Jak zrobić wodę gazowaną w domu?

Woda gazowana w domu to często ulubiony rodzaj wody pitnej dla wielu rodzin. Ma specyficzny smak i niesie ze sobą prawdziwe orzeźwienie, szczególnie w gorące dni. To poważny konkurent dla klasycznej wody dostępnej w kranie czy wody niegazowanej w butelkach. Z racji tego, że wiele osób nie wie, że wodę gazowaną można przygotować samodzielnie, zwykle kupuje się ją jedynie w formie butelkowanej, a to błąd!

Samodzielne wytwarzanie wody gazowanej w domu jest nie tylko bardziej ekologiczne, ale również ekonomiczne. Wiele osób pije ją dla samego efektu bąbelków i ze względu na walory smakowe. Do wody gazowanej z powodzeniem można dodawać soki smakowe, cytrynę czy miętę, aby była jeszcze smaczniejsza.

Urządzenia do gazowania wody

Oprócz tego, że wymagany będzie zakup jednego z dwóch urządzeń - syfonu lub saturatora - to do wytworzenia wody gazowanej potrzebna będzie jedynie zwykła woda z kranu. Można też oczywiście zakupić dodatkowe koncentraty, z których można również przy pomocy wody, urządzenia i koncentratu przygotować popularne napoje gazowane. To świetna sprawa szczególnie podczas imprez czy goszczenia grupy znajomych. Wówczas nie trzeba kupować wielu butelek z kolorowymi napojami gazowanymi, a można zrobić je samemu, co z pewnością będzie doskonałą rozrywką.

  • Syfon - to urządzenie zdecydowanie najczęściej wykorzystywane na potrzeby domowe. Wygląda praktycznie jak zwykła butelka. Do przygotowania wody gazowanej należy jedynie wypełnić syfon zwykłą wodą, nawet z kranu, a następnie skierować go w kierunku szklanki, kubka czy butelki i nacisnąć zawór.
  • Saturator - to zwykle bardziej zaawansowane i wydajniejsze urządzenie. Jeden zaaplikowany nabój pozwala na wytworzenie do 60 litrów wody gazowanej. Saturator nie wymaga skomplikowanej obsługi. Warto zastanowić się nad wyborem urządzenia, które najlepiej spełni wymagania całej rodziny.

Wodę gazowaną mogą przygotowywać dorośli, ale także dzieci, jednak warto je najpierw odpowiednio poinstruować. Do gazowania wody można używać zarówno tej prosto z kranu, jak i przefiltrowanej, która będzie znacznie zdrowsza. Aby osiągnąć optymalny efekt, warto używać do gazowania schłodzonej wody. Wodę można przechowywać w butelce od saturatora lub syfonu, ale także przelać do innej. Gazowaną wodę najlepiej spożyć w przeciągu kilku godzin od nagazowania, aby nie straciła swoich właściwości. Nie wolno dodawać syropów czy innych dodatków przed nagazowaniem wody - można to zrobić jedynie po całym procesie.

Jak zrobić wodę gazowaną krok po kroku?

Aby zrobić wodę gazowaną, należy na samym wstępie przygotować odpowiednią ilość wody niegazowanej. Może to być woda pochodząca prosto z kranu lub z czajnika, ale wcześniej przegotowana i wystudzona, a nawet schłodzona. Należy napełnić wodą butelkę, którą następnie wykorzystuje się w syfonie lub umieszcza w saturatorze. Nie wolno uzupełniać butelki do samego końca, bo pod wpływem nagazowania może ona delikatnie zwiększyć swoją objętość lub delikatnie chlapać podczas procesu nagazowania.

Przeczytaj także: Poradnik aromaterapii

Butelkę w przypadku saturatora należy wkręcić ponownie we wcześniejsze miejsce, a w przypadku syfonu postawić na stabilnej powierzchni, aby się nie przewróciła. Następnie należy wcisnąć przycisk w urządzeniach i czekać na powstanie wody gazowanej. Wiele urządzeń ma możliwość stopniowania nagazowania, aby wybrać, czy chcemy mieć więcej czy mniej bąbelków w przygotowanym napoju. Można do niej dodać smakowe składniki np. Może być dobrą podstawą dla przygotowywania napojów o innych smakach np. To napój, który jest często stosowany przez sportowców i osoby aktywne fizycznie. Gazowana kranówka to spore oszczędności i ekonomiczne rozwiązanie.

Dlaczego warto pić wodę z kranu?

Spożywanie wody butelkowanej generuje ogromne ilości odpadów, co skutkuje dużymi problemami ekologicznymi. Według raportu Global Bottled Water Industry: A Review of Impacts and Trends, przygotowanego przez Uniwersytet ONZ, co minutę produkuje się na świecie ponad milion butelek. A - co przerażające - około 85% z nich ląduje na wysypiskach śmieci. Ich składowe w postaci mikroplastiku trafiają do wód gruntowych, mórz i oceanów. Spożywaj ją śmiało - to ekologiczny i ekonomiczny wybór.

Jest równie dobra w smaku co mineralna i wykazuje podobne do niej wartości. Zawiera minerały, jak magnez, wapń, sód, siarczany czy fluorki. Może beż żadnych obaw stać się podstawą naszej codziennej diety. Spożywanie kranówki zmniejszy generowanie odpadów i nie uszczupli domowego budżetu. Jeszcze jedna zaleta kranówki - jest powszechnie dostępna.

Jeśli należysz do miłośników bąbelków, możesz także przyczynić się do ochrony środowiska, nie tracąc przyjemności z picia wody gazowanej. Do jej przygotowania potrzebny ci będzie jedynie saturator. Picie kranówki ma wiele więcej zalet:

  • oszczędzasz pieniądze - biorąc pod uwagę ceny wody z miejskich wodociągów, za litr płacisz około 1 grosz. Roczne oszczędności mogą więc sięgać nawet setek złotych;
  • możesz cieszyć się wodą o każdej porze, kiedy tylko zechcesz - nie obawiasz się o zapasy wody butelkowanej;
  • nie potrzebujesz miejsca do przechowywania zgrzewek;
  • nie musisz dźwigać butelek;
  • zmniejszasz ryzyko zanieczyszczenia organizmu - woda butelkowana powinna być spożyta w ciągu doby od otwarcia. Niebezpieczeństwo stwarza również ustawienie butelki w promieniach słońca - mogą wówczas wydzielać się do wody niebezpieczne związki i mikroplastik.

Saturator - jak działa i na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Saturator to urządzenie, dzięki któremu sporządzisz z kranówki wodę nasyconą ożywczymi bąbelkami. Możesz ją przedtem przefiltrować. Dobry saturator, jak saturator BRITA, dzięki temu, że jest wyposażony w wielorazową butelkę, pozwoli ci na przygotowanie większej ilości wody gazowanej o dowolnym stopniu nasycenia dwutlenkiem węgla. To ty decydujesz, czy woda ma być delikatnie, średnio, czy mocno gazowana.

Przeczytaj także: Uzdatnianie wody: Chlor w basenach

Korzystanie z saturatora jest wyjątkowo proste. Na początku umieść nabój z gazem w urządzeniu, po czym napełnij wodą (najlepiej przefiltrowaną w dzbanku filtrującym BRITA) znajdującą się w zestawie butelkę. Następnie wkręć pojemnik w gwint urządzenia. Pozostaje już tylko naciskać przycisk przez kilka sekund - do momentu, gdy usłyszysz syczenie. Kiedy ciśnienie w wodzie się ustabilizuje, możesz odłączyć butelkę od urządzenia i cieszyć się świeżością bąbelków.

Saturator wyposażony jest w specjalny nabój CO2. Dzięki niemu pod wysokim ciśnieniem nasyca wodę cząsteczkami dwutlenku węgla, tworząc orzeźwiające bąbelki. Gotowy napój można od razu spożywać. W zależności od tego, jak długo naciska się przycisk, można uzyskać dowolną intensywność gazowania (w niektórych modelach dostępnych na rynku - taką opcję ma saturator BRITA).

Gazowanie wody w domu powinno być łatwe i komfortowe. Dlatego istotną kwestią jest wybór saturatora. Na co zwrócić uwagę? Przede wszystkim skup się na kilku najważniejszych cechach:

  • wielkości i wyglądzie urządzenia - kompaktowy saturator nie będzie zajmował zbyt dużej przestrzeni w kuchni, a dzięki minimalistycznemu designowi wpasuje się w każdą stylistykę wnętrza;
  • wydajności naboju CO2 - im większa, tym więcej napoju przygotujesz. Niektóre cylindry dostępne na rynku mogą pozwolić na sporządzenie nawet 60 litrów wody gazowanej. Nabój należy wymieniać po zużyciu;
  • możliwości regulacji poziomu nagazowania wody - dzięki dawkowaniu nasycenia bąbelkami, możesz przygotować dokładnie taką wodę gazowaną, jaką preferujesz;
  • pojemności butelki - przeważnie do zestawów z saturatorem dołączane są butelki wielokrotnego użycia o pojemności od 0,5 do 1 litra. Większa pojemność to dłuższa radość z picia orzeźwiających bąbelków.

Saturator BRITA sodaONE i SodaStream Art

Domowa woda gazowana na życzenie? Wyposaż swoją kuchnię w saturator BRITA sodaONE w zestawie ze stylową litrową butelką BRITA sodaONE (wolną od szkodliwego BPA) oraz nabojem CO2 BRITA. Czym zaskoczy cię to urządzenie? Przede wszystkim tym, że możesz korzystać z niego w dowolnym miejscu - nie wymaga podłączenia do prądu. Saturator BRITA sodaONE daje możliwość uzyskania poziomu nagazowania wody, który będzie dostosowany do twoich potrzeb. Jeden cylinder CO2 zapewni ci przygotowanie do 60 litrów wody sodowej. A to oznacza ponad kilogram plastikowych odpadów mniej (nawet do 60 litrowych plastikowych butelek!).

Oprócz tego dwutlenek węgla użyty w nabojach BRITA jest neutralny dla klimatu - biogenny - pozyskany z fermentacji kukurydzy i pszenicy. Idealnie musująca woda z saturatora BRITA sodaONE to ekologiczna i oszczędna alternatywa dla butelkowanej wody gazowanej. Koniec z noszeniem ciężkich zgrzewek i zastanawianiem się, gdzie tym razem je pomieścić. Saturator BRITA zajmuje niewiele miejsca.

Przeczytaj także: Korzyści i ograniczenia dzbanków filtrujących

Kompaktowy rozmiar urządzenia to niejedyna jego zaleta. Wyróżnia się minimalistycznym, smukłym designem (w czarnej lub białej kolorystyce), więc odnajdzie się w aranżacji każdej kuchni. Dzięki antypoślizgowej podstawie stoi stabilnie podczas użytkowania i jest łatwy w utrzymaniu czystości.

Jak używać saturatora BRITA sodaONE?

  1. Upewnij się, że w urządzeniu jest nabój z CO2. Jeśli nie, umieść go z w obudowie.
  2. Uzupełnij butelkę BRITA wodą z kranu (najlepiej przefiltrowaną) do wyznaczonego poziomu.
  3. Przykręć butelkę do gwintu saturatora (kręć w przeciwnym kierunku do ruchu wskazówek zegara).
  4. Naciskaj przycisk na górze urządzenia przed 2-3 sekundy, by nasycić wodę odświeżającymi bąbelkami.
  5. Ciesz się domową wodą gazowaną. Możesz wzbogacić jej smak, dodając do niej wybrany syrop.

Jeśli szukasz połączenia wygody i stylowego designu, idealnym rozwiązaniem jest ekspres do wody gazowanej SodaStream Art. Urządzenie to jest w pełni funkcjonalne i nowoczesne, a jednocześnie jego wzornictwo nawiązuje do stylu retro, nadając mu designerskiego charakteru.

Jak używać SodaStream Art?

  1. Zdejmij tylną pokrywę ekspresu.
  2. Nalej zimną wodę do butelki dołączonej do zestawu. Możesz użyć wody prosto z kranu lub przefiltrowanej w dzbanku filtrującym.
  3. To bardzo proste i intuicyjne.
  4. Jak nagazować wodę? To proste! Naciśnij dźwignię i poczekaj ok. 1-3 przyciśnięcia to woda lekko gazowana. Jeśli wolisz klasyczny poziom nabąbelkowania, naciśnij dźwignię 4-5 razy.
  5. Delikatnie wyciągnij butelkę z ekspresu. I już!

Smakowa woda gazowana w domu

Kochasz wodę gazowaną, ale równie mocno preferujesz musujące bąbelki, jak i wyrazisty smak? Możesz dodać jej aromatu dowolnym syropem do rozcieńczania. W upalne dni dorzuć do szklanki kilka kostek lodu. Dzięki temu uzyskasz pyszne orzeźwienie. Zamiast sięgać po gazowaną wodę w butelce, generując przy tym kolejne odpady z tworzyw sztucznych, przygotuj własnoręcznie równie smaczny i gaszący pragnienie napój. W ten sposób oszczędzisz czas, pieniądze i zadbasz o otaczające cię środowisko.

Syfon na naboje CO2

Być może z wielkiej tęsknoty za tym, co było kiedyś, albo po prostu ze zwykłej ciekawości, mamy ochotę niezwłocznie zaopatrzyć się w sprzęt do przyrządzania napojów z bąbelkami. Rozwiązanie stanowi syfon na naboje CO2 - to proste w działaniu urządzenie pozwala nam na nowo odkryć smak wody gazowanej. W jaki sposób się z nim obchodzić i gdzie nabyć taką maszynę w rozsądnej cenie?

Choć wspomniany napój bardzo często przywodzi nam na myśl Stany Zjednoczone, to tak naprawdę mamy z nim znacznie częściej do czynienia, niż moglibyśmy przypuszczać. Popularna „sodówka” to nic innego jak inna nazwa wody gazowanej. Posiadając już taką wiedzę, możemy obu pojęć używać zamiennie i nikt nie ma podstaw, do wytykania nam błędów. Wynalezienie gazowanej wody datuje się mniej więcej na połowę XVIII wieku, a więc na długo przed pojawieniem się pierwszych syfonów na naboje czy maszyn zwanych saturatorami. Wówczas chemikom po raz pierwszy udało się przepuścić płyn przez dwutlenek węgla pochodzący z sody i kwasu. Ze względu na charakterystyczne bąbelki otrzymaną ciecz przyjęto nazywać sodową. Jednak nie miało to żadnego związku z obecnością w niej sodu. Bazowy smak takiego napoju jest lekko kwaśny.

Nie ma absolutnie żadnych podstaw, by określać wodę z syfonu na naboje CO2 szkodliwą. Kiedy zagłębimy się w szczegóły, możemy dowiedzieć się nawet o zbawiennym działaniu kwasu węglowego zawartego w wodzie gazowanej. Składnik ten ma działanie moczopędne, pobudza system trawienny, a ponadto ma działanie moczopędne. O ile popularna sodówka dla większości ludzi będzie orzeźwiającym napojem, o tyle niektórzy muszą ograniczać jej picie ze względu na swój stan zdrowia.

Niekiedy same bąbelki to za mało, by zadowolić nasze kubki smakowe. Mając do dyspozycji wydajne urządzenie do wody gazowanej, wcale nie musimy poprzestać na klasycznej, nieco ascetycznej sodówce. Wystarczy odrobina aromatycznych składników, by obdarzyć ją specyficzną nutą smakową. Dysponując syfonem na naboje i kilkoma składnikami można pokusić się o zrobienie w domowych warunkach przepysznej lemoniady. Potrzebne będą nam do tego 3 duże cytryny, 5 limonek, listki świeżej mięty i brązowy cukier. Choć ostatni składnik można określić mianem opcjonalnego. W praktyce wystarczy nalać do szklanek schłodzoną ciecz, a następnie wycisnąć sok z cytryny i limonki. Do tego dorzucamy w razie potrzeby brązowy cukier i całość okraszamy listkiem mięty.

Ciężko, ażeby syfon do gazowania miał stanowić złożoną konstrukcję. To proste w działaniu urządzenie jest na tyle intuicyjne, że nie musimy spoglądać w głąb instrukcji, żeby zrozumieć, jak należy je obsługiwać. Jedyne, nad czym możemy zastanawiać się odrobinę dłużej, to proces wymiany naboi. W praktyce wystarczy napełnić syfon wodą i nacisnąć zawór z dyszą skierowaną w kierunku szklanki. Potem napełniamy ją do żądanego poziomu i gotowe. Na tym kończy się cała filozofia. Proces możemy powtarzać do momentu, kiedy trzeba będzie wymienić naboje.

Wraz z upadkiem Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej wybrane artykuły zniknęły z rynku. Na szczęście niektóre z nich po wielu latach znów znajdziemy w sprzedaży. Jeśli chodzi o urządzenia do gazowania wody, to te najczęściej są dostępne w sklepach internetowych z gastronomią. Poza samymi urządzeniami znajdziemy tam także naboje do najpopularniejszych maszyn dostępnych na rynku i nie tylko. Bez nich nie mamy szans na zrobienie swojej ulubionej wody. Zakup w sklepie internetowym GASTRO MASTERS to czysta przyjemność. Cały proces sprowadza się w zasadzie do kilku kliknięć.

Aby cieszyć się ulubionym smakiem napojów i długowiecznością urządzenia, a przy tym nie przepłacać, warto poważnie podejść do kwestii zakupu:

  • pojemność - maszyny na naboje dostępne są w różnych pojemnościach, od 1 do nawet 6 litrów.
  • materiał wykonania - syfony do gazowania wody najczęściej wykonane są ze stali nierdzewnej lub plastiku. Te pierwsze są trwalsze, choć zwykle kosztują więcej.

Utrzymywanie syfonu w czystości pozwala zapobiegać rozwojowi bakterii i pleśni, a jednocześnie zachować naturalny smak wody gazowanej. W pierwszej kolejności należy otworzyć zawór bezpieczeństwa, aby opróżnić urządzenie z cieczy oraz gazu. Po odkręceniu głowicy, wyjęciu naboju oraz rozmontowaniu poszczególnych elementów należy umyć je pod bieżącą wodą, podobnie jak wnętrze butelki. Możesz także użyć łagodnych detergentów, jednak unikaj ostrych szczotek, które mogłyby zniszczyć delikatną powłokę, którą pokryta jest maszyna do gazowania wody. Regularne czyszczenie warto przeprowadzać co najmniej raz w tygodniu.

Nie bez powodu szukamy nieraz alternatywy dla wybieranej na co dzień przez nas wody mineralnej. W ramach odmiany możemy sięgnąć po napój tak chętnie pity przez Polaków w poprzednim ustroju. Wiedząc, jak zrobić rzeczoną wodę gazowaną nie pozostaje nam nic innego, jak zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt. A gdzie kupić wydajny syfon wraz z kompletem naboi?

Zalety wody gazowanej Wady wody gazowanej
Orzeźwienie Może być szkodliwa dla osób z problemami zdrowotnymi
Walory smakowe Wymaga zakupu urządzenia (syfon lub saturator)
Możliwość dodawania smaków (soki, cytryna, mięta) Konieczność czyszczenia urządzenia
Ekonomiczne i ekologiczne rozwiązanie (w porównaniu do wody butelkowanej) Gazowana woda najlepiej smakuje w ciągu kilku godzin od nagazowania

tags: #jak #zrobić #wodę #gazowaną #w #domu

Popularne posty: