Czekolada do picia z wodą – przepis na rozgrzewający napój

Czekolada do picia lub czekolada na gorąco to znany napój, który od lat towarzyszy nam w kawiarniach i restauracjach jako dodatek do posiłku lub samodzielny smakołyk. Aromatyczna, gorąca, gęsta a jednocześnie rozpływająca się w ustach - czekolada do picia, zdaniem wielu osób, to najlepszy napój na jesienne i zimowe dni.

Płynna czekolada spożywcza zawitała też do naszych domów: można ją przyrządzić ze specjalnego proszku, czekolady w pastylkach i tabliczkach lub od podszewki, korzystając z czystego kakao. Od niedawna można ten przysmak zdobyć również w naszym sklepie online. Skąd wzięła się gorąca czekolada, jakie są jej rodzaje i jak ją poprawnie przyrządzić?

Czekolada na gorąco - o jej długiej historii pokrótce

Korzenie gorącej czekolady sięgają napojów produkowanych przez Majów i Azteków z Zatoki Meksykańskiej, które były jednak chłodne i dość dalekie od tego, czym dziś raczymy się - zwłaszcza zimą - w kawiarniach. Aztecy przygotowywali w zasadzie dwa rodzaje płynnego kakao: alkoholowy napój przypominający wino z masy otaczającej ziarna kakao oraz dość gorzki, chłodny napój tworzony z samych ziaren.

Przez setki lat, czekolada do picia była postrzegana jako święty wywar dodający wigoru, godny wielkiego wojownika, który korzystając z kakao, zyskuje jeszcze większą siłę. Dopiero po tym, jak konkwistadorzy sprowadzili w XVI wieku kakao do Europy, bogaty w aromaty chilli i cynamonu napój Azteków nieco zmienił swoją funkcję. Nie od razu jednak stał się słodkim przysmakiem na zimne wieczory - również w Europie płynną czekoladę spożywczą traktowano jako napój godny silnego mężczyzny: żołnierza lub dżentelmena. Ostatecznie, nie bez kozery drzewu kakaowca przypisano grecką nazwę Theobroma cacao - “Pokarm dla bogów”!

Ale jak w zasadzie zaczęła się historia gorącej czekolady na Starym Kontynencie? Z początku proces produkcji napoju przypominał przepis praktykowany w Mezoameryce. Ziarna kakaowca poddawano fermentacji, suszono i prażono, a potem oddzielano od nich skorupki i miażdżono, tworząc tym samym pastę kakao. Taka pasta, zmieszana z wodą, była pierwszym napojem kakaowym, który znano zarówno za oceanem, jak i w Europie.

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Jednak w 1828 roku, holenderski chemik Coenraad Joahennes van Houten wynalazł sposób na oddzielenie tłuszczy z nasion kakaowca, tym samym otrzymując pierwszy w historii proszek kakaowy. Proszek ten pozwalał na przyrządzenie napoju, który dziś w Polsce nazywa się popularnie po prostu “kakaem”. Dodanie tłuszczu z powrotem do proszku prowadzi natomiast do uzyskania podstawy gorącej czekolady - i tu zaczyna się właściwa historia napoju, który spożywamy po dziś dzień.

Zwyczaj picia czekolady szybko rozprzestrzenił się po całej Europie i zaczął być traktowany jako symbol prestiżu i elitarności - choć, co ciekawe, wielu europejczyków traktowało gorącą czekoladę jako napój typowo katolicki. Protestanci, z drugiej strony, woleli pozostać przy kawie. Co ciekawe, niektóre źródła podają, że receptura na pitną czekoladę spożywczą powstała na dworze Filipa II w Hiszpanii, gdzie zauważono jej dobroczynny wpływ na zdrowie, a także zaczęto dodawać do niej wanilię, cynamon, cukier i orzechy.

Dużym krokiem naprzód w rozwoju gorącej czekolady było też zastąpienie wody mlekiem, co często robi się do dziś. Jak widać, historia pitnej czekolady jest bogata i sięga zamierzchłych czasów - warto jeszcze dodać, że przez długi czas była ona ekskluzywnym napojem w dżentelmeńskich klubach w Wielkiej Brytanii! Stamtąd już niedaleko do naszych czasów, w których czekolada na gorąco jest popularnym, krzepiącym napojem. Wciąż jednak istnieją w Europie czekoladziarnie, gdzie można się jej napić w nieco bardziej ekskluzywnym wydaniu!

Słynne europejskie czekoladziarnie

Jakie miejsca polecić prawdziwemu, oddanemu fanu gorącej czekolady? Pierwszym z nich byłaby bez wątpienia otwarta w 1894 roku (!) czekoladziarnia de San Ginés w Madrycie, która oferuje słynne, hiszpańskie churros z czekoladą. Przyrządzana tam czekolada do picia podobno nie ma sobie równych, a wielbiciele tego napoju mogą zakupić w czekoladziarni również najróżniejsze akcesoria do przyrządzania czekolady oraz własną czekoladę do przygotowania w domu!

Innym miejscem, w którym nie może zabraknąć żadnego fana czekolady na gorąco, jest “Old Chocolate House” w Brugii. Tutaj, zamiast fantastycznego połączenia czekolady z churros, natkniemy się na cały wachlarz możliwości, którymi można się wręcz zachłysnąć! Gorąca czekolada z mlekiem, gorzka, mleczna i biała, z dodatkiem wafli lub rumu czy amaretto, z możliwością podania z piankami lub bitą śmietaną…opcji jest całe mnóstwo! Jeśli jesteś wielbicielem pitnej czekolady w różnych wydaniach, koniecznie zajrzyj do tej czekoladziarni!

Przeczytaj także: Korzyści i ograniczenia dzbanków filtrujących

Nie można byłoby nie wspomnieć tu także o czekoladziarni Angelina, której początki sięgają 1903 roku. Miejsce to jest do dziś ikoną Paryża, a tworzona tu czekolada do picia powstaje na bazie sekretnej receptury! O przepisie wiadomo tylko, że zaleca on przygotowywanie napoju z ziaren kakaowca rosnącego w Nigerii, Ghanie i w Wybrzeżu Kości Słoniowej - drzewa te hoduje się specjalnie na potrzeby Angeliny! Mówi się, że połączenie ziaren z trzech krajów sprawia, że gorąca czekolada w tym miejscu ma silny, bogaty smak. Podana z bitą śmietaną, będzie zapewne niezapomnianym smakołykiem.

Pijąc gorącą czekoladę w tym miejscach, warto pamiętać o słynnych osobach, które mogły zaglądać tam w ciągu dwóch ubiegłych stuleci. Z tych najbardziej znanych mamy na przykład Amelię Earhart, sławną pilotkę, która przed swoimi lotami przez Pacyfik lubiła ponoć wypić kubek gorącej czekolady. A skoro już o oceanach mowa, to wiele lat wcześniej po drugiej stronie Atlantyku, wielkim fanem czekolady do picia był też podobno Thomas Jefferson, jeden z ojców-założycieli Stanów Zjednoczonych!

Rodzaje czekolady na gorąco

W naszym sklepie oferujemy obecnie kilka rodzajów czekolady do picia: nieco bardziej wytrawną czekoladę z dużą zawartością kakao i naturalnym aromatem rumu, mleczną czekoladę oraz czekoladę białą. Oferta ta będzie, rzecz jasna, w przyszłości rozszerzana!

Co się tyczy gorzkiej czekolady, funkcjonuje ona jako napój analogiczny do swej tabliczkowej wersji. Dzięki najwyższej zawartości czystego kakao, gorzka czekolada do picia jest mało słodka, aromatyczna i krzepiąca. Absolutny must-have dla rygorystycznych fanów prawdziwego kakao!

Bardziej klasycznym wariantem jest rzecz jasna, mleczna czekolada do picia, wciąż obfita w kakao i nadająca się nie tylko do picia, ale i do chrupania lub do sporządzenia najprawdziwszej polewy czekoladowej. Gorąca, mleczna czekolada ma lżejszy smak niż jej kuzyn, czekolada gorzka - jest więc bardziej w typie deseru, a mniejsza zawartość tłuszczy sprawia, że możemy spożyć ją jako dodatek do posiłku lub między posiłkami, nie ryzykując przejedzenia.

Przeczytaj także: Pijesz wodę z cytryną? Sprawdź, dlaczego warto!

Wreszcie, mamy do dyspozycji także napój, który zadowoli fanów białych tabliczek czekoladowych. Biała czekolada do picia zawartością przypomina swojego mlecznego starszego brata, różni się jednak w smaku i aromacie. Kremowa i lekka, z pewnością sprosta gustom fanów alternatywnych smakołyków zawierających kakao. Podobnie jak czekoladę mleczną, można ją też chrupać lub przygotować z niej polewę cukierniczą.

Warto wspomnieć tu jeszcze o rodzaju czekolady do picia, którego nie posiadamy na ten moment w naszym sklepie (choć nad tym pracujemy!). Mowa tu o różowej gorącej czekoladzie, wynalazku, który ma zaledwie 5 lat! Przygotowywana z ziaren kakaowca Ruby, rosnącego w Wybrzeżu Kości Słoniowej, różowa czekolada ma nie tylko odmienny kolor, ale i smak oraz aromat - jest lekko owocowa i nieco bardziej kwaśna, niż tradycyjna czekolada. Prace nad recepturą różowej czekolady trwały całe 10 lat i jest to pierwszy nowy rodzaj tabliczek od czasu odkrycia metody produkcji białej czekolady! Być może wkrótce przekonamy się sami, jak smakuje to nowatorskie cudo.

Gorąca czekolada - przepisy

Po zakupieniu gorącej czekolady, przychodzi czas by przyrządzić ją w swoich czterech ścianach - czy to dla siebie, czy to dla gości lub partnera i dzieci. Udowadniamy, że przepis na czekoladę na gorąco nie musi być trudny i czasochłonny. Miłośnicy słodkości i rozgrzewających napojów, łączcie się! Przychodzimy do Was z przepisem, który jednoczy pokolenia, wprawia w dobry nastrój i dodaje energii działania. Mowa oczywiście o gorącej czekoladzie, którą można delektować się nie tylko w kawiarni, ale również w domowym zaciszu.

Jak się do tego zabrać? Użyć wody czy mleka? Jak długo podgrzewać napój? Wyjaśniamy!

Przepis 1: Czekolada na gorąco z kakao

Kalorie policzone zostały do przepisu na pierwszą wersję czekolady na gorąco: Czekolada na gorąco z kakao. Jest to jednak orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Przed szykowaniem wybranej wersji czekoladowego napoju zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu.

Składniki:

  • 3 szklanki mleka krowiego np. pełnotłustego - 750 ml
  • 3 łyżki prawdziwego kakao - około 30 g
  • 3 łyżki cukru drobnego lub cukru pudru - około 45 g
  • 50 g czekolady gorzkiej np. 70 %
  • 1/4 łyżeczki pasty lub ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Do sprawdzonego garnka, w którym nie przypala Ci się mleko, wlej 3 szklanki, czyli 750 ml mleka. Ja wybieram mleko pełnotłuste 3,2 %, ale i takie 2 % będzie dobre.
  2. Zacznij podgrzewać mleko na małej mocy palnika. Gdy będzie już ciepłe wsyp 3 łyżki prawdziwego kakao, czyli około 30 gramów kakao oraz 3 łyżki cukru drobnego lub cukru pudru, czyli około 45 gramów cukru.
  3. Zwiększ moc palnika do średniej, by mleko zaczęło się gotować. Cały czas mieszaj mleko z kakao i z cukrem. Cukier się rozpuści, a kakao połączy z mlekiem.
  4. Chwilę po zagotowaniu zdejmij garnek z palnika. Od razu dodaj 50 gramów czekolady gorzkiej np. 70 % oraz 1/4 łyżeczki pasty lub ekstraktu waniliowego. Czekoladę warto wcześniej posiekać, by szybciej roztopiła się we wrzątku.
  5. Czekolada na gorąco to napój, który podajemy od razu. Im cieplejsza, tym lepiej. Po rozlaniu czekolady do kubków na wierzch wyłożyłam bitą śmietanę, słodkie pianki Marshmallow oraz posiekaną czekoladę gorzką i mleczną. Inne dodatki jakie tu pasują to np. szczypta cynamonu, chili w proszku lub gałki muszkatołowej.

Porada: Oprócz gorzkiej czekolady polecam czekoladę deserową oraz dobrej jakości czekoladę mleczną w większej ilości (uwaga - z mleczną będzie słodko).

Przepis 2: Czekolada na gorąco ze śmietanką

Składniki:

  • 2 szklanki mleka krowiego np. pełnotłustego - 500 ml
  • pół szklanki śmietanki kremówki 30 % - około 150 g
  • 50 g dobrej jakości czekolady mlecznej
  • 50 g dobrej jakości czekolady gorzkiej np. 70 %
  • 2 łyżki likieru np. Amaretto

Przygotowanie:

  1. Do sprawdzonego garnka, w którym nie przypala Ci się mleko, wlej 2 szklanki mleka krowiego np. pełnotłustego, czyli 500 ml mleka oraz pół szklanki śmietanki kremówki 30 %, czyli około 150 gramów słodkiej śmietanki.
  2. Podgrzewaj całość na średniej mocy palnika, aż mleko ze śmietanką zacznie się gotować.
  3. Zmniejsz moc palnika i ciągle mieszając w garnuszku dodaj po 50 gramów siekanej mlecznej i gorzkiej czekolady (może być też w kawałkach).
  4. Po chwili ciągłego mieszania czekolada powinna całkowicie się roztopić.
  5. Wyłącz palnik. Przed podaniem sprawdź smak czekolady i w razie potrzeby dodaj do niej trochę cukru pudru.
  6. Przed podaniem można jeszcze wlać 2 łyżki likieru np. Amaretto. Po rozlaniu gorącej czekolady do kubków na wierz wyłożyłam bitą śmietanę oraz posiekaną czekoladę gorzką i mleczną. Inne dodatki jaki tu pasują to np. szczypta cynamonu, chili w proszku lub gałki muszkatołowej, a nawet starta skórka pomarańczowa.

Przepis 3: Wegańska czekolada na gorąco

Składniki:

  • 3 szklanki napoju kokosowego lub też migdałowego bez cukru, czyli 750 ml napoju roślinnego (mogą być też inne: sojowy, ryżowy)
  • 4 łyżki prawdziwego kakao lub 70 gramów czekolady gorzkiej (wegańska) minimum 70 % (najlepiej posiekana)
  • 2 łyżki cukru drobnego, cukru kokosowego lub erytrolu
  • pół płaskiej łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Do sprawdzonego garnka, w którym nie przypala Ci się mleko, wlej 3 szklanki napoju kokosowego lub też migdałowego bez cukru, czyli 750 ml napoju roślinnego (mogą być też inne: sojowy, ryżowy).
  2. Wsyp 4 łyżki prawdziwego kakao lub 70 gramów czekolady gorzkiej (wegańska) minimum 70 % (najlepiej posiekana). Od razu wsyp też 2 łyżki cukru drobnego, cukru kokosowego lub erytrolu.
  3. Podgrzewaj wszystko na trochę niższej niż średnia mocy palnika, aż całość zacnie się gotować. Cały czas mieszaj zawartość garnka, by kakao i czekolada połączyły się z mlekiem roślinnym na gładki napój.
  4. Na koniec możesz też dodać pół płaskiej łyżeczki cynamonu. Wegańską czekoladę na gorąco podawaj od razu po zagotowaniu.

Przepis 4: Klasyczna gorąca czekolada

Około 20g czekolady (im więcej, tym intensywniejszy będzie smak!) wrzucamy do kubka i zalewamy 200ml podgrzanego, ale nie zagotowanego mleka. Mieszamy i gotowe!

Przepis 5: Gorąca czekolada po hiszpańsku

Na sam początek należy utrzeć 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej z 1 łyżką mleka, aż do uzyskania konsystencji pasty. Do 250ml gorącego (ale nie wrzącego!) mleka dodajemy 20g czekolady, 1 łyżeczkę cynamonu oraz otrzymaną pastę. Podgrzewamy, aż napój nie zgęstnieje - i gotowe!

Przepis 6: Gorąca czekolada na wodzie - wersja dietetyczna

Nieco mniej kaloryczną opcją dla fanów gorącej czekolady jest czekolada robiona na wodzie - jest ona nieco mniej gęsta i kremowa oraz bardziej wytrawna. Do przygotowania takiej czekolady należy najpierw podgrzać 250 ml wody i rozpuścić w niej 20g czekolady.

Jak urozmaicić smak gorącej czekolady?

Czy można sprawić, żeby gorąca czekolada smakowała lepiej? Można! Napój może stać się deserem. Wystarczy, że dodasz do niego ulubione lody, syrop lub sos Monin. Można byłoby tutaj poprzestać na samej gorącej czekoladzie, ale tak naprawdę nie obejdzie się bez bitej śmietany.

Te dodatki, które zawierają tłuszcz będą dobrze komponowały się z czekoladą, dlatego tak popularnym dodatkiem jest bita śmietana przygotowana na bazie kremówki. Aby dodać nieco lekkości gorącej czekoladzie można dodać do niej żółtko utarte z cukrem (kogel-mogel). Innym ciekawym dodatkiem, który idealnie pasuje do czekolady na ciepło są pianki marshmallow. Wszystkie dodatki w postaci orientalnych przypraw również skomponują się z aromatem czekolady, mowa tutaj o chilli, imbirze, kardamonie i cynamonie. Ostatnio popularne jest dodawanie do czekolady słodkich syropów o nucie orzechów laskowych lub wanilii.

Jeżeli natomiast szukamy odpowiedzi na pytanie jak zrobić gorącą czekoladę w wersji tylko dla dorosłych to naprawdę możemy puścić wodze fantazji! Spróbujmy zatem pokusić się o dodanie likieru orzechowego lub amaretto z zawartością alkoholu.

Porady i wskazówki

  • Wskazówka 1: Przygotowując czekoladę w czekoladziarce najpierw należy podgrzać mleko i następnie do gorącego mleka dodać część czekolady i dobrze wymieszać.
  • Wskazówka 2: Podanie czekolady w dwóch różnych pojemnościach kubków zróżnicuje cenę.
  • Wskazówka 3: Przygotowując czekoladę za pomocą dyszy od ekspresu do kawy - najpierw wlewamy do kubka płyn (mleko, woda), podgrzewamy go za pomocą dyszy (ale nie spieniamy mleka jak do klasycznej kawy), wsypujemy czekoladę i znów podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady.
  • Wskazówka 4: Klient powinien otrzymać zestaw: kubek gorącej czekolady do picia + szklaneczkę wody o pojemności 100 ml.
  • Wskazówka 5: Do przygotowanej dla klienta czekolady do picia w kubku możemy użyć przyprawy w postaci posypek lub dodatków smakowych w postaci np. rumu, likierów smakowych itp. Pamiętajmy jednak, aby bardzo ostrożnie stosować likiery smakowe do czekolad smakowych np.
  • Wskazówka 6: Na koniec czekoladę do picia wykańczamy według preferencji klienta lub propozycji w menu np. Zanurzać owoce w ciepłej czekoladzie: banany, truskawki, pomarańcze itp.

Przepisy profesjonalne na czekoladę do picia na bazie mleka

Poniżej przedstawiamy profesjonalne przepisy na czekoladę do picia na bazie mleka. Prosimy jednak pamiętać, że nie ma jednego idealnego przepisu, ponieważ często jest to kwestia naszego indywidualnego smaku. Zachęcamy zatem do eksperymentów i przesyłania do nas Państwa wypróbowanych receptur.

Przepis 1: Czekolada karmelowa z rumem

Składniki:

  • 30 ml mleka 3,2%
  • 15 g czekolady karmelowej lub pomarańczowej
  • 10 ml śmietanki
  • 40 ml rumu

Przygotowanie:

Śmietankę razem z mlekiem zagotować na kuchence lub przy pomocy dyszy, dodać czekoladę karmelową. Dokładnie wymieszać.

Przepis 2: Czekolada z cynamonem

Składniki:

  • 250g mleka 3,2%
  • 175g czekolady deserowej
  • 1 laska cynamonu

Przygotowanie:

Zagotować mleko z cynamonem. Zestawić z ciepła i przykryć folią aluminiową - odstawić do naciągnięcia na 15 minut. Przecedzić i zalać czekoladę, dokładnie wymieszać.

Przepis 3: Czekolada karmelowa

Składniki:

  • 300g mleka 3,2%
  • 140g czekolady karmelowej
  • 100g śmietanki
  • 40g ciemny rum

Przygotowanie:

Śmietankę razem z mlekiem zagotować i zalać nią czekoladę. Dokładnie wymieszać. Przelać do czekoladziarki.

Przygotowanie czekolady w mikrofalówce lub kąpieli wodnej

Mikrofalówka

Włóż czekoladę do miski i umieść w mikrofalówce. Podgrzej ją przez 2 minuty na mocy 250-300 W i potem wymieszaj łyżką. Włóż czekoladę ponownie do mikrofalówki na kolejne 2 minuty i znów wymieszaj dokładnie. Należy uważać, aby nie nastawić kuchenki na zbyt wysoką moc, gdyż można spalić czekoladę. Czekolada powinna być całkowicie rozpuszczona charakteryzując się dość rzadką konsystencją.

Kąpiel wodna

Wsyp czekoladę do garnka. Większy garnek napełnij wodą do wysokości 2,5-3 cm. Następnie włóż mniejszy garnek w większy tak aby woda w większym garnku podgrzewała mały garnek. Na małej temperaturze podgrzewaj czekoladę mieszając, aż do pełnego rozpuszczenia i potem przelej do misy fontanny czekoladowej. Jest to najbezpieczniejszy sposób przygotowania czekolady praktycznie uniemożliwiający jej spalenie lub przegrzanie.

O czym warto pamiętać?

Wbrew temu co oglądamy na filmach, picie gorącej czekolady tuż przed snem nie jest najlepszym pomysłem, nawet jeżeli zaraz potem umyjemy zęby. Czekolada działa pobudzająco, zatem dzieci trudno będzie później utrzymać w łóżkach. W przypadku dzieci pojawia się jeszcze jedna obawa - uczulenie na czekoladę lub kakao. Co prawda alergia ta występuje stosunkowo rzadko, jednak nie można bagatelizować jej objawów.

tags: #czekolada #do #picia #z #wodą #przepis

Popularne posty: