Czy twarda woda zdrowia doda? Opinie i fakty
- Szczegóły
Woda jest podstawą życia. W przyrodzie praktycznie nie występuje woda chemicznie czysta. Jako bardzo dobry rozpuszczalnik zawiera prawie wszystkie substancje naturalne występujące w skorupie ziemskiej oraz substancje będące efektem działalności człowieka.
Składniki mineralne w wodzie a zdrowie
Do prawidłowego funkcjonowania organizm ludzki potrzebuje nie tylko wody, ale również substancji w niej rozpuszczonych, które mogą występować w dużych ilościach (makroskładniki) lub jako elementy śladowe (mikroskładniki). Do makroskładników zalicza się: wodorowęglany, siarczany, chlorki, sód, potas oraz wapń i magnez. W mniejszych ilościach występuje żelazo i krzemionka. Zawartość i proporcje podstawowych jonów zależą głównie od składu chemicznego skał i gleb, przez które przepływa woda.
Normy i uzdatnianie wody pitnej
Równoczesny wzrost poziomu zanieczyszczenia wód naturalnych oraz wymagań stawianych wodzie do spożycia, a także rozwój technik analitycznych, pozwalających na identyfikację zanieczyszczeń występujących w wodach, powoduje konieczność oczyszczania wód do celów wodociągowych. Woda, która jest dostarczana do naszych domów musi być chemicznie i mikrobiologicznie stabilna. Warunki, jakie musi spełniać woda przeznaczona do spożycia określone zostały w dyrektywie Unii Europejskiej 98/83/WE z dnia 3 listopada 1998 roku „w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi”, a w Polsce w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 roku „w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi” (DzU 2007, nr 61, poz. Woda podawana do sieci wodociągowej jest uzdatniana, to znaczy poddawana jest wielu procesom jej oczyszczania począwszy od filtracji z zanieczyszczeń mechanicznych przez koagulację i dezynfekcję .
Przedsiębiorstwa Wodociągowo-Kanalizacyjne w ramach kontroli wewnętrznej prowadzą badania jakości wody dostarczanej konsumentom w celu oceny przydatności jej do spożycia. Jednocześnie Inspekcje Sanitarne odpowiedzialne są za nadzór nad jakością wody u konsumentów pod kątem wtórnych zanieczyszczeń w sieci wodociągowej (próbki wody pobierane są na tzw. końcówkach wodociągów, czyli w naszych domach). Zawartość chloru w wodzie pomimo wyraźnego zapachu jest minimalna, a próg wyczuwalności chloru jest niski i wynosi ok. 0,2 mg/l.
Twardość wody a zdrowie
Odpowiedzialna za to zjawisko jest twardość wody czyli zawartość w wodzie związków wapnia i magnezu. Wodorowęglany wapnia i magnezu podczas gotowania przekształcają się w węglany, które osadzają się na ścianach naczyń w postaci białego osadu. W ten sposób twardość ta zwana przemijającą jest usuwana z wody.
Przeczytaj także: Wszystko o twardej wodzie
Jak podaje Polskie Towarzystwo Magnezologiczne są dowody na to, że twarda woda, zawierająca większe ilości takich biopierwiastków jak, magnez i wapń, może być zdrowsza od miękkiej, ponieważ na terenie gdzie występuje, zaobserwowano niższą zapadalność na choroby układu krążenia. Przykładem są mieszkańcy Gruzji, którzy pijąc wodę twardą, w mniejszym stopniu cierpią na choroby miażdżycowe i dożywają sędziwego wieku.
Inaczej jest w Finlandii, której obywatele mający do dyspozycji wodę miękką, polodowcową, częściej zapadali na choroby serca i umierali nawet w młodym wieku. Zwrócił na to uwagę polski uczony, - prof. Julian Aleksandrowicz - pisząc w tej sprawie list do ówczesnego prezydenta Finlandii Urho Kekkonena. W związku z tym problemem władze fińskie zleciły opracowanie kompleksowego programu zaradczego. Tak powstał projekt profilaktyczny pod nazwą Nord Kareliia, w którym uwzględniono również m.in. suplementowanie wody składnikami mineralnym. W ciągu 25 lat trwania kampanii liczba zgonów z powodu chorób serca i naczyń krwionośnych w Północnej Karelii zmniejszyła się o 75%.
Woda pitna powinna zawierać przede wszystkim magnez i wapń, które stanowią o jej twardości, ale są niezwykle istotne dla ustroju człowieka. Rozporządzenie dotyczące wody do spożycia określa dolny zakres twardości wody do spożycia jako 60 mgCaCO3/l, zaś magnezu na 30 mg/l. Tylko w tych dwóch przypadkach określone są minimalne stężenia parametrów dopuszczone do spożycia. Badania nad wpływem twardości wody na zdrowie człowieka prowadzone były przez wielu naukowców od szeregu lat.
Oczyszczanie wody - kiedy jest konieczne?
Producenci filtrów do wody, zmiękczaczy, magnetyzerów, odkamieniaczy itp. Akwizytorzy domowych filtrów do uzdatniania wody chcąc udowodnić odbiorcom wody wodociągowej stopień jej zanieczyszczenia, proponują doświadczenie, podczas którego z wody wytrąca się brunatny osad. Do tego celu wykorzystują proste zjawisko fizykochemiczne - elektrolizę, podczas której wytrącają się sole zawarte w wodzie oraz pochodzące z elektrod elektrolizera (jedna elektroda wykonana z żelaza, które podczas elektrolizy się rozpuszcza powodując brunatną barwę wody) .
Zastosowanie filtra do wody wydawałoby się koniecznością. Tymczasem na podstawie tego zjawiska nie jesteśmy w stanie stwierdzić obecności zanieczyszczeń zawartych w analizowanej wodzie. Należy pamiętać, że woda jest niezbędnym elementem do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a jej skład mineralny decyduje o właściwościach zdrowotnych wody.
Przeczytaj także: Jak pozbyć się osadu z twardej wody?
Woda wodociągowa, za którą płacimy, nie powinna zawierać żadnych szkodliwych stężeń substancji poza właśnie twardością, której norma obowiązująca w Polsce jest bardzo, bardzo wysoka (500mg CaCO3). Dlatego nie ma większego sensu robienia analizy w Sanepidzie wody wodociągowej, chyba, że jest to stary, źle eksploatowany wodociąg, gdzie możemy podejrzewać, że łamane jest prawo, tzn. klienci otrzymują produkt (wode) o jakości gorszej niż wymagana przepisami.
Badanie wody jest bardzo zasadne w przypadku własnej studni, lub w przypadku podejrzeń co do jakości wodociągu, który nam dostarcza wodę. Wykonują je stacje Sanepidu, oraz laboratoria przy wodociągach (za zwyczaj tam analiza jest tańsza), poza tym np. laboratoria na uczelniach wyższych.
Korzyści ze zmiękczania wody
Co daje zmiękczacz? Zmiękczenie wody, czyli wyeliminowanie jonów wapnia i magnezu - w praktyce zredukowanie osadów kamienia kotłowego. Zmiękczacz jest rozwiązaniem zdecydowanie wydłużającym żywot wszelkiej armatury, wymienników ciepła plus zupełnie inne spojrzenie na sprzątanie, pranie , mycie, gotowanie itp.
Usuwanie żelaza i manganu z wody studziennej
Jeśli w wodzie z własnej studni są przekroczenia norm (nie tylko musi to być żelazo i mangan) należy z otzrymaną analizą zapoznać firmy zajmujące się sprzedażą stacji uzdatniania wody informując przy okazji o ilości mieszkańców, ilości miejsca na suw itp. Znając te dane firmy dobiorą właściwe urządzenia, ale pamiętajmy! Nie kupujemy urządzeń, tylko czystą wode! Firmy, które skłądają nam oferty powinny zagwarantować nam usunięcie związków, które analiza wody wykazała jako ponadnormatywne.
Niestety w tej branży mozliwe jest niezbyt sympatyczne dla klienta działanie polegające na sprzedaży po bardzo atrakcyjnej cenie urządzenia kilkukrotnie mniejszego niż faktycznie wymagane, które będzie działać, ale maksymalnie kilkanaście tygodni (czasem kilka dni) - akurat tyle ile trzeba, żeby zainkasować zapłate i zniknąć. Z drugiej strony zdarza się, że klient dostaje ofertę na coś wielokrotnie większego i przy okazji droższego niż faktycznie potrzebuje z informacją, że pozostali oferencji to oszuści...
Przeczytaj także: Jak rozpoznać twardą wodę?
Co zatem robić? Pytać, porównywać, weryfikować unikać "firm znikąd" korzystać z wyszukiwarek internetowych. Poza tym przede wszystkim rozmawiać i zwłaszcza dopytywać o spodziewane efekty. Pamiętajmy nie kupujemy urządzeń - tak naprawdę płacimy za efekty!
tags: #bochni #czy #twarda #woda #zdrowia #doda