbędnych elektrolitów oraz składników mineralnych. Według zaleceń WHO każda osoba powinna spożywać dziennie ok. 1,5 - 2 litry wody mineralnej, a w czasie upałów nawet 4 litry na dobę.
Najlepsza woda mineralna - czyli jaka?
Najlepsza woda mineralna to taka, która pozwoli na odpowiednie nawodnienie organizmu, jednocześnie dostarczając mu stosownej dawki ważnych minerałów. Wody mineralne mogą różnić się od siebie składem i mieć przewagę określonych minerałów, np. woda potasowa z większą zawartością potasu, woda szczawiowa, czy woda magnezowa, w której występuje magnez w większej ilości.
Skład mineralny: Suma składników mineralnych w wodzie, inaczej TDS (od ang. „total dissolved solids”) oznacza poziom mineralizacji wody. Wody mineralne dzielimy w zależności od stopnia zmineralizowania i stąd mamy wody nisko, średnio i wysokozmineralizowane, oraz wodę źródlaną.
Wiele osób uważa, że woda wysokozmineralizowana jest najzdrowsza, ponieważ zawiera największą ilość substancji mineralnych. Prawda jest taka, że wody wysokozmineralizowanej nie powinno się pić w dowolnych ilościach i nie każdemu będzie ona zalecana. Nadmiar soli mineralnych w wodzie może być szkodliwy dla kobiet w ciąży, dzieci, matek karmiących piersią czy osób cierpiących na choroby nerek. Wody wysokozmineralizowane w odpowiedniej ilości zalecane są sportowcom, którzy wykazują zwiększone zapotrzebowanie na minerały, takie jak magnez czy potas.
Wodę średniozmineralizowaną może pić praktycznie każdy oprócz małych dzieci, dla których zalecana jest woda o niskim stopniu mineralizacji, nazywana często wodą źródlaną.
Twardość wody
Na twardość wody ma wpływ przede wszystkim zawartość magnezu. Wody z dużą zawartością tego minerału określane są jako wody twarde. Według specjalistów z WHO nie ma przeciwwskazań do picia twardej wody, a niektórzy naukowcy uważają, iż jest ona najzdrowsza właśnie ze względu na to, że zawiera magnez w dużej ilości.
Która woda jest najzdrowsza?
Naturalne wody mineralne wyróżniają się dużą wartością zdrowotną. Ich udział w utrzymaniu równowagi wodno-elektrolitowej organizmu jest nie do przecenienia. Na rynku znajdziemy wody z różną zawartością minerałów, a ich skład zależy przede wszystkim od miejsca, z którego zostały wydobyte.
Określenie najzdrowszej wody mineralnej jest bardzo trudne, ponieważ korzyści zdrowotne poszczególnych rodzajów mogą być różne w zależności od zapotrzebowania. Dla małych dzieci najzdrowsza będzie woda o najniższej zawartości minerałów, dlatego zaleca się im picie wody źródlanej. Wody o wyższym stężeniu minerałów, szczególnie takich, jak magnez i wapń to dobra opcja dla osób pracujących fizycznie czy sportowców, a także dla osób dorosłych w trakcie upałów.
tags: #czy #woda #mineralna #zawiera #chlorki #i

