Czy czysta woda jest zdrowa dla organizmu?
- Szczegóły
Woda jest podstawowym składnikiem odżywczym i gwarantem naszego przetrwania. Czy wiesz, że bez niej przeżyjesz maksymalnie kilka dni? To brzmi jak truizm. Pomimo to ponad 80% Polaków nie pije jej wystarczająco dużo.
A stąd już prosta droga do odwodnienia, które może powodować długą listę dolegliwości. Dość wspomnieć o: bólach i zawrotach głowy, zaparciach, spadku masy ciała, problemach z koncentracją czy zaburzeniach pracy nerek i serca. Dlatego tak ważne jest, aby przyjmować ok. 2 l płynów dziennie.
Dzięki temu:
- temperatura ciała utrzymuje się na stałym poziomie;
- prawidłowo odbywa się trawienie;
- wchłaniają się minerały, a usuwane są składniki przemiany materii i toksyny;
- gospodarka wodno-elektrolitowa i kwasowo-zasadowa utrzymuje się w równowadze.
Płyny w codziennej diecie możesz czerpać z pożywienia (głównie owoców i warzyw) oraz popularnych napojów (kawy, herbaty czy mleka). Nie powinny one jednak w pełni zastępować czystej wody. Jej wybór jest dzisiaj duży - po którą warto sięgać?
Badania przeprowadzone przez Panel Badawczy Ariadna pokazują, że ponad połowa Polaków wybiera wodę butelkowaną. Wynika to przede wszystkim z wygody oraz przekonania o jej zdrowotnych właściwościach. Tymczasem dietetycy zapewniają, że woda kranowa - tak samo jak źródlana i mineralna - jest bezpieczna dla zdrowia i może stać się podstawą codziennej diety.
Przeczytaj także: Różnice między czystą wodą a czystą wódką
Jeśli wziąć do tego pod uwagę, że służy środowisku i odciąża domowy budżet - wniosek nasuwa się jeden: picie wody z kranu naprawdę się opłaca. Dlaczego więc wciąż tak mało Polaków ją wybiera? Wszystkiemu winne są stereotypy. To one budzą m.in. obawy przed zatruciami i kamicą nerkową, mimo że nie uzasadniają tego żadne badania.
Czy można pić wodę z kranu? Obalamy mity o wodzie kranowej
Podczas gdy w krajach zachodnich picie wody z kranu jest powszechne, w Polsce wciąż budzi nieufność. Tymczasem badania nie pozostawiają wątpliwości: zarówno w Berlinie, Madrycie, jak i Warszawie woda z kranu ma tę samą jakość. Pora więc rozprawić się z najważniejszymi mitami na jej temat. Sprawdzamy, czy można pić wodę z kranu.
Regularne analizy prowadzone przez Sanepid i stacje wodociągowe w Polsce całkowicie znoszą natomiast wszelkie wątpliwości co do tego, czy można pić wodę z kranu. Najlepszym na to dowodem są dane statystyczne. Zgodnie z raportem Głównego Inspektoratu Sanitarnego za rok 2020 do 99,6% polskich mieszkań trafiła z sieci wodociągowych woda zdatna do picia.
Oznacza to, że spełnia ona restrykcyjne wymogi Ministra Zdrowia określone w Rozporządzeniu z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Jest też zgodna z normami Światowej Organizacji Zdrowia oraz Unii Europejskiej.
Nie tylko to decyduje jednak o tym, czy woda z kranu jest zdrowa. Zawiera ona również cenne dla organizmu minerały: magnez, wapń, sód, chlor, wodorowęglany, siarczany fluorki. Czy wiesz, że nierzadko jest ich więcej niż w wodzie butelkowanej? Porównanie przeprowadzone w Oświęcimiu wykazało na przykład, że tamtejsza woda kranowa ma większe stężenie wodorowęglanów, wapnia i potasu niż woda źródlana i niskozmineralizowana.
Przeczytaj także: Czysta Woda: Regulamin konkursu
Co jednak z zanieczyszczeniami i bakteriami, których często się obawiamy? Zgodnie z polskimi i unijnymi dyrektywami skład wody z kranu pod żadnym pozorem nie może obejmować groźnych dla zdrowia bakterii, takich jak: E. Coli, Enterococci i Legionella. Stacje wodociągowe oraz Sanepid regularnie przeprowadzają badania pod tym kątem. Dzięki temu wszelkie zagrożenia są na bieżąco zauważane i likwidowane.
Najczęściej przekroczenia norm w Polsce dotyczą jednak takich parametrów jak: mangan, żelazo czy jony amonowe, które nie są szkodliwe dla ludzkiego zdrowia. Zauważ jednak, że woda z kranu do picia jest szczegółowo badana od ujęcia do dotarcia do instalacji wodnej w budynku. Od tego momentu za jej jakość odpowiada zarządca.
Może więc zdarzyć się, że w starszym budownictwie do wody dostają się drobne zanieczyszczenia i nieduże ilości metali. Jeśli masz co do tego podejrzenia, najlepiej zgłosić się do zarządu osiedla po szczegółowe informacje na temat jakości wody w kranie.
W dodatku, by zminimalizować ryzyko obecności zanieczyszczeń, warto korzystać na co dzień z dzbanka wyposażonego we wkład filtrujący do wody Brita MAXTRA+ Pure Performance. Skutecznie zmniejsza on stężenie: ołowiu, miedzi oraz zanieczyszczeń z instalacji, takich jak: pestycydy, herbicydy i wybrane farmaceutyki.
Za mikrobiologiczne bezpieczeństwo wody kranowej odpowiada przede wszystkim dezynfekcja przeprowadzana przy użyciu chloru. Stosowana od początku XX w. znacznie przyczyniła się do zmniejszenia śmiertelności z powodu chorób wynikających ze złej jakości wody. Jest niezbędna, by do Twojego kranu mogła dotrzeć woda zdatna do picia.
Przeczytaj także: Filtracja wody ze zeolitem
Często rodzi jednak obawy o negatywny wpływ chloru na zdrowie. Czy słusznie? Zacznijmy od tego, że chlor występuje naturalnie w naszym organizmie. To jemu zawdzięczamy m.in.: równowagę kwasowo-zasadową, wsparcie procesów trawiennych, kontrolę gospodarki wodnej. Nie bez powodu mówi się jednak, że co za dużo to niezdrowo - chlor w nadmiernym stężeniu działa toksycznie, powodując m.in. kwasicę metaboliczną.
Kwestia jego oddziaływania na zdrowie rozbija się więc nie o samą obecność w wodzie z kranu do picia, a ilość. Ta zaś, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Zdrowia, nie powinna przekraczać 0,3 mg/l. To dawka, która jest bezpieczna i jednocześnie pozwala na efektywną dezynfekcję.
Teraz do zdemaskowania pozostaje już tylko mit o szkodliwości produktów ubocznych dezynfekcji. Powstają w efekcie reakcji substancji z chlorem w czasie podróży wody rurami. Przyjmowane w dużych ilościach działają toksycznie i rakotwórczo. Dlatego stacje wodociągowe stale badają ich stężenie, aby nie dopuścić do przekroczenia wyznaczonych norm.
Jeśli jednak zauważysz, że ma ona mętną konsystencję, brązowy odcień czy nieprzyjemny zapach, powstrzymaj się od jej spożywania. Najczęściej jest to stan przejściowy spowodowany naprawą instalacji czy dłuższym postojem wody w rurach. Zwykle wystarczy zlać kilka litrów, aby odzyskała ona odpowiednią jakość. W pozostałych przypadkach - nawet gdy woda z kranu do picia pachnie chlorem - nie szkodzi zdrowiu. Jej walory smakowe są jednak znacznie obniżone. Trudno więc dziwić się, że nie masz ochoty na taki napój.
Czy to oznacza, że jesteś skazany na wodę butelkowaną? Nic bardziej mylnego! Wystarczy, że skorzystasz z dzbanka filtrującego BRITA. Jest on wyposażony w filtr, który dzięki mikroperełkom węgla aktywnego z łupin orzechów kokosowych redukuje stężenie chloru i innych substancji pogarszających smak i zapach wody kranowej. Dzięki temu cieszysz się zawsze smaczną i świeżą wodą bez konieczności dźwigania ciężkich butelek.
Jakie zalety ma woda z kranu filtrowana?
To jednak jeszcze nie wszystkie korzyści, bo dzięki wodzie kranowej filtrowanej oszczędzasz również czas i pieniądze. Jest dostępna za grosze, zawsze kiedy czujesz pragnienie. Możesz mieć ją przy sobie nawet w pracy albo na wycieczce. Specjalny filtr BRITA MicroDisc zawarty w naszych bidonach redukuje: chlor, mikrocząsteczki ≥30 μm i śladowe zanieczyszczenia. Jednocześnie przepuszcza cenne minerały takie jak wapń (Ca) i magnez (Mg). Bez obaw napełniaj więc butelkę z filtrem w biurze, centrum handlowym czy górskim schronisku i korzystaj z walorów zdrowotnych kranówki.
Nie tylko Ty zyskujesz jednak na piciu wody z kranu. Skutki Twojego wyboru odczuwa również przyroda. W Brita policzyliśmy, że przy średnim zapotrzebowaniu na wodę wynoszącym 2 l dziennie produkujesz dzięki wkładom filtrującym MAXTRA + aż o 15, 1 kg mniej odpadów rocznie. Do tego każdego roku zmniejszasz emisję dwutlenku węgla o 112.5 kg. Zależy Ci na środowisku? Korzystając z dzbanków filtrujących Brita, robisz prosty i wygodny krok w stronę ekologii.
Nie pijesz wody kranowej, bo smakuje chlorem, boisz się o swoje zdrowie albo nie masz do niej dostępu poza domem? Jak widzisz, dla picia wody z kranu nie ma dzisiaj wymówek. Korzystaj z filtrów BRITA i dbaj o nawodnienie smaczną kranówką w każdym miejscu i czasie.
Wpływ diety na mikrobiotę jelitową
Mikrobiota jelitowa to zróżnicowany i dynamiczny kompleks mikroorganizmów zlokalizowanych w przewodzie pokarmowym człowieka. Codzienna dieta dostarcza nie tylko składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, lecz także ważnych substratów dla mikrobioty jelitowej.
Jak zaspokoić głód na dłużej?
Głód to fizjologiczny stan organizmu wynikający z niedoboru pożywienia. Zazwyczaj pojawia się kilka godzin po spożyciu ostatniego posiłku, jednak może wystąpić znacznie szybciej. Jeśli posiłki nie są prawidłowo skomponowane, uczucie głodu może pojawić się nawet godzinę po jedzeniu, co sprzyja spożywaniu większej ilości kilokalorii w ciągu dnia, a to z kolei prowadzi do rozwoju nadwagi i otyłości. W jaki sposób należy się odżywiać, aby zaspokoić głód na dłużej? Jak komponować posiłki? Które produkty sycą najbardziej, a jednocześnie są niskokaloryczne?
Korzyści picia wody
Powszechnie wiadomo, że picie odpowiedniej ilości wody pomaga w zachowaniu dobrej sylwetki i jest nieocenionym pomocnikiem w procesie odchudzania. Korzyści picia wody są wszechstronne - woda między innymi zmniejsza łaknienie, oczyszcza organizm, zwiększa przemianę materii. Zwolennicy zdrowego trybu życia proponują picie szklanki wody codziennie rano, przed posiłkiem. To wszystko dobrze wiemy.
Warto jednak poznać te mniej oczywiste fakty na temat wody, bo mogą odmienić nasze życie:
- Woda pozwala zwalczyć infekcje Nawodniony organizm jest w stanie skuteczniej zwalczać bakterie i wirusy. Spożywane przez nas płyny rozrzedzają wydzielinę, która gromadzi się podczas infekcji. Nawadnianie zalecane jest szczególnie wtedy, gdy pacjent cierpi na dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
- Picie wody receptą na dobry humor - kluczowe jest nawodnienie organizmu Kiedy uświadomimy sobie, że nasz mózg w 83% składa się z wody, staje się oczywistym, że odwodnienie organizmu może znacznie ograniczać jego funkcje. Zmęczenie, zły nastrój, zaburzenia pamięci, problem ze skupieniem uwagi pojawiają się już przy dwuprocentowym odwodnieniu organizmu. Picie niedostatecznej ilości wody naraża na odwodnienie szczególnie dzieci i młodzież, ze względu na większą wrażliwość ich organizmów na jakiekolwiek niedobory.
- Zbyt duża wypita ilość wody jest szkodliwa i to nawet bardzo! Powszechnie wiadomo, że należy spożywać od 1,5 do około 2-2,5 litrów wody dziennie. Co jednak w przypadku, gdy dostarczymy organizmowi znacznie więcej wody? Nerki w ciągu godziny są w stanie przefiltrować do 1 litra płynów, a więc nie więcej niż 3-4 szklanki. Wypicie większej ilości może spowodować spadek poziomu sodu we krwi do niebezpiecznie niskiego stanu, który objawia się zmęczeniem, splątaniem, bólami głowy i wymiotami. Dlatego trzeba uważać i nie przesadzić z piciem wody!
- Woda receptą na próchnicę Z próchnicą zmagają się przede wszystkim maluchy. Dzieje się tak między innymi dlatego, że po prostu same nie są w stanie dbać o higienę jamy ustnej, a rodzicom czasem trudno nakłonić je do prawidłowego mycia pierwszych ząbków. W tym przypadku może pomóc woda. Obecność w jamie ustnej węglowodanów, a zwłaszcza sacharozy, przez około 30 minut bez czyszczenia zębów zwiększa ryzyko powstawania próchnicy zębów, a raczej nie damy rady co godzinę myć dzieciom zębów. Okazuje się, że wystarczy, by po każdym słodkim jedzeniu czy piciu dziecko przepiło je czystą wodą. Nie zadziała ona wprawdzie tak skutecznie jak pasta, ale zgodnie z Oświadczeniem Zdrowotnym o Termoregulacji pomoże spłukać z zębów to, co zbędne i szkodliwe.
- Podczas niektórych chorób należy kontrolować spożycie wody U pacjentów cierpiących na niewydolność układu krążenia, choroby przebiegające z obrzękami lub wodobrzusze należy ograniczyć ilość spożycia płynów zgodnie z zaleceniami lekarza. Podobnie jest w przypadku pacjentów dializowanych, którzy powinni monitorować przyjmowanie płynów i prowadzić dzienniczek ich spożycia.
- Rodzaj wody do picia ma znaczenie - twarda woda zdrowsza od miękkiej Twarda woda kojarzyć się może z czymś, co nie przynosi zbyt wielu korzyści dla organizmu. Nic bardziej mylnego. Spożycie twardej wody może pomagać w zapobieganiu chorobom układu krążenia. Dzieje się tak ze względu na obecność w niej jonów wapnia i magnezu, które się do tego przyczyniają.
- Woda gazowana również jest zdrowa Panuje powszechne przekonanie, że woda gazowana przyczynia się do tycia przez to, że wzmaga apetyt i rozpycha żołądek. Może się tak dziać, jeśli zaraz po wypiciu wody gazowanej zjadamy obfity posiłek. Jeśli nie, to nie ma obaw przed negatywnymi konsekwencjami, ponieważ jest ona tak samo zdrowa jak woda niegazowana. Jedyną różnicą pomiędzy nimi jest zawartość dwutlenku węgla w jednej z nich.
- Leki popijamy tylko wodą! Woda jest napojem neutralnym, co sprawia, że nie wchodzi w interakcje z substancjami zawartymi w lekach. Dodatkowo przyczynia się do szybszego ich rozpuszczenia, a w efekcie wchłonięcia.
Regularne picie wody (mineralnej, z cytryną, w herbatach ziołowych) powinno stać się nawykiem każdego człowieka. Należy spożywać ją niewielkimi porcjami, w ilości przynajmniej 1,5 litra dziennie. Woda stanowi średnio 60% masy ciała człowieka. Wchodzi w skład wszystkich komórek i jest niezbędna w każdym procesie fizjologicznym.
Jak rozpoznać odwodnienie?
Człowiek odwodniony ma suchą i zimną skórę oraz suche usta i oczy.
Jak prawidłowo nawadniać organizm?
W Polsce jest wiele miejscowości słynących z naturalnych właściwości wód leczniczych. akwaterapia jest metodą leczenia bodźcowego. Polega na zewnętrznym stosowaniu wody - są to m.in. kąpiele, okłady, bicze, natryski, rozcierania, zawijania oraz podwodne i wirowe masaże. Korzystnie wpływa m.in. krenoterapia to picie wody leczniczej pochodzącej z głębokich źródeł. Kuracja pitna może być stosowana samodzielnie lub uzupełnia leczenie.
Woda przegotowana i ciepła - właściwości prozdrowotne
Regularne picie wody jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jej jakość ma ogromne znaczenie dla zdrowia. Woda przegotowana i ciepła oferuje szereg korzyści zdrowotnych, od eliminacji patogenów po wspomaganie procesów trawiennych.
Warto wiedzieć, ze po doprowadzeniu do temperatury wrzenia, czyli 100 stopni Celsjusza, zaleca się jej gotowanie przez co najmniej 1-3 minuty. Wysoka temperatura niszczy większość patogenów, co zmniejsza ryzyko infekcji układu pokarmowego i innych chorób. Regularne spożywanie wody przegotowanej może zatem znacznie zmniejszyć ryzyko infekcji, zwłaszcza u osób o osłabionym układzie odpornościowym, dzieci oraz osób starszych.
Picie ciepłej wody ma wiele zalet, które przyczyniają się do poprawy ogólnego stanu zdrowia. Jednym z głównych powodów jest jej zdolność do wspierania układu trawiennego. Przegotowana ciepła woda pomaga rozluźnić mięśnie przewodu pokarmowego, co może ułatwiać proces trawienia i zapobiegać zaparciom. Dodatkowo dobrym pomysłem jest ciepła woda na czczo. Dzięki dodaniu jej do codziennej rutyny, można skutecznie pobudzić metabolizm - jest to szczególnie ważne w przypadku osób dążących do utraty wagi.
Picie zarówno przegotowanej, jak i ciepłej wody niesie ze sobą wiele właściwości prozdrowotnych, takich jak: zapewnienie bezpieczeństwa mikrobiologicznego, wspomaganie trawienia, detoksykację organizmu i wzmocnienie układu immunologicznego. Przegotowanie wody stanowi prosty, ekonomiczny i ekologiczny sposób na poprawę jej jakości, przyczyniając się do ogólnej poprawy zdrowia i samopoczucia.
tags: #czy #czysta #woda #jest #zdrowa #dla

