Czy Cola Po Zamrożeniu Jest Gazowana? Oraz Zagrożenia Związane z Bakteriami Coli
- Szczegóły
Zaznaczę, że w przeszłości zdarzyło mi się ze dwa razy zapomnieć o włożonych butelkach i nie wybuchły, normalnie się rozmroziły i nadawały do picia, jedynie straciły trochę nagazowanie.
Zamrożenie Coli - Potencjalne Niebezpieczeństwa
Może i to z dużą siłą, robiąc wyrwę w butelce i graniczącej z nią zamrożonej szynce, powodując pęknięcie szuflady oraz uszkodzenie drzwi zamrażarki. Nie mówiąc o konieczności wyczyszczenia całej zamrażarki i jej pozostałej zawartości z brązowego lodu, szybko rozmrażającego się w kleistą ciecz.
W dodatku u mnie siła wybuchu spowodowała otwarcie się drzwi zamrażarki, więc gdyby nie było mnie w domu, to musiałabym jeszcze się liczyć ze stratą reszty zamrożonych produktów oraz zalaniem kuchni. Była to butelka dwulitrowa pozostawiona na jakieś siedem godzin.
Bakterie Coli - Źródła Skażenia i Zagrożenia
Woda w naszych domach powinna być wolna od bakterii, wirusów i innych zanieczyszczeń. Tylko wtedy jest zdatna do spożycia i celów użytkowych oraz bezpieczna dla naszego organizmu. Wymogi dotyczące parametrów wody są dokładnie określone w rozporządzeniach Ministerstwa Zdrowia i jej jakość podlega rygorystycznej kontroli. Jednak mimo to, zdarza się, że pojawiają się w niej niepożądane mikroorganizmy i ich wykrycie może budzić uzasadniony lęk. Jednym z najczęściej ujawnianych przypadków jest skażenie wody bakterią coli. Czy zagraża to naszemu zdrowiu?
Bakterie coli to cała grupa mikroorganizmów pałeczkowatych z rodziny Enterobacteriaceae, które są powszechnie obecne w naszym otoczeniu. Naturalnie występują w organizmach ludzi i zwierząt oraz bytują w glebach, wodach i na roślinach, gdzie trafiają wraz z odchodami. Najbardziej znana jest bakteria Escherichia coli, czyli pałeczka okrężnicy, o której często słyszymy w kontekście skażenia wody. Jej fizjologicznym środowiskiem jest układ pokarmowy człowieka i innych zwierząt stałocieplnych.
Przeczytaj także: Wszystko o Wodzie Strukturalnej
Pożyteczne i Niebezpieczne Szczepy Bakterii Coli
W naszej mikroflorze jelitowej bakteria E. coli pełni bardzo pożyteczne funkcje. Wspomaga trawienie pokarmów oraz produkcję witaminy K i witamin z grupy B, przede wszystkim kwasu foliowego. Istnieje wiele szczepów bakterii coli i większość z nich nie jest groźna dla naszego zdrowia. Niebezpieczne są natomiast pałeczki okrężnicy z grupy enterokrwotocznych, które produkują toksyny powodujące zatrucia oraz różnego typu infekcje. Dodatkowo bardzo szybko rozwijają się w temperaturze od 7 do 50°C, a ludzkie ciało jest dla nich wprost idealną pożywką.
Warto przy tym pamiętać, że bakterie coli, które naturalnie zasiedlają nasze jelita, są nieszkodliwe. Objawy i przebieg infekcji zależą głównie od rodzaju bakterii, ich ilości oraz kondycji organizmu chorego. Zazwyczaj bakteria Escherichia coli powoduje zatrucie pokarmowe, którego charakterystycznymi symptomami są: gwałtowna biegunka i ból brzucha. Często dochodzą do tego nudności, wymioty, brak apetytu i ogólne osłabienie, a niekiedy pojawiają się też zawroty głowy oraz podwyższona temperatura ciała. Pierwsze objawy pojawiają się zwykle od 3 do 8 dni od zakażenia.
Oczywiście w przypadku każdej osoby mogą wystąpić inne dolegliwości o różnym nasileniu. Przede wszystkim zależy to od odporności organizmu. Zazwyczaj zatrucie przebiega łagodnie i chory wraca do zdrowia w ciągu tygodnia. Pałeczka okrężnicy może bowiem przyczynić się do groźnych chorób także poza układem pokarmowym. Uznaje się, że bakterie coli w moczu są jedną z głównych przyczyn zakażenia dróg moczowych. Najczęściej powodują zapalenie pęcherza i bakteriomocz. Infekcja objawia się stałym parciem na cewkę moczową, bólem w podbrzuszu oraz częstym oddawaniem moczu z jednoczesnym pieczeniem i szczypaniem. Bakteria coli w układzie moczowym jest szczególnie ryzykowna dla kobiet w ciąży.
Rosnące w macicy dziecko powoduje ucisk na pęcherz i zaleganie moczu, przez co bakterie nie są usuwane z organizmu i szybko się namnażają. Do rzadszych infekcji wywoływanych przez pałeczkę okrężnicy należą między innymi stany zapalne: opon mózgowo-rdzeniowych (głównie u noworodków), ucha środkowego lub okrężnicy. U osób z bardzo niską odpornością może rozwinąć się sepsa.
Jak widać, infekcje wywołane przez bakterie coli mogą mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Aby się przed nimi ustrzec, trzeba przede wszystkim mieć świadomość, jak może dojść do zakażenia. Pałeczki okrężnicy dostają się do naszego organizmu głównie przez usta wraz z drobinkami odchodów. Kluczowe znaczenie ma zatem właściwa higiena - zwłaszcza po skorzystaniu z toalety i przed jedzeniem oraz dbanie o czystość w domu.
Przeczytaj także: Jak rozpoznać twardą wodę?
Źródła Zakażenia Bakteriami Coli
Jedną z głównych dróg zakażenia jest żywność. Bakterie coli często znajdują się w mięsie i drobiu, gdzie przedostają się z układu pokarmowego zwierząt podczas uboju. Dlatego zaleca się spożywanie ich tylko po obróbce termicznej, nie na surowo. Lepiej unikać też picia niepasteryzowanego mleka. Ponadto skażone mogą być warzywa i owoce nawożone obornikiem. Patogeny przenikają do roślin również z gleby i wody. Kolejnym źródłem są osoby zainfekowane pałeczką okrężnicy.
Bardzo poważnym zagrożeniem dla naszego zdrowia jest skażenie wody bakterią coli. Stacje sanitarno-epidemiologiczne regularnie monitorują stan wodociągów, kąpielisk oraz innych zbiorników wodnych. Szczególnie ważne, aby śledzić informacje o pojawieniu się pałeczki coli w wodzie pitnej. Skażonej kranówki nie wolno absolutnie pić, przygotowywać na niej dań ani myć w niej warzyw, owoców czy mięsa. Ryzykowne są też zabiegi higieniczne, mycie zębów i kąpiel w wodzie z bakterią coli. Patogeny mogą bowiem dostać się do organizmu nie tylko przez usta, ale również nos lub uszkodzoną skórę. Nie należy również używać zainfekowanej wody do codziennych czynności tj. zmywanie naczyń, pranie i sprzątanie.
Co jakiś czas bakterie coli wykrywane są też na publicznych kąpieliskach. Ich obecność zazwyczaj zwiastuje występowanie również innych chorobotwórczych mikroorganizmów, np. paciorkowca czy gronkowca. Zanim wybierzemy się nad akwen, warto sprawdzać komunikaty stacji sanitarno-epidemiologicznych i bezwzględnie przestrzegać zakazów umieszczanych na kąpieliskach.
Jak Dochodzi Do Skażenia Wody?
Przede wszystkim warto wiedzieć, że woda nie jest naturalnym środowiskiem dla chorobotwórczych mikroorganizmów. Zatem bakterie coli mogą się do niej przedostać tylko z zewnątrz. Źródłem mogą być odchody, zanieczyszczone ściekami wody gruntowe, odpływy z oczyszczalni lub czy nawozy naturalne tj. obornik. Najbardziej narażone są własne ujęcia wody. Nieczystości mogą dostać się do studni przez obudowę lub bezpośrednio, jeśli nie ma odpowiedniego zabezpieczenia.
Chociaż przedsiębiorstwa wodociągowe przeprowadzają na bieżąco testy jakościowe i oczyszczanie wody, to również tu nie sposób uniknąć wszystkich zagrożeń. W tym przypadku dochodzi do tzw. wtórnego skażenia, na przykład podczas wymiany lub renowacji rurociągów. Różne mikroorganizmy, także bakterie coli mogą pojawić się także na skutek niewłaściwej dezynfekcji rur po naprawie oraz gdy instalacja jest nieszczelna lub skorodowana. Stosunkowo często zanieczyszczenia pochodzą od odbiorców podłączonych do publicznej sieci, którzy korzystają jednocześnie z własnej studni.
Przeczytaj także: Poradnik: Lokalizacja i wymiana filtra powietrza Dacia 1.4
Badanie i Analiza Wody
Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy w naszej wodzie znajdują się bakterie coli lub inne patogeny jest przeprowadzenie analizy mikrobiologicznej. Badanie można zlecić lokalnej stacji sanitarno-epidemiologicznej lub prywatnemu laboratorium. Takie usługi oferują również niektóre firmy specjalizujące się w uzdatnianiu wody.
Warto wiedzieć, że istnieją konkretne instrukcje przy pobieraniu próbek wody do analizy. Przede wszystkim potrzebny jest specjalnie dostosowany do tego wyjałowiony pojemnik. Umieszczany jest w nim na przykład preparat neutralizujący środki do dezynfekcji wody. Niektóre placówki wysyłają swojego pracownika, aby przygotował próbki do badania. Analizę bakteriologiczną warto wykonać, gdy doszło do zatrucia lub infekcji, o które podejrzewany bakterie coli w wodzie. Użytkownicy studni powinni przeprowadzać ją regularnie w trosce o własne bezpieczeństwo.
Metody Dezynfekcji Wody
Woda zanieczyszczona bakteriami nie może być spożywana ani używana do higieny i innych celów. Na szczęście nie są one niezniszczalne i można je zlikwidować przez odpowiednią dezynfekcję. Jedną z najprostszych metod dezaktywacji pałeczki coli w wodzie pitnej jest jej przegotowanie. Bakterie giną bowiem w temperaturze powyżej 60°C, zatem wrzątek skutecznie je usuwa. Przy czym najlepiej gotować wodę co najmniej przez 20 minut. Dlatego, aby skutecznie zneutralizować bakterie coli w wodzie, niezbędna jest bardziej wydajna dezynfekcja chemiczna lub fizyczna.
Chlorowanie wody jest jedną z najczęściej stosowanych metod uzdatniania stosowaną zarówno w dużych zakładach wodociągowych, jak i gospodarstwach domowych korzystających z własnego ujęcia. Jej popularność wynika przede wszystkim z niskich kosztów. Zazwyczaj do oczyszczania wody wykorzystywany jest podchloryn sodu lub dwutlenek chloru. Oba związki eliminują patogeny, w tym bakterie coli, a ich skuteczność zależy od dozowanej ilości i pH wody. Niewątpliwą zaletą chlorowania jest to, że dezynfekuje nie tylko zbiornik magazynujący wodę, ale także całą instalację.
Stosowanie chloru jest dobrym sposobem, aby zneutralizować pałeczki coli w wodzie pitnej, jednak ma też sporo wad. Przede wszystkim powoduje drażniący zapach wody i znacząco obniża jej walory smakowe. Negatywnie wpływa też na nasze zdrowie. Używanie chlorowanej wody przez dłuższy czas wysusza włosy i skórę oraz może powodować różnego rodzaju wypryski i alergie. Szkodzi także na górne drogi oddechowe, powoduje mocniejsze ataki astmy, a także może uszkodzić mikroflorę jelit. Sposobem na to, aby zneutralizować jego szkodliwość i wykorzystać pozytywne działanie, jest użycie dobrych filtrów węglowych, np.
Ozonowanie staje się coraz popularniejszym sposobem uzdatniania wody. Ozon wyróżnia się silnymi właściwościami utleniającymi i znacznie lepiej niż chlor radzi sobie z usuwaniem patogenów i innych drobnoustrojów. Wykazuje skuteczność 99,9%, zatem gwarantuje, że bakterie coli w wodzie przestaną istnieć po dezynfekcji. Niestety jest to metoda droga ze względu na koszt urządzeń do wytwarzania ozonu i duże zużycie energii elektrycznej. Wadą ozonowania jest także wątpliwe działanie w całej instalacji i niska trwałość.
Dezynfekcja Promieniowaniem Ultrafioletowym (UV)
Najbardziej polecanym przez specjalistów sposobem usuwania mikroorganizmów z wody jest dezynfekcja przy użyciu promieniowania ultrafioletowego. Naświetlanie zmienia strukturę DNA i RNA bakterii i wirusów, dzięki czemu tracą one zdolność wzrostu oraz namnażania i w efekcie obumierają. Profesjonalna lampa UV to najskuteczniejsza metoda neutralizacji zagrożenia, jakie stanowi skażenie wody bakterią coli. Jednocześnie jest to rozwiązanie ekonomiczne, wygodne w obsłudze i nie wymaga niemal żadnych działań człowieka podczas procesu dezynfekcji.
Warto zaznaczyć, że lampy UV do wody są całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia i przyjazne dla środowiska. Nie wytwarzają żadnych substancji lotnych ani szkodliwych produktów ubocznych. Uniwersalna budowa i stosunkowo niewielkie rozmiary pozwalają na montaż lampy sterylizującej na każdej instalacji. Warto stawiać na produkty renomowanych marek, jak np. TMA, Viqua i Cintropur, które stosują wysokiej jakości promienniki o potwierdzonym działaniu bakteriobójczym. Przy własnym ujęciu wodnym rekomendowana jest profesjonalna lampa UV montowana na początku instalacji. Pozwoli to zapewnić oczyszczoną z patogenów wodę w całym gospodarstwie domowym. W przypadku użytkowników sieci wodociągowych świetnie sprawdzi się lampa pod zlewozmywak do kuchni.
Trzeba jednak wiedzieć, że dezynfekcja promieniowaniem UV będzie w pełni skuteczna, gdy woda jest wolna od zanieczyszczeń, związków nieorganicznych i osadów. Powinna mieć także odpowiednie pH i miękkość. Najczęściej potrzebny jest odpowiedni filtr, czasami również urządzenie do zmiękczania wody lub odżelaziacz.
Zapobieganie Zakażeniom Bakterią Coli
Bakteria Escherichia coli jest powszechnie obecna i może narobić poważnych szkód, jeśli dostanie się do naszego organizmu. Na szczęście da się zminimalizować ryzyko zakażenia, stosując odpowiednie środki. Przede wszystkim należy dbać o higienę i dokładnie myć ręce: po skorzystaniu z toalety, przed i po jedzeniu, po kontakcie z osobą chorą i zainfekowanymi przedmiotami, po zabawie ze zwierzętami. Równie istotna jest troska o porządek w domu. Pałeczka okrężnicy gości w dużych ilościach w toalecie, kuchni i łazience, jednak jest mało odporna na środki czyszczące. Kolejną kwestią jest jakość jedzenia. Warzywa i owoce należy dokładnie umyć przed spożyciem w czystej wodzie. Lepiej nie jeść surowego mięsa ani nie pić niepasteryzowanego mleka.
Bardzo ważna jest czystość wody, która jest nam niezbędna do życia. Trzeba unikać picia kranówki z niepewnych źródeł, a także przygotowywanych na niej napojów, zimnych dań i kostek lodu. Najważniejsze jednak, aby zadbać o bezpieczeństwo we własnym domu. O ile przedsiębiorstwa wodociągowe kontrolują na bieżąco parametry wody, to posiadacze własnych ujęć sami muszą zadbać o jej jakość. Wszystkim osobom, którym zależy na zdrowiu własnym i swoich najbliższych rekomendujemy stworzenie systemu uzdatniania wody. Aby uchronić się przed mikroorganizmami, takimi jak bakteria coli, warto zainwestować w lampę UV.
Napoje Gazowane a Zdrowie
Napoje gazowane, energetyczne, ale też herbaty mrożone i słodzone wody - lekarze przed nimi przestrzegają. Mogą wpływać na pojawianie się kilku chorób.
Ostatnie badania bostońskich naukowców z Tufts University nie są korzystne dla wielbicieli coli, oranżady i innych napojów gazowanych. Doktor Dariush Mozaffarian zajmujący się badaniami żywności i jej wpływu na zdrowie uznał, że co roku aż 184 tysiące osób umiera przez choroby spowodowane także piciem takich napojów - potwierdził tym samym wcześniejsze wyniki naukowców z Uniwersytetu Harvarda. Jego opinia oparta jest 62 rodzajach badań, które zostały przeprowadzone od 1980 do 2010 roku w Stanach Zjednoczonych na grupie 600 tysięcy osób. Głównym czynnikiem ryzyka w tych napojach jest ogromna ilość cukru, która wywołała u badanych cukrzycę, choroby serca i prawdopodobnie miała wpływ na rozwój chorób nowotworowych.
6 Powodów, By Przestać Pić Napoje Gazowane
- Uzależnienie: Grupą, która najczęściej sięga po tego rodzaju picie, jest młodzież. Naraża się ona tym samym na ryzyko pojawienia się poważnych chorób w wieku późniejszym. Zwłaszcza, jeśli dochodzi do tego jeszcze uzależnienie od tego typu napojów. A o to wcale nie jest trudno - winę za to ponoszą kofeina i oczywiście cukier. Po wypiciu napoju gazowanego, uruchamia się produkcja dopaminy, która odpowiada za „system nagród” w naszym mózgu. Kojarzymy więc takie napoje z czymś przyjemnym i mamy ochotę na więcej - tak właśnie budowane jest uzależnienie np. od narkotyków i alkoholu.
- Ogromna dawka cukru: Drugim powodem są ogromne dawki cukru, które dostają się do naszego krwioobiegu już 10 minut po wypiciu butelki coli. Jest to jednorazowe przyjęcie ponad dobowej dawki cukru dla dorosłej osoby. American Heart Foundation zaleca, by dziennie przyjmować nie więcej niż 9 lub 5 łyżeczek cukru - kolejno dla mężczyzn i kobiet. W następnych minutach dochodzi do wzrostu poziomu cukru we krwi oraz wzrost produkcji insuliny, która ten cukier musi transportować. Organizm nie jest w stanie wykorzystać takich ilości cukru, więc zamienia nadwyżki w komórki tłuszczowe. Napoje gazowane łącznie z fastfoodami są więc stawiane na pierwszym miejscu produktów zakazanych dla osób będących na diecie.
- Wypłukiwanie z organizmu minerałów: Kolejny powód to wypłukiwanie z organizmu minerałów. Usuwane są one wraz z moczem w bardzo dużych ilościach - większych niż przy normalnym metabolizmie. Powodem tego są zawarte w napojach gazowanych kwasy oraz związki chemiczne. Kwas fosforowy na przykład wiąże związki magnezu, wapnia oraz cynku i ułatwia ich usunięcie z organizmu. Sprzyja temu cukier, a zwłaszcza kofeina, która ma właściwości moczopędne. Może wtedy dojść do odwodnienia organizmu (zwłaszcza jeśli nie pijemy w międzyczasie wody) co możemy zaobserwować poprzez zmęczenie i uczucie senności.
- Dużo barwników i konserwantów: Czwarty powód jest taki, że napoje gazowane nie zawierają żadnych substancji odżywczych, a bogate są w barwniki, substancje słodzące i konserwujące. Kolor czy smak tych napojów ma nas kusić i zachęcać do kolejnego zakupu, czego ofiarami padają także dzieci. Jeśli kupujemy dziecku colę lub oranżadę, w której zawarty jest fosfor, to możemy się liczyć ze sporymi wydatkami u dentysty.
- Próchnica i choroby dziąseł: Fosfor (powód piąty) nie tylko niszczy szkliwo i zwiększa podatność na próchnicę, ale także powoduje choroby dziąseł.
- Większe ryzyko chorób metabolicznych: Większe ryzyko zachorowania na choroby metaboliczne to szósty powód, aby nie pić napojów gazowanych. Naukowcy z Uniwersytetu w Bostonie dowiedli, że związki zawarte w takich produktach wpływają na zwiększenie ciśnienia, wzrost odkładanej tkanki tłuszczowej oraz podniesienie się poziomu złego cholesterolu we krwi. Najbardziej niebezpieczne dla zdrowia jest pojawienie się cukrzycy oraz chorób serca. Długofalowym skutkiem może być też zachorowanie na niektóre rodzaje nowotworu.
Badaczy dziwi więc to, że na takich napojach nie umieszcza się ostrzeżeń, jak to jest wymagane od producentów papierosów. Badacze z Uniwersytetu Harvarda odkryli, że już po 30 dniach od włączenia coli do diety następuje znaczny wzrost wagi oraz zmienia się norma w produkcji insuliny w naszym organizmie - i to bez względu na to, czy badani pili codziennie czy tylko dwa razy w tygodniu puszkę napoju gazowanego!
tags: #czy #cola #po #zamrozeniu #jest #gazowana

