Puszysty biszkopt z wodą gazowaną – sekret idealnego ciasta

Gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale niezbyt skomplikowanego, wykorzystaj przepis na puszysty biszkopt. Biszkopt to wypiek, który jest bazą do ciast z kremem i nie tylko. Smakuje wyśmienicie także bez dodatków.

Puszysty biszkopt powstanie również dzięki określonym składnikom. Okazuje się, że wielu szefów kuchni dodaje do biszkoptu pewien tajemniczy składnik. Dzięki niemu zawsze wychodzi idealny i przede wszystkim puszysty.

Sekretny składnik - woda gazowana

Aby zrobić idealny biszkopt, wystarczy dodać składnik, który bardzo dobrze działa na naleśniki - chodzi o wodę gazowaną. Naleśnikowe ciasto z wodą gazowaną to standard znany od lat. Dzięki wodzie z bąbelkami staje się ono delikatniejsze, bardziej puszyste i napowietrzone. Takie same właściwości woda gazowana zapewnia biszkoptowi. Stanie się on jak mięciutka „gąbeczka”.

Alternatywą dla wody gazowanej będzie lemoniada o waszym ulubionym smaku. Nada ona ciastu piękny aromat, a dodatkowo za każdym razem będzie miało ono inny smak - nie zdąży wam się znudzić. Będzie pyszne również bez dodatków. Zarówno woda gazowana, jak i lemoniada powinny być mocno gazowane - musujące napoje nie wystarczą, by zadziałać. Wygazowana lemoniada czy woda, z której uleciały już pierwsze bąbelki, się nie nadaje. Butelkę z napojem otwórzcie dopiero w momencie dolewania go.

Jak upiec idealny biszkopt?

Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci upiec idealny biszkopt:

Przeczytaj także: Gdzie kupić wodę destylowaną?

  • Solidna rama: Wykorzystajcie formę, która będzie nieco wyższa niż ciasto, które planujecie.
  • Papier do pieczenia: Papierem do pieczenia wyłóżcie jedynie dno formy. Nie obkładajcie papierem boków, nie natłuszczajcie ich też - jeśli to zrobicie, ciasto, mimo obecności proszku do pieczenia, może mieć problem z wyrastaniem.
  • Nagrzany piekarnik: Po wylaniu ciasta do formy i wyrównania powierzchni, nie zwlekajcie z włożeniem go do piekarnika. Powinien on być nagrzany do docelowej temperatury. Zsynchronizujcie czas przygotowania ciasta (bardzo krótki) z nagrzaniem piekarnika.
  • Cierpliwość: Niech nie kusi was uchylanie drzwiczek i zaglądanie do środka. Biszkopt podczas pieczenia nie powinien ani na chwilę mieć żadnego przeciągu. Drzwiczki otwórzcie pod koniec czasu pieczenia, na test patyczka.
  • Studzenie: Jeśli jest on już suchy, czas wyłączyć piekarnik - bez wyjmowania ciasta. Potrzymajcie je jeszcze przez jakiś czas w piecu, jak sernik, a następnie wyjmijcie formę i wystudźcie ciasto w tortownicy.

Przepis na biszkopt z wodą gazowaną

Ciasto z wodą gazowaną będzie pyszne i bez dodatków, i z kremem czy tynkowaniem.

Składniki:

  • Mąka pszenna lub orkiszowa: 1,5 szklanki (375 ml)
  • Cukier/ksylitol/erytrol: pół szklanki (125 ml)
  • Soda oczyszczona: 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
  • Mleko sojowe naturalne: 1 szklanka (250 ml)
  • Ocet (u mnie jabłkowy): 1 łyżka
  • Olej (u mnie rzepakowy): 1/3 szklanki

Przygotowanie:

  1. Proszek do pieczenia i mąkę przesiejcie do miski. Nagrzejcie piekarnik do 180 st.
  2. Do misy miksera wsypcie oba cukry, wbijcie jajka, zmiksujcie na puszystą masę.
  3. Gdy będzie jasna i kremowa, zacznijcie wlewać stopniowo olej, dalej miksując.
  4. Do masy w mikserze dodawajcie stopniowo mąkę, jednocześnie wciąż miksując.
  5. Przelejcie ciasto do wysokiej formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
  6. Włóżcie ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczcie przez ok. 25-30 minut w temp. 180 st.
  7. Pod koniec pieczenia sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe - powinien on być suchy i bez resztek ciasta.
  8. Po 20 minutach wyjmijcie ciasto z piekarnika i studźcie dalej w formie.
  9. Gdy biszkopt całkowicie wystygnie, wyjmijcie ciasto z tortownicy. Upieczony puszysty biszkopt po wystudzeniu będzie miał wysokość ok.

Dodatkowe wskazówki

  • Najdelikatniejsza i najbielsza mąka doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie.
  • Woda w masie na biszkopt powoduje, że ubita z cukrem piana z białek jest luźniejsza. Dzięki temu łatwiej jest połączyć z pianą suche składniki.

Biszkopt kakaowy z wodą

Biszkopt kakaowy (czekoladowy) z dodatkiem wody jest miękki i puszysty, ale wciąż na tyle stabilny aby można było go przełożyć zarówno lekkim jak i cięższym kremem. Świetnie sprawdzi się do tortu. Biszkopt z kakao rośnie wysoko, w tortownicy 20 cm o wysokości ok. 7 cm urośnie ładnie ponad brzeg. Jeśli chcesz go przygotować w jasnej wersji, zajrzyj do przepisu na waniliowy biszkopt do tortu z wodą.

Po kilku latach doświadczenia z biszkoptem kakaowym mogę powiedzieć, że winą zbitego biszkoptu kakaowego jest zbyt duża ilość kakao w tym przepisie. Woda rozrzedza masę i dzięki temu nie jest on taki zbity. P.S. Biszkopt z wodą jest wilgotniejszy od biszkoptu bez wody. Ale to nie znaczy, że nie wymaga nasączenia.

Składniki:

  • 5 dużych jajek wiejskich (ok. *Do przepisu używam dużych jajek wiejskich. Jeśli korzystasz ze sklepowych jaj w rozmiarze L (z ferm), weź 6 sztuk - pozostałe składniki pozostają bez zmian.

Praktyczne porady dla początkujących piekarzy

Czy pieczesz biszkopt po raz pierwszy? Oto kilka porad:

  • Ubijanie białek: Osobiście polecam ubijać białka min. Im więcej białek/całych jajek tym dłuższy czas ubijania.
  • Temperatura pieczenia: Biszkopt pieczemy w ok 150-165°C, bez termoobiegu. Wtedy biszkopt rośnie w równym, wolnym tempie i bez górki.
  • Chłodzenie: Biszkopty do moich tortów piekę 1-2 dni wcześniej, przed przełożeniem kremami. Świeży biszkopt trudniej się kroi. Biszkopt zawijam w folię i przechowuję w szafce. Biszkopt można też zamrozić!

Mam nadzieję, że ten artykuł pomoże Ci upiec idealny biszkopt z wodą gazowaną! Smacznego!

Przeczytaj także: Inwestycje w Jakość Wody w Proszówkach

Przeczytaj także: Woda mineralna Józef: Zalety

tags: #biszkopt #z #woda #gazowana #przepis

Popularne posty: