Czy woda mineralna może się zepsuć? Data ważności i przechowywanie
- Szczegóły
Woda to napój, który spożywamy codziennie i jest niezwykle istotny dla naszego dobrego samopoczucia i zdrowia. Dla zdrowego dorosłego zaleca się picie co najmniej 2 litrów wody dziennie. Częstym wyborem wśród konsumentów jest woda mineralna w plastikowej butelce. Taka woda do sprzedaży detalicznej posiada na opakowaniu datę zdatności do spożycia. Czy to oznacza, że woda może się zepsuć? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w naszym artykule.
Poruszymy tutaj kwestię przydatności wody do spożycia, powiemy co wpływa na zmianę smaku butelkowanej wody mineralnej i jak prawidłowo przechowywać wodę butelkowaną. Przeczytaj i sprawdź, czy woda mineralna może się zepsuć.
Czy woda mineralna w butelce może się zepsuć?
Choć butelki w sklepach mają fabrycznie umieszczoną datę ważności, eksperci twierdzą, że sama woda nie może się przeterminować. Woda z butelki nie zepsuje się po upływie daty ważności, tak jak ma to miejsce w przypadku innych produktów spożywczych. Powodem tego jest brak substancji w składzie, które mogłyby się przyczynić do jej zepsucia. Chodzi tutaj o składniki, które rozkładane przez bakterie i grzyby powodują, że produkt staje się szkodliwy dla zdrowia i niezdatny do spożycia. Zatem woda nie może się zepsuć sama z siebie.
Data ważności na butelce - czego dotyczy?
Pojawia się pytanie: czego zatem tyczy się data umieszczona na butelce z wodą, skoro wiemy już, że woda się nie psuje? Jak się okazuje data ważności na butelkach wody umieszczana jest ze względu na fakt, iż zarówno do oznaczania wody, jak i soków, nektarów oraz napojów gazowanych stosuje się te same maszyny. Zamiast mieć dedykowaną maszynę tylko do wody, firmy produkujące napoje korzystają z jednego rozwiązania. Upraszcza to procesy produkcyjne, a także wpływa na oszczędność firmowego budżetu. Dlatego wszystkie te produkty oprócz daty butelkowania i informacji o rozlewni zyskują również oznaczenie do kiedy je należy spożyć.
Chodzi o samą butelkę. Ta data służy głównie firmom do monitorowania jakości, ale przechowywana w nieodpowiednich warunkach, jak w pełnym słońcu czy pod dużym naciskiem, woda może stać się szkodliwa. Data ta wskazuje, że po upływie tego terminu woda mineralna może zmienić smak i zapach ze względu na chemikalia z butelki przedostające się do jej zawartości, co jednak nie oznacza, że nie nadaje się do spożycia.
Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?
Woda mineralna w większości pakowana jest w butelki wykonane z politereftalanu etylenu. Warto wiedzieć, iż po upływie daty ważności umieszczonej na pojemniku wspomniany mikroplastik zaczyna uwalniać szkodliwe dla zdrowia chemikalia, które z butelki przedostają się do wody. Są to substancje takie jak antymony, aldehydy mrówkowe i ftalany. Niebezpieczne substancje z plastikowych opakowań po zanieczyszczeniu wody zmieniają jej smak i kolor. Nie jest to równoznaczne z tym, że nie jest zdatna do spożycia. Jednak należy mieć świadomość, że picie takiej przeterminowanej wody może mieć negatywne skutki dla zdrowia.
Co występuje w wodzie butelkowanej?
Naukowcy wykryli, że litr wody butelkowanej może zawierać około 240 tysięcy nanocząsteczek plastiku. Dalsze badania z Uniwersytetu Columbia wykazały, że w wodzie mogą występować chemikalia takie jak PET, czyli Poli(tereftalan etylenu), powszechnie używane do produkcji butelek. Innym niepożądanym składnikiem może być poliamid, zazwyczaj wykorzystywany w motoryzacji czy przemyśle lotniczym.
Jak przechowywać wodę butelkowaną?
Natomiast pod wpływem nieprawidłowego przechowywania może stracić swoje dobre właściwości. Dzieje się tak głównie w wyniku przechowywania wody w butelce przez zbyt długi czas lub w wyniku jej ekspozycji na słońce bądź wysoką temperaturę. Szkodliwe związki mogą znaleźć się w wodzie szybciej niż przed końcem wyznaczonego terminu.
Warto mieć świadomość, iż wysokie temperatury zmniejszają trwałość plastiku. Tym samym przyczyniają się do jego szybszego rozkładu i wydzielania niebezpiecznych substancji do wody. Dlatego tak ważne jest, by prawidłowo przechowywać butelki z wodą. Nie powinny one być wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych i wysokie temperatury. Należy umieścić je w zaciemnionym miejscu, w którym nie jest ani za ciepło, ani za zimno (to samo tyczy się przechowywania wody z kranu). Aby uniknąć negatywnego wpływu czynników zewnętrznych na jakość wody oraz zapobiec rozwojowi bakterii i innych drobnoustrojów wodę należy trzymać w temperaturze pokojowej.
Specjaliści zalecają picie wody butelkowanej w ciągu dwóch dni od jej otwarcia, aby uniknąć utraty jakości i smaku, natomiast niektórzy producenci sugerują jej spożycie nawet w ciągu 12 lub 8 godzin. Pamiętaj, że różne rodzaje wody mają różne zawartości mikro- i makroelementów, które wpływają na jej świeżość, skąd biorą się właśnie te różnice.
Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach
Co zrobić z przeterminowaną wodą?
Po upływie terminu ważności wody butelkowanej może ona zacząć dziwnie smakować. Dlatego zaleca się jej nie spożywać ani nie wykorzystywać do przygotowywania posiłków - nie powinna mieć kontaktu z żywnością. W przeciwnym razie mogą pojawić się nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Taką wodę warto spożytkować w inny sposób np. do podlania kwiatów. Dzięki temu woda się nie zmarnuje, a Twoje rośliny będą odpowiednio odżywione.
Alternatywy dla wody butelkowanej
Skoro butelki z tworzywa sztucznego nie służą nam na dłuższą metę, warto rozważyć zakup wody w butelkach szklanych- szkło nie uwalnia do wody szkodliwych substancji i nie wpływa na jej smak. Alternatywą dla wody butelkowanej będzie woda kranowa. Ta smakować będzie najlepiej z dzbanka filtrującego lub butelki filtrującej, gdzie przechodząc przez filtr, pozbawiona zostaje wszelkich szkodliwych substancji, przy czym woda nie traci swoich właściwości zdrowotnych. Warto również korzystać z filtrów do wody, które umieszcza się na baterii kranowej lub bezpośrednio do ujęcia wody.
Podsumowanie
Woda butelkowana ma nieokreślony termin przydatności do spożycia, jeśli jest produkowana zgodnie z wymogami i normami jakościowymi, a także składowana w odpowiednich warunkach. To, co powoduje, że woda się psuje, w sensie zmiany smaku, zapachu a czasem też i koloru, to szkodliwe substancje emitowane przez plastik, z którego produkowane są butelki. Data podana na opakowaniu jest informacją, że po jej przekroczeniu do wody mogą przedostać się niebezpieczne dla zdrowia substancje, co dzieje się szybciej, gdy woda magazynowana jest w zbyt ciepłym miejscu. Dlatego lepiej nie pić wody po upływie wyznaczonego terminu, a także dbać o to, by butelki z wodą znajdowały się w zaciemnionym i chłodnym miejscu.
Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety
tags: #woda #mineralna #data #ważności #przechowywanie

